Tematikus

Kedves Látogató!

Ezen a weboldalon a NAVA tematikus gyűjteményei találhatók. A műsorválogatásokat archívumunk kötelespéldánytárának és különgyűjteményeinek anyagából állítottuk össze, téma szerint csoportosítva. A főbb sugárzási adatok mellett minden videót rövid tartalmi leírással is elláttunk a könnyebb tájékozódás érdekében.

Tematikus gyűjteményeink közül több használható oktatáshoz segédanyagként, illetve mindegyik alkalmas arra, hogy látogatóink egy adott témakörben néznivalót találjanak maguknak, ismereteik gyarapításához és kikapcsolódáshoz egyaránt.

Kellemes böngészést kívánunk.

Gyűjtemények

“Kiegyezés és dualizmus”

A kiegyezés 150. évfordulója alkalmából kiválogattunk archívumunkból negyvenöt műsort, amelyek a szabadságharc leverésétől a kiegyezésig, illetve a kiegyezéstől az első világháborúig terjedő időszak történelmi, politikai, kultúr- és művészettörténeti folyamatait mutatják be.

Az első világháború

Az első világháború kitörésének 100. évfordulójára kiválogattunk archívumunkból több mint negyven műsort, amelyek a háború történéseit dolgozzák föl a szarajevói merénylettől a trianoni békeszerződés aláírásáig.

Tolnay 100

Tolnay Klári születésének századik évfordulója alkalmából a Nemzeti Audiovizuális Archívum egy különleges tematikus válogatással tiszteleg a kétszeres Kossuth-díjas művésznő előtt, aki feledhetetlen filmes szerepeivel és színházi alakításaival több nemzedék képviselőit bűvölte el.