Zöld tea
Gyártási év: 2013 | Adásnap: 2013. május 18.
Időpont: 15:58:45 | Időtartam: 00:33:42 | Forrás: M1 | ID: 1565538
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 33 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: Zöld teaMűsorújság szerinti cím: Zöld TeaAlcím: Ökomagazin
Műsorújság adatai: (nincs kh.) Ökomagazin Feliratozva a Teletext 111. oldalán. (25 perc) Hetente jelentkező dinamikus, friss ökomagazin környezetvédelemről, bio életmódról, megújuló energiákról. A legújabb trendek, tanácsok. Hetente jelentkező dinamikus, friss ökomagazin környezetvédelemről, bio életmódról, megújuló energiákról. A legújabb trendek, tanácsok. Alkotók: Kriskó László - rendező Kormos Gyula Krisztián - rendező Csincsi Zoltán - operatőr Gold Attila - operatőr Hauber Zsolt - zene Csincsi Zoltán - producer Pocsai Alex - producer Róth Nándor - vágó Nagy András - szerkesztő Nagy András - műsorvezető Keserű Zsuzsa - felelős szerkesztő
Teljes leirat:
- A mai Zöld teában
megpróbálok utánajárni annak,
mi minden szükséges ahhoz,
hogy környezettudatosan próbáljuk
meg nevelni a gyerekeinket.
Szó lesz majd az eldobható és a
mosható pelenka reneszánszáról.
Ellátogatok egy olyan konyhára,
ahol bioalapanyagokból
készítenek az ovisoknak ebédet.
És beszélni fogok egy gyerekorvossal,
akiről természetesen
a gyerekbetegségekről,
illetve azok megelőzéséről
fogunk csevegni.
Biztosan nem vagyok egyedül,
amikor arra gondolok,
hogy mindenhez vonzódom,
amiben harmónia van.
Főként akkor, ha ez egy
családban található meg.
Most éppen Zsúhoz
és Szabolcshoz tartok,
valamint a közel 2 éves Somához, akik
kifejezetten ökoéletmódot folytatnak.
Halihó! Szia Zsu!
Megjöttem a mézeskalács-házikóba.
- Akkor jöhetsz nekem segíteni.
- Igen, akartam mondani,
tudok nektek segíteni?
De látom, jókor érkeztem,
mert éppen teregetünk.
- Így van, köszönöm szépen.
- Mivel mostad ezeket a ruhákat?
- Mosószódával.
- Gondolom nem mosóporral.
- Mosószódával és mosódióval.
És ecettel öblítettem.
- Ecettel öblítetted? Nem
teszi tönkre nagyon a ruhát?
- Nem, sőt szerintem a gépet sem,
hanem kifejezetten oldja a vízkövet.
- Nagyon jó illata van.
Azt gondoltam nagyon
kellemetlen lehet az illata,
ha az ember ecettel próbálja
meg kiöblíteni a ruhát,
de egyáltalán nem.
- El tudjuk oszlatni
a tévhitet legalább.
- Igen.
- Ettől sokan tartanak.
- Zsu, hogyan találkoztál
először az ökoéletmóddal?
Számodra mit jelentett,
amikor először hallottál erről,
hogyan alakult ki ez nálad?
- Úgy indult, hogy 8 évig
fenntartható fejlődéssel
foglalkoztam.
Ilyen témában írtam pályázatokat,
és a cég ahol dolgoztam
biogazdálkodással foglalkozott,
megújuló energetikai
rendszereket telepített.
Ökónak lenni egy folyamat
egyrészt, másrészt fertőző.
Rá lehet kattanni.
- Személyről személyre terjed
és aztán az életmódodban pedig
a különböző területekre,
így értetted, hogy fertőző?
- Pontosan. Az embernek mindig a
saját környezetében kell szétnéznie.
És ott kell ökobbnak lenni.
- Napról-napra.
- És hol éri meg kezdeni?
Egyrészt a vegyszereknél,
mert találkozunk vele nap, mint nap.
A ruháinkon keresztül, a
kozmetikai szereinken keresztül.
- Egyáltalán nem
használsz kozmetikumokat?
- Próbálok mindent kiváltani.
Kezdetben úgy indult, hogy
próbáltam ökotermékeket vásárolni.
Ahogy mondom ez egy
folyamat, eljutottunk odáig,
hogy már nem elég ha rá
van írva egy termékre,
hogy öko vagy bio, hanem
inkább én akarom megcsinálni.
Ezalatt értem a szappant, sampont,
a krémeket, amiket magamra kenek.
- Találtam egy zacskót.
- Ebben van a mosódió.
Ami egyébként, ha már szóba
került, a mosásról beszéltünk,
de ezer arca van a mosódiónak is.
Például ha 20 szemet
felfőzöl 2 liter vízben,
utána nagyon jól
permetezheted vele a sóskádat
meg a megtetvesedett almafádat.
És örömmel ehetsz majd belőle.
Olcsó is, öko is, bio is.
Mindenki örül, te is örülsz, a
pénztárcád is, meg a környezet is.
Esetleg még annyi, ha
a mosódiód már kifáradt,
mert egy adag diót 2-3-szor
is betehetsz a gépbe,
utána a komposztálóba bedobhatod,
és ott elbomlik.
- Már most tele van
a fejem információval.
Mutasd meg, hogyan
csinálsz kozmetikumokat.
Egy kisgyerek akár 4 ezer eldobható
pelenkát is felhasználhat addig,
amíg eljut a szobatisztaságig.
Két megoldás létezik,
ha nem szeretnénk,
hogy ezek az eldobható pelenkák
300 év alatt bomoljanak le.
Az egyik, hogy
textilpelenkát használunk.
A másik eldobható ökopelenkát
használunk a gyereknél.
Amely, igaz 5 hónap alatt lebomlik,
viszont a bomlási
folyamatok következtében
olyan metángáz szabadul fel,
amely felgyorsítja az üvegházhatást.
Döntsön mindenki belátása szerint.
Ne tévesszen meg minket, ha egy
ruha 100 százalék pamutból készült,
ez nem feltétlenül jelenti azt,
hogy környezettudatos
megoldással született a világra.
Nagyon sokszor vegyszerezik,
színezik az anyagokat,
amelyek a bőrrel érintkezve
akár allergiát is okozhatnak.
Megpróbáljuk tisztázni, mi az
öko és biotextil közötti különbség.
Ezek azok a biopelenkák?
Pontosabban nem bio,
hanem mosható pelenkák.
Vagy jól mondtam, hogy bio,
mert bioanyagból készül?
- Igen. Ökotextil alapanyagokból
készülnek ezek is.
Nem saját gyártásunk,
de Magyarországon csinálja egy
nagyon édes kétgyermekes anyuka.
Így kezdtünk el mi
is ezzel foglalkozni.
A belseje bambuszból van
és ökotextiles pamutokból,
teljesen természetes alapanyagú.
Ez egy betét, ez egy belsőrész,
és mindenképpen kell
egy vízhatlan része is.
Ez is ökotextil, de
ez belül viaszos anyag,
és így tartja bent a nedvességet.
- Mi a különbség a
bioalapanyagú ruhák között,
tehát a biotextil
és az ökotextil között?
- Mondhatnánk, hogy
ugyanazt jelenti, de mégsem.
Az organikus bio
pamutot már magjában,
csírájában is organikus
neveltetést kap.
Teljesen vegyszermentes,
teljesen kemikáliamentes.
Az ökotextil egy bizonyos
számot nem túllépő,
megadott vegyszerlistát
nem túllépő számban,
de vegyszerezve nevelkedik.
- Biztos helyes állítás az,
én nem akartam elhinni,
mikor ezzel találkoztam,
de mivel te szakember vagy,
biztos, hogy jobban meg tudod
cáfolni vagy alátámasztani,
hogy egy sima, hagyományos textilben,
amit megvásárolunk a
boltban ruha formájában,
előfordulhat, hogy
vannak káros anyagok?
- Le kell, hogy lombozzalak,
mert igen.
És az nagyon szép fogalmazás,
hogy előfordul, de javarészt.
Azt persze külön lehet választani,
hogy Európában készült
termékekről beszélünk-e,
európai előállítás vagy esetleg
a Távol-keletről érkező dolgok.
A Távol-keleti mindenképpen
kifejezetten Biohazard emblémát
is rá lehetne nyomni.
Nyilván dramatizálom egy kicsit,
de a Greenpeace-nek is,
nagyon sok olyan szervezetnek vannak
vizsgálatai Magyarországon is.
Eljöttek bevizsgálták és van.
- Hogyha ezeket a mosható
pelenkákat hagyományosan mossuk,
azokkal a bizonyos
hagyományos mosóporokkal,
akkor ugyanúgy megőrzik
a tartósságukat?
- Ezeket nem is lehet
hagyományos mosószerekkel mosni.
Kifejezetten rongálja a minőségét,
a vízhatlanságát és mindenét.
Mosószódával mossák, öblítőként pedig
egy deci vízben egy evőkanál ecetet.
Se öblítőt, se semmit nem
lehet ezekhez használni.
- Ugyanez a helyzet
azokkal a ruhákkal is,
amit te tervezel és te is varrod.
Nem te varrod?
- Nem, én varrom, de itt
készül minden Budapesten.
Magyar embereknek szeretnék
munkát adni Magyarországon.
- Azt feltételezem,
hogy itt a konyhában
rengeteg praktikus
dolgot fogok megtanulni.
- Igyekszem, igyekszem, így van.
- Nekem ez a kisautós
tetszik a legjobban.
Ezt is muffin-formából formáztad?
- Így van, ezek természetes
összetevőkből készülnek
ezek a szappanok.
Én is ezt használom, de azt
mondhatom, lassan a fél utca.
Ez olívaolajas, ebben csak
olívaolaj van és kecsketej.
És kis levendulavirágot, és
levendulaolajat is teszek bele.
- És milyen arányban
készíted el őket?
Egy ilyen muffinost
hogyan töltesz meg?
- Az interneten nagyon jó szappan-
kalkulátor programok elérhetők.
Tudni kell, hogy lúgból, zsírokból
és vízből készül a szappan.
Kémiailag nagyon jól le lehet írni,
hogy mennyi lúg,
mennyi olajat fog elreagálni.
Arra kell figyelnünk,
hogy valamennyivel
több olajat hagyjunk benne,
hogy ne szárítsa a bőrünket,
hanem kicsit visszazsírozza.
Ha az ember felmegy az internetre,
bárkinek ajánlom,
megnézi az arányokat.
Illetve ezek a kalkulátorok
nagyon jól megmutatják azt is,
hogy utána milyen tulajdonsága
lesz majd a szappannak.
- Engem ez nagyon megfogott,
hogy te nemcsak az arcodra,
a bőrödre használsz ilyet,
hanem a hajadra is.
- Igen, igen.
- Te magad készíted a kozmetikumokat.
- Igen, most már kacérkodom a
sampon, szappan készítéssel is.
Úgy döntöttem, hogy elég
volt a samponozásból,
nem akarok több sampont venni,
mert nem tetszenek az összetevői.
Pedig én azért viszonylag
öko-összetevőjű sampont használtam.
Kerestem, kutakodtam az interneten,
találtam egy receptet,
amiben van ricinusolaj.
Az nagyon jó a hajnak, a
növekedésének és az egész fejbőrnek.
És vannak benne egyéb
összetevők, olívaolaj, kókuszolaj.
Ez az egész egy nagyon jól
habzó szappant adott ki.
És tényleg olyan érzésem van,
mintha samponnal mosnék hajat.
- Hogyha valakinek annyi
idős gyereke van, mint neked,
és Soma most már közel 2 éves,
akkor milyen tápláló
krémeket ajánlasz,
amit otthon is el lehet készíteni?
- Azt gondolom, az ő bőrüknek az
egyszerű olajok nagyon jól működnek.
Például a mandulaolaj az ő
bőrüknek tökéletesen elég.
- A többféle vegyülettel
átitatott popsitörlő helyett
egyszerűen jobb, ha
megmossuk a baba fenekét.
Az illatos testápolók helyett
pedig használhatunk olívaolajat,
csak néhány csepp kell a fürdővízbe.
Ökoszülőként az sem mindegy,
hogy a gyerekbetegségeket
hogyan kezeljük.
Most egy olyan gyerekorvoshoz tartok,
aki az antropozófus
szemléletet követi.
Azt is meg fogom tudni,
hogy ez vajon micsoda.
- Antropozófia két
szóból tevődik össze.
Antropos, az ember és Szófia,
a bölcsesség istennője.
Tehát az emberről szóló bölcsesség.
Németországban, Svájcban
vannak olyan kórházak,
amelyek antropozófus kórházak.
Ott ugyanúgy van CT,
MR, műtét, kemoterápia.
A nyugati orvoslás
része az antropozófusnak,
de ahol lehet ott helyettesítjük
szelíd gyógyszerekkel.
De ezt nagyon tisztán és veszélyektől
mentesen. Ettől integratív.
Én gyermekgyógyász vagyok.
- Az én fiamnak állandóan
hörghurutja van, ő erre érzékeny.
Ebben tudunk segíteni? Csak
egy gyakorlati példát hoztam.
- Teljesen, abszolút.
Minden egyes betegségnek
megvan a maga ideje,
hogy mennyi ideig
kell küzdeni valamivel,
mondjuk egy
streptococcus-kórokozóval,
ami a skarlátot okozhatja
vagy tüszős mandulagyulladást.
Klasszikusan mit csinálunk?
Adunk neki gyorsan egy antibiotikumot
és egy lázcsillapítót, hogy
hú, nehogy valami baj történjen.
- Ezért szokott történni.
- Így van. Pontosan.
- Akkor meg is nyugszunk.
De nem tudott annyit
gyakorolni a gyerek vele.
És ha még egy ilyen veszélyesnek tűnő
betegséget is úgy kezelek a mamával,
a gyerekkel együtt, hogy
támogatom azt, amit ő csinál,
mert tudom, hogy 5 nap
magas lázra van szükség,
hogy kifüstölje, idézőjelbe
téve, ezeket a baktériumokat.
Akkor ezt hagyom és segítem, mert
magából a lázból abból nincs baj.
Amit én itt a praxisban
tanítok a szülőknek,
hogy ők képesek ezt kísérni.
És képesek megkülönböztetni
ilyen szokványos,
helyénvaló, medrében
zajló gyerekbetegséget
és egy veszélyes helyzetet.
Megtanítom őket, hogy a
láz például mikor veszélyes.
Van 5-6 nagyon fontos tényező,
amit figyelembe kell venni.
És hogyha azok fellépnek,
például a gyerek nem megszólítható,
különös kiütése van, nagyon
gyorsan változik a láz, ilyesmi,
akkor a szülő tudja, ez most
veszélyes, akkor orvoshoz fordulhat.
Akkor ide rátesszük a citromot, így,
akkor ezt kifordítjuk,
hogy ne csípje a bőrt,
így rátesszük.
És, ha egy réteg van,
meg lehet nyomkodni egy kicsit,
akkor átjön a citromlé.
És akkor ezt megmelegítjük,
mondjuk egy melegítőkulacson
és utána ez így kerül a torokra, így.
Így szépen föltesszük, finoman.
- És még jó illatom is lesz tőle.
- Na, ezt mondják a gyerekek is.
És hirtelen egy veszélyes betegségből
amit gyorsan le kellene küzdeni,
egy kellemes dolog van.
- Édesség helyett választhatunk
inkább aszalt gyümölcsöt.
A várandós hölgyeknél például
kifejezetten előnyös a mazsola,
amely remek vasraktár,
valamint a sárgabarack, amely tele
van A vitaminnal, valamint kénnel,
amely szépíti és erősíti
a körmöket és a hajat.
A kemencét milyen terv
alapján építettétek meg?
- Volt egy segítségünk,
egy népművelő.
Neki nagyon jó keze volt
ahhoz, hogy megtervezze.
És aztán el is jött hozzánk
és együtt csináltuk.
Úgyhogy a búbját én építettem.
- Ebben nyilván a saját
kenyeredet megsütni,
vagy nem tudom,
szoktatok kenyeret sütni?
- Így van, szoktunk.
Soma, mit szoktunk
sütni a kemencében?
Mit szoktatok sütni, Soma?
- Mit sütünk a kemencében?
- Pizzát.
- Pizzát.
- Kérsz még?
- Igen.
- Vegyél!
- Ez mi, amit adsz neki?
- Aszalt cseresznye.
Azt gondolom, hogy a vegyszermentes
háztartás mellett nagyon fontos az,
hogy mivel táplálkozunk.
És szerintem két dologra
érdemes odafigyelni,
vagy két dologgal érdemes elkezdeni.
Az egyik az, hogy ha az ember hisz
abban, hogy a bioételek tisztábbak,
és ehhez van valamennyi pénze is,
hogy drágább ételeket tudjon venni,
akkor érdemes először
azt végiggondolni,
hogy mik azok a termékek,
amiből sok fogy a háztartásban.
Ilyen értelemben minél
több tiszta ételt ehessünk.
Például végeztem egy számítást.
Nálam egy évben körülbelül
30 kiló liszt fogy el.
És hogyha ezt megveszem hagyományos
gazdálkodásból származó lisztből,
akkor az körülbelül 6000 Ft,
ha pedig bióként veszem,
akkor mivel a biolisztek
ára nagyjából kétszer annyi,
akkor 12 ezer forintból van
meg az éves lisztmennyiségem.
Ami nyilván valamennyivel drágább,
De úgy érzem, hogy beáldozom
ezt a plusz 6 ezer forintot,
inkább nem moziba megyek,
hanem akkor inkább
minőségibb élelmiszert
próbálok venni a gyerekemnek.
És a másik pont esetleg a
táplálkozásban,
amire érdemes figyelni,
hogy próbáljuk meg megtalálni
helyben a minőségi élelmiszereket.
A minőségi zöldségeket, húsokat
helyi termelőtől próbáljuk venni.
Azt gondolom, hogy a
környezet is sokat nyer ezzel,
nyilván nem kell szállítani.
A helyi gazdaságot is élénkíti,
hogyha ilyen emberektől vesszük.
Illetve meg tudod nézni
akkor, az az ember,
akitől megveszed, a
szemébe tudsz nézni.
És esetleg a gazdaságát
is meg tudod nézni,
hogy azt ő hogyan műveli,
miket használ.
Meg az egész embernek a szemléletét,
szellemiségét meg tudod ismerni.
Nem vagyok vega, de nagyon nagy
tisztelettel nézek az állatokra.
Ételt nem nagyon dobok
ki, de ha húst kell kidobnom,
az különösen fájdítja a szívemet.
- Nem egy olyan szülővel találkoztam
már, akinek akkor is fontos,
hogy a gyereke egészségesen és
környezettudatosan táplálkozzon,
miután óvodába, vagy
iskolába került a gyerek.
Most egy olyan helyre tartok,
ahol bioalapanyagokból készítenek
a gyerekeknek ételeket,
mert bizony a hagyományos menzák
néha hagynak kívánnivalót maguk után.
De ez egy másik hely.
A kollegák mit csinálnak?
Elkészültek a húspogácsák.
- Ez most az óvodásoknak
lesz ma a fasírtja,
a paradicsomos káposzta
főzelékre ez lesz a feltét.
Itt várakozik a sütőben,
hogy fölmelegedjen a sütő,
a pogácsa, ami szintén
a gyerekeknek készül.
- Nagyon érdekes egyébként, hogy
olyan minthogyha arra is figyelnétek,
hogy megfelelő technológiát
használjatok.
Gondolom ez is fontos bioélelmekkel,
vagy alapanyagokkal kapcsolatban,
hogy az elkészítésnek
is van egy módja,
van egy fontos
technológiai folyamata.
- Így van, ez nagyon fontos,
hogy ezeket az értékes alapanyagokat
olyan technológiával készítsük el,
hogy megmaradjon a tápanyag
a zöldségekben, a húsokban.
Például az a fasírt nem bő
olajban sütésben készült,
ahogy otthon csináljuk,
hanem az is ilyen korszerű sütőkben.
Ezáltal nem szívja
magába a sok olajat
és egészségesebb lesz.
A korszerű konyhatechnológiával
más lesz a krumplinak az íze,
mert amikor a burgonyát
megfőzzük vízben,
akkor a vízben
kioldódnak a burgonyából
a hasznos ásványi anyagok, vitaminok.
Hogyha ezt egy gépben pároljuk meg,
akkor ezek az anyagok benne maradnak,
más lesz az íze és
egészségesebb is lesz,
hiszen tele van vitaminnal
és ásványi anyaggal,
de határozottan más egyébként az íze.
- Nyilván, aki 6 éve
vezetsz egy ilyen konyhát,
pontosan tudod, hogy miért fontos az,
hogy a gyerekeket,
nyilván a felnőtteket is,
de hogy gyerekkorban elkezdjük
ezt a fajta tudatos táplálást,
ami a bioélelmek, bioételek
fogyasztására vonatkozik.
- Hogy miért fontos?
Hát azért, mert az
élelmiszerek termesztésük során
nagyon sok vegyi
anyagot tartalmaznak,
ugye a vegyszerek, a
gyomirtók használata;
az állattenyésztésben
a hormonok használata,
hogy a tejfokozást
segítsék, vagy javítsák;
a csirkék, pulykák tenyésztésénél
is rengeteg olyan rémhírt hallunk,
hogy mivel etetik
ezeket, halliszttel...
nyilván az ellenőrzött
kereteken belül.
Ezek a méreganyagok
mind felhalmozódnak
az ember szervezetében.
Nemcsak a kis gyerekében,
hanem a felnőtt, ahogy növekszik,
ugyanúgy a felnőtt
szervezetében is felhalmozódik.
Nyilván ezt minél később kezdjük
el egy életöltőn keresztül,
annál kevesebb halmozódik
fel valakinek a szervezetében.
- A konyhában nagyon
szigorú szabályok vannak,
én itt nem segítetek semmiben,
de van-e valami, amiben
esetleg tudok nektek segíteni?
- A kiszállításban segíthetsz.
- Ó, nagyszerű, nagyszerű!
- Ezt a termetes dobozt kellene
rátenni akkor a kocsira.
- Jó, és ez megy egy Ovinak, ugye?
- Nehéz?
- Nem, köszönöm, megoldom.
- Nem olyan nehéz,
biztosan valami könnyedebb.
- Ez a másik. Ez is mehet rá?
- És akkor ezt kell
kihúzni az autóhoz.
Vigyázz!
- Most elmegyünk
egy helyre Ibolyával,
ahol megnézzük az alapanyagokat.
- Ugye, nálunk dupla raktározás van,
mert a bioanyagokat teljesen külön
kell tárolni a nem bioalapanyagoktól.
Ebben a raktárban...
- Ezt az ANTSZ ugyanúgy ellenőrzi?
- Nem az ANTSZ, hanem a Biokontroll.
Havonta jelentést kell küldeni,
hogy kinek mit főzünk,
honnan, mit vásárolunk.
Nagyon szigorúan
ellenőrzi a Biokontroll.
Mikor mi elkezdtük
ezt a biót csinálni,
például én meglátogattam
ezeket a gazdaságokat.
Ennél a cégnél is voltam,
láttam, hogy hogy
termesztik a zöldségeiket,
milyen növényvédő
praktikákat alkalmaznak.
Feltérképeztem azokat a gazdaságokat,
hogy lássam azt, hogy
honnan fogok vásárolni.
Így például én nem is nagyon
váltogatom a beszállítóimat.
Nekem az fontos, hogy
megbízható partnerem legyen,
akivel hosszútávon
lehet együttműködni.
- Neked van gyereked?
- Igen.
- És mit adtál neki
például ma reggelire?
- Ő például müzlit eszik biotejjel.
De egyébként nálam is ez a
bioőrület akkor kezdődött,
amikor gyerekem született.
És ugye jött az, hogy mit
adok a gyereknek enni,
addig ez nem volt annyira fontos,
és így kerültem közvetlen
kapcsolatba a bióval
és tulajdonképpen innen
született az egésznek az ötlete,
hogy, hú, hát ilyen
nincs Magyarországon.
A gyerek bekerült az óvodába,
aztán szembesültem azzal,
hogy mit fog majd enni
a közétkeztetésben.
És akkor innen jött
ez az egész ötlet,
hogy csináljunk egy biokonyhát.
- Nagyon sok kolleganőtől
hallottam már különböző interjúkban,
hogy sokan azt gondolják, hogy a
színészszakma, színésznőnek lenni
nem összeegyeztethető az anyasággal.
Én azért nagyon örülök,
hogy vannak többen olyanok,
akik meggondolják
magukat e tekintetben
és azt gondolják, hogy
a kettő együtt megy.
Te hogy vagy ezzel?
- Nem is meggondolják,
hanem az ember,
vagy én legalábbis azt gondoltam,
hogy mindenképp szeretnék gyereket.
Az fel sem merült bennem,
hogy azért, mert színésznő vagyok,
akkor ezt nem fogom megtenni.
- Ad-e valamit, vagy adott-e valamit
a te színésznői attitűdödhöz az,
hogy megélted az anyaságot?
- Hát nagyon sokat.
Sokkal érzékenyebb vagyok
és ez szerintem óhatatlan,
hogy jó a színészethez.
- Neked egyébként mennyi
idő telt el az életedben,
hogy csak Misi volt?
- Hál'Istennek sikerült
1 évet otthon lennem.
- Anya.
- Mondjad!
- Nem tudom.
- Mit nem tudsz?
Belelapátolni?
Igen?
- Segítsünk akkor!
- Gyere akkor ide!
- Közben tudunk beszélgetni.
Az élet az ilyen, az ember
interjút szeretne csinálni,
de itt kérem, komoly dolgok folynak.
meg kell tölteni a
lapáttal a kis vödröt.
És ez mindennél fontosabb.
Tényleg.
- Így. Most már csak sikerül!
Látod, ügyes vagy.
- A környezettudatosság
mennyire része az életeteknek?
- Hát, próbáljuk mindenképpen.
Szeretem lekapcsolni mindig
magam után a villanyt,
ha már ilyen dolgokról beszélünk,
vagy a vizet nem használom sokáig.
Most ez például pont nehéz a Misinél,
mert ő abban a korban van,
amikor minden nagyon érdekli,
és akkor órákig szeretné
folyatni a vizet.
Viszont még nem érti meg,
hogy miért kell elzárni a csapot.
És eléggé akaratos.
Mindent meg szeretne tapasztalni,
ami érthető.
De ilyen szempontból ezeket
nehéz most vele megbeszélni.
Mennyire figyelsz oda az
étkezésre, arra, hogy biót kapjon,
olyan dolgokat egyen, amik...
- Már Misi előtt is azért főleg
olyan ételeket fogyasztottam,
fogyasztok még ma is,
ami nem tartósítószeres,
vagy tudom, hogy honnan származik.
Misit 1 éves koráig szoptattam.
És elég sokáig csak
azt kapott, anyatejet,
aztán próbáltam minél több
bioélelmiszert adni neki.
- Ibolya, a biokonyha vezetője
elmondott nekem egy receptet,
amit szeretnék most
megosztani önökkel.
Túrót, tejfölt, egy
kicsi mézet összekeverünk,
a tetejére pedig
mandulaforgácsot szórunk.
Remek tízórait, vagy uzsonnát
lehet készíteni belőle a gyerekeknek.
Jövő héten majd egy
ökofaluba fogok ellátogatni,
ami teljesen önfenntartó
és, ha minden igaz,
akkor talán még sajtot
is fogok készíteni.
Ennyi volt a mai Zöld tea,
keressenek minket
a közösségi oldalon
és írjanak nekünk a
képernyőn látható emailcímre.
...
Több
Közreműködők:
Reláció tartalmak:Zöld tea (első adás)

Személyek

04:00:23

Varga Zsuzsa, kisgyerekes anyuka, Ökomama Projekt résztvevője [jobbra]

04:05:47

Jarolics Judit, üzletvezető, 2 in 1 Kismamaruha Bolt [balra]

04:10:11

dr. Szőke Henrik, antropozófus gyerekorvos

04:16:26

Vernes Ibolya, ügyvezető igazgató, Biogastro Kft. [balra]

04:21:23

Rezes Judit, színművész [jobbra]

Kiemelt részek

07:25:56

Zöld tea: Ökomagazin [új közmédia logóval, 2012]