Gyártási év: 2014 | Adásnap: 2014. április 03.
Időpont: 12:34:25 | Időtartam: 00:26:04 | Forrás: M1 | ID: 1832658
NAVA műfaj: nemzetiségi / kisebbségi műsor
Főcím: Rondó+-
Műsorújság szerinti cím: Rondó
Műsorújság adatai: Kisebbségi magazin bolgárokkal, görögökkel, lengyelekkel, örményekkel, ruszinokkal és ukránokkal
Fő leírás:
- A dél-lengyelországi Orawa-régió bemutatkozása a Kőbányai Lengyel Házban. - Antall József-díjat kapott Roman Kowalszki, Lengyelország budapesti nagykövete. - Philip Grozdanov karatebajnok bemutatkozása. - Kulturális ajánló - Tíz éve, 2004-03-25-én a görög nemzeti ünnep alkalmából mutatta be első előadását a Neaniki Szkini Görög színtársulat. - A Martenica bolgár néptáncegyüttes bemutatója
Teljes leirat:
- Jó napot kívánok! Önök a Rondót látják.
Adásunk elején tekintsék meg mai kínálatunkat.
- Könyvbemutató, fotókiállítás, népi együttes.
Így mutatkozott be a dél-lengyelországi Orawa-régió a Kőbányai Lengyel Házban.
(bolgárul énekel)
- Vannak barátaink ott is, itt is. Vannak családok ott is, itt is, akik tartják nem hivatalosan is a kapcsolatot.
Nyáron mi meglátogatjuk általában lengyel barátainkat az orawai nyár, illetve az orawai rendezvények kapcsán, ők meg hozzánk jönnek év közben valamikor, és egy teljesen baráti, kötetlen, gyönyörű kapcsolat alakult ki.
(egyházi ének bolgárul)
- Évtizedek óta járom Dél- Lengyelország vidékét, és a magyar-lengyel kapcsolatok emlékeit próbálom felkutatni.
Ez a templom is megfogott meghittségével, gyönyörű színes képeivel, és már körülbelül egy évtizeddel ezelőtt felfedeztem, hogy magyar szentek képeit ábrázolják a templomban.
És amikor elkezdtem utána kutatgatni anyagot, meglepődve észleltem, hogy nincs róla semmilyen anyag, és ez vetette fel bennem azt a gondolatot, hogy ezt a templomot föl kéne dolgozni.
Az összes képet végig lefotózni, leírni, és lengyel anyagokat találtam róla. Ez indított, adta azt a végső lökést, hogy ezt meg kell csinálni magyar szempontból, mert egy gyönyörű reneszánsz, 17. századi templom, amelynek az a különlegessége, hogy nincs a Kárpát-medencében még egy olyan templom ahol ennyi, körülbelül 50 magyar szentet ábrázoltak volna, és ezek a magyar szentek elsősorban Árpád-házi, vagy az Árpád-korszak Árpád-házi időszak szentjei.
Az utóbbi években restaurálták gyönyörűen, úgy, hogy most teljes pompájában lehet látni a templomot.
(egyházi ének)
- Az Antall József Tudásközpont Alapítvány Kuratóriuma március 18-án, ünnepélyes keretek között adta át az Antall József díjat. A neves elismerést idén Roman Kowalszki nagykövet vehette át a lengyel-magyar kapcsolatok terén végzett sokéves munkájáért, és az Antall József Tudásközpont tevékenységének segítéséért.
- Folytassuk sporttal.
A következő percekben a bolgár- görög származású Philip Grozdanov karate bajnokot ismerhetik meg.
- 1996 óta karatézom, hat évesen vittek le a szüleim, abból a szempontból, hogy meg tudjam védeni magam az utcán.
Hát először nem versenyzés miatt, hanem önvédelem, és az egészségem fejlesztése szempontjából, és azért ebbe a klubba, a Pest-budai Shotokon Karate Clubba jöttem, mert a bátyám is itt kezdte a sportot, és akkor emiatt engem is ide hoztak le.
- Édesapám bolgár, édesanyám pedig görög származású.
A nagyszüleim jöttek még ide, tehát az anyunak, meg az apunak a szülei, itt tanultak egyetemen, és aztán itt maradtak, tehát az apám meg az anyám már itt született, és én is itt születtem Magyarországon.
Bulgárul nagyon keveset beszélek, kiskoromban többet tudtam, de aztán apu nem beszéltem velem, ezért felejtettem. Görögül már egy kicsit jobban, itt a nagypapám hatása miatt anyukám is többet beszéltem velem, így jobban megragadt a nyelv.
- Az elején nem igazán tetszett a sport, mindig kirohantam sírva az edzésről, de a szüleim erőszakkal mindig visszatuszkoltak, aztán 12 évesen úgy döntöttem, hogy abba hagyom, és focista leszek, de nem tetszett se a közeg, se a sport nagyon, úgy hogy három hónap után visszajöttem, akkor már én akartam karatézni és visszajöttem.
Egyrészt hiányzott nagyon a közeg, amiben voltam, másrészt akkor már koordináltabb volt a mozgásom, és könnyebben bejöttek a sikerek is, mint az elején.
- A shotokan karate egyenes és gyors technikákat alkalmaz, határozott, erős technikákat.
Általában az önvédelemre megyünk rá, tehát nem támadunk első szándékból, hanem védekezést, és visszatámadást gyakorlunk elsősorban.
Egyébként meg a stílusnak a versenyen nincsen jelentősége.
A küzdelemben tök mindegy, hogy ki milyen stílusban jött, egyfajta szabályrendszer van, és az győz, akinek több pontja van.
- A fekete öves azt jelenti, hogy egyrészt a mi stílusunkban 18 év felett meg kell lenni ahhoz, hogy valaki feketeöves legyen.
Másrészt különböző vizsgákon keresztül kellett átmennem ahhoz, hogy a feketeövet megszerezzem.
Mint sárga, narancssárga, zöld, kék, barna és végül a fekete, úgy, hogy az egy hosszú folyamat és fejlődés eredménye.
- Nekem elsősorban a karate önbizalmat adott, amire nagyon szükségem volt fiatalkoromban, 12 éves koromban, másodsorban sikert a versenyek átlageredménye miatt, harmadsorban pedig elismerést, amiben vagyok, abba a miliőbe az emberek által, meg a versenyzők által.
Amióta karatézom, azóta a tanulmányi eredményen is nagyon sokat fejlődött, az életben gyorsabban hozok meg, és határozottabban hozok meg döntéseket, és úgy gondolom, hogy talán a párkapcsolatomban is erősíti ezt a dolgot.
- Felkészülési időszakban napi kettőt edzem.
Általában reggel végzem a kondicionális edzéseket, és az állóképességi tréningeket, délután pedig technikázom, és sport specifikus gyakorlatokat végzem.
- Lejövök az edzésre, általában negyed órával az edzés előtt, átöltözöm, kicsit ráhangolódok az edzésre fejben, utána csinálok egy negyedóra, 20 perces bemelegítést.
Először iskolázom egy kicsit, megcsinálom az alaptechnikákat, lassan, majd gyorsan, utána különböző szituációs feladatokat végzem el, majd a végén szabadküzdelemmel fejezem be, ahol az elvégzett feladatokat gyakorlom, amiket a szabadküzdelem előtt gyakoroltam.
- Igazából már gyerekkorunk óta kontrollra nevel a karate, tehát nem üthetjük meg tiszta erőből egymást, csak testre.
Testre, és az elején gyerekkorból, tehát fokozatosan szoktatjuk hozzá egymást az ütéshez.
Mai napig kontrollal dolgozunk, semi-contacktal.
Egyszer, egyszer nyilván az edzés hevében eleresztjük az ütésünket, ilyenkor elnézést kérünk egymástól, és folytatjuk a küzdelmet, de ez nem okoz problémát, mert már megszoktuk az edzéseknél.
Én magyar színekben versenyzek, tehát a magyar válogatott tagja vagyok.
Mindössze csak a származásom való külföldről, de egyébként magyar színekben indulok a versenyeken.
Októberben Szerbiában volt a stílus világbajnokság, itt bronzérmet sikerült nyernem.
Nagyon örültem neki, mert pont a verseny előtt bejött egy betegség, tehát a felkészülés nem sikerült száz százalékosan, ezért elvárás nélkül mentem a versenyre, csak jól akartam érezni magam, és talán pont emiatt stressz nélkül tudtam versenyezni, és kijött minden, amit terveztünk a verseny előtt.
Elégedett vagyok magammal jelenleg, de szeretnék még nagyobb eredményeket elérni, mint eddig.
Szeretném most már esetleg azt a Stílus Világbajnoki bronzérmet aranyra váltani, illetve a VK világbajnokságon és Európai Bajnokságon is érmet szerezni.
A budapesti Kommunikációs Főiskolán vagyok végzős hallgató, jelenleg a szakdolgozatomat írom, és PR marketing szakon fogok végezni, ha minden jól sikerül.
Egyébként meg egyrészt a PR marketing szak érdekel, tehát amit végzek, másrészt pedig sportriporter szeretnék lenni, tehát szeretnék a sporthoz közel maradni, de egy másik szemszögből figyelni az eseményeket.
Érdekel az edzősség is, de elsősorban inkább sportriporter szeretnék lenni, és felhívni a társadalmat azokra a sportágakra is, amelyek nem élveznek annyira médiafigyelmet, tehát nem publikált annyira a médiában.
Ilyen például a karate is, amelyek szerint legalább olyan látványosak, mint a másik sport, csak az emberek nem tudnak róla, mert a televízióban Magyarországon keveset közvetítenek ilyen eseményeket.
- Nem került bele az olimpiai kalapba idén a karate, ezért már biztos, hogy 2020-as játékokban nem lesz tagja a karate az olimpiai sportágaknak. Sajnos emiatt nyilván lankadni fog az érdeklődés is, de bízom benne, hogy a következő olimpiai játékokban már részt vesz a karate.
Egyébként 2015-ben lesz az Európai Játékok Olimpiája.
Ez Bakuban lesz, Azerbajdzsánban, ahol két nem olimpiai sportágat is beválasztottak, a karate az egyik, amely részt vesz ezen az eseményen.
Én most már úgy érzem, hogy a lelkem magyar, mert, mert, mert már itt születtem.
Természetesen megőrzöm a hagyományokat, mert nekem nagyon fontos az is, hogy azért mégis bolgár-görög vagyok, tehát eljárok táncházakba, őrzöm a görög hagyományokat, görög ételeket főzünk, de amikor elmegyek egy versenyre, felöltöm magamra a válogatott mezt, akkor teljesen magyarnak érzem magam, és úgy érzem, hogy nem csak magamért, hanem az országért küzdök.
- A lengyel plakátművészetet bemutató kiállítás-sorozat keretében március 7-től április 22-ig láthatóak a Lengyel Intézet Galéria termében Magda Wosik alkotásai.
- Collaborations. Ez pedig már Zorka Wollny Lengyelország legígéretesebb, és legismertebb fiatal alkotójának kiállítása, amely április 10-én, 19 órai kezdettel nyílik a Lengyel Intézet Platán Galériájában.
A tárlat május 13-áig várja az érdeklődőket.
- A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében március 26-a és április 7-e között hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Nemzeti Színház az első Madách Nemzetközi Színházi találkozót.
A program keretében április elsején a Don Juan kerül bemutatásra az idén 110 éves Iván Vazov Színház társulatának előadásában.
Az évforduló alkalmából Stefan Deszpodov az Iván Vazov Nemzeti Színház festőművészének különböző színházi darabokhoz készített plakátjaiból nyílt kiállítás április 2-án a Bolgár Kulturális Intézetben.
A tárlat április 25-éig várja az érdeklődőket.
- Áprilisban folytatódik a budapesti Vásárcsarnok Nemzeti Napok rendezvény sorozata. Április 3-a, és 5-e között Bulgária mutatkozik be termékeivel.
A kulturális program keretében április 4-én, délután fél 4-től Bulgáriából érkező folklór együttesek műsora várja az érdeklődőket.
Egy hét múlva pedig április 10-e és 12-e között Görögország bemutatkozásával folytatódnak a Nemzeti Napok.
- Tíz éve, március 25-én a görög nemzeti ünnep alkalmából mutatta be első előadását a Neaniki Szkini Görög színtársulat.
Most ebből következnek részletek.
(görögül énekelnek)
- Kedves Nézőink! Lassan adásunk végéhez közeledünk.
Műsorunkat a Martenica bolgár néptáncegyüttes legutóbbi bemutatóján készült felvételekkel zárjuk.
Én megköszönöm figyelmüket, várom Önöket 2 hét múlva, április 17-én, húsvét előtt.
Tartsanak velünk akkor is.
Viszontlátásra!
(bolgárul énekelnek)
- A Martenica ünnep az egy rettentő népszerű, és a mai napig élő népszokás Bulgáriában.
Március elsején ezeket a pici kis martenicákat átadják egymásnak, szeretteiknek, barátaiknak és jó kívánságok kíséretében.
A hagyomány szerint sokféle variációja van.
Ami számomra a legkedvesebb, az az, hogy a tavasszal a rügyező faágakra fölakasztják ezeket a kis martenicákat és ott vélhetően majd gyümölcsöző termés lesz.
- Viszonylag régen táncoltunk itt a Bolgár Művelődési Központban, úgy, hogy most nagyon készültünk, és igazából olyan táncokat választottunk, amik számunkra is, és talán a nézők számára is különlegesebbek.
Ritkábban látottak, az utóbbi években készültek el.
- A magyarok fogékonyak ezekre a balkáni ritmusokra, ugyanis ez a Kárpát-medence hála Istennek a történelem folyamán egy ilyen igazi átmeneti területnek volt mondható, úgy, hogy valahol szerintem a vérünkben van az is, hogy nemcsak a magyar táncok, a páros táncok azok, amiket így kedvelnek az emberek, hanem ezt a fajta, kicsit talán más világnak mondható, de mégis lánckörtáncokat, ami egyrészről könnyebbé is teszi sokaknak a tanulási folyamatot, mert nem kell párba állni, nem kell improvizálni, sok mindenben könnyebb, sok mindenben nehezebb.
- Mint koreográfus, és mint táncpedagógus ez egy óriási kihívás számomra, hiszen én is magyar vagyok.
Meg kellett azt találnom az évek folyamán, hogy egy magyar embernek, egy magyar fejnek hogyan tudom ezt a legegyszerűbben, de legélvezetesebben megtanítani.
A Martenica Együttes egy rettentő jókedvű, lelkes, összetartó társaság, akik imádnak táncolni.
Viszonylag idősek vagyunk már, pontosabban van egy ilyen erős, összetartó csoport, akik 20-25-30 éve itt vannak.
Kezdve az együttes vezetőjét, aki alapító tag egyben.
Én 27. éve vagyok itt, visszajárogatunk gyerekek, család, munka mellett és hozzánk mindig csurrannak, cseppennek fiatalabbak, új tagok.
Miután ez a titkunk, hogy olyan befogadóak vagyunk.
...
Több
Reláció tartalmak:Rondó (ism.) (első adás)

Személyek

03:36:48

Antoni Karlak, polgármester, Jablonka

03:37:47

Karl Béla, polgármester, Nagymányok

03:38:52

Udvarhelyi Nándor, a Kárpád-medencei magyar emlékek kutatója

03:40:56

Roman Kowalski, budapesti nagykövet, Lengyel Köztársaság

03:42:06

Philip Grozdanov

03:53:10

Petridisz Hrisztosz, színész

03:55:55

Nagy Tímea, koreográfus

Kiemelt részek

03:34:59

Bemutatkozik az Orawa-régió

03:35:07

Philip Grozdanov

03:35:13

10 éve debütált a Neaniki Szkini

03:35:31

Martencia ünnep Budapesten

29:27

Rondó [új közmédia logóval, 2013]

©Nemzeti Audiovizuális Archívum, 2017