Gyártási év: 2012 | Adásnap: 2012. június 14.
Időpont: 12:30:29 | Időtartam: 00:55:30 | Forrás: M1 | ID: 1389056
NAVA műfaj: nemzetiségi / kisebbségi műsor
Főcím: Rondó+-
Műsorújság szerinti cím: Rondó
Műsorújság adatai: Kisebbségi magazin bolgárokkal, görögökkel, lengyelekkel, örményekkel, ruszinokkal és ukránokkal A műsor bepillantást nyújt a Magyarországon élő bolgárok, lengyelek, görögök, örmények, ruszinok és ukránok életébe. A műsor egyfajta fórumot jelent a kis közösségeknek, bemutatja múltjukat, történelmüket, a jelen hétköznapjait és ünnepeit. Fontos feladatot tölt be az anyanyelvi kultúra ápolásában, hiszen a forgatott anyagok többsége az adott kisebbség nyelvén készül magyar feliratozással.
Fő leírás:
- Papageorgiu Steilos és Papageorgiu Andrea kiállítása Apa és lánya címmel a MOM Kulturális Központban. - Orosz Klaudia bolgár származású báb és díszlettervező munkáiból nyílt kiállítás. - Nemzetiségi Közösségi Művelődési Stratégia címmel szervezett műhelybeszélgetést a Magyar Művelődési intézet és Képzőművészeti Lektorátus. - Labdarúgó Európa-bajnokság Varsóban. - Örményországról szóló kiállítás Veszprémben. - Nyári dolma örmény étel elkészítése. - Séta a varsói Lazenki parkban. - Rövid hírek, programajánló. - Megjelent a Meszecsinka legújabb lemeze. - Roszen Ruszev bolgár származású képzőművész kiállítása.
Műsorszolgáltatói ismertető:
APA és LÁNY
Két generáció, két művész, két stílus - „APA ÉS LÁNYA” címmel nyílt kiállítás Papageorgiu Stelios és Papageorgiu Andrea alkotásaiból májusban a MOM Kulturális Központ Kupolatermében.

A BÁBOK MESTERE
A gyerekek egyik kedvence a bábszínház. Orosz Klaudia 30 éve tervezi a gyermekelőadások díszleteit, bábjait, jelmezeit. Alkotásait kiállítás keretében mutatták be az Eötvös 10-ben.

NEMZETISÉGI HÍREK
-„Nemzetiségi Közösségi Művelődési Stratégia” címmel műhelybeszélgetést szervezett május utolsó napján a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművés.
-„Nemzetiségeink múltja és jelene 2012” fotókiállítás
-EURO 2012 – elstartolt a labdarúgó EB

ÖRMÉNYORSZÁG MÍTIKUS FÖLDJÉN
Az Unesco idén Jerevánt nevezte ki a Könyv városának. Örményország mítikus földjén – ez volt a címe annak a veszprémi kiállításnak, ahol a látogatók többek között az örmény könyvnyomtatás történetét is megismerhették.

AHÁNY HÁZ… - ÖRMÉNY NYÁRI DOLMA
Ha már az örményeknél tartunk, ismerjenek meg egy különleges ételt, az örmény nyári dolmát. Ebben együtt szerepel zöldség, gyümölcs, és kétféle darált hús. Nem bánják meg ha elkészítik.

SÉTA A LAZIENKI PARKBAN
A varsói Lazienki park minden évszakban várja pompás színeivel a pihenni vágyókat. Ha Varsóban járnak, érdemes egy sétát tenni, ahogyan tettük mi is…

KULTURÁLIS AJÁNLÓ, benne:
Megjelent a Meszecsinka első lemeze és elkészült új klipje is Távol címmel.ALLEGÓRIA
Roszen Ruszev textilművészként, grafikusként ismert a hazai képzőművészetben. Legújabb alkotásait a Bolgár Intézetben Allegória című kiállításán mutatta be.

ELKÖSZÖNÉS
Lengyelország és Ukrajna közös rendezésében egy hete zajlik a Labdarúgó EB. A bajnokság hivatalos dalával búcsúzunk - Oceana: Endless Summer
...
Több
Földrajzi név:
Varsó
Reláció tartalmak:Rondó (ismétlése)

Személyek

07:22:29

Erdélyi György, előadóművész

07:22:46

Papageorgiu Steilos, grafikus, festőművész

07:24:16

Papageorgiu Andrea, festőművész

07:40:38

Orosz Klaudia

07:41:11

Borbáth Erika, főigazgató, MMKL

07:42:34

Kállai Ernő, a kisebbségi jogok volt országgyűlési biztosa

07:46:21

dr. Limbacher Gábor, megyei múzeumigazgató

07:48:50

Badalján Szilvia

08:06:45

Roszen Ruszev, grafikus, festőművész

Kiemelt részek

08:19:52

Rondó