Ízőrzők - Öskü
Gyártási év: 2012 | Adásnap: 2012. augusztus 17.
Időpont: 19:05:40 | Időtartam: 00:30:03 | Forrás: Duna TV | ID: 1416962
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 30 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: ÖsküEpizódcím: Öskü
Műsorújság adatai: Feliratozva a teletext 333. oldalán. (színes, magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2012) Öskü Veszprémtől 15 km-re, a Bakony délkeleti végében fekszik. Legfontosabb nevezetessége a kerektemplom, ami Magyarországon az egyetlen ilyen formájú műemlék templom. A helyi ételek közül a következők elkészítésével ismerkedhetnek meg a nézők: pulyka gulyásleves, csirkemájjal töltött gombafejek, zöldséges-szaftos pulykaszeletek, bakonyi rakott karaj, natúr csirkemell filé gyümölcsmártással, tojáskrémmel töltött kosárkák. Alkotók: Móczár István - rendező Móczár István - operatőr Róka Ildikó - szerkesztő
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Pulyka gulyásleves - Csirkemájjal töltött gombafejek - Zöldséges-szaftos pulykaszeletek - Bakonyi rakott karaj Kunné módra - Csirkemell meggymártással - Tojáskrémmel töltött kosárkák
Műsorszolgáltatói ismertető:
Öskü Veszprémtől 15 km-re, a Bakony délkeleti végében fekszik. Legfontosabb nevezetessége a kerektemplom, ami Magyarországon az egyetlen ilyen formájú műemlék templom. A helyi ételek közül a következők elkészítésével ismerkedhetnek meg a nézők: pulyka gulyásleves, csirkemájjal töltött gombafejek, zöldséges-szaftos pulykaszeletek, bakonyi rakott karaj, natúr csirkemell filé gyümölcsmártással, tojáskrémmel töltött kosárkák.
Teljes leirat:
- Köszöntöm az ízek szerelmeseit
és az ízek őrzőit Veszprém megyében,
a Bakony déli lábánál,
Öskü községben.
Egy településnek,
hogy mennyire élhető,
mindig azon múlik, hogy vajon a víz
megtalálható-e, vagy sem.
Öskün ered, 77 forrás táplálja
a Pét-patakot,
amit mi Öskün úgy hívunk,
hogy Klubec-folyó.
A Klubec-folyó volt az, amelynek
a lehetőségét kihasználva
már 2000 éve római villagazdaságok
sorozata húzódott
a patak menti domboldalakon.
Ezeket a vizeket és dombokat
használta fel
a honfoglaló Ösbő vezér.
Rögtön nevet is adott a településnek:
Ös községben voltunk - vagy vagyunk.
A tatárjárás után IV. Béla itt is
várat emeltetett
és Hollókő, Vázsonykő mintájára
az Ös-szóhoz hozzá csapták a kő
toldalékot,
így lettünk Ös községből
Öskő.
Mohács után ez a település is
elnéptelenedett,
mint szinte Veszprém megye
valamennyi települése.
Az 1700-as években érkezett telepesek
szintén a víz mentén
és a dombokon találták meg
a megélhetésüket.
Felhasználták a fát, a gyapjú,
a nemez művészi feldolgozása.
Ezek voltak azok, amelyekből
megélhetésük származott.
A falu hagyományai is ezekre a
nagyon sok kézi munkát,
emberi erőt és alkotó erőt
feltételező múltból táplálkoznak.
Az Árvalányhaj Turisztikai Egyesület
nem csak a turizmust szervezi,
hanem a hagyományőrző csoportja
vezetésével próbáljuk
a népi hagyományokat, a mozgalmas
hagyományokat feleleveníteni.
Szintén az Árvalányhaj Turisztikai
Egyesület alkotó műhelye az,
amely az egykori kerámia,
egykori fafeldolgozás,
a nemez feldolgozás, a bőrfeldolgozás
és még nagyon sok kézműves terméknek
az ismételt megtalálása
és művészi szintű
alkotását jelenti.
A népi hagyományok közé tartozik
a néptánc és a népdal.
Ha már íz őrzésről van szó,
a Kertbarát Egyesület gasztronómiai
csoportja ugyanúgy ott van
a falusi turizmus, a szállás adók,
az ösküi vendéglátók
és az ösküi ízvilág hagyományainak
őrzői mellett.
A vízzel kezdtem és a víz
tulajdonképpen
az ösküi ételeknek is meghatározó
eleme.
Öskü alatt van Közép-Európa
legnagyobb
és egyben legtisztább
karsztvíz készlete.
Ettől a víztől olyan jók és
különlegesek az ösküi ételek.
A leveseknek nincs párja, az ösküi
leves gyógyszer.
A kristály tiszta karsztvíz,
amit a szőlő gyökereivel felszív,
ebből lesz az a bor, aminek szintén
nincs párja,
mert a karsztvízből táplálkozik.
- Most pulyka gulyást fogunk
készíteni.
Ez saját receptünk, mivel szeretünk
egészségesen élni.
Inkább csirkét, halat, pulykát
fogyasztunk.
Kevésbé fogyasztunk disznó-
és marhahúst.
Mivel falusi turizmussal is
foglalkozom,
a vendégeket is próbálom az
egészséges életmód felé vinni.
Nagyon nagy sikere van.
Először a vöröshagymát összevágjuk
apró kockára.
Megpirítjuk a hagymát kevés olajon,
beletesszük a pirospaprikát,
utána rátesszük a húst.
Azért nem keverünk a paprikával,
mert ha alulra kerül, leég a paprika,
és keserű lesz az étel.
Pulyka felsőcombot érdemes venni
a gulyáshoz.
Az egy kicsit vörös hús.
Felkockázzuk és a benne lévő csontot
is beletesszük, mert finom ízt ad.
Mikor beletettük a húst,
jó öt percig hagyjuk,
hogy fehér legyen a hús külső része,
ami egy kicsit megkeményíti
és magába fogja a húsban lévő vizet,
amitől sokkal finomabb íze marad.
Ehhez a hús mennyiséghez kb. 1-1,5
liter vizet öntünk.
A megtisztított, összevágott
zöldségeket
a hússal egy időben teszem bele.
Sárgarépa, zöldség, karalábé, zeller,
ezt együtt főzzük össze.
Beletesszük a fűszereket:
babérlevelet, szegfűborsot,
majoránnát, köményt,
feketeborsot, sót.
Összekeverjük, lefedjük és főzzük.
Annyira megfőtt, hogy kb. 10 perc
van vissza,
most beletesszük a burgonyát.
Körülbelül 10 percig főzzük a
krumplival és lehet tálalni.
Ezt mi szoktuk pogácsával,
zsemlével, kenyérrel enni.
Nagyon szeretjük a barna kenyeret,
a teljes kiőrlésű zsemlét.
Ez is azt mutatja, hogy az egészséges
életmód felé próbálunk mindenkit
vinni.
- Az ösküi Forrás Népdalkör és Citera
Együttes 1989-ben alakult újjá.
Azért is mondom, hogy újjá,
mert korábban alkalomszerűen
összejártak, énekeltek,
volt egy-egy szüreti felvonulás,
elénekeltek egy-egy dalcsokrot.
Rendszeres formában az én
vezetésemmel 1989 óta működik.
Én még fiatal asszonyként
kerültem ide
a szinte nyugdíjasokból álló
csoport élére.
Nagyon nehéz volt az elején.
Nehéz volt elfogadtatni, hogy ne
csak a nótákat énekeljük,
hanem keressük meg azokat az
értékesebb gyöngyszemeket,
amik fellelhetők a vidékünkön,
tanuljuk vissza, és tanítsuk vissza
őket.
Én ezt tűztem ki feladatomul, és azt
gondolom,
hogy az elmúlt 23 évben ezt
sikerült is elérni.
Sorolhatnám itt az eredményeket,
én mindig azt mondtam, nem ez a
legfontosabb.
A legfontosabb, hogy együtt vagyunk.
Elértük a Vass Lajos Népzenei
Szövetség népzenei versenyén
a legmagasabb fokozatot,
a Vass Lajos-nagydíjat
már kétszer a kvóta minősítésen.
Akkor az Arany Páva-díj volt a
legmagasabb fokozat,
azt is elértük.
Zömében nyugdíjasokból áll a
csoport,
és ami igazán nagy öröm, hogy az
alapító tagok közül
még ma is nagyon sokan énekelnek
közöttünk.
85-86 évesen olyan gyönyörűen szól a
hangjuk, hogy öröm hallgatni.
Egy fantasztikus közösség, sokat
vagyunk együtt az éneklésen kívül is.
Azt gondolom, ez a legfontosabb.
Ami még nagyon fontos, hogy céljuk
van az életükben:
cél, hogy eljöjjenek a próbára,
esetleg megyünk versenyre,
megyünk minősítőre, vagy csak egy
szomszédolásra,
arra tisztességesen, becsülettel
felkészüljünk,
és az elért eredményekhez méltó
műsort tudjunk adni.
- Most csirkemájjal töltött
gombafejet készítünk.
Mivel a Bakonyban élünk,
a Bakony lábánál vagyunk,
nagyon sokféle gomba fellelhető
a környékünkön.
Szeretnék bemutatni
ezek közül egyet,
amit szívesen készítünk magunknak,
mindenkinek.
Minden gombafejből a törzset
kitörjük, hogy sima felület maradjon.
Könnyebb a tisztítása is, meg szépen
meg tudjuk tölteni a közepét.
35 dkg gombához 20 dkg májat teszünk,
amit össze turmixolunk.
Az apróra vágott hagymát a
májhoz öntjük
és teszünk hozzá fűszereket:
sót, fekete borsot,
egy pici majoránnát, 3 db tojást
és annyi zsemlemorzsát, hogy ne
legyen se kemény, se lágy.
Mielőtt megtöltjük a májjal, előtte
a gombafejeket besózzuk.
Csak ilyenkor sózzuk, mert ha sokáig
áll a sóban, akkor átvizesedik,
nem marad finom ropogós.
Bevizezzük a kezünket és vizes
kézzel megtöltjük a gombafejeket.
A maradékból csinálunk golyókat,
amit ugyanúgy bebundázunk
és ki lehet sütni, olyan, mintha
kis fasírtok lennének.
Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába
mártjuk a megtöltött gombafejeket.
Óvatosan bundázzuk, hogy rajta
maradjon a töltelék.
Aki szereti a vastag bundát, az
duplán is megcsinálhatja ezeket.
Bepaníroztuk a gombafejeket,
fölforrósítottuk az olaját
és kisütjük kis lángon, hogy legyen
ideje átsülni.
Elkészült a májjal töltött gombafej.
Ezzel a töltelékkel bármilyen
zöldséget lehet tölteni.
Jó étvágyat mindenkinek.
- Dicsértessék a Jézus Krisztus.
Öskün vagyunk a kerek templomban,
a Keresztelő Szent János kápolnában.
Ez Magyarország egyik
legrégebbi temploma.
Szent István királyunk
intézkedései alapján
az egyik első templom volt,
amelyet felépítettek.
Ez a kerek templom Öskü jelképe
is egyben,
az ösküi címernek és zászlónak
központi alakja.
Az ösküi köznép úgy gondolta a
formája alapján
- hiszen egy hengeres és kupola
fedésű templomban vagyunk -
hogy ezt valószínűleg a törökök
építették
és valószínűleg mecsetként
használták,
ezért az ösküi köznyelv mint
mecsetet emlegeti
és az ide vezető utca is
Mecset utca.
Ismereteink szerint a törökök
soha nem használták imaháznak.
A Római Katolikus Egyházközség
tulajdonában van.
1848-ig a Szent Kereszt feltalálása
volt a kerek templomnak a
védő szentsége.
Akkor ez a védő szentség átkerült
az új templomra,
a kerek templom akkor vette fel a
Keresztelő Szent János kápolna nevet.
Az 1970-es években Koppány Tibor
közreműködésével és vezetésével
teljesen felújították
a kerek templomot.
Akkor kicserélték a padlózatát,
a vakolatot leverték.
Sajnos megőrzésre érdemes emlékeket
nem találtak,
így mindent visszaállítottak az
eredeti vakolt és burkolt formájában.
Ez a templom egy dombon áll,
amelyet mi Sinkovics hegynek hívunk.
Az 1870 év körüli vasútépítéskor
vágták ketté.
Ehhez a templomhoz egy temető is
csatlakozott.
Ez most már a vasút túloldalán lévő
Sinkovics hegyen található.
- Most zöldséges-szaftos
pulykaszeleteket készítek,
amihez szükséges kb. 60-70 dkg
pulyka felsőcomb szeletek négy főre.
Ahhoz teszünk kb. 65 dkg vegyes
zöldséget.
Ez hasonló étel, mint a vadas.
Aki nem tud, nincs ideje
vadast főzni,
hasonlóképpen tudja fogyasztani
rizs körettel, burgonya körettel,
lehet hozzá krumpli gombócot
készíteni és nagyon finom.
Nem tudom, ki hogy van a
vöröshagymával,
de a legtöbb nagyon csípős.
Én kipróbáltam, hogy mielőtt főzök,
megpucolom és hideg vízben hagyom
kb. 10 percre.
Mikor kiveszem, nem csíp,
kényelmesen össze tudom vágni.
A vöröshagymát érdemes úgy párolni,
hogy mikor már elkezd sisteregni,
akkor rátesszük a fedőt, és ahogy
a gőz lecsapódik,
sokkal finomabbra párolódik
a hagyma.
Rátesszük a pulykahús szeleteket,
megvárjuk, amíg kifehéredik a hús.
Rátesszük a vegyes zöldségeket,
összekeverjük,
rátesszük a fűszereket:
sót, feketeborsot,
köményt, majoránnát és egy
fél deciliter vizet öntünk rá
és hagyjuk megpárolódni
az egészet.
Én 8 éves korom óta sütök-főzök.
Mikor betöltöttem a 8 évet
- mivel négyen voltunk testvérek,
három fiú testvérem volt,
egyedül voltam lány -
édesanyám, édesapám nagyon sokat
jártak régen aratni
- akik tudják mi az aratás,
masinálás -
egy véletlen folytán gombalevest
főztem legelőször,
aminek olyan sikere volt, hogy a
testvéreim elől el kellett dugni,
hogy maradjon a szüleimnek.
Mikor ráéreztem a főzés ízére,
nagyon megkedveltem,
nagyon megszerettem és egyre
többet főztem,
amiben segítségemre a szomszédasszony
volt, aki hallotta, hogy gyúrok,
vagy valamit csinálok, ahogy az
asztal körül mozgott a kisszék,
akkor jött segíteni,
jó tanácsot adni.
Már idestova 50 éve kezdtem főzni.
Nagyon szeretek főzni, nagyon sok
vendégem van,
akik visszatérő vendégek és hálás
szívvel emlegetik.
Hagyományosan főzöm az ételeket,
szeretem a fűszereket használni.
Mindenkinek javaslom, hogy próbálja
és merjen hozzá nyúlni mindenféle
fűszerhez.
Nem csak az alap fűszerekhez, hanem
mindent ki kell próbálni,
sokkal finomabb lesz az étkünk.
- A fa, mint természetes dolog,
mindig is közel állt hozzám,
mivel én egy bakonyi kis faluban
születtem,
nem messze innen, Jásd községben.
A szakmámat is úgy választottam,
hogy a fához köze legyen,
tehát ácsként dolgozom, dolgoztam,
ezt a szakmát tanultam.
A fát könnyen lehet díszíteni,
könnyű megmunkálni.
Nagyon szép dolgokat lehet
kihozni belőle,
ami nagy örömet okoz nekem,
megnyugtat.
Plusz az ember ajándék tárgyakat
saját kézzel tud készíteni
a családjának.
Ez a családnak is nagy örömet okoz
és mindenkinek.
A későbbiekben, amikor ideköltöztem
Ösküre, ide nősültem,
most már 19 éve lakom itt,
ugyanúgy folytattam, tanultam
könyvekből a fafaragást
és a későbbiekben sikerült neves
fafaragókhoz eljutnom.
Budapesten Ambrus Aladár nevét
szeretném megemlíteni,
ő egy székely származású fafaragó,
tőle nagyon sok mindent tanultam.
A későbbiekben Veszprém megyében
egy nagyon híres szentgáli
fafaragóhoz
- őt Szabó Istvánnak hívják -
hozzá sikerült eljutnom,
akitől kimondottan a bakonyi faragást
tanultam meg,
és a mai napig is tanulok tőle.
Itt a faluban elég sok embert
megismertem,
nagyon sok kézműves van,
ezért a turisztikai egyesületen
belül
összehoztunk egy kézműves csapatot,
a gyerekeket bevontuk ebbe a dologba,
mert nagyon fontosnak tartom, hogy a
gyerekek is megtanulják
ezeket a régi népi mesterségeket,
és egy kicsit kimozdítsuk őket
a mai világból az internet elől.
Hála Isten, vannak jelentkezők
és nagyon leköti őket ez a kis
mesterség, ez a kis tanulás,
érdekli őket.
- Most bakonyi rakott karajt készítek
Kunné módra.
Azért Kunné módra, mert ez saját
receptünk,
ezt a férjemmel együtt találtuk ki,
hogy színesebbé tegyük a húsételeket,
ízesebb, finomabb legyen,
látványosabb.
Veszünk egy kiló csontnélküli
karajt, amit előzőleg felszeleteltem
és két oldalán kiklopfoltam.
A tölteléknél bőségesen számítunk
gombát,
mivel süléskor a gomba összeesik.
A hagymát összevágjuk apróra,
rátesszük olajra,
amiben a gombát meg fogjuk párolni.
Még a töltelékhez hozzá teszem
a zöldség zöldjét,
amit a hagymával és a gombával
együtt fogok megpirítani.
Sokkal intenzívebb ízt fog neki adni.
Mikor beletettük a gombát,
borsot teszünk rá, sót.
Mind addig sütjük, amíg a gomba
leve el nem párolog.
Elkészült a gomba, félretesszük.
Megcsináljuk a töltelék többi részét.
Megáztatjuk a zsemlét, az áztató
vízbe teszünk egy kis tejet is,
mert sokkal finomabb így.
A főtt tojást összevágjuk apró
kockára és beletesszük a zsemlére.
Mielőtt a tölteléket befejeznénk,
a hús mindkét oldalát megsózzuk
és hirtelen kisütjük.
Megsült a hús, befejezzük a
töltelék összeállítását.
Hozzá tesszük a darált húst,
4 db tojást,
sót teszünk bele, feketeborsot,
majoránnát, köményt és a gombát.
Mikor a tölteléket összekevertük,
a végén egy pici zsemlemorzsát
szórunk rá, ettől nem lesz ragadós.
Egy kis tálkába készítünk ide vizet,
megfogjuk a húst és a tölteléket,
hogy szépen tudjuk felrakni,
a kezünket bevizezzük.
A töltelék duplája a hús
vastagságának.
Sorba rakjuk a tepsibe a húsokat
élére állítva.
A megmaradt tölteléket mellé
tesszük
és megsütjük rúdban, mintha
fasírtot sütnénk.
Betesszük a sütőbe, körülbelül
40-45 percre.
A tetejére két kiskanál olajat
locsolunk és mehet a sütőbe.
- Azért ajánlom az ösküi borokat,
mert tudják önök is talán,
hogy az első írásos emlék
930 éve említi először
községünk fennállását,
és ebben az egyházi összeírásban
már akkor szerepelt,
hogy Öskü községben
szőlőtermesztéssel foglalkoztak.
Ezen a hagyományon alapulva
a mai időkig is foglalkoznak
a szőlőtermesztéssel,
és ennek hatására
körülbelül 10 évvel ezelőtt
érlelődött meg az a gondolat,
hogy egy egyesület alakuljon
annak érdekében,
hogy összefogja a kertészeti
kultúrával
és a szőlészettel foglalkozó
embereket
és szakmai tanácsokkal segítse azt,
hogy a kertészeti-szőlészeti kultúra
minél jobb legyen.
A borkultúrával kapcsolatban
megemlíthetném azt is,
hogy minden évben rendezünk
borversenyeket,
ahol egyre jobb borok vannak.
Meg kell említenem az ebben az
évben tartott megyei borversenyt is,
ahol az ösküi kiváló borok
nagyon jó eredményeket értek el.
Egy hárslevelű borunk
nagy aranyat ért el,
és szintén nagy aranyat ért el
a zweigelt rozé borunk is.
- Az imént láthattuk az ösküi
gyerekeket,
amint egy kis ízelítőt adtak abból,
amit év közben tanulnak,
játszanak a hagyományainkból.
Magyar néptáncokat oktatunk
nekik
művészeti iskolai oktatás keretében.
4 éves kortól vannak 6 éves korig,
a többiek alsó tagozatosok.
Leginkább az énekes népi játékok,
amik döntően meghatározóak
egy-egy foglalkozáson.
Az iskolások mátyusföldi táncokat
táncolnak,
idén azt tanultunk,
moldvai táncokat táncolnak.
Nagyon szeretik és élvezettel
csinálják.
A helyi programokon szokták
bemutatni azt, amit tudnak.
A környező helyekre el szokták
őket hívni.
Nagy örömet okoz nekik az együtt
töltött idő,
ami tánccal van fűszerezve,
meg játékkal.
Akik láthatók voltak, óvodás koruk
óta együtt vannak.
A falun belül nem csak a népi tánc
oktatás kap hangsúlyt,
hanem a népi kismesterségek
oktatása is.
Válogathatnak a gyerekek, hogy
min szeretnének részt venni.
Ezt a fajta hagyományápolást,
ami a mozgásos kultúrát, illetve a
tárgyi kultúrát illeti, ötvözzük is.
Ahogy vége van a tanévnek,
rögtön egy táborral indítjuk
a gyerekek szünidejét,
ebben viseleteket varrunk,
illetve táncot oktatunk.
- Most egy natúr csirkemell filét
készítünk meggymártással
és darát pirítunk hozzá.
A fiam pincérnek tanult, és a
vendéglőben, ahol dolgozott,
sokszor fogyasztotta.
Hazajött egy alkalommal és mondta:
édesanyám, most olyat készítsünk,
amit én is szeretek.
Hoztunk csirkemell filét,
ezt felszeleteltük.
Mondta, hogy ehhez a köret nem
hagyományos rizs, burgonya,
hanem darát kell hozzá pirítani
és gyümölcs mártást készíteni.
Mindenféle gyümölcsöt lehet a
csirke mellé fogyasztani.
A natúr csirke mellé is, ha nem
mártást készítünk,
lehet körte befőttel, almabefőttel,
szilvakompóttal fogyasztani.
Mi most ezt az ételt választottuk,
így meggymártás készül mellé.
Nem szükséges klopfolni a húst,
mert a csirkemell hamar átpuhul.
Felforrósítjuk az olajat,
és a csirkemell mindkét oldalát
lisztbe mártjuk és pirosra sütjük.
Kisült a hús, megcsináljuk hozzá
a meggymártást.
7 dl-es befőtthöz teszünk
3 kanál cukrot,
egy teáskanál fahéjat
és egy pici sót.
A meggy habaráshoz teszünk
3 kanál lisztet
és hozzá tesszük a másfél fakanál
étkezési keményítőt.
Összekeverem, felöntöm vízzel
és csomómentesre keverem.
Mikor a habarást beleteszem
a meggymártásba,
leveszem a tűzhelyről,
hogy ne kapja hirtelen össze.
Így csomómentesre lehet
készíteni a mártást.
Elkészítjük a darát.
Feltettem az olajat, beleöntök
körülbelül 35 dkg darát pirítani.
Sűrű kell kevergetni, mert ha
ott hagyjuk ráérősen, akkor odaég.
Akkor jó a dara, ha olyan
csengő hangot ad,
nem úgy kenődik, mint az elején.
Most felöntjük vízzel.
Rátesszük a fedőt és lezárjuk
alatt a gázt.
Hagyjuk kb. 10 percet
és lehet ebédelni.
- Itt élek Öskün, a foglalkozásom
népi bőrműves.
Ez nem csak hobbim, hanem a
szakmám is, ezt oktatom.
Mindenféle tárgyat elkészítek,
ami felhasználható a mai világban.
Megpróbálom a népi technikákat
alkalmazni,
tehát csak kézzel varrom a
tárgyaimat,
például az öveket, táskákat.
A régi pásztor dolgokat próbálom
meg elsajátítani.
Ez azt jelenti, hogy nyers bőrrel
szironyozzuk a tárgyakat,
tehát vékony szálakkal fűzzük össze
a tárgyak szélét,
úgy áll össze a tárgy.
A szakmát Budapesten tanultam
a Hagyományok Házában.
Ez kimondottan kézműves iskola.
Én a bőrművest választottam,
ez állt a szívem csücskéhez közel.
Ez mind a mai napig így is van.
Változó, hogy a gyerekek
mennyire szeretik ezt készíteni.
Ez attól függ, milyen a hangulatuk,
milyen a kedvük.
Amikor elkészül egy-egy tárgy,
akkor már nagy az öröm,
van sikerélményük.
Nagyon sokat változnak a
kézműves munka során,
mind magatartásilag, mind a
gondolkodásuk,
egy picikét a kreativitásuk
változik.
Ötleteik vannak, szabadon
szárnyalhat a fantáziájuk,
sokat fejlődik a kézügyességük
és formálódik minden egyes
gondolattal,
hogy abból milyen tárgy fog készülni.
És ha egyszer valaki ezt a tárgyat
viseli, vagy hordja,
akkor annak mekkora örömet
fog okozni.
- Most kosárkákat fogunk készíteni
tojáshabos töltelékkel.
Ez egy nagyon régi recept.
Mikor idekerültem Ösküre, volt egy
idősebb néni, akit nagyon szerettem,
Hornyákné Bözsi néni
- sajnos, már nincs köztünk -
ezt tőle tanultam.
Megkedvelte a család, a barátok,
lakodalmakba szoktuk készíteni
a mai napig is.
A lisztbe egy csipetnyi sót teszünk
és hozzátesszük a margarint.
Mikor szétmorzsoltuk, beletesszük
a sütőport, a porcukrot
és ezzel is összedolgozzuk.
Beleöntjük a diót, a kakaót
és összekeverjük.
A legvégén két tojást ütünk bele
és összegyúrjuk.
Kitesszük a tésztát a gyúródeszkára.
Megfelezzük, hogy könnyebben
lehessen vele dolgozni.
Cipóformálásnál mindig
a kéz csak ott legyen,
nem szabad belenyúlni,
mert akkor nem lesz sima.
Egyik cipót félrerakjuk, a másikat
elkezdjük kinyújtani.
A kosárkákat egy picit olajozzuk
be, hogy könnyen kicsússzon belőle.
Szaggatóval kiszaggatjuk és
a kosárkába belenyomjuk.
Ha valakinek nincs ilyen kis
kosár formája otthon,
általában minden háztartásban
a muffin sütő megtalálható,
abba is meg lehet sütni.
180-190 fokon körülbelül
8-10 perc alatt kész vannak.
Elkészítjük a tojáskrémet.
Gőz felett felverjük a tojást,
a cukrot, vaníliás cukrot kemény
habbá.
Mikor kész van, levesszük,
mikor kihűlt, belekeverjük a vajat.
Azzal is összekeverjük, utána
töltjük a kosárkákat.
- Ahhoz, hogy felfedezd Ázsiát,
tudnod kell kivonulni a világból.
Azt hiszem, ezen a dél-kínai
hegyvidéken nekem
ez tökéletesen sikerülni fog!
Úgy tudom, egy olyan helyre tartunk,
ahol bambuszt vágnak ki.
Megérdemli a bambuszt, aki oda eljut.
Imádom a növények illatát,
és lábam alatt a füvet,
mintha dzsungelben lennék!
Kevés helyet találni, ahová ennyire
nem tört be a civilizáció.
Szó snem lehet róla,
hogy itt én turista legyek!
Zhu Fan, a gazda, aki fogad engem,
egyébként is számít a munkámra.
- Sophie, ki kell döntenünk,
segíts húzni.
Erősebben!
- De hogy visszük haza?
Ebben a Kínában,
mely még álmát alussza,
szeretném fölfedezni,
hogyan telnek a hegyi
parasztok mindennapjai.
- Jó napot, Sophie vagyok.
Pongoval hosszú útra indultunk.
Nem látok.
Szóval a világot
a testemmel fogom átölelni,
érezni és megérinteni.
De főleg,
megosztom önökkel a találkozásaimat
és megpróbálom
a világot más szemszögből,
az érzékeléseim és mások
szemén át láttatni.
...
Több
Földrajzi név:
Öskü

Személyek

13:56:03

Gyapay Zoltán

13:59:07

Kun Lászlóné

14:01:31

Horváthné Bakos Ilona

14:11:13

Boros József

14:15:53

Harnos László

14:17:20

Dékmárné Forgács Zsuzsanna

14:21:29

Gáspár Marianna

Kiemelt részek

13:58:53

Pulyka gulyásleves

14:03:38

Csirkemájjal töltött gombafejek

14:07:39

Zöldséges-szaftos pulykaszeletek

14:12:30

Bakonyi rakott karaj

14:18:37

Csirkemell meggymártással

14:22:39

Tojáskrémmel töltött kosárkák

13:55:47

Ízőrzők: Öskü

11:09:37

Ízőrzők [új közmédia logóval, 2012]