Korlátozott tartalom. Kérjük fáradjon be egy NAVA-pontba a teljes videó megtekintéséhez. A NAVA-pontok listáját ITT tekintheti meg.

Idézet a műsorból.
Gyártási év: 1972 | Adásnap: 2014. december 24.
Időpont: 22:35:15 | Időtartam: 01:22:41 | Forrás: M3 Anno | ID: 2054050
NAVA műfaj: film
Főcím: A tűz balladájaAlcím: A lány, aki maga volt a tűz+-
Műsorújság szerinti cím: A tűz balladája
Műsorújság adatai: (színes, magyar tévéfilm, 83 perc, 1972) (12) Egy farkasvonyítástól hangos téli éjszakán a faluba idegen pár érkezik. Mindenki elzavarja őket, senki nem ad menedéket. Felelevendik egy pont ilyen faluban megesett történet, melyben a csőszkunyhóba befogadott pár életét áldozta a faluért, amikor éhes farkasok támadtak rájuk. Az árván maradt gyermeket négy fiús család akarta befogadni. A bíró úgy döntött, legyen a lányka évszakonként más családnál. Télen a pék kemencéjénél, tavasszal a kovács parazsánál melegedhet, nyáron a favágóéknál az őzekkel játszadozhat az erdőben, ősszel gyertyamártóéknál sosem vakoskodna. E szerint a rend szerint teltek az évek, s cseperedett a lány a szerető családoknál, akik abban reménykedtek, hogy majd, ha eljön az idő, az ő fiúkat választja férjül. Egyszer, amikor a pék nem fűtött be időben a kemencébe, a lány hozzáért egy elkeseredett asszony szakajtójához, s a kenyér magától megsült. Egy másik alkalommal, amikor a kovács csak drágán javított volna meg egy törött fejszét, a lány kezében összeforrt a vas. Amikor pedig a gyertyamártó nem adott gyertyát egy szegénynek, a lány fényt varázsolt a kunyhóba, s amikor favágó apja sajnált egy kis rőzsét a fagyoskodóktól, meleget vitt a kunyhókba. A négy család hiába kérte a lányt, ne adja ingyen a tüzet, de az nem akarta pénzért adni azt, amit szüleitől ingyen kapott, ezért összefogtak ellene és kitagadták. Közreműködõk: Pauló Lajos (rendező); Venczel Vera (színész); Sinkovits Imre (színész); Tolnay Klári (színész); Bessenyei Ferenc (színész); Gobbi Hilda (színész); Rajz János (színész); Gáli József (író); Kocsis Sándor (operatőr)
Fő leírás:
Szereplők: - Benkő Péter (Fickó, a mese lelke) - Bessenyei Ferenc (Kovács) - Buss Kati (a Vándor asszonya) - Csíkos Gábor (Pék-bíróék fia) - Dózsa László (Kovácsék fia) - Fónay Márta (Favágóné) - Garamszegi Mária (II. asszony) - Gobbi Hilda (Gyertyamártóné) - Gombos Kati (Felesége) - Gurnik Ilona (Éhes öreganyja) - Gyenge Árpád (Kapájasincs) - Holl István (Vándor) - Horváth Magda (I. asszony) - Molnár Miklós (II. falusi) - Nyikos Ernő (Gyerek) - Péva Ibolya (Felesége) - Rajna Mihály (Kocsis) - Rajz János (Didergő) - Sallay Kornélia (Kovácsné) - Sinkovits Imre (Pék-bíró) - Somody Kálmán (III. falusi) - Szabó Gyula (Favágó) - Szénási Ernő (Gyertyamártó) - Tolnay Klári (Pék-bíróné) - Tóth Titusz (Gyertyamártóék fia) - Vallai Péter (Favágóék fia) - Varga Gyula (I. falusi) - Venczel Vera (A lány)
Műsorszolgáltatói ismertető:
Műsorcím: Műsorcím: A tűz balladája - A lány, aki maga volt a tűz
Alcím: Szeretet ünnepén...
Adás dátuma: 1972-12-24
Ismétlés dátuma: 1975-11-27
Ismétlés dátuma: 1980-11-08
Ismétlés dátuma: 1990-10-23
Ismétlés dátuma: 2014-12-24
Eredeti gyártási év: 1972

Tartalom:
Egy farkasvonyítástól hangos téli éjszakán a faluba idegen pár érkezik. Mindenki elzavarja őket, senki nem ad menedéket. A pék, aki bíró is egy személyben meglátja, hogy a féltve őrzött nagykendőben egy gyermek van, s nagylelkűen megengedi, hogy az elhagyatott csőszkunyhóban maradhassanak. Ekkor jelenik meg az időközben összegyűlt falusiak körében Fickó, a "mese lelke", aki közös emlékezésre hívja az összegyűlteket. Egy pont ilyen faluban történteket elevenít fel, melyben a csőszkunyhóba befogadott pár életét áldozta a faluért, amikor éhes farkasok támadtak rájuk. Az árván maradt gyermeket négy fiús család akarta befogadni. A bíró úgy döntött, legyen a lányka évszakonként más családnál. Télen a pék kemencéjénél, tavasszal a kovács parazsánál melegedhet, nyáron a favágóéknál az őzekkel játszadozhat az erdőben, ősszel gyertyamártóéknál sosem vakoskodna. E szerint a rend szerint teltek az évek, s cseperedett a lány a szerető családoknál, akik abban reménykedtek, hogy majd, ha eljön az idő, az ő fiúkat választja férjül. Egyszer, amikor a pék nem fűtött be időben a kemencébe, a lány hozzáért egy elkeseredett asszony szakajtójához, s a kenyér magától megsült. Egy másik alkalommal, amikor a kovács csak drágán javított volna meg egy törött fejszét, a lány kezében összeforrt a vas. Amikor pedig a gyertyamártó nem adott gyertyát egy szegénynek, a lány fényt varázsolt a kunyhóba, s amikor favágó apja sajnált egy kis rőzsét a fagyoskodóktól, meleget vitt a kunyhókba. A négy család hiába kérte a lányt, ne adja ingyen a tüzet, de az nem akarta pénzért adni azt, amit szüleitől ingyen kapott, ezért összefogtak ellene, kitagadták, a bíró törvénybe hozta, senki sem fogadhatja be. A kétségbeesett lányt Fickó vezette törvényes jussához, a csőszkunyhóhoz, de a felbőszült nevelőszülők onnan is kifüstölték. A négy fiútestvér nem tudta elnézni családjuk kegyetlenkedését, s összefogva, kishúguk segítségére siettek, felajánlva, szabad akaratából válasszon párt közülük. A lány négy testvéri csókkal adott fivéreinek a benne élő tűzből, s azt ígérte, akiben csodatevő tűzzé válik a láng, annak lesz majd a felesége. Amíg a védelmezők a próbatétellel voltak elfoglalva, a szülők elhatározták, elveszejtik a fiaikat megbabonázó lányt, aki nem akart elmenekülni sora elől, így a tóban lelte halálát. A történetet elmesélő Fickó és a falusiak megdöbbenésére ekkor a házaspár úgy dönt, mindenek ellenére vállalják ők is sorsukat, s beköltöznek a csőszkunyhóba, ahol ezzel a mesével ringatják álomba gyermeküket.

Szerzők és alkotók:
1. Ács Mária Hangmérnök
2. Ali István Rögzítésvezető
3. Békés József Dramaturg
4. Farkas Ferenc Fővilágosító
5. Finta György Gyártásvezető
6. Füredi László Felvételvezető
7. Gáli József Író
8. Haraszti Zsolt Operatőr
9. Jánoska Lászlóné Vágó
10. Kocsihttps://workflow.nava.hu/nava/pic/back.gifs Sándor Vezető operatőr
11. Márk Iván Operatőr
12. Nyúzó Béla Felvételvezető
13. Pauló Lajos Rendező
14. Róna György Műszaki vezető
15. Szokolay Sándor Zeneszerző
16. Tóth A. Pál Díszlettervező
17. Wieber Mariann Jelmeztervező

Produkció előadóművészei:
1. Benkő Péter Fickó, a mese lelke
2. Bessenyei Ferenc Kovács
3. Buss Kati a Vándor asszonya
4. Csíkos Gábor Pék-bíróék fia
5. Dózsa László Kovácsék fia
6. Fónay Márta Favágóné
7. Garamszegi Mária II. asszony
8. Gobbi Hilda Gyertyamártóné
9. Gombos Kati Felesége
10. Gurnik Ilona Éhes öreganyja
11. Gyenge Árpád Kapájasincs
12. Holl István Vándor
13. Horváth Magda I. asszony
14. Molnár Miklós II. falusi
15. Nyikos Ernő Gyerek
16. Péva Ibolya Felesége
17. Rajna Mihály Kocsis
18. Rajz János Didergő
19. Sallay Kornélia Kovácsné
20. Sinkovits Imre Pék-bíró
21. Somody Kálmán III. falusi
22. Szabó Gyula Favágó
23. Szénási Ernő Gyertyamártó
24. Tolnay Klári Pék-bíróné
25. Tóth Titusz Gyertyamártóék fia
26. Vallai Péter Favágóék fia
27. Varga Gyula I. falusi
28. Venczel Vera A lány
...
Több

Kiemelt részek

01:40:30

A tűz balladája

01:40:37

A tűz balladája: A lány, aki maga volt a tűz

01:44:52

Pauló Lajos: A tűz balladája: A lány, aki maga volt a tűz

01:47:56

Pauló Lajos: A tűz balladája: A lány, aki maga volt a tűz (Venczel Vera)

02:02:27

Pauló Lajos: A tűz balladája: A lány, aki maga volt a tűz (Bessenyei Ferenc , Venczel Vera) [jobbra]

02:09:54

Pauló Lajos: A tűz balladája: A lány, aki maga volt a tűz (Bessenyei Ferenc, Venczel Vera, Szabó Gyula)

02:23:48

Pauló Lajos: A tűz balladája: A lány, aki maga volt a tűz (Tóth Titusz, Venczel Vera, Gobbi Hilda)

02:26:55

Pauló Lajos: A tűz balladája: A lány, aki maga volt a tűz (Sinkovits Imre, Csíkos Gábor, Venczel Vera, Tolnay Klári)

02:30:23

Pauló Lajos: A tűz balladája: A lány, aki maga volt a tűz (Benkő Péter)

02:35:05

Pauló Lajos: A tűz balladája: A lány, aki maga volt a tűz (Venczel Vera, Vallai Péter, Fónay Márta)

02:56:54

Pauló Lajos: A tűz balladája: A lány, aki maga volt a tűz