Ízőrzők - Bálványos
Gyártási év: 2009 | Adásnap: 2009. április 25.
Időpont: 16:19:11 | Időtartam: 00:35:51 | Forrás: Duna TV | ID: 794170
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 35 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: BálványosEpizódcím: Bálványos
Műsorújság adatai: Magyar ismeretterjesztő film
Bálványos Somogy megyében található kis település. Balatonföldvártól 10 km-re délre fekszik, s már az 1001-ben kelt pannonhalmi alapítólevélben, majd az 1055-ös tihanyiban is szerepel, mint apátsági birtok. A vendégszerető helyi asszonyoktól megismerhetjük a füstölt kolbászos zöldségleves, a savanyú tojásmártás, a karórépafőzelék, a krumpligánica, a haluskás tojáspörkölt, s a tésztafélék közül a túrós béles, a tejfölös perec és a diós pogácsa receptjét.
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Zöldségleves füstölt kolbásszal - Savanyú tojás - Túrós béles - Karórépa főzelék - Krumpligánica, pipice - Tojáspörkölt haluskával - Tejfölös-sós perec - Diós pogácsa
Teljes leirat:
- Somogy megyében található
Bálványos,
a Balaton déli partján,
Somogy megye északi részén.
Ez egy 600 fős kis település.
1100 éves a településünk,
a Satzger-család birtokaként.
A háttérben látszik a régi
Satzger-kastély,
illetve azzal szemben, amit
iskolaként használtunk,
de sajnos '97-ben a gyermek létszám
csökkenése miatt megszűnt.
Most már jobban ismerik Bálványost.
Az autópálya lehajtója nagyon közel
van a település határában.
A hagyományokról, a falunapokról,
a rendezvényekről híres
a településünk,
illetve nagyon népszerű a
kistérségen belül is.
Több civil szervezet működik,
nagyon jól.
Egy összetartó lakosságról,
illetve civil szervezetekről
beszélhetünk.
A Bálványosért Közalapítványnak,
illetve a nyugdíjas klubnak is célja
a hagyományok megismertetése
a rendezvényeken, főként
a falunapon,
de a szüreti felvonulás, illetve a
fogathajtó verseny is
meghatározó szerepet töltött be nem
csak falunkban, hanem a térségben is.
Szép környezetben található
Bálványoson a sportpálya.
Ehhez tartozik két kiszolgáló épület,
illetve kemence,
ami a nagy rendezvényeket
ki tudja szolgálni
és a vendégeket tudja fogadni.
- A bálványosi nyugdíjas klub tagjai
vagyunk.
Bemutatjuk a zöldség
levest füstölt kolbásszal,
amit vasárnaponként szoktak főzni.
A sárgarépát és a zöldséget
felkarikázom.
Egy lábasba teszek
kb. 10 dkg zsírt,
belerakom a zöldségeket,
egy fej vöröshagymát.
Felrakom a tűzre és megpárolom.
Azért jó megdinsztelni, mert a
sárgarépa szép színt ad neki.
A ragu leveseket is így főzzük.
Megcsinálom a tésztát egy tojásból
és kis lisztből.
Elsodorom és kis kocka tészta lesz
belőle.
Ha nagyon kemény a leves tészta,
szoktak egy kis vizet is beletenni.
Próbálunk annyi lisztet belerakni,
amennyit a tojás felvesz,
mert a tojástól szép színe van.
Ha már vizet teszünk hozzá,
akkor már fehérebb a tészta,
meg puhább is lesz.
Az se jó, ha nagyon puha, mert nem
lehet sodorni,
viszont a keményet is nehéz
elsodorni.
Ez mindig úgy van, ahogy sikerül.
Mikor elsodortuk a tésztát, felvágjuk
és kockákra szeljük.
Ki kell teríteni a gyúrótáblán,
hogy ne ragadjon össze.
Megpárolódott a zöldség,
gyönyörű arany sárga,
most belerakom a felkarikázott
füstölt kolbászt.
Hozzá öntöm a 4 liter vizet és
amikor megfőtt,
beleteszem a kockatésztát.
Megfőtt a leves, belerakom a
kockatésztát.
Mikor feljön a tetejére,
kész a leves.
- Savanyú tojásmártást készítünk.
Két-három tojást számoltak
személyenként a szüleim.
Szokták reggelire is adni kenyérrel,
ebédre is leves után.
Egy darab kenyeret kaptunk hozzá,
és azzal jóllaktunk.
Felteszem a zsírt a lábasba,
beleteszek négy púpos kanál lisztet,
világos rántást csinálok.
Apró kockára szelek bele egy
kis vöröshagymát,
ami megdinsztelődik, meg a
lében majd fő is.
Beleteszek három kisebb babérlevelet
és két liter vízzel felengedem.
Simára kikeverem, hogy ne legyen
csomós.
Teszek bele sót, 2 kanál cukrot,
egy kanál ecetet,
egyenként beütöm a tojást egy
csészébe
és lassan beleöntöm a mártásba.
Személyenként 2 tojást
ütünk bele.
Most egy kicsit megmozgatom,
most még nem szabad megkavarni.
Kész van a mártás, elzárom a tüzet
alatta.
Egy kis paprikás, hagymás
zsírral meglocsolom a tetejét.
- Bélest fogunk sütni.
Vannak tehenek a faluban,
van házi tej,
amit beleöntünk egy edénybe,
amiből aludttejet készítünk.
Az aludttejet kicsit melegítjük
gázon, kiöntjük egy ritkább ruhába.
Egy-két napig csepeg
és abból lesz a túró.
Egy kiló lisztből szoktam a
bélest csinálni,
az 5-6 személyre elég.
Ehhez teszek 20 dkg zsírt,
egy kis sót.
Meg szoktam kóstolni és teszek
még bele sót, ha kell.
Langyos vízzel szoktam kidagasztani,
hogy lehessen kisodorni.
Körülbelül fél litert adok hozzá
és jól ki kell gyúrni.
Egy kicsit hagyjuk pihenni,
addig elkészítem a túrót.
A túró már lecsepegett,
beleteszem egy edénybe.
Három tojás fehérjét felverek
habnak, teszek bele 2 kanál cukrot,
a három tojás sárgáját,
0,5 kg túrót, 2 kanál grízt,
akkor nem folyik ki a bélesből.
Egy kicsit állni hagyjuk,
hogy a gríz megduzzadjon.
Mire kisodorjuk a tésztát,
addigra ez is jó lesz.
- A falunapon a nyugdíjas klubbal
100 méter hosszú bélest csináltunk.
Most kicsiben megmutatjuk,
milyen volt a 100 méter béles.
Nyolcan-tízen voltunk akkor,
és két oldalra álltunk.
Most is megpróbáljuk úgy csinálni,
egyikőnk egyik felől,
másikunk másik felől.
A tésztát az asztal közepére tettük,
egyikőnk jobbra sodorja,
másikónk balra sodorja.
Először hosszába, majd
szélességében sodorjuk.
Kifőtt tészta vastagságúra
kell sodorni ezt a tésztát.
- Kenőtollal megkenem a bélest
olvasztott zsírral.
Ezt azért kell, mert levelesebb
lesz, ha egy kicsit zsíros.
Egy kis segítséget kérek,
hogy egyenletes legyen.
- Igyekszünk olyan szélesen hajtani,
ahogy a túró van.
Kizsírozott tepsibe rakjuk
a feldarabolt tésztát
és előmelegített sütőbe rakjuk,
hogy ne száradjon ki a tészta.
A tetejét megkenjük tojássárgájával.
Régen ezt leves után adták
az öregjeink.
- Karórépa főzeléket csinálunk,
amit nagyanyáinktól tanultunk.
Nem volt régen hűtő, a húst
füstöléssel tartósították.
Megmosták, kiáztatták a füstölt
sós húst.
A répát megpucolták, apró kockára
összevágták.
Most én is így csinálom, hogy lássák,
akik még nem csináltak ilyet.
Kóstolja meg más is ezt az ízt.
Teszek bele babérlevelet
és két egész hagymát.
A füstölt sonkát este beáztattam,
mert nem tudjuk, mennyire sós.
Ezt kivisszük a bográcsba,
mert ennek hosszabb ideig kell főni.
Legalább másfél óra fővés kell
a répának.
Teszek még a répa főzelékbe
apró kockára vágott krumplit.
Jó erős rántást csinálunk.
Ha a hús megfőtt, kivesszük
és felszeleteljük.
A főzeléket berántjuk.
- Krumpli gánicát csinálok,
amit édesanyámtól tanultam.
Amikor pipice, kinyomkodom
tányérra és teszek rá hagymás zsírt,
tejfölt, ki hogy szereti.
Mi úgy szeretjük, hogy kiszaggatom,
beteszem sütőbe.
A vőm Jugoszláviából került ide
és meséltem,
hogy mit szoktunk csinálni.
Csodálkozott, hogy mi az a
gánica pipice?
Csináltam, megpirítottam és mikor
ette, mondta, hogy nagyon finom.
Nem is gondolta, hogy ilyen finom.
Megpucolom a krumplit,
felkarikázom
és felteszem sós vízbe főni.
A hagymát megpirítom, és ha kész
a gánica, rárakjuk.
Megfőtt a krumpli, jól megtöröm
és teszek bele annyi lisztet,
amennyit felvesz.
Jól megkeverem.
Kész a gánica pipice.
Egy kis pipicét csinálok.
A megpirított hagymába tettem egy
kis paprikát, így is nagyon finom.
Ez lesz a gánica.
Öntök egy kis olajat alá.
Megzsírozom és kiszaggatom.
Beteszem a sütőbe és megpirul.
- 2003-ban alakult a Búzavirág
Nyugdíjas Klub.
Azért ez lett a neve, mert a határban
nagyon sok búzavirág van,
és valami szép névre gondoltunk.
Mikor megalakult a klub,
40 tagja volt,
jelenleg 24 fő van.
Nálunk jövünk össze legtöbbször
a nappaliban.
Kézimunkázunk, beszélgetünk,
nótázgatunk.
Rendezvényekre is szoktunk
kézimunkákat csinálni.
Ha nem volt rá vevő, akkor
egyik a másikét megvette,
hogy legyen pénzünk.
Ebből sok pénzt be tudtunk szedni.
Például karácsonyra csináltunk
ilyen harangokat.
Vállaltunk temető tisztítást,
falugondozást.
Jöttek a kőröshegyi iskolások
tavaly 260-an.
Odamentem a gyerekek közé,
hogy nosztalgiázzak a régi időmből.
Amikor itt voltak a gyerekek,
akkor eszembe jutott,
hogy van a nyugdíjas klubban pénzünk,
csináljunk fánkot.
Meg is csináltuk a 260 fánkot.
Mire el kellett menni a
gyerekeknek meg is ették a fánkot.
- Falu helyen általában az udvaron
és a kertben megterem,
amit az asztalra teszünk.
Amit most csinálok,
a tojás pörkölt.
Az udvaron kapirgálnak a tyúkok,
a kertben megterem a zöldség.
Ezt könnyen el lehet készíteni.
Megpucolom a vöröshagymát
és lereszelem,
mert pépesebb, jobban szétoszlik.
Azt hallottam, hogy ha hagymát
reszelnek, vagy vágnak,
a szájba vizet kell venni,
mert akkor nem könnyezik az ember.
De én sokat beszélek, és lehet,
hogy a vizet kiköpném.
Inkább sírok, úgy reszelek.
Felteszem zsiradékon a hagymát,
megdinsztelem,
paprikát, paradicsomot teszek bele,
amiből egy pörkölt alap lé lesz.
Jól összefőzöm.
Sós forró vízbe rakom a tojást,
öt személyre 10 darabot.
Azért kell sok só, mert könnyebben
lejön a tojás héja.
Teszek bele sót és borsot.
Megfőtt a tojás, belerakom
hideg vízbe.
Mikor minden tojást felszeleteltem,
belerakom a pörkölt lébe.
Megrázogatom és 10 percig
hagyjuk főni.
Megcsináljuk a haluskát.
Egy kg liszthez 6 tojást tettem,
sót, és hideg vízzel kikeverem.
Ezt nem olyan keményre kell,
mint a nokedlit,
mert kanállal fogjuk beleszaggatni
a forró vízbe.
Mikor fölforrt a víz, beleszaggatjuk
a haluskát.
Megvárjuk amíg feljön a víz
tetejére és egyet forr.
Szűrőkanállal hideg vízbe szedjük,
utána tálba rakjuk.
A tojáspörköltet a haluskával
tálaljuk.
- Egy nagyon áldott jó anyósom volt,
ezt a perecet tőle tanultam.
Ez kenyértésztából készült
perec.
Kenyértésztát kell dagasztani
langyos vízzel, élesztővel, sóval.
Egy pici cukor van az élesztő
felfuttatásához.
2 kg lisztet megszitálok,
mert szeretném, hogy a nyugdíjas
klubban is megkóstolnák
és a szomszédba is tudjak átvinni,
mert nem egy mindennapos tészta.
Ezt is erős levesek mellé szokták
adni.
Régen majdnem minden háznál
volt tehén,
túróból, tejfölből nem volt hiány.
Ez volt a legegyszerűbb dolog,
meg liszt is volt a házaknál.
Az élesztőt szétmorzsolom,
egy pici cukrot teszek rá
és langyos vízzel felöntöm.
Nem kell külön kovászt készíteni,
ezt mindjárt lehet dagasztani.
Amennyi a kenyér, annyi csipetnyi
sót kell beletenni.
Ez egy kisebb cipó inkább,
mint kenyér, annyi sót teszek bele.
Ennek a tésztának inkább sósnak
kell lenni, mint édesnek.
Elkezdem megdagasztani.
Ez a liszt körülbelül 1,5 liter
vizet vesz fel.
A kenyérnek és a kelt tésztának
az a lényege, hogy húzni kell,
minél előbb simuljon ki a
tésztája.
A dagasztást kimondottan anyósomtól
tanultam,
de kislány koromban édesanyám
beteges volt,
meg abban az időben a téeszbe jártak,
és úgy tanultam meg főzni,
hogy édesanyám felrakta reggel az
ennivalót a sparheltre
és mondta, ha megfő ez az étel,
kész a rántás, forrald össze
és hozd utánam a munkahelyre.
A masinánál arattak.
Egy tál ételt vittem édesanyám után.
Egy alkalommal ki is kaptam
a sok ember előtt,
mert egy kicsit megégettem
a rántást.
Édesanyámnak ez nem volt kedves,
mert nagyon precíz asszony volt.
Mondta, hogy hazamész és délután
fogsz egy másik ételt főzni.
Babfőzelék volt, amiért kikaptam.
A szomszédban volt egy nagyon
aranyos néni,
gyerekkoromban tőle is sokat
tanultam, meg az öreg mamától.
Édesanyám is lakodalmakban
főzött,
velük együtt 65 lakodalomban főztem.
Itthon bográcsban főztünk,
ott is nagyon sokat lestem el.
A töltött káposztától kezdve a
rántott húsig, a pirított tyúkig,
húslevest mikor rakták fel,
hurkatöltés volt,
disznót vágtak lakodalmakra.
Én mindig ott sertepertéltem,
mert kicsi koromtól szeretek főzni.
Úgy látom, az edénytől is,
kéztől is elválik.
Megszórom a tetejét liszttel.
Édesanyám mindig szokott keresztet
vetni a kelt tészta tetejére.
Letakarjuk és félretesszük,
hogy keljen.
A gyúrótáblát meglisztezem.
Lehet látni, milyen foszlós a
kenyértészta.
Kevés lisztet használunk, hogy
ne legyen lisztes a tészta.
Egyik perec kisebb, a másik nagyobb.
Felütök egy tojást, teszek bele
bőven sót,
ezzel kenem meg a pereceket,
előmelegített sütőben sütjük.
A tejfölbe teszünk sót, olajat bőven
és a forró perecet belemártjuk.
A forró perecet letakarjuk, hogy a
gőzben gyengüljön.
A diós pogácsa receptjét
édesanyámtól
és nagyanyámtól tanultam.
Régen nem voltak vajas krémesek,
torták, sütemények.
Ez vasárnap ebéd utánra való volt,
akkor csinálta édesanyám.
Ez nagyon egyszerű, olcsó tészta.
30 dkg liszt kell hozzá, de a nagy
családnál duplázták az adagokat.
15 dkg zsírt, pici sütőport, 15 dkg
porcukrot,
15 dkg darált diót és egy tojást
összegyúrok.
Ha kívánja a tészta, egy kis tejet,
vagy tejfölt tegyünk bele.
Zsírt nem lehet többet beletenni,
mert a diónak is van zsírtartalma.
Meglisztezem a gyúródeszkát
és megcipózom.
A tésztát egy ujjnyi vastagságúra
sodorjuk.
Megvagdossuk a tetejét és
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.A tetejére teszünk fél szem,
vagy negyed szem diót.
Nem kenjük meg tojással, mert
akkor hamar ég.
Előmelegítet sütőben megsütjük.
...
Több
Földrajzi név:
Bálványos

Személyek

10:49:33

Sebestyén Gyula

10:51:04

Nagy Mihályné

10:54:16

Gelencsér Lajosné

11:02:45

Szőke Józsefné

Kiemelt részek

10:49:23

Ízőrzők: Bálványos

11:32:14

Ízőrzők