Korlátozott tartalom. Kérjük fáradjon be egy NAVA-pontba a teljes videó megtekintéséhez. A NAVA-pontok listáját ITT tekintheti meg.

Idézet a műsorból.
Fókusz
Gyártási év: 2015 | Adásnap: 2015. június 11.
Időpont: 18:54:03 | Időtartam: 00:28:42 | Forrás: RTL-KLUB | ID: 2218612
Nava műfaj: bulvár 28 perc (Korhatár-besorolás: 12 )
Címek Főcím: Fókusz+-
Műsorújság szerinti cím: Fókusz
Műsorújság adatai: (magazinműsor) (12) Közszolgálati magazin Feliratozva az RTL Klub TXT 888. oldalán. (magazinműsor) Naponta jelentkező riportmagazin a legfrissebb hírekkel, aktuális információkkal, eseményekkel, emberi sorsokkal, érdekes történetekkel és helyszínekkel a világ minden részéről. E-mail: fokusz@rtlklub.hu Közszolgálati magazin aktuális történetekkel itthonról és külföldről. Alkotók: Barabás Éva - műsorvezető Gönczi Gábor - műsorvezető
Technikai leírás:
A műsorszolgáltatói információk (Műsorszolgáltatói cím, Műsorszolgáltatói ismertető) az rtl.hu oldalról származnak
Műsorszolgáltatói ismertető:
Egy sűrű napot töltöttünk együtt a vízi rendőrséggel
A dunai vízirendőrség mentőcsapatát kísértük el járőrözni. A vízben, főleg a nyílt vízen egyik pillanatról a másikra megtörténhet a baj. És ha nem érkezik időben a segítség, bekövetkezik a tragédia. Újvári Mihály riportja.
Az országos vízbefulladásos balesetek száma idén már eléri a 41-et és még csak most kezdődik a strandszezon, amikor előkerülnek a jetskik a kajakok, és elözönlik a partokat az úszni nem, vagy csak alig tudó fürdőzők. Sokszor a fulladásos balesetek okozója az is, hogy a fürdőzők nem veszik figyelembe a fürdést tiltó táblákat, részegek, vagy egyszerűen nem mérik fel, hogy az a hely, ahol vízbe mennek, életveszélyes. Valószínűleg a tapasztalatát és az erőnlétét sem mérte fel jól az a fiú sem a Zala megyei Csesztregen, aki barátaival akarta átúszni ezt a tavat, de elfáradt. Megpróbált kijutni a vízből, de pár méterre a parttól elmerült. Holtestét a tűzoltóság búvárai találták meg pár órával később.

Múlt hétvégén nem ez volt az első ilyen baleset. Pár óra leforgása alatt négyen fulladtak vízbe. Délegyházán egy háromfős társaság ment be a bányatóba egy gumimatraccal. Mindhárman beborultak. Ketten még ki tudtak úszni, de harmadik társuk életét vesztette. De hogyan tudunk segíteni akkor, ha látjuk, hogy valaki bajban van? Egy rögtönzött gyakorlatot végeztünk. itt éppen a stabil oldalfektetést és az újraélesztést gyakorolták. Hölgye Attila már évek óta foglalkozik vizi mentéssel. Azt mondja, nagyon kevesen tudják, hogyan kell szakszerűen kimenteni egy fuldoklót, éppen ezért komoly bajba sodorhatják saját magukat is.

Barabás Évi mosolyt vitt a kárpátaljai magyaroknak
Kétségbeesés és kilátástalanság jellemzi Ukrajna magyar lakta településeit. Az orosz-ukrán konfliktus továbbra sem csillapodik. A katonai behívók és a gazdasági mélyrepülés pedig egyre jobban rányomja a bélyegét az itt élők hétköznapjaira. A Fókusz ismét Kárpátaljára látogatott, hogy Barabás Évivel és az RTL Klubnak is otthont adó XXII. kerülettel közösen adományt és egy kis jókedvet vigyünk a helyieknek. Kilyén Tamás riportja.
Annak ellenére, hogy hivatalosan még mindig él a Minszkben megkötött tűzszünet, Ukrajna keleti részén máig kisebb-nagyobb ütközetek vannak az orosz-barát szeparatisták és az ukrán hadsereg között. A becslések szerint a konfliktus az ukrán félnek napi 5-6 millió dollárba kerül. A Fókusz márciusban látogatta meg azt a magyar anyát, akinek fia a frontvonalon halt meg. A háború borzalmairól pedig a debalcevói katlanból hazatért katona mesélt nekünk.

A szállodánkban egy gyerekcsoporttal találkoztunk. Ők is Luganszk és Donyeck térségéből menekült családból származnak. Itt a magyar államtól kapott támogatásból 1 hetes üdülésüket töltik, ami vélhetően az utóbbi idők legszebb perceit okozza nekik. A határ mellett található Mezőkaszony 2300 fős lakosságának a 95 százaléka magyar anyanyelvű. Távol van tőlük a frontvonal, mégis a harcok hatását a gazdaságra ugyanúgy érzik. Nem csak a munkanélküliség miatt menekülnek. Folyamatosan érkeznek a katonai behívók és az így is nehéz helyzetben lévő családok férfitagjai igyekeznek valahogy kibújni a szolgálat alól. A szomorú állapotok miatt a XXII. kerület civil összefogást hirdetett és a budafokiak segítségével 1 millió forintot gyűjtött a mezőkaszonyi óvodásoknak.

Az utóbbi 1 évben befagyasztották a fizetéseket és ezzel párhuzamosan 3-4szeresére emelkedett szinte mindennek az ára. A legnagyobb probléma, hogy nincs munkahely a térségben, ezért a helyi borászat és a turizmus fellendítése a következő terv.

Lehetséges előre látni a jövőt?
Valóra vált jóslatok, véletlen egybeesések vagy csupán a fantázia szüleményei? Hogyan működik a jövőbe látás? Van-e fizikai magyarázata a látomásoknak? Léteznek olyan emberek, akik titkos szervezeteknek segítenek hihetetlen képességükkel? És akik azt állítják, látják a jövőt vajon mivel és hogyan módosítják a tudatukat? Gál Petra riportja.
A történelemben számos jóslatot ismerünk, amely valóra váltak. Két világhírű tudósnak van egy elmélete erre. Karl Pribam agykutató és David Bohm fizikus szerint a világegyetemünk egy hatalmas hologramhoz hasonlít, eltérő rezgésű és sűrűségű világegyetemek hatolnak át egymáson, így viszont az időugrás is megmagyarázható. Egy amerikai kém állítólag a távolba látás segítségével több, mint 150 esetet felderített előre, némelyik 12 ezer km-re történt tőle.

A Titanic katasztrófáját szinte hajszálpontos egyezéssel, 14 évvel az óceánjáró tragédiája előtt megírta a nyugalmazott hajóstiszt, Morgan Robertson egy regényben. A történész szerint ez ettől még nem egy beteljesült jóslat. Az egyik leghíresebb jóslat Jeane Dixon nevéhez fűződik, akire jövendölései miatt a Fehér Ház is felfigyelt. A hírnevet egy 1956-os cikke után szerezte, melyben megjósolt egy 7 évvel későbbi gyilkosságot. Kennedy-ét.

Macskák, akik mindenkit elbűvölnek
Kinyitják az ajtót, gördeszkáznak, telefonálnak, vagy éppen szörföznek. Sokan nem is gondolnák, hogy a cicák is vannak olyan ügyesek és intelligensek, mint a kutyák. Akármennyire is öntörvényűek és lomhának tűnnek, bizony őket is rá lehet venni számos trükkre. Hollósi Szandra riportja.
Azonnal kiderül, hogyan is motiválhatóak a szőrmókok, ugyanis ha minden igaz, megtaláltuk Magyarország feltehetően legokosabb macskáit. Egy budapesti cicakávézóban járunk. Itt még a kandúr is kávézik. Na, jó azt azért nem. Viszont ennyi értelmes macsekot egy helyen még eddig nem igen láttunk. Aki pedig mind a tizenkét szőrgombócot megtanította a trükkökre, nem más, mint Ilycsin Zsuzsi, aki annak idején lovakkal kezdte a tanítást 2 és fél évvel ezelőtt tért át ezekre a cicákra, akik láthatóan nagyon is élvezik a foglalkozást, hiszen bökdösik őt a mancsával, hogy hadd dolgozhassanak végre.

A nyávogó szőrpamacsokhoz viszont rengeteg türelem kell, nem úgy, mint néhány kutyához, akik közül van olyan is, amelyiknek ha megmutat az ember egy feladatot, utána nem sokkal már sikeresen le is utánozza azt.

De lássuk, hogyan is működik ez a gyakorlatban. Ahhoz, hogy megnézzük, hogyan lehet például a pacsizást megtanítani az állatnak, benézünk Puskás Peti cicájához, Lucihoz.

Az utolsó szalmaszál
Magyarországon ilyenre még nem volt példa! Nem volt egyszerű a Kúria dolga, amikor meg kellett hoznia az ítéletet Magyar László ügyében. A férfit ténylegesen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték 2005-ben, ám most megkapta az élve szabadulás esélyét.
László es társai 2001-2002 között több idős embert kifosztottak, megkínoztak, többen közülük meg is haltak. A férfi 36 éves kora óta ül. Nem tétlenkedett, még 2010-ben Strasbourghoz, az EJEB-hez, vagyis az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. Négy évet várt a tanács döntésére, ami kimondta: az ítélettel sérültek a jogai, mert büntetése sérti a kínzás és embertelen bánásmód tilalmát. Tehát Lászlónak meg kell adni legalább a reményt arra, hogy valaha élve szabadulhasson.

Magyar László az elsők között volt, aki ténylegesen életfogytiglani szabadságvesztést kapott. 2010-óta 126 embert ítéltek életfogytiglani szabadságvesztésre, és 26 embert TÉSZ, vagyis tényleges életfogytiglanra. A 2015. január 15-én módosult rendelet tehát őket is érintheti.
...
Több
Reláció tartalmak:Fókusz (ism.) (első adás)

Személyek

13:25:47

Barnácz István, alezredes, kapitányságvezető, BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság

13:26:38

Tucsek Andrea, törzsőrmester, BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság

13:27:29

Szél Norbert, merülésvezető, Fővárosi Katasztrófavédelem

13:28:53

Hölgye Attila, elnök, Vizek Őre Vízi-mentő Egyesület

13:31:43

Gerevich János, ukrajnai vezető, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

13:34:26

Karmacsi Zoltán, főiskolai tanár

13:34:58

Gál Jánosné

13:35:15

Barabás Éva

13:35:59

Lehel László, elnök-igazgató, Ökumenikus Segélyszervezet

13:38:17

Szűcs Róbert

13:39:18

Paulinyi Tamás, pszi-kutató

13:40:21

Katona Csaba, történész

13:40:56

Papp Zoltán, Titanic-szakértő

13:44:52

Körmöczi Bendegúz, állatidomár

13:45:30

Szépvölgyi Zoltán, kávézótulajdonos

13:46:12

Ilycsin Zsuzsi

13:48:43

Hanga Zoltán, szóvovő, Fővárosi Állat- és Növénykert

13:49:00

Ilycsin László

13:50:27

Karsai Dániel, ügyvéd

Kiemelt részek

14:30:03

Fókusz