Ízőrzők - Szólád
Gyártási év: 2008 | Adásnap: 2009. március 07.
Időpont: 15:10:23 | Időtartam: 00:32:32 | Forrás: Duna TV | ID: 767942
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 32 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: SzóládEpizódcím: Szólád
Műsorújság adatai: Magyar ismeretterjesztő film
Balatonszárszótól délre, a Somogyi dombok által körülzárt vidéken fekszik a jó borairól ismert Szólád. A filmben a pincesoron, szabadban elkészített ételeket mutatnak be a helyiek: a nyúlpörköltet és nyúlpaprikást, a zúzás-gombás disznópörköltet, a velős marhapörköltet kapros galuskával, a betyáros csirkepaprikást, a velős-májas-gombás pirítóst, és különböző nyárson sült húsokat.
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Gombás vadnyúlpörkölt bográcsban - Nyúlpaprikás - Szóládi szüretes - Löszpincesori marhapörkölt bográcsban - Betyáros csirkepaprikás - Szóládi pirítós - Sertésínyencségek nyárson
Teljes leirat:
- Szólád község a Balatontól
5 km-re húzódó kis település
620 fő állandó lakossal.
Nálunk minden megtalálható,
ami az embernek tetszik.
Van, akinek a dombok tetszenek,
van, akinek a sík zöld legelők,
a patakok, a magaslatok.
Ezért a Balaton rejtett kincsének
tekintjük településünket,
amire büszkék vagyunk és feltártuk
helyi értékeinket.
Például mi jöttünk rá, hogy a megye
legmagasabb pontja nálunk található,
de beszélhetnénk az Európa-díjas
lösz-pincesorról,
amelynek a helyszínén vagyunk.
Sikerült pályázati pénzeket
előteremteni,
elhordattuk a szemetet,
a lakosság is felkarolta,
és szinte harc kezdődött
a pincék használatáért.
Örömmel számolhatunk be,
hogy most már
hogy most már minden pincének
bejegyzett használója van
- tulajdonos az önkormányzat -
ezeknek a pincéknek az
értékmegőrzésére
1999-ben megkaptunk
a Henry Ford Európa-díjat.
Szóládnak a múltja nagyon jelentős.
Az őskortól napjainkig folyamatosan
lakott volt.
A rómaiakat követték a longobárdok
és utána természetesen valamennyi
időszakban.
A magyarság történetében is
egy helyi jellegű monda él.
Koppány vezért
- mikor István ellen indult harcba
Somogyvárra, Szólád érintésével ment
Veszprém felé, a hadút itt
húzódott -
- itt ejtették a német lovagok tőrbe
Koppány vezért,
itt négyeltették fel.
Ezt alá is tudjuk támasztani,
hogy azok a német lovagok alapították
a külterületünkhöz tartozó Nezdét,
akik Koppányt elfogták.
Erre a mondára építve
dr. Soós László és családja
alátámasztotta ezt és a nezdéi
területükön
egy gyönyörű szkíta golgotát
alakított ki különböző stációkkal.
A gasztronómiára is
nagy hangsúlyt helyezünk,
hisz az asztali örömök egyik jelentős
állomása a szóládi löszpincesor.
Itt rendezzük meg évtizedek óta
a főzőversenyt,
és kiemelt balatoni turisztikai
rendezvénnyé nőttük ki magunkat
a löszpincesori borfesztivállal.
- Honnan született az ötlet,
hogy nyuszit főzzek ma önöknek,
illetve bemutassam,
hogy lehet egy nyuszit megfőzni?
Onnan, hogy amikor még fiatal voltam
- még most sem vagyok idős -
mikor a gyerekeimmel gyesen
voltam,
akkor nagyon sok állatot tartottunk,
többek között nyuszit is.
A nyuszit többféleképpen
el lehet készíteni.
Nálunk a pörkölt vált be leginkább,
ezért osztom meg önökkel.
Gombás nyúlpörköltet fogok készíteni.
Először elmondanám,
miért hagyományos étel ez nálunk.
Mivel falun lakunk, a kertekben
nagyon sok a vad nyuszi,
az élelmes emberek
felhasználják az ételhez.
Először teszünk egy kevés zsírt
a bográcsba,
utána beleszeljük a vöröshagymát.
Két-három fej kell a pörkölthöz,
utána felrakjuk a tűzre párolódni.
Természetesen egy kis víz is
kell alá.
Amíg a pörköltalap - a hagyma, zsír -
párolódik, fölszeljük a paprikát.
Ha gyerekeknek főzünk,
akkor csípőset nem,
de ha csak felnőtteknek,
akkor egy kis csípős paprikát is
rakhatunk bele a pikáns íz miatt.
Fontos kelléke a nyuszinak
a fokhagyma.
Ahhoz, hogy a hagyma előbb
elpárolódjon,
tettünk bele egy kis sót.
Lepárolódott a hagyma,
beletehetjük a zöldpaprikát.
Ezzel is egy kicsit összepároljuk,
és jöhetnek a fűszerek.
Rakunk bele egy kis majoránnát,
fehér borsot,
fűszerpaprikát és még egy pici sót.
Amikor ezeket összekevertük,
belerakjuk a nyuszi husit.
Amikor egy kicsit összerottyant
a hús a fűszerekkel,
belerakjuk az összeszeletelt
fokhagymát.
Tettem még alá egy kis vizet,
hogy levet engedjen.
Lefedem fedővel,
így előbb megpárolódik a hús.
A pörkölt kezd puhulni,
hozzárakjuk a májat is,
és tovább főzzük a pörköltet.
Utolsó mozzanatként belekerül
a gomba is.
- 1995-ben alakult a dalkör.
A polgármester úr felkért
bennünket,
hogy alakítsunk egy csoportot
és énekeljünk.
1995. március 15-én énekeltünk
először.
Akkor március 15-ével kapcsolatos
dalokat tanultunk meg,
utána népdalokat kezdtünk tanulni.
Nagyon sok dalt tudunk
és nagyon sok dalt énekeltünk már
többször Szóládon és vidéken is.
Meghívtak bennünket Kaposvárra,
Tolna megyében, Atalán,
a környező falvakba.
Van a nyugdíjasoknak kistérségi
találkozója,
ott minden évben szerepeltünk eddig,
Balatonföldváron,
legutóbb Balatonszemesen.
- Nyúlételt szeretnék elkészíteni,
mivel a falu területén elég sok
nyúlételt készítettek.
Nyúlpaprikást fogok készíteni
házi nyúlból.
1,5 kg-os nyúlhoz zsíron
megdinsztelünk
hat, kockára vágott közepes fej
hagymát.
A fűszereket közben hozzáadom.
Sokan azért nem teszik bele,
mert azt mondják, hogy megég.
Nem szabad, hogy annyira forrjon
az olaj, akkor nem ég meg.
Teszünk bele borsot, összekeverem.
Visszatesszük a tűzre, átforraljuk
a hagymás fűszeres keveréket,
utána belerakjuk a húst
és átkeverjük.
Hagyjuk, hogy levet engedjen,
utána felengedjük vízzel
és újra fűszerezzük.
A faluban nagy hagyománya van
a főzőversenyeknek.
Elég sokan részt vesznek rajta.
A hagyományos fűszereket használják
legtöbben: só, bors, paprika.
Beletesszük a felszelt paradicsomot,
paprikát, fokhagymát és hagyjuk
forrni.
Annyi vizet öntünk rá,
hogy ellepje a húst.
Egy óra főzés után újrafűszerezzük,
tesszük bele sót,
ízlés szerint őrölt köményt.
Veszünk ki a forrásban lévő léből,
összekeverjük a tejföllel,
hogy a tejföl is átvegye
a fűszeres ízeket.
Visszaöntjük, hagyjuk forrni
és tálaljuk sós burgonyával.
A bográcsban készült ételek
teljesen más ízűek,
mint a gáztűzhelyen elkészítettek,
vagy bármely főző alkalmatosságon.
- 1996-ban alakult meg
Szóládon a klub,
akkor még nem én voltam az elnöke.
Kihirdették, hány órakor lesz
az összejövetel.
Én elmentem kíváncsiságból.
Másnap volt a megbeszélés,
oda is elmentem kíváncsiságból.
Azóta ott is ragadtam.
Megünnepeltük a 10 éves évfordulót
2006-ban.
Ha az Isten megengedi
és jó egészségünk lesz,
akkor a 15. évfordulót ünnepeljük.
Mikor én kézbe vettem,
megalakítottuk a tánccsoportot,
vettünk táncruhákat.
Meghívjuk a szomszéd klubokat,
11 községből mindenki szerepelt
Szóládon,
és ugyanúgy visszahívtak bennünket.
- A szüret régen hagyomány
és egy ünnep volt.
Előtte nap készítettünk kalácsot,
elkészítettük az ételt.
Levest nem szoktunk szüretkor
csinálni, nem is értünk rá.
Inkább tésztát.
Csináltunk pörkölteket,
és hogy ne legyen egyhangú,
a húsokat kevertük,
mint most is csináltuk.
Szóládi szüretesnek szóló ételt
készítünk ma.
Disznóhúsból pörköltet,
és amikor a disznóhús egy kicsit
főtt, zúzát vágunk bele apróra.
2,5 kg húshoz vettem
1 kg gombát és 1 kg zúzát.
Lehet krumplival, nokedlival,
tarhonyával fogyasztani.
Mi ma tarhonyát csinálunk hozzá.
Egy fél kiló vöröshagymát megdarálok
húsdarálón,
mert akkor sokkal sűrűbb szaftja van.
Zsírban megdinsztelem, majd kb.
20 dkg paprikát
és a paradicsomot teszek bele,
majd a pirospaprikát.
Szép piros, belerakom a húst.
Megpirítunk mindent, mert a pörkölt
úgy jó, hogy egy kicsit átpirul.
Vizet még nem alá, hadd rotyogjon,
mert van leve.
Mikor mindent beleraktam,
kicsit rotyogott,
teszek rá 3 kanál sót
és 2-3 dl vizet.
Szép lassan fő.
A többi hozzávalót félóra múlva
rakom hozzá.
Beleteszem az apróra vágott
csirkezúzát,
darált fokhagymát és két
kávéskanálnyi őrölt borsot.
Hagyjuk főni.
Megkóstoltam, az ízesítés jó,
beleteszek 1 kg a gombát.
Fő még egy félórát és ehető.
- Ezt a finom pörköltet egy kis
vörösborral öntsük nyakon,
úgy fejezzük be az ételt.
Mindenkinek jó étvágyat kívánok.
- Szóládon a 60-as években alakult
ez a kovácsműhely, azóta is működik.
Napjainkban múzeumnak rendezik be.
Itt vannak a régi szerszámok,
még most is lehetne velük dolgozni.
Itt láthatók a falon a fogók,
steklik,
az asztalon van a villanykalapács,
légkalapács, ekevasat
élesítenek vele.
Azok ma is használhatók lennének.
Régen a kovácsnak ekét, fogast,
vetőgépet, hintót, kocsit,Főleg a közönségnek látványos
meg ízletes.
A zsűri nem mindig értékeli,
mert van, amikor bográcsos ételekről
van szó, ez nem az a kategória.
Ő a vásár szenzációja,
a gyerekek csoportokban követnek,
hogy megcsodálhassák.
Hű, de jó illat van!
Imádom beszippantani.
- Üdvözöllek!
- Jó napot!
- Jól vagy?
- Nagyon jól! Bevásárolsz?
- Igen.
- És mit veszel éppen?
- Zöldségeket,
répát, hagymát, paradicsomot.
Elkísérsz a többi standhoz?
- Örömmel!
Ez kimondottan berber szokás,
hogy zöldbabot tesztek a kuszkuszba?
- Igen.
És hennát is.
- Á, hennát?
A henna milyen?
Ezek a szárított levelek?
- Igen, finom fűszer.
...
Több
Földrajzi név:
Szólád

Személyek

09:40:53

Vörös Gyula

09:43:23

Németh Lajosné

09:45:19

Csató Sándorné

09:46:21

Szipli Béla

09:48:35

Fülöp Tiborné

09:52:09

Liliom László

09:56:29

Dancsecs Klára

09:58:39

Leicht Károly

10:03:27

Fábián Jánosné

10:04:35

Hegedűs Lászlóné

10:06:26

Hegedűs László

Kiemelt részek

09:40:38

Ízőrzők: Szólád

11:32:14

Ízőrzők