Gyártási év: 2012 | Adásnap: 2012. augusztus 09.
Időpont: 06:31:58 | Időtartam: 00:57:56 | Forrás: M1 | ID: 1414460
NAVA műfaj: nemzetiségi / kisebbségi műsor
Főcím: Rondó+-
Műsorújság szerinti cím: Rondó
Műsorújság adatai: Kisebbségi magazin bolgárokkal, görögökkel, lengyelekkel, örményekkel, ruszinokkal és ukránokkal A műsor bepillantást nyújt a Magyarországon élő bolgárok, lengyelek, görögök, örmények, ruszinok és ukránok életébe. A műsor egyfajta fórumot jelent a kis közösségeknek, bemutatja múltjukat, történelmüket, a jelen hétköznapjait és ünnepeit. Fontos feladatot tölt be az anyanyelvi kultúra ápolásában, hiszen a forgatott anyagok többsége az adott kisebbség nyelvén készül magyar feliratozással. A műsor bepillantást nyújt a Magyarországon élő bolgárok, lengyelek, görögök, örmények, ruszinok és ukránok életébe. Alkotók: Pászti Rita - rendező Ducki Witek - szerkesztő Agárdi Elektra - szerkesztő Eranyak Oganova - szerkesztő Kjoszeva Szvetla - szerkesztő Stefuca Viktória - szerkesztő Pádár Márta - felelős szerkesztő
Fő leírás:
- Xantus János munkássága, szerepe a Fővárosi Növény- és Állatkert megalapításában - Búcsú Derenk romközségben - Hagyományteremtő zarándoklat Beloianniszon - Ex Libris: Tóth Rózsa Szegeden élő tanárnő és grafikusművész portréja (bejátszás a Rondó 2010-es adásából) - Murin Jaroszláv, a lembergi brácsaművész - Kozsuharov Ognjan Magyarországon élő bolgár szobrászművész és Kneisz Eszter gobelinművész portréja
Műsorszolgáltatói ismertető:
XANTUS JÁNOS
A Fővárosi Növény- és Állatkert első igazgatója a görög származású Xantus János volt, aki Amerikából hazatérve megalapozta a Nemzeti Múzeum természettudományi gyűjteményét is.

DERENKI BÚCSÚ
1943-ban eltűnt a térképről egy falu, Derenk. A környék erdei vadban gazdagok voltak, ezért a település helyén vadaspark létesült, a lakosság pedig kénytelen volt elköltözni. Az itt élők lengyel származásúak voltak, Zakopane környékéről érkeztek mintegy kétszáz évvel ezelőtt. Utódaik csaknem 20 éve minden év július végén búcsút rendeznek az egykori település emlékére.

NEMZETISÉGI HÍREK
Benne:
-Az ukrán vasárnapi iskola nyár elején kirándulást szervezett diákjai és szülei számára. A meleg, napos időben a kirándulókat kalandpark és játszótér várta. Amíg a gyerekek játszottak, a felnőttek hozzáláttak az ebéd elkészítéséhez. A nap végén pedig előkerült a gitár és közös énekléssel zárult a kirándulás.

-A beloianniszi egyházközség kezdeményezésére július végén Szent Panteleimon-napi ünnepséget és zarándoklatot rendeztek a Duna partján. Egy 1329-ből származó oklevél szerint a dunapentelei Szent Panteleimon-kolostorban egykor görög apácák éltek. A kolostort a XIII. században már apátságként említik.

EX LIBRIS TÓTH RÓZSA
Tóth Rózsa Szegeden élő tanárnő és grafikusművész. Szabadidejét fafaragással tölti. Örmény ősei évszázadokkal ezelőtt érkeztek Magyarországra.

A LEMBERGI BRÁCSAMŰVÉSZ
Murin Jaroszláv ukrán brácsaművész közel 20 éve él Magyarországon. Idén a baranya megyei közönség szavazata alapján a legkedvesebb művész címet nyerte el.

METSZET
Kozsuharov Ognjan Budapesten élő bolgár képzőművész köztéri szobrai számos magyar várost díszítenek. Feleségével, Kneisz Eszter gobelinművésszel több közös kiállítást is rendeztek.

ZORBA
Műsorunk végén nézzenek meg egy rövid részletet a Budapesti Nyári Fesztivál Zorba előadásából. Bővebben a bemutatóról augusztus 23-i adásunkban számolunk be.
...
Több
Földrajzi név:
Szögliget
Beloiannisz

Személyek

01:22:06

Xantus János

01:23:34

Hanga Zoltán, szóvivő, Fővárosi Növény- és Állatkert

01:29:09

Csorba Gábor, gyűjteményvezető, MTM

01:32:25

Zelena Andorné, Sajószentpéter

01:34:25

Poros Andrásné, elnök, B.-A.-Z. Megyei Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat

01:35:55

Dr. Csúcs Lászlóné Halina, elnök, Országos Lengyel Önkormányzat

01:37:12

Julian Kowalczyk, Spisz és környéke Fejlesztési Társulás

01:38:54

Kalota József, esperes

01:40:23

Tóth Rózsa

01:50:24

Murin Jaroszláv

02:01:07

Kozsuharov Ognjan, szobrászművész

02:02:39

Kneisz Eszter, gobelinművész

Kiemelt részek

01:21:52

Rondó [új közmédia logóval, 2012]