Az első világháború

„Mindent megfontoltam és meggondoltam.”

A Nagy Háború – a kortársak így nevezték az első világégést, amelyben a központi hatalmak csaptak össze az antant erőivel. A Német Császárság és az Osztrák–Magyar Monarchia uralkodói bíztak a gyors, pár hónapon belül bekövetkező katonai győzelemben és a minimális veszteségben, ám az események másképp alakultak. A háború négy esztendőn át tartott, összesen több mint 15 millió ember életét követelte, a hadi sebesültek száma pedig meghaladta a 21 milliót.

Az első világháború kitörésének 100. évfordulójára kiválogattunk archívumunkból több mint negyven műsort, amelyek a háború történéseit dolgozzák föl a szarajevói merénylettől a trianoni békeszerződés aláírásáig. A gyűjteményt főként diákoknak és tanároknak ajánljuk, ám mivel a műsorok több mint 80%-a szabadon elérhető – azaz nem csupán iskolai, könyvtári számítógépeken játszható le, hanem otthoniakon is –, mindenki, aki érdeklődik a történelem iránt, találhat köztük nézni-hallgatni valót.

A Búcsú a békeévektől, a Magyarok és az első világháború, valamint A Lusitania elsüllyesztése című műsorok esetében sorozati főlapot adtunk meg – ezekről a „Kapcsolódó dokumentumok” ablakban érhetők el az egyes részek.

Ajánlott oldal: http://www.europeanfilmgateway.eu/hu/content/efg1914-project

***

A háttérként használt térkép forrása: Történelmi atlasz a középiskolák számára, Kartográfiai Vállalat, Bp., 1991, 39. A honlapunkon használt első világháborús fotók forrásai: a Wikipédia, a Death at Dawn (Halál hajnalban) c. dokumentumfilm és A Világháború Képes Krónikája c. folyóirat.