Gyártási év: 2015 | Adásnap: 2015. március 19.
Időpont: 06:00:18 | Időtartam: 00:51:51 | Forrás: Duna TV | ID: 2132088
NAVA műfaj: nemzetiségi / kisebbségi műsor
Főcím: Rondó+-
Műsorújság szerinti cím: Rondó
Műsorújság adatai: Kisebbségi magazin bolgárokkal, görögökkel, lengyelekkel, örményekkel, ruszinokkal és ukránokkal. Feliratozva a teletext 333. oldalán. A műsor bepillantást nyújt a Magyarországon élő bolgárok, lengyelek, görögök, örmények, ruszinok és ukránok életébe. A műsor egyfajta fórumot jelent a kis közösségeknek, bemutatja múltjukat, történelmüket, a jelen hétköznapjait és ünnepeit. Fontos feladatot tölt be az anyanyelvi kultúra ápolásában, hiszen a forgatott anyagok többsége az adott kisebbség nyelvén készül magyar feliratozással. A műsor bepillantást nyújt a Magyarországon élő bolgárok, lengyelek, görögök, örmények, ruszinok és ukránok életébe. Alkotók: Pászti Rita - rendező Ducki Witek - szerkesztő Agárdi Elektra - szerkesztő Eranyak Oganova - szerkesztő Kjoszeva Szvetla - szerkesztő Stefuca Viktória - szerkesztő Pádár Márta - felelős szerkesztő
Műsorszolgáltatói ismertető:
A RONDÓ március 19-i adásának témái:

UKRÁN KULTÚRA NAPJA
Magyarországon az első ukrán nyelvi almanach 1837-ben jelent meg a Budavári Nyomda kiadásában. Ennek tiszteletére a hazai ukránok február 27-én minden évben megünneplik az Ukrán Kultúra Napját. Idén a kulturális műsorban nagy hangsúlyt kapott a hagyományápolás nemzetet megtartó ereje.

BEM APÓ
Bem apó egyike azon történelmi személyeknek, akiket már az általános iskolában megismernek a diákok. Neve szorosan összekötődik március 15-ével, nemzeti ünnepünkkel. De talán nem mindenki tudja, hogy a lengyel származású tábornok március 14.én született. Születésnapján a hazai polónia minden évben a budapesti Bem téren emlékezik meg róla.

NEMZETISÉGI HÍREK:
- Nemzetiségi Kultúrák Napja a Közmédiában május 10-én.
- A hazai ukrán közösség képviselői Tarasz Sevcsenko születésének 201. évfordulója alkalmából koszorúkat helyeztek el a költő budapesti szobránál.
- Az Európai Parlament március 12-én fogadta el az Európai Unió éves jelentését az emberi jogok és a demokrácia helyzetéről a világban 2015-ben.
A dokumentum 77. pontja felszólítja az Európai Unió tagállamait, hogy az Örmény Genocídium 100. Évfordulójával összefüggésben állami szinten ismerjék el a népirtás tényét!
- Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából állami kitüntetéseket adott át március 13-án a Pesti Vigadóban. Magas színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozata kitüntetésében részesült Dr. Sutarski Konrad, a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára nyugalmazott múzeumigazgatója, költő, író, műfordító.

MARTENICA-ÜNNEP A PARLAMENTBEN
Március a tavasz első hónapja. Bulgáriában ilyenkor az emberek piros-fehér martenicát ajándékoznak egymásnak. Idén a magyar parlamenti képviselők is megismerhették ezt a hagyományt.

ELNÖKI KÖRKÉP
Márciust írunk, majd félév telt el az őszi választások óta. Előző adásainkban megismerhették a ruszin, bolgár és ukrán országos önkormányzatok vezetőit. Elnöki körképünkben ezúttal a lengyel és görög testület vezetőit mutatjuk be.

NEMZETISÉGI SZÍNHÁZAK
Évekkel ezelőtt azt a feladatot kaptam, hogy készítsek riportot a Nemzetiségi Színházak Találkozójáról. A teltházas előadásokkal létrejött fesztiválon részt vett társulatok többsége ma már elismert színházként működik nemzetisége anyanyelvén. Mi több, mára már Szövetségbe tömörültek és keresik a továbblépés lehetőségeit, köztük egy befogadó színházat.
Erről beszélgettünk Gergely László rendezővel, a Szövetség elnökével.

GÖRÖG KONCERT NAGYKANIZSÁN
Színház után folytassuk zenével. Kolonnay Zoltán görög származású zeneszerző nem ismeretlen a Rondó nézői számára. Ezúttal görög zenésztársaival igazi mediterrán hangulatot varázsolt Nagykanizsán a Tavaszi Művészeti Fesztivál nyitó rendezvényén.

FŐZZÜNK UKRÁN MÓDRA
A következő percekben pedig Szegedre látogatunk el, ahol néhány hónappal ezelőtt a Nemzetiségek Házában nagy sikert aratott a bolgár konyhaművészeti bemutató. Ezen felbuzdulva, februárban az ukrán háziasszonyok vendégelték meg az érdeklődőket egy közös főzéssel összekötött vacsorán, ahol többek között az is kiderült, hogy milyen sokféle borcs létezik.
...
Több
Földrajzi név:
Szeged
Nagykanizsa
Személy tárgyi tételként:
Bem József (1794-1850)

Személyek

15:39

Kravcsenko György, elnök, Ukrán Országos Önkormányzat

18:13

Andras Tazinger, karnagy, Cantus Kamarakórus

25:02

Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete

28:38

Siklósi Beatrix, főszerkesztő, Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek

28:58

Fuzik János, elnök, Magyarországi Nemzetiségek Parlamenti Bizottsága

32:15

dr. Muszev Dancso, elnök, Bolgár Országos Önkormányzat

33:44

Varga Szimeon, bolgár nemzetiségi szószóló

34:02

Papcsák Ferenc, országgyűlési képviselő

34:23

Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár

35:56

dr. Rónainé Slaba Ewa, elnök, Országos Lengyel Önkormányzat

40:43

Kukumzisz Jorgosz, elnök, Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata

46:26

Gergely László, elnök, Magyarországi Nemzetiségi Színházak Szövetsége

50:49

Kun Sándorné

51:12

Kovácsné Mikola Mária, igazgató, Kanizsa Kulturális Központ

52:18

Kollonay Zoltán, zeneszerző

55:18

Sokalopoulos Giannis, buzukiművész

58:08

Vinczán Istvánné, alelnök, Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete

58:23

Szécsi Neonila, elnök, Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete

01:00:34

Szécsi László

Kiemelt részek

43:00

Kulturális ajánló == Rondó

29:46

Rondó hírek == Rondó

10:41

Rondó [2015]