Gyártási év: 2015 | Adásnap: 2015. április 02.
Időpont: 06:00:33 | Időtartam: 00:26:13 | Forrás: Duna TV | ID: 2145324
NAVA műfaj: nemzetiségi / kisebbségi műsor
Főcím: Rondó+-
Műsorújság szerinti cím: Rondó
Műsorújság adatai: Kisebbségi magazin bolgárokkal, görögökkel, lengyelekkel, örményekkel, ruszinokkal és ukránokkal Feliratozva a teletext 333. oldalán. A műsor bepillantást nyújt a Magyarországon élő bolgárok, lengyelek, görögök, örmények, ruszinok és ukránok életébe. A műsor egyfajta fórumot jelent a kis közösségeknek, bemutatja múltjukat, történelmüket, a jelen hétköznapjait és ünnepeit. Fontos feladatot tölt be az anyanyelvi kultúra ápolásában, hiszen a forgatott anyagok többsége az adott kisebbség nyelvén készül magyar feliratozással. A műsor bepillantást nyújt a Magyarországon élő bolgárok, lengyelek, görögök, örmények, ruszinok és ukránok életébe. Alkotók: Pászti Rita - rendező Ducki Witek - szerkesztő Agárdi Elektra - szerkesztő Eranyak Oganova - szerkesztő Kjoszeva Szvetla - szerkesztő Stefuca Viktória - szerkesztő Pádár Márta - felelős szerkesztő
Technikai leírás:
A műsorszolgáltatói információk (Műsorszolgáltatói cím, Műsorszolgáltatói ismertető) a mediaklikk.hu oldalról származnak.
Műsorszolgáltatói ismertető:
A Rondó április 2-i adásának tartalmából:

Húsvét előtt néhány nappal, a Rondó adásában, híreiben az elmúlt két hét ünnepei lesznek a főbb témák.

SEVCSENKO EST
201 éve született az ukrán irodalom nagy költőjét, Tarasz Sevcsenko. Az elmúlt évben világszerte számos módon emlékeztek meg születésének 200. évfordulójáról. A magyarországi ukránok zenés-irodalmi esttel zárták a jubileumi évet.

NEMZETISÉGI HÍREK
A Lengyel-Magyar Barátság Napja Miskolcon
Márciusban Magyarországon és Lengyelországban országszerte számos rendezvényen tisztelegtek a Lengyel-Magyar Barátság Napja előtt. Adásunkban ezúttal a miskolci eseményekről számolunk be.

A bolgár iskola párizsi útja
Hagyományos tavaszi ünnepek és szokások. - Ezen a címen fut 2014 és 2016 között az a nemzetközi tanulmányi projekt, amelyben részt vesz a budapesti, a prágai, a dublini és a párizsi bolgár iskola. A diákok bolgár hagyományokkal kapcsolatos feladatokat kapnak előzetesen, amelyeknek megoldásait közös találkozókon mutatják be egymásnak. Az első találkozó állomása Párizs volt, ahol a Martenica ünneppel kapcsolatos szokásokat elevenítették fel a gyerekek rajzokban és fogalmazásokban. A projekt célja, hogy a különböző országokban élő bolgár gyerekek megismerjék egymást a bolgár kultúra tanulmányozásán keresztül.

Március 25. Görögország nemzeti ünnepe.
Az egykori Oszmán Birodalom leigázott népei között a görögök voltak az elsők, akik kivívták függetlenségüket. Szabadságharcuk 1821-ben kezdődött, és 10 éven át tartott. Erről emlékeznek meg minden évben a görögök világszerte felvonulással és kulturális rendezvényekkel.
A magyarországi görög közösség is gazdag ünnepi programsorozaton vehetett részt:
március 21-én a Görögség Házában, majd március 23-án Vácott adott koncertet a görögországi Nausszai Zenekonzervatórium kórusa és Mandolinzenekara.
Budaörsön az Ifjúsági Klub színháztermében az ünnepi programot Fotisz Kollatosz és Rania Evangelinu történelmi zenés kamaraelőadása kezdte, őket követte az Ellinismos táncegyüttes bemutatója.

RÁKÓCZI ÜNNEP SÁROSPATAKON
Következő helyszínünk Sárospatak és Borsi, ahol a magyarok és ruszinok együtt emlékeztek meg Rákóczi fejedelem születésnapjáról.

AZ ÖRMÉNY NÉP TRAGÉDIÁJA - kiállítás Budapesten
Az Örmény nép tragédiája az első világháborúban - ezzel a címmel nyitotta meg közös kiállítását március 20-án az Országos Széchényi Könyvtár és az Örmény Nemzeti Könyvtár.

LENGYEL VIRÁGVASÁRNAP
Már csak néhány nap, és itt a húsvét. Az ünnepi hagyományok közül most ismerkedjenek meg a lengyelek virágvasárnapi szokásaival.
...
Több

Személyek

13:12

Hartyáni Jaroszlav, alelnök, Ukrán Világkongresszus; elnök, Sevcsenko 200 Bizottság

16:13

Hegedűs D. Géza

18:14

Bárdos Simon Katalin

18:47

Jaroslaw Bajaczyk, igazgatóhelyettes, Lengyel Intézet

19:26

Gelle Anikó Eszter

19:46

Kecskés Zsófia

20:07

Herczeg Zoltán

20:26

Barta Ildikó, kórusvezető, Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, Miskolc

22:45

Bán Gergelyné Szónoczky Mária, elnök, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Ruszén Önkormányzat

23:13

Szilcer-Likovics Olga, elnökhelyettes, Országos Ruszin Önkormányzat

23:46

Aros János, polgármester, Sárospatak

25:15

Kozsnyánszky János, elnök, Sárospataki Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat

25:51

Giricz Vera, ruszin parlamenti szószóló

28:50

dr. Tüske László, főigazgató, Országos Széchenyi Könyvtár

30:07

Kovács Bálint, történész, kiállításszervező

32:28

Molnárné Sagun Mónika, elnök, Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete

Kiemelt részek

29:46

Rondó hírek == Rondó

43:00

Kulturális ajánló == Rondó

10:41

Rondó [2015]