Ízőrzők - Milota
Gyártási év: 2011 | Adásnap: 2012. január 13.
Időpont: 15:39:10 | Időtartam: 00:30:28 | Forrás: Duna TV | ID: 1311410
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 30 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: MilotaEpizódcím: Milota
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő film (2012)) Feliratozva a teletext 333. oldalán. (színes, magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2012) Milota a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti csücskében, a magyar-ukrán határ mellett, a Tisza mentén fekvő település. A milotai diófák világhírűek, egyik fajtáját az 1910-es évektől a londoni tőzsdén is jegyezték. Nem véletlen, hogy ezúttal szinte csak diós ételek elkészítésével ismerkedhetnek meg a nézők. Ezek a következőek: Dióleves, Szilvalekváros gombóc dióba hömpölgetve, Diós kosárka, Milotai savanyú paszuly, Málé lapótya, Kenyérlángos, Paulette. Alkotók: Móczár István - rendező Móczár István - operatőr Róka Ildikó - szerkesztő
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Dióleves - Paulette - Szilvalekváros gombóc dióba hömpölgetve - Diós kosárka - Milotai savanyú paszuly - Málé lapótya - Kenyérlángos
Teljes leirat:
- Milota Szabolcs-Szatmár-Bereg
megyében,
ennek is a Felső-Tisza vidékén
található
a szeszélyesen kanyargós
Tiszának az ölelésében.
A Tisza 2 kilométerre lép be hozzánk
Magyarországra Ukrajnából.
Milotát Ukrajnától csak a Tisza
választja el.
A község ősrégi település, már a
honfoglaláskor lakott terület volt.
A mostani település eredetileg a
Tiszához közelebbi részen volt.
Abban az időben a Tisza nem volt
szabályozva,
elég sűrűn ki-kiöntött, ezért
rá volt a lakosság kényszerülve,
hogy húzódjanak minél távolabb
a Tiszától,
így került a mostani helyére a
település.
Milota község a világhírű, papír héjú
diójáról híres.
A település lakossága ezer körül
mozog,
hol kevesebb 20-30-al, hol több.
Nagyon kedvelt látogatóhely ez a
Felső-Tisza vidék, maga Milota is
a kirándulók számára.
Nagyon híres a templom, van egy
szép kis tájházunk,
ahol a régebbi időkből származó
különböző tárgyakat
gyűjtöttük össze, hogy megmaradjanak
az utókor számára.
Nagyon barátságos, meleg szívű
emberek lakják a települést.
Feltűnik az ide látogatónak,
hogy milyen kedvesen fogadják
őket.
Évente nemzetközi dió fesztivált
tartunk, ahol a dióé a fő szerep,
itt most gondolok a gasztronómiára.
Sok település részt vesz.
Van egy kötelező menü, ami csak
diós lehet, ezen kívül
szatmári ételek.
Sokat tudnék említeni:
a pergelt levestől a kötött tészta
levesig, a káposztás paszulyig,
a derelyéig, a szilvás gombóc,
és sorolhatnám.
Én úgy gondolom, hogy ez valamikor
a szegény embereknek az eledele volt,
mert nem húsos ételek.
Említenem kell a dió likőrt, meg a
desszerteket is.
Aki megkóstolja, az vágyik vissza
ezekért az ízekért.
- A dió nagyon egészséges,
tudjuk ajánlani mindenkinek:
gyermekeknek vérszegénység
ellen, sőt nagyon sok betegség
megelőzésére alkalmazzák a
mai világban.
Dió levest fogunk készíteni.
Az első dió fesztiválon gondoltuk,
hogy a dió jelentősége miatt
fogjuk kipróbálni ezt a levest.
Nem is levesnek nevezném, hanem
inkább egy édességnek,
mert ez egy édes szósznak, vagy
mártásnak inkább megfelelő étel.
Zsenge dióból készítjük.
Akkor, amikor lepotyog a fáról a
kopáncsos dió,
amikor kihasad a kopáncs a dión.
Akkor pucoljuk meg, a gyenge héját
lehúzzuk,
hogy a keserű ízt elűzzük a dióból.
A dió levest úgy készítjük, hogy
egy liter vizet felteszünk főni.
Teszünk bele pici sót, kevés cukrot.
Amíg fő, a gyenge diót
összedarabolom.
Törhetjük kézzel is, vághatjuk
késsel is.
A diót úgy tudjuk egész évben
megőrizni, hasznosítani,
hogy amikor ott van az ideje,
hogy lepotyog a fáról,
akkor megpucoljuk és elrakjuk
a fagyasztóba.
Igazi különlegesség, mert
nem nagyon ismerik a dió levest.
A dió fesztiválos során elég sok
ember megkóstolta
a dió befőttel együtt.
Felfőtt a víz, belerakjuk az
összedarabolt diót.
Ez 10-15 perc alatt megpuhul.
Amíg fő a leves, elkészítem a
habarást hozzá.
3 evőkanál étkezési keményítőből
és tejszínből készítem.
Ezzel a habarással sűrítem be
a dió levest.
Ha felforrt egy kis vaníliás
cukorral ízesítem.
Elsősorban hidegen ajánlom
fogyasztani.
Jó étvágyat kívánunk hozzá.
- A milotai református templomban
vagyunk.
Ez a templom 1793-ban lett kész,
1788-ban kezdték az építését.
1793. május 23-án szentelték fel
a gyülekezet nagy örömére.
Ezt a dátumot meg is örökíti
itt felettünk a király kazetta.
A templomhoz nem épült korábban
torony,
hanem egy kicsi fa harangláb ált
a templom előtt.
1827-ben építették meg azt a
tornyot, amit ma is látunk.
A templom késő barokk stílusú épület.
Lehet látni a templom belsejében
a festett karzatokat,
festett fa elemeket.
Ezeken nem olyan régen restaurálta
Szabó József okleveles restaurátor.
A restaurálás 2000-ben kezdődött
és azóta tulajdonképpen
folyamatosan halad.
Legnagyobb segítségünk ebben a
Nemzeti Kulturális Alap,
de a gyülekezet is nagyon sokat
tesz azért,
hogy ez a restaurálás tudjon
folyamatosan haladni.
Legutóbb éppen a király kazettát
restauráltuk a mennyezeten.
Ehhez kapcsolódik egy kedves
történet.
Amikor a restaurátor 2009
augusztusában lebontotta
ezt a király kazettát, akkor az ölébe
hullott egy kis doboz,
ami egy cipős doboznak felel meg,
de egy korabeli cérnás doboz volt
az 1860-as évekből.
Ebbe a dobozba 1866-ból, illetve
1793-ból előkerültek emlékiratok.
Többek között tartalmazza azt, hogy
milyen körülmények között,
milyen adományokból épülhetett
fel ez a templom
és üzenetet is hagytak a számunkra.
Röviden ez az üzenet azt
tartalmazza,
hogy mi, az utókor, 100 vagy 200 év
múlva, amikor felbontjuk ezt a kis
csomagot,
akkor olyan gyülekezet legyünk,
amely okosabb, jobb,
egy picit hűségesebb is a református
egyházhoz és az Istenhez.
Erre nagyon büszkék vagyunk,
és büszkék vagyunk valaki másra is:
Milotai Nyilas Istvánra, aki a magyar
református egyház püspöke is volt,
Bethlen Gábor erdélyi fejedelem
udvari prédikátora is volt.
Ő innen származik.
Az ő nevéhez azt lehetne elmondani,
hogy 1621-ben Kolozsváron
kiadott egy olyan ágendát,
istentiszteleti rendtartást,
ami az első református úrvacsorai
ágendánk volt.
2006 szeptemberében költöztünk
ide.
Nem volt idegen számunkra ez a
település.
Kerékpárral és autóval is többször
jártam erre,
és amikor Bartha Gyula esperes úr
felkínálta nekünk ezt a gyülekezetet
a feleségemmel, akkor azonnal
elfogadtuk,
mert egy picit úgy érzetük,
hogy haza jövünk.
Én szabolcsi vagyok, a feleségem
pedig borsodi származású,
de úgy éreztük, hogy haza jövünk.
Nagyon szeretünk itt szolgálni.
Egy úgynevezett templomos gyülekezet
van itt, ugyanis az itteni emberek
nem hagyják a templomot, nem hagyják
az iskolát sem,
és nem hagyják a hitéletet sem.
Erre pedig büszkék vagyunk,
hogy mi az Isten így szolgálhatjuk.
Szilvalekváros gombócot készítünk
dióba hömpörgetve.
Csinálják nudli formában is, de a
fiatalok jobban szeretik a gombócot.
Nagyon sokat szoktam csinálni.
Dióba azért szoktuk forgatni,
mert Milota a diójáról híres,
meg szerintem nagyon jó
a dió és a lekvár együtt.
A krumplit megfőzzük egészben
héjában.
Amikor megfőtt, meghámozzuk,
lereszeljük,
de legjobb zsírprésen kinyomni.
Kisebb is, meg véknyabb.
Lisztet teszek bele.
Meglátom, mennyi kell bele,
mert ahogy alakul.
Megsózom.
Elég bele három tojás, mert
nem olyan sokat csinálunk most.
Összekavarom.
Még megenged egy kicsit,
ha összébb gyúródik.
Az nem jó, ha sok tojást ütök bele,
vagy ha egy kis vizet cseppentek
bele, mert akkor ellágyul.
Ennek egy félórát kell pihenni,
hogy jobban tudjuk nyújtani.
Elnyújtjuk fél centi vastagságúra
és elvágjuk.
Meghúzzuk egy kicsit a szélét,
mert összekapódott.
Rakunk bele szilva lekvárt,
van aki szilvával szokta,
sőt, mákkal is hallottam már.
Nem szoktunk nagy gombócokat
csinálni, csak kis takarosokat,
mint mi vagyunk.
Meghömpörgetjük gombóc alakúra.
Lobogó sós vízbe belevetjük
a gombócokat, és megfőzzük.
Kifőtt a gombóc, szórunk rá
cukros diót és összerázzuk.
Utána fogyasztható.
Imádok főzni.
Nem tudok keveset főzni, pedig nem
kéne, csak pici fazékba.
Hiába teszem kis fazékba a levest,
bele teszem a húst, zöldséget,
át kell önteni nagyobba,
mert nincs leve, én pedig a
levét szeretem nagyon.
Az élet nagy titka: az egészség
a fontos, az az első.
Az ember értse meg egymást,
meg egy kis jó kedv is kell,
meg szeretni kell mindenkit.
- Itt egy diós táblában vagyunk.
A milotai dió világhírű a jó
tulajdonságai miatt.
Elsősorban - ami lényeges a dió
megítélésénél - hogy vékony héjú
legyen,
könnyen törhető legyen.
Nagyon lényeges, hogy mennyi a bél
kitermelési százaléka.
A milotai dió esetében,
ami híres, a milotai M 10-es,
52-53 százalékos kitermelésű.
A múlt században a londoni tőzsdén
is megjelent a milotai dió.
Az 1967-es müncheni világkiállításon
arany érmet nyert.
A múlt században, vagy azelőtt
való időszakban
ez egy dzsungel gyümölcsös volt.
Tele volt dió fával, alma fával,
szilvával.
Igyekeztek, hogy a jó minőségűek
maradjanak meg.
Úgy alakul ki az M 10-es is.
Az M a termőhelyet jelenti.
Annak idején, mikor kiválasztották,
hogy melyik fán termett
a legjobb minőségű dió,
a 10-es fa volt.
Erről a fáról szedték a szemző
hajtásokat.
Még ma is a világon Kaliforniától
Franciaországig,
Szlovákiáig etalonként az M 10-est,
a Milotai 10-est használják,
illetve ehhez viszonyítják, mennyire
könnyen törhető,
vékony héjú, és milyen a béltartalma.
Ettől jobb fajtát nem találtak.
Kosárkát sütünk.
Ez nagyon régi sütemény,
családi ünnep, lakodalom
enélkül nincs.
Dió lesz a töltelékje
és szilva lekvár.
Ehhez a tésztához a lisztet
beleteszem a tálba.
Hozzáteszem a margarint
és elmorzsolom.
Beleteszem a porcukrot
és csipetnyi sót.
Belereszelem a citromot,
beleteszem a sütőport,
hozzá adjuk a tojás sárgáját.
A tojás fehérjét felverjük habnak
a diós töltelékhez.
Hozzá adjuk a citrom levet,
összegyúrom.
Ezt a süteményt szoktuk sütni
lakodalomra,
családi ünnepekre, keresztelőre.
Az unokák nagyon szeretik.
El lehet készíteni 2-3 nappal
előbb.
Ennek nem kell pihenni, rögtön
lehet a lisztezett formába rakni.
Ügyelünk rá, hogy az alja ne legyen
túl vastag a tésztának.
Mivel Milotán sok a dió,
dió formában is szoktunk sütni
porlós tésztát.
Annak a töltelékje barack lekvár,
vagy dió krém.
Ezt a munkát többet szoktuk csinálni,
mivel munkaigényes.
Most már bele rakjuk a lekvárt.
Lehet barack lekvárt, szilva lekvár,
som lekvárt bele rakni,
kinek milyen ízlése van.
Mi most som lekvárt teszünk bele,
meg sárga szilva lekvárt,
utána a diós habot.
Azt úgy csináljuk, hogy először
a tojás fehérjét keményre felverjük
cukorral,
utána hozzá keverünk 35 dkg
darált diót.
Elkészült a diós habos krém, rárakjuk
a tészta tetejére.
Berakjuk a sütőbe, körülbelül
25 perc alatt megsül rózsaszínűre.
Még melegen ki kell szedni
a formából,
és porcukorral meghintjük
a tetejét.
Ezt a süteményt még napok
múlva is lehet fogyasztani.
- Milotán vagyunk a tájházban.
Ez az önkormányzat tulajdona.
A szomszédoktól érdeklődtünk,
mikor épült a ház. 1889-ben.
A falu adta össze, ami van benne.
Az utca felől van a tiszta szoba.
Csak olyankor használták,
amikor vendégek jöttek.
A konyhában sütöttek-főztek,
ott csináltak mindent.
Ahol most állunk, ez a hátsó
szoba.
Van benne egy szekrény,
egy ágy.
A szövőszéken itt szoktunk
szőni, kézimunkálni.
Mifelénk a keresztszemes
a hagyomány.
Csinálunk belőle könyvjelzőt,
falvédőt,
az ajtóra drapériát.
Milotai túrós, savanyú káposztás
paszulyt főzünk.
Ezt a régi öregek is főzték,
nálunk nagy hagyomány.
Szeretjük nagyon, finom mellé
a málé lapótya.
Attól túrós, hogy a disznónak
az orrát tesszük bele.
Este beáztatjuk a paszulyt.
Ehhez legjobb a cirkás paszuly.
Reggel feltesszük főni a paszulyt,
babér levelet teszünk bele,
Egyelőre nem teszünk bele sót,
mert a füstölt csülök
és a káposzta sós.
Mikor összefő, akkor kóstoljuk
meg.
Beleteszünk egy fél hagymát.
Feltesszük főni a csülköt,
orrát, fülét.
A savanyú káposztát előbb fel kell
vágni apróra, majd feltesszük főzni.
Megcsináljuk a rántást.
Odatesszük a zsír, beletesszük
a lisztet.
Megpirítjuk, nem nagyon barnára.
Teszünk bele paprikát, borsot.
Megfőtt a csülök, a túró, a füle,
kiszedtük a léből.
A levet beleszűrjük a paszulyba.
Ez a túrója, ezért túrós paszuly.
Feldaraboljuk a csülköt.
Bele szűrtük a füstölt hús levét,
bele tesszük a káposztát.
Nem öntjük bele mind a levét,
mert lehet, hogy savanyú lesz.
Bele engedjük a rántást.
Ha úgy látjuk, hogy nem elég
sűrű a káposztás paszuly,
csinálunk bele habarást,
2-3 kanállal, ahogy jónak látom.
Azért csináljuk tejjel, mert a
káposztától úgyis savanyú,
a tejföltől meg még savanyúbb
lenne.
Tanultam főzni még általános
iskolában,
mert akkor még nem volt
számítógép, meg ez, meg az.
Mi tanultunk főzni, édesanyámtól,
nagymamámtól.
Volt hogy pergelt levest főztem.
Elment édesanyám a mezőre,
na, mire hazajönnek,
főzök én pergelt levest.
Kifőztem, jött a nagymamám.
Mondtam: mama, tessék enni levest.
Kitett egy tányérra és evett.
Kérdeztem, milyen mama?
Lyányom, ez nagyon jó - monda.
Örültem, hogy jót főztem.
Hazajöttek a szüleim a mezőről,
ettek azok is.
Édesapám mondta: nagyon jó.
Megkóstoltam, olyan sós volt, mint a
hering.
Főző versenyre jártunk
nagyon sok éve.
Akár hova mentünk, mindenhonnan
hoztunk oklevelet,
ajándékot, mikor mit.
Hírünk volt mindenütt.
A szatmári ízek szerintem a
legjobbak.
Lehet, hogy ezt szoktuk meg,
azért.
Szoktak jönni vendégek,
azok is nagyon szeretik.
Van egy motoros csapat,
minden évben visszajárnak.
Nagyon szeretik ezt az ízt,
amit mi csinálunk.
Málé lapótyát készítünk,
nagyon finom a káposztás paszulyhoz.
Régen az édesanyám ha azt
főzött, vagy rántott paszulyt,
mindig málé lapótya volt hozzá.
Ez is nagyon régi ennivaló.
Régen általában szombaton csinálták.
Van benne málé liszt és
málé dara.
Cukor, tiszta liszt, só, tojás,
vanília, egy csepp élesztő.
A tejet felforraljuk, a lisztet és
a darát beletesszük egy tálba.
Teszünk bele cukrot, pici sót,
leforrázzuk a forralt tejjel.
Ennek az állaga még nem jó,
kell bele még tej,
mert hígabbnak kell lenni,
mert megy még hozzá liszt.
Ez jó nagy adag lett, ebből telik
még a Rákóczi utcába is.
Ez egy kicsit állapodig, míg
langyosra hűl,
utána tesszük bele a
többi anyagot.
Langyos, most már bele tehetem
a lisztet, vaníliás cukrot,
jól elkavarom, nehogy göbös
legyen.
Bele morzsolom az élesztőt,
bele ütöm a tojást.
Most már pihenni kell neki legalább
2 órahosszát, utána sütjük.
Kevés olajban kell, mert ha sokban
sütjük, felpuffad.
Ezt ilyen kicsire szoktuk sütni,
egy evőkanállal teszünk egy
lapótyára.
Járunk fesztiválokra, nagyon
sok fele sütöttük.
Olyan sor áll, mint a lapcsánkáért.
(ének)
A milotai református énekkar
2005 októberében alakult,
azóta folyamatosan tartjuk a
próbáinkat.
Ebben az esztendőben az ötödik
születésnapunkat fogjuk ünnepelni.
Az énekkar nem csak az egyház
ünnepein szolgál énekekkel,
hanem állami ünnepeinken is
rendszeresen énekelünk,
mindenféle stílusban.
Ha röviden szeretném jellemezni
az énekkarunkat,
akkor azt mondhatnám, hogy mi
nem profik vagyunk, hanem lelkesek.
Nyilván törekszünk valami fajta
igényességre.
A mi énekünk szívből jön és az
Istennek szeretnénk elsősorban
tetszeni,
mind amellett, hogy megelégedésére
szolgálunk a milotai gyülekezetnek.
A milotai református énekkarban
a 30 éves korosztálytól kezdve
a 80 éves korosztályig minden fajta
életkorú gyülekezeti tag énekel
és szívesen énekel.
A nagy szívfájdalmunk, hogy a
férjem az egyedüli férfi ebben a
pillanatban.
Milotai református vegyes karként
indultunk,
most csak milotai református
énekkar a nevünk.
Állami ünnepeinket rendszeresen
megünnepeljük a templomban,
ilyenkor az egyházi énekeken túl
hazafias énekeket is énekelünk.
Nagyon szívesen elmegyünk szolgálni
más gyülekezetekbe,
ha meghívnak bennünket.
Kilépünk Milota határain,
nagy örömmel megyünk mindenhová.
Most kenyérlángost sütünk.
Régen, mikor édesanyám sütött,
meg nagymamáink,
csináltak külön lángost is belőle.
Azt úgy sütötték, hogy a kemencének
az aljára tették,
nem lemezre, vagy tepsibe.
Csináltak kis galambot belőle,
formáztak gyermekeknek,
az is nagyon jó volt.
Nagyon sok határőr nap, rendőr nap
volt, akkor volt a kemence szentelő.
Akkor is sütöttünk kenyeret,
lángost. Szereti mindenki.
Este elkészítettük a kovászt.
Tettünk bele 3 csomag élesztőt,
1 kg krumplit, 1 kg lisztet,
langyos vízzel összeállítottuk.
Régen, mikor kenyeret sütöttek,
megszedték a kovászt.
A tekenőt levájták evőkanállal,
azt összegyúrták, az volt a kovász.
6 kg lisztből csinálunk kenyér
lángost.
Nem kis adagot csinálunk, mert
nem a család számára lesz,
hanem körülbelül 20 főnek.
Ezt a lángost a sportcentrumban
a kemencében fogjuk sütni.
Ott van három kemence, ott szoktunk
tartani nagyobb rendezvényeket.
Bele tesszük a lisztet a teknőbe,
a kovászt az egyik végébe,
majd összekavarjuk, dagasztjuk
langyos vízzel, sót teszünk rá.
Fa teknőben dagasztjuk, széklábon.
Régen úgy csinálták a szüleink.
Jól ki kell dagasztani.
Akkor lesz jó a tészta, ha
csepeg a padlás.
Ökölbe szorított kézzel dagasztjuk,
míg sima nem lesz a tészta.
Közben felverjük minden oldalról.
Azért kell felverni, hogy szálasabb
legyen a tészta.
Felhajtogatjuk két oldalról,
megint dagasztjuk.
Ennek kelni kell másfél órát.
Utána kiszaggatjuk olyasmire,
mint a fánk, úgy is kel egy kicsit.
Elnyújtjuk, teszünk rá hagymás
tejfölt.
Zöldhagyma szárat, fokhagymát,
vagy kaprot keverünk bele.
Füstölt szalonnát apró kockára
vágva rakunk rá.
Megsütjük és fogyasztható.
Milota községben a Tisza partján
vagyunk,
azon a helyen, ahol természeti
érték található:
a csodálatos fehér nyárfás,
amit védetté nyilvánított
az önkormányzat.
Lehetnek 80-90 évesek ezek
a nyárfák.
Az feltételezhető, hogy nem is emberi
erővel lett telepítve,
hanem a Tiszta hozta,
ugyanis a Tisza elég sűrűn megárad,
csak a töltés fogja meg.
Az ártérben vagyunk a Tisza partján.
Több, mint valószínű, hogy a Tisza
hozta a fehér nyárfát
és a többi itt található növényt.
Vigyáztak rá, meg vigyázunk rá,
nagyszerű természeti értéke a
településnek.
Most paulettet sütünk.
Ez a furcsa neve ellenére
nagyon régi sütemény.
Azért szeretjük, mert ez is
dió habbal készül.
25 dkg lisztben elmorzsolok
15 dkg zsírt.
Bele teszem a porcukrot, vaníliát,
sütőport,
elválasztom a tojás fehérjét
a sárgájától,
a sárgáját bele teszem a tésztába.
Egy pici tejet öntünk hozzá,
összegyúrjuk, kész a tészta.
Kikenjük a tepsit, lisztezzük.
Jó vékonyra elnyújtjuk a tésztát,
erre megy a diós hab.
Kiszaggatjuk pohárral, a tepsibe
rakjuk.
Ezek a receptek anyáról
lányokra szállanak.
Én is tanultam a nagymamámtól,
édesanyámtól,
a lányom meg tőlem.
Elnyújtottuk a tésztát, kiszaggattuk,
tepsibe raktuk.
A maradékot is kinyújtottuk,
kiszaggattuk, ne menjen kárba.
Felvertük a tojás habot 20 dkg
cukorral, egy vaníliával
és tettünk bele 24 dkg diót.
Rárakjuk a korongok tetejére,
megsütjük.
Mikor megsült, meghintjük
vaníliás porcukorral.
...
Több
Földrajzi név:
Milota

Személyek

10:30:06

Klapka György

10:32:29

Fóri Dezsőné

10:34:34

Pálinkás Gyula

10:37:46

Pócsi Sándorné

10:42:08

Rozsályi Pálné

10:44:57

Fóri Istvánné

10:51:43

Pálinkásné Balogi Beáta

Kiemelt részek

10:45:56

Milotai savanyú paszuly

10:53:37

Kenyérlángos

10:29:50

Ízőrzők: Milota

09:27:07

Ízőrzők