Gyártási év: 2006 | Adásnap: 2006. november 23.
Időpont: 13:11:15 | Időtartam: 00:55:07 | Forrás: M1 | ID: 247830
NAVA műfaj: nemzetiségi / kisebbségi műsor
Főcím: RondóAlcím: Nemzetiségi magazin+-
Műsorújság szerinti cím: Rondó
Fő leírás:
TARTALOM: - Búcsú határok nélkül címmel harmadszor rendezte meg az Esztergomi Görög Katolikus Egyházközség a Szent Mihály napi búcsút. - Dokumentumfilm-vetítéssel egybekötött előadással emlékeztek meg az Athéni Műszaki Egyetemi felkelés 33. évfordulójáról a Görög Országos Önkormányzat székhelyén november 17-én pénteken. - Az 1700-as években 3000 örmény család menekült Örményországból Erdélybe. Főleg Szamosújváron, Csíkszépvizen és Gyergyószentmiklóson telepedtek le. Az ő leszármazottaik közül sokan most Magyarországon élnek és bár nem beszélik már az örmény nyelvet, a kultúra megőrzése fontos számukra. - A Lengyel Köztársaság érdemérem Tisztikeresztje és a Lengyel Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetést 16-an vehették át november közepén a Lengyel Nagykövetségen Joanna Stepinska nagykövetasszonytól. - A történelmi NEM napjára és a görög ellenállásról emlékeztek meg ünnepélyes keretek között november 4-én Beloianniszban. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Dimitris Kontoumas magyarországi görög nagykövet is. - A Magyarországi Bolgárok Egyesülete 1991-ben alapította a Haemust, a bolgárok társadalmi és kulturális folyóiratát. Azóta 15 év telt el. Október 19-én , a vidám hangulatú születésnapi ünnepségen Kjoszeva Szvetla főszerkesztő beszélt az újság múltjáról és jelenéről. - Lezárult a Lengyel Intézet közel egy éves "My city:Warsaw" rendezvény sorozata. A fesztivál záróeseményét november 16-án rendezték meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban. - A miskolci zeneiskolában tanít Vigula Mihály gitár tanár, aki Tarasz Sevcsenko "Ilyen az ő sorsa" c. művét adja elő.
Műsorszolgáltatói ismertető:
„Búcsú határok nélkül” címmel harmadszor rendezte meg az Esztergomi Görög Katolikus Egyházközség a Szent Mihály napi búcsút, amelyre nagy számban érkeztek szlovákiai, kárpát-aljai és magyarországi ruszin hívek. Az ünnepség a görög katolikus templom bemutatásával kezdődött, végül a szokásos agapével zárták a találkozót.

Dokumentumfilm-vetítéssel egybekötött előadással emlékeztek meg az Athéni Műszaki Egyetemi felkelés 33. évfordulójáról a Görög Országos Önkormányzat székhelyén november 17-én pénteken.

Az 1700-as években 3000 örmény család menekült Örményországból Erdélybe, ahol főleg Szamosújváron, Csíkszépvizen és Gyergyószentmiklóson telepedtek le. Az ő leszármazottaik közül sokan most Magyarországon élnek és bár nem beszélik már az örmény nyelvet, a kultúra megőrzése fontos számukra.

A Lengyel Köztársaság érdemérem Tisztikeresztje és a Lengyel Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetést 16-an vehették át november közepén a Lengyel Nagykövetségen Joanna Stępińska nagykövetasszonytól.

A történelmi NEM napjára és a görög ellenállásról emlékeztek meg ünnepélyes keretek között november 4-én Beloianniszban. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Dimitris Kontoumas magyarországi görög nagykövet is, akinek december első napjaiban jár le megbízatása.

A Magyarországi Bolgárok Egyesülete 1991-ben alapította a Haemust, a bolgárok társadalmi és kulturális folyóiratát. Azóta 15 év telt el. Október 19-én , a vidám hangulatú születésnapi ünnepségen Kjoszeva Szvetla főszerkesztővel beszélgettünk az újság múltjáról és jelenéről.

Lezárult a Lengyel Intézet közel egy éves „My city:Warsaw” rendezvény sorozata. A fesztivál záróeseményét november 16-án rendezték meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol, mint Maciej Szymanowski, a Lengyel Intézet leköszönő igazgatója elmondta: nyugodt szívvel adja át a stafétát kollégájának, Roland Chojnackinak. A búcsú- és köszöntő beszédek után csendültek fel Bartók és Szymanowski művei, a fiatal krakkói zenészekből álló Beethoven együttes előadásában.

A miskolci zeneiskolában tanít Vigula Mihály gitár tanár, aki Tarasz Sevcsenko „Ilyen az ő sorsa” c. művét adja elő.

Ezzel búcsúzunk. A tematikus Rondóban december 7-én összeállítást láthatnak a magyarországi ukránok jeles ünnepeiről. A Rondó magazin december 21-én jelentkezik.
...
Több

Személyek

08:04:21

dr. Cselényi István, esztergomi parókus

08:06:11

dr. Verdes Miklós, kerületi esperes, budai parókus

08:07:11

Kucsera Gyuláné

08:07:57

Csordás András, templomos lovag, volt komtúr

08:08:52

Paszabi János, a XIV. ker. Ruszin Önkormányzat képviselője

08:17:58

Szongott Gábor, elnökhelyettes, Országos Örmény Önkormányzat

08:20:10

Szongott Kristóf

08:26:16

Joanna Stepinska, nagykövet

08:34:25

Rizojannisz Kosztasz, polgármester

08:35:21

Dimitris Kontoumas, nagykövet

08:38:36

Roszen Ruszev, grafikusművész

08:39:23

Kjoszeva Szvetla, főszerkesztő

08:43:57

Maciej Szymanowski, a Lengyel Intézet leköszönő igazgatója

08:45:46

Mózer Zoltán, fotóművész

08:50:23

Vigula Mihály, gitárművész

Kiemelt részek

07:39:11

Rondó: Nemzetiségi magazin