Gyártási év: 2012 | Adásnap: 2012. május 17.
Időpont: 12:29:05 | Időtartam: 00:56:27 | Forrás: M1 | ID: 1374216
NAVA műfaj: nemzetiségi / kisebbségi műsor
Főcím: Rondó+-
Műsorújság szerinti cím: Rondó
Műsorújság adatai: Kisebbségi magazin bolgárokkal, görögökkel, lengyelekkel, örményekkel, ruszinokkal és ukránokkal A műsor bepillantást nyújt a Magyarországon élő bolgárok, lengyelek, görögök, örmények, ruszinok és ukránok életébe. A műsor egyfajta fórumot jelent a kis közösségeknek, bemutatja múltjukat, történelmüket, a jelen hétköznapjait és ünnepeit. Fontos feladatot tölt be az anyanyelvi kultúra ápolásában, hiszen a forgatott anyagok többsége az adott kisebbség nyelvén készül magyar feliratozással. A műsor bepillantást nyújt a Magyarországon élő bolgárok, lengyelek, görögök, örmények, ruszinok és ukránok életébe.
Fő leírás:
- Nemzetközi Könyvfesztivál Budapesten. - Felsőoktatás: nemzetiségi nyelvszakok az ELTE Bölcsészkarán, amelyeket az egyetem a keretszámcsökkenés és az önköltséges képzés bevezetése ellenére is szeretne megtartani. - 2012-05-06-án parlamenti választások voltak Görögországban; a kormányalakítás sikertelen volt. - Kórus Alexandrupoliból. - Nemzetiségi kavalkád a Ferencvárosban. - Nosztalgiakirándulás Balatonkenesén; a görög polgárháború után 3400 gyermek érkezett Magyarországra, akik különböző gyermekotthonokba kerültek. Az egykori lakók meglátogatták a balatonkenesei gyermekotthont. - Labdarúgás, Európa-bajnokság 2012: Lengyelország és Ukrajna lesz az EB vendéglátója, összesen 8 városban. - Hírek, programajánló. A műsorban elhangzó művek: - Janusz Glowacki: Good night Jerzy (részletek) - előadja Lengyel Ferenc - Boris Kovac & David Yengibarjan lemezbemutató koncert, Budapest Folk Fest 2012 (részlet).
Műsorszolgáltatói ismertető:
NEMZETKÖZI KÖNYVFESZTIVÁL
Az idei nemzetközi könyvfesztiválon számos világhírű íróval találkozhattak az olvasók. Köztük volt a lengyel dráma- és forgatókönyvíró, Janusz Glowacki, aki legújabb könyvét mutatta be a közönségnek.

KIS NYELVSZAKOK AZ ELTE-n
Hamarosan kezdődnek az egyetemi felvételik. Az új oktatási törvény komoly változásokat hozott a hazai felsőoktatásban. Mindez kihat a nemzetiségi szakok működésére is. A változások tükrében a jelenről és a jövőről kérdeztük az ELTE BTK dékánját és az Újgörög Tanszéki Munkacsoport oktatóit.

BOLGÁR-MAGYAR INTERNETSZÓTÁR
Megjelent a Bolgár-Magyar Internetszótár, ami nagy segítséget nyújt a bolgár nyelven tanulóknak.

KÓRUS ALEXANDRUPOLIBÓL
A hazai görög közösség meghívására érkezett Budapestre és adott koncertet az Alexandrupoliból érkezett kórus, amely 16 éve alakult, s számos elismerésben részesült már.

NEMZETISÉGI KAVALKÁD
Nemzetiségi Kavalkád – ez volt a címe a ferencvárosi gálaműsornak, amelyben fellépnek a kerületben működő nemzetiségek táncegyüttesei és zenekarai. A műsort követően nemzetiségi ételkóstolóra vártk a vendégeket.

NOSZTALGIAKIRÁNDULÁS BALATONKENESÉN
A görög polgárháború után 3400 gyermek nevelkedett Magyarországon különböző otthonokban, többek között Balatonkenesén. Azóta eltelt 60 év, sok minden megváltozott. A ma már idős emberek kirándulás keretében idézték fel emlékeiket.

EURO 2012 – LABDARÚGÓ EB
A futball világszerte népszerű sportág. A júniusi Európa Bajnokság házigazdája Lengyelország és Ukrajna. A vendéglátó 8 városból ma kettőt mutatunk be.

LEMEZBEMUTATÓ A FONÓBAN
Igazi zenei csemegével várta a közönséget a Budapest Folkfest. David Yengibarian és Boris Kovac lemezének dalai a jazz és a folk határán mozognak, A koncerten készült daluk felvételével búcsúzunk.
...
Több
Személy tárgyi tételként:
Jerzy Kosinski

Személyek

07:20:32

Lengyel Ferenc, színművész

07:20:46

Wajciech Zabek

07:21:50

Lengyel Ferenc, színművész

07:22:02

Z. Nagy Miklós, főszerkesztő, Európa Kiadó

07:23:01

Janusz Glowacki

07:25:05

dr. habil. Dezső Tamás, dékán, Elte-BTK

07:28:23

Solti Dóra, adjunktus, Görög Tanszék Újgörög Tanszéki Munkacsoport

07:30:13

Konstantinos Nakos, tanársegéd

07:34:34

Genát Andrea, szerkesztő

07:36:55

Fotios Diamantopoulos, protopresbiter

07:37:35

Vasilis Grendas, karvezető

07:45:26

Szilcer-Likovics Olga, elnök, Ferencárosi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat

07:46:11

Papavasziliu Thanaszlosz, elnökhelyettes, Ferencvárosi Görög Nemzetiségi Önkormányzta

Kiemelt részek

07:21:06

Janusz Glowacki: Good night Jerzy (könyv)

07:21:32

Jerzy Kosinski: A festett madár (könyv)

08:19:52

Rondó