Feliratozott műsorok az archívumban

2015-től az országos kereskedelmi és közszolgálati televízióknak már a teljes műsoridőben kell hallási segédlettel ellátni minden, a törvényben meghatározott műsorszámot, köztük a filmes alkotásokat és a közszolgálati műsorokat.

Ezzel egyidőben a Nemzeti Audiovizuális Archívum elsőként vezeti be az archívumban tárolt VoD műsorszámok feliratozásának elérését, hogy ne csak a lineáris TV esetében lehessen a feliratokat olvasni.

Hogyan érhető el a felirat?

Azon műsorok esetében, ahol elérhető a felirat a videó indítását követően megjelenik egy CC gomb, mely alap esetben inaktív. Erre kattintva érhető el a felirat, mely fekete háttérel kerül megjelenítésre. Midezek mellett a megszokott piktogram jelenik meg az adatalapon is, jelezve, hogy elérhető a dokumentumhoz felirat.

Mely műsorokhoz érhető el felirat?

Minden olyan 2015. január 1. után létrejött dokumentumhoz elérhető felirat, amit a TV-ben is felirattal vetítettek. Mivel a feliratosság egy tulajdonsága a videónak, ezért keresni is lehet közöttük ide kattintva. Gyakorlatilag 2014. decemberétől elérhető a felirat, de ez az egy hónap kísérleti jellegű, így a feliratok kevesebb számban állnak rendelkezésre.

Hibás felirat olvasható egy műsorszámnál?

A feliratokat a NAVA egy az egyben veszi át a tartalomszolgáltatóktól, így azokban javításra nincs lehetőségünk. A TV adás közvetlen rögzítésével azt jelenítjük meg, amely az adásban is elérhető volt.

Visszamenőleg miért nem érhető el a felirat?

A feliratozás a 2015. január 1 utáni műsorszámok esetében vezettük be, így régebbi találatoknál nem lesz elérhető ez a szolgáltatás. Technológiai okok miatt, utólag már nem tudjuk előállítani a feliratot.

Egy hírblokknak miért nincs felirata, pedig a híradónak elérhető?

Technikailag a teljes híradóhoz tartozik egy felirat, amit időzítünk a videó elejéhez. Mivel a blokk típusú dokumentum a videón belül mutat egy részletet és annak az ideje is 00:00:00-tól kezdődik a blokk hosszáig, így ahhoz nem tudjuk időzíteni a feliratot.