Ízőrzők - Tótkomlós
Gyártási év: 2009 | Adásnap: 2009. május 23.
Időpont: 14:59:22 | Időtartam: 00:31:47 | Forrás: Duna TV | ID: 809204
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 31 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: TótkomlósEpizódcím: Tótkomlós
Műsorújság adatai: Magyar ismeretterjesztő film
Tótkomlós Békés megyében fekvő, kétnyelvű, szlovák nemzetiségű település, ezért ételeik között nagyon sok hagyományos szlovák eredetű szerepel, mint a tepertős leveles bodag, a birkakáposzta, a kolbászos gombóc dinsztelt hagymával, a májtöltelék és a szalakális tészta.
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Zöldségleves zabszem tésztával - Birkakáposzta - Leveles lepény - Kolbászos gombóc - Töltelék - Szalalkális tészta
Teljes leirat:
- Tótkomlóson vagyunk,
Békés megyében,
az orosházi kistérségben
található.
Nem vagyunk messze a román határtól.
Mindössze 30 kilométerre található
Nagylak,
amely Tótkomlós testvérvárosa.
Elődeinket 1746-ban az akkori
földbirtokos,
báró Rudnyánszky telepítette az
elnéptelenedett Komlóspusztára.
Egy emlékmű őrzi emlékét a főtéren,
amelyet az újra telepedés 262.
évfordulójára sikerült felavatni.
Egy meggyökeresedő fát jelképez.
Nyelvét is őrzi a település,
hiszen a legutóbbi népszámláláskor is
- hivatalos adatok szerint -
mintegy egyharmada a lakosságnak
szlovák kötődésűnek vallotta magát.
Ennek az egyik központja a szlovák
kéttannyelvű általános iskola,
amelyet most sikerült felújítani,
bővíteni,
és a környék egyik legszebb
iskolája.
Öt országos régió központ közül az
egyiknek a színhelye Tótkomlós,
ahol nagyon sokrétű kulturális
élet folyik.
Természetesen nem csak a
nyelvhasználatban
és a kulturális életben mutatkozik
meg a kétnyelvűség,
hanem otthon a háztartásokban is,
a gasztronómiai szokásoknál,
illetve az ízeknél.
A családok asztalára szlovák
hagyományos ételek kerülnek,
attól függetlenül, hogy szlovák
identitásúak, vagy sem.
Az ételsorok bemutatására
lehetőség nyílik
a gasztronómiai turizmus
keretében is,
hiszen minden évben megrendezzük
a szlovák ízeket bemutató
gasztronómiai napokat,
és a szárazkolbász fesztivált is,
ami a jellegzetes fűszerezésű
tótkomlósi kolbászt mutatja be,
amely méltán messze hírnévnek
örvend.
- Most zöldséglevest készítünk
zabszem tésztával.
Ez a zöldségleves nagyon jó,
van benne sárgarépa, zöldség,
zeller zöldje, hagyma
és egy kis krumpli.
Régen sokszor főzték.
Most is főzik, csak most
többféléket raknak bele.
Lehet karfiolt, karalábét,
hogy tartalmasabb legyen.
A felkockázzuk a hagymát és a
sárgarépát,
és együtt egy kis zsírban
megdinszteljük,
hogy szép sárga legyen a leves.
Felkockázzuk a zöldséget,
zeller gumót is.
Felöntöm annyi vízzel,
amennyi levesre szükségem van.
Teszek bele sót, 3-4 gerezd
fokhagymát
és a zeller zöldet, amit nem
darabolok fel,
mert ki lehet dobni, ha valaki
nem szereti.
Én egy pici törött borsot is
szoktam beletenni,
akkor húsleves jellegű lesz.
Amíg fő a leves, megcsináljuk a
betétet.
Felütök egy tojást, teszek bele
sót és lisztet.
Keményebb tésztát gyúrok,
kirakom a gyúró deszkára
és simára dolgozom.
Vékonyra kell kinyújtani,
hogy szépek legyenek a zabszemek.
Ha kinyújtottuk, hagyjuk egy kicsit
szikkadni, úgy könnyebb vágni.
Feltekerem a nyújtófára
és elvágom.
3-4 milliméter szélesre vágom,
utána keresztbe vágom a szemeket.
Megfőtt a zöldség, belerakjuk
a zabszemeket,
és a végén a petrezselyem zöldet,
amit apróra vágtunk.
- 1746 áprilisában György napra
érkezett
80 evangélikus szlovák család
Tótkomlós pusztára.
Ezzel indult el Tótkomlós mai
története.
Az ő munkájuk, kitartásuk eredménye
a mai város
és ez a szép templom is,
ami jellegzetes pontja nemcsak
Tótkomlósnak,
hanem a szűk régiónak.
A templom egymillió téglából épült.
Ez azért érdekes, mert külön
téglaégető műhelyt építettek
és tartottak fenn, amíg a templom
elkészült.
A betelepülő őseink evangélikus
családok voltak.
A háború után 10 ezer fős volt
ez a közösség.
Majdnem azt lehet mondani, hogy
- leszámítva a zsidó közösséget -
aki itt élt és dolgozott,
szinte teljesen szlovák és
evangélikus közösség volt.
Ez azóta már jócskán megváltozott.
A templomnak két fontos mérete van
a toronynál:
a terasz és a gömb, ami a kupola
tetején van.
Ha jól emlékszem, 61 méter
magasságban van a gömb
és 41 méteren van a terasz.
Nagyon érdekes felosztású
a templomtér,
hiszen nem a templomtér végében
van az oltár, hanem középen.
Ez azért épült, mert viszonylag
nagy gyülekezet volt,
nem volt ritka az olyan vasárnap,
amikor 2-3 ezer fő fölötti létszám
megjelent a templomban.
Ezt úgy tudták annakidején
legjobban megoldani,
hogy középre tették az oltárt.
Ahogy látszik, fölöttünk van a
szószék.
Minden vasárnap van istentisztelet
szlovák és magyar nyelven is.
A karzaton egy műemlék jellegű
orgona van, amit használunk ma is.
- A birkakáposzta hagyományos
szlovák komlósi étel.
Elődeink főzték ünnepi alkalmakkor,
vagy lakodalomban.
Szlovákul: barnie kapusta.
Azért készült birkából az étel,
mert állattenyésztéssel foglalkoztak
először, mikor letelepedtek.
A földművelés, a gabona termesztés
sokkal később kezdődött.
Mi ezt megőriztük magunknak
és már nem csak ünnepekkor,
hanem hétköznap is előfordul.
Elsősorban birkahús szükséges,
amit úgy válogatunk össze,
hogy legyen benne csontos rész
és húsos rész is.
Úgy az igazi, ha legalább egy fél
birka fő együtt.
Egy nagyobb rendezvényen
egy egész birka is elfogy
egy üstnyi káposztában.
A birkahúst nagyobb darabokra
összevágjuk.
Ami hozzávaló a savanyú káposzta.
A hagymát apróra vágjuk és
megpirítjuk,
rárakjuk a húst és csak annyira
pirítjuk, hogy kicsit megfehéredjen.
Felöntjük egy liternyi vízzel
és ha elkezd forrni, belerakom
a káposztát.
Mivel a káposzta nem elég
fűszerezett,
ezért pótoljuk a fűszert.
Teszünk bele köményt, mert a birka
"nagyon szereti" a köménymagos ízt.
Valamennyi szemes borsot is
teszünk rá.
A birkakáposzta készülhet
másféle módon is.
Ha maradék pörköltünk van,
akár marha, birka, vagy disznó,
mindegyik felhasználható úgy,
hogy először feltesszük
a káposztát főni.
Amikor majdnem kész, a maradék
pörköltet beletesszük,
összefőzzük és berántjuk.
Egyet rottyant a hús, most már
beletesszük a káposztát.
Amíg az étel fő, elkészítjük
a rántást.
Kétkanálnyi zsírt teszünk fel,
mert már van zsír az ételben.
Megpirult a liszt, hagyjuk kicsit
hűlni,
mert a forrón tesszük bele a
paprikát, megkeseredik.
Felöntjük a paradicsommal.
Tetszés szerint lehet sűríteni a
levest. Ha elkevertük a rántást,
felforraljuk,
hogy összeérjenek az ízek
és a rántás megfőjön.
Ez nem főzelék, hanem leves.
Az se jó, ha átlátszó lesz a lé
rajta.
- Tótkomlóson az 1972 megnyitott
szlovák tájházban vagyunk,
ami Magyarországon az
első volt.
Jellegzetes három osztatú
parasztház.
Vert fala van,
a padló is döngölt fölt.
Az Alföldön nem volt más,
csak sár és nád,
ezért fedték náddal és vagy
vályogból,
vagy vert falból épültek a házak.
Az utcára két ablak nyílik,
a két ablak között tükör van,
körülötte dísztányérok.
A sarokpadnak az a jellegzetessége,
hogy a házba készült.
Akár megörökölte, akár megvette
valaki,
a paddal együtt vette meg a házat.
A falfestés úgy készült, hogy volt
egy sablon,
azt annyiszor tették fel, ahány színű
volt a festés.
Ezzel festették sokszor
az egész falat.
Itt a plafon, körbe a falak és a
kemence van kifestve színessel.
A vetett ágyon díszpárnák vannak,
mert ebben az ágyban csak akkor
feküdt valaki,
ha vendég jött, vagy ha gyerekágyas
volt a fiatalasszony.
A konyha két részre van osztva.
Amikor bejövünk, az a pitvar rész,
az nem füstös,
és van egy nyitott kémény, ami
füstös,
onnan fűtötték a kemencéket
a szobákban és ott főztek.
A lakószoba ennél kisebb, nem díszes,
csak fehérre van meszelve.
Egy szövőszék van felállítva
és ott laktak.
- Leveles bodagot készítek.
Régen mikor kenyeret sütöttek
hajnalban,
megkelt a kenyér tészta,
anyukám vágott belőle egy darabot.
Széthúzta egy kicsit, megzsírozta,
töpörtyűt szórt rá,
újból összehajtogatta és kinyújtatta
tepsi nagyságúra.
Sokan voltunk gyerekek, nekünk nagy
tepsivel kellett.
Vittük a meleg bodagot az
iskolába.
Kenyérlisztből készítették,
csak élesztő volt benne
és sós vízzel összedagasztották.
Este csináltak kovászt a lisztbe,
reggelre megkelt.
Hajnalban 3 órakor felkeltek
és megdagasztották a kenyeret,
közben fűtöttek is.
Mikor kész volt, tiszta konyharuhát
tettek a szakajtóba,
a tésztát beletették.
Mire kifűtötték a kemencét,
megkelt,
akkor tepsire rakták
és megsütötték a kenyeret.
Ez megkelt, kiöntöm gyúródeszkára.
Összegyúrom egy kicsit.
Kinyújtottam a tésztát félujjnyi
vastagságúra
és bekenem tepertőkrémmel.
Ha több tepertő volt, vastagabban
kentünk, ha kevesebb, vékonyabban.
Összehajtogatom,
mint a hájas kiflit,
majd újra kinyújtom körülbelül
akkorára, mint a tepsi.
Utána egy éles késsel felkockázom
és 10 percet pihentetem.
A tetejét megkenem zsírral,
hogy pirosra süljön.
Beteszem az előmelegített sütőbe
és körülbelül 30-35 alatt megsül.
- A tótkomlósi tájház hátsó részében,
ahol valamikor a kamra és az
istálló volt,
egybe nyitottuk.
A kamra részében
kiállító helyiség van,
az istálló részében berendeztük
Tomka Juci néni emlékszobáját.
A saját bútorával van berendezve,
saját kezűleg festette a tótkomlósi
szűrminták alapján.
Tomka Juci néni nagyon szépen
tudott festeni,
népművésznek is mondhatjuk.
136 szlovák népszínművet tanított
be a fiataloknak.
1907-ben kezdődött ez a mozgalom,
két évvel ezelőtt ünnepeltük a
100. évfordulóját,
ennek emlékére felújítottuk
ezt a szép hagyományt.
- Mikor még lány voltam, édesanyám
főzött kolbászos gombócot.
Ugyanolyan tésztából készül,
mint a lekváros gombóc,
csak a lekvár helyett kolbász van.
Utána egy nagy hagymát felszeletelt,
zsíron megdinsztelte
és a hagymás zsírral tálalta
a gombócot.
Egy picit a hagymát megsóztuk,
mivel a hagyma édes.
Ünnepi ebédféle volt, mert valamikor
kevés hús volt.
A kolbászos gombócot édesapám
is nagyon szerette.
Én szoktam főzni, csak most már
ritkábban.
A gombóchoz megpucoljuk a
krumplit.
Ha nagyobb a krumpli,
3 db elég,
ha kisebb, 4 krumplit pucolunk.
Kevesebb vízben főzöm a krumplit,
mert nem szeretnék még hozzá önteni.
Összetöröm, úgy gyúrom meg
gombócnak.
Benne van a vitamin és a keményítő.
Megfőtt a krumpli, egy tálban
összetörjük apróra.
Egy picit megsózzuk és várunk,
hogy hűljön.
A kolbászt kockákra vágjuk.
Szoktam egy pár lekváros
gombócot is csinálni, az a desszert.
Annyi lisztet teszek bele,
amennyit felvesz.
Van, aki tojást is tesz a gombócba,
én nem teszek, mert kemény lesz.
Kirakom a nyújtódeszkára
és egy kicsit még átgyúrom,
hogy lágy tészta legyen.
Elkezdem nyújtani, közben
lisztezni kell.
Inkább szögletesre kell nyújtani.
Elvágom kockákra, belerakom
a kolbászt és gombócot sodrok.
Nem szoktam nagy gombócot
csinálni.
Forr a víz, belerakjuk a gombócot.
Felszeleteljük a hagymát és
megdinszteljük a zsíron.
Édesanyám azt mondta, hogy mikor
szép fényes a hagyma, már készen van.
Annyi vízben kell főzni, hogy ne
kelljen öblíteni.
- A Komlós Táncegyüttes
1949 őszén alakult
Medovarszki Györgyné Asztalos Anna
tanárnő vezetésével.
Eleinte az együttes a tótkomlósi
szlovákság helyi hagyományát ápolta,
később országosan a szlovák táncokat
is repertoárjukra vették.
Jelenleg a táncegyüttes
10-12 párból áll.
A repertoárban szerepelnek szlovák
és magyarországi táncok,
kalotaszegi és rimóci táncokat
tanulunk,
amit az idei jubileumi műsoron
mutatunk be.
Általában a környező településeken
lépünk fel,
kisebb falunapokon, illetve városi
rendezvényeken,
de országos színpadokon is
részt szoktunk venni.
A mai napon komlósi táncokat
láthattunk: csárdás és mars.
A mars a tótkomlósiak legfőbb
tánca,
amit minden lakodalomban
és bálban eltáncolnak.
- A következő étel egy
lakodalmi étel.
Vacsorára készítették a
sült hús mellé.
Disznóvágás volt minden lakodalomban.
A disznó minden részét fel akarták
használni,
így került a máj töltelék formájában
a hús mellé.
Megpucoljuk a hagymát
és lereszeljük.
A petrezselyem zöldet hajdanán
késsel aprították,
de ha gyorsan akarjuk csinálni,
a húsdarálóba beletehetjük
a májjal együtt.
Nekem aromásabb, ha késsel vágom.
Negyedkilónyi kenyeret beáztatunk,
majd kifacsarjuk.
Felszeleteljük a májat és ledaráljuk.
A hozzávalókat összerakjuk
egy tálba, beletesszük a húst
Ehhez a mennyiséghez 4-5
tojásra van szükség.
Mivel elég nagyok, csak négyet
teszek bele,
mert az sem jó, ha nagyon laza
anyagot kapunk.
Egy kanálnyi sót tehetünk bele
és egy púpozott kávéskanálnyi borsot.
Ezt összedolgozzuk.
Magas szélű tepsit fagyos zsírral
alaposan kikenünk.
Nagyon nem lehet telerakni,
mert meg fog nőni a töltelék.
Most a komlósi szlovák néprajzi
gyűjteményben vagyunk.
Valamikor ez az épület az
evangélikus egyházhoz tartozott.
Lent az iroda volt, az emeleten
biblia órákat tartottak.
Ezt a gyűjtemény Koppány János
evangélikus lelkész gyűjtötte össze.
A legrégebbi tárgyunk a sarok téka,
1802-ben készült.
Tótkomlóson két család foglalkozott
fazekassággal.
Volt itt még könyvnyomtatás is
és kékfestő üzem is működött.
Volt papucs gyárunk is,
1908-tól 1920-ig működött.
- A szalakális tésztát régen Komlóson
karácsony táján készítették.
Sokszor ezzel díszítették
a karácsonyfát,
ha nem jutott szaloncukorra pénz.
Kristálycukorba forgatták és amikor
a gyertyák égtek, az csillogott.
Úgy készül, hogy 1 kg lisztben
25 dkg zsírt elmorzsolunk.
Kb. 2,5-3 dl langyos tejbe elkeverjük
a szalakálit,
teszünk bele 25 dkg cukrot és
3 db tojást
és az egészet összegyúrjuk.
Anyukánknak segítettünk régen.
Mikor ő kiszúrta, mi rakosgattuk
sorba a tepsibe,
meg mártogattuk a cukorba.
Összeállt a tészta, meglisztezem
és másnapig pihen.
A tegnap meggyúrt tésztát most
kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk.
Kétféle tésztát készítünk:
egy vékonyabbat és egy vastagabbat.
Mikor kisül, két vékonyabbat
összeragasztunk.
Vékonyabban zsírozzuk a tepsit.
Különböző formára szaggatjuk
a tésztát.
Tojással megkenünk minden
második tésztát.
Durvára tört diót kristálycukorral
összekeverünk.
A tojással megkent tésztát
belemártom a cukros dióba.
Valamikor a családban sok
gyerek volt.
Ez a tésztaféle sokáig elállt,
egyszerű alapanyagokból készült,
ami minden háznál volt.
Szapora volt, sok lett belőle.
Keksz helyett is lehet enni.
Nincs benne olyan, ami káros
lenne a szervezetre.
Kisült a tészta,
2-2-tőt összeragasztunk,
megkeressük mindegyiknek
a párját.
...
Több
Földrajzi név:
Tótkomlós

Személyek

09:30:02

Dr. Sztakó József

09:31:51

Farkas Pálné

09:35:05

Szpisák Attila

09:36:53

Molnár Pálné

09:40:39

Venyercsan Ádámné

09:50:34

Hankó Tamás

Kiemelt részek

09:29:34

Ízőrzők: Tótkomlós

11:32:14

Ízőrzők