Ízőrzők - Csákvár
Gyártási év: 2011 | Adásnap: 2011. július 31.
Időpont: 11:10:49 | Időtartam: 00:29:59 | Forrás: Duna TV | ID: 1226966
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 29 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: CsákvárEpizódcím: Csákvár
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő film (2011)) (színes, magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2011) A "Vértes fővárosaként" emlegetik Csákvárt, ezt a római kor óta lakott települést, mely a Vértesi Natúrpark közepén fekszik. Nevezetességei közé tartozik az Esterházy-kastély, a Vértes Múzeum, s mivel híres hagyományos fazekasságáról is, a fazekas emlékház. A nagyközség jelentős szürkemarha- és vízibivaly-állománnyal rendelkezik. A filmben a helyiek különleges ételei közül a vértesi raguleves cipóban, a csákvári mustáros marhaszelet, a dohányos-házi göngyölt hús, a tarkedli, a húsdarálós sütemény és a kakaós krémes elkészítési módját ismerhetjük meg. A filmben a helyiek különleges ételei közül a vértesi raguleves cipóban, a csákvári mustáros marhaszelet, a dohányos-házi göngyölt hús és a kakaós krémes elkészítési módját ismerhetjük meg.
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Vértesi vadraguleves - Csákvári mustáros-tejfölös marhaszelet - Tarkedli - Dohányos-házi göngyölt hús - Húsdarálós sütemény liszt érzékenyeknek - Kakaós krémes
Teljes leirat:
- Sok szeretettel köszöntök
mindenkit Csákváron.
Nem csak hogy a Vértesi Natúrpark
szívében van,
tehát egy nyugodt, csendes,
jó levegőjű település,
hanem közel van a fővároshoz is,
hiszen mindössze 60 kilométerre
vagyunk a fővárostól.
Illetve Bicskétől 20 kilométerre,
Székesfehérvártól mintegy
20-25 kilométerre.
Úgy gondolom, hogy autópályák
közelsége miatt is,
illetve a nagyobb városok közelsége
miatt szerencsés helyzetben vagyunk.
Körülbelül 5300 lakosú a településünk
a bicskei kistérségben,
a külterülettel együtt
a legnagyobb közigazgatási területtel
rendelkező település vagyunk.
Történetileg is nagyon mélyre
nyúlnak vissza gyökereink.
Floriána néven már a római korban
lakott település volt Csákváron.
Amit még meg kell említeni:
.1792-ben mezővárosi rangot kapott
településünk.
Immár negyedszerre próbálkozunk
a városi cím elnyerésével.
Reméljük, hogy ebben az évben
sikerül elnyernünk.
Nagyon sok nevezetességünk van.
Igazából egy nap alatt
csak a natúrparknak a szívét lehet
végig várni.
A kulturális emlékekből a látogató
akkor még nem is látott semmit.
A Vértesi Natúrpark látogató
központja
és igazgatási központja is
Csákváron van, a Geszner-ház.
Ezen kívül a natúrparknak a területén
hatalmas szürke marha,
vízi bivaly állomány, ló állomány
található.
Körbe vagyunk véve egyébként is
természetvédelmi területekkel.
A Vértes fővárosának tartják
Csákvárt.
Nevezetességeink közé tartozik az
Eszterházy-kastély,
hiszen az Eszterházy uradalomnak
az egyik központi helye voltunk.
A hagyományőrzés tekintetében
a Vértes múzeumot sorolnám még
a legfőbb nevezetességeink közé.
Van külön fazekas emlékházunk,
ahol interaktív fazekas bemutatóval
várjuk a kedves érdeklődőket.
Én úgy gondolom, hogy Csákvár
egy fantasztikus település.
Mindenképpen érdemes ide
ellátogatni mindenkinek
a kulturális, illetve a természeti
értékein túl
a gasztronómiája is igen különleges.
Kóstolják meg az ízeinket,
jöjjenek el hozzánk.
- Vértesi vadragu levest fogunk
készíteni szarvasból,
ami garantáltan a Vértesből
származik,
a gomba is onnan van zömében.
Én többféle gombából készítem.
A csákvári nagyréten nagyon sok
szegfűgombát lehet találni.
Sajnos, most nincs kéznél,
de van laskagomba,
csiperke, illetve vargánya.
A füstölt szalonnát apróra vágjuk.
A bõrét is bele szoktam pirítani,
majd a végén kivesszük belőle.
Egy kiló húst kisebb kockákra vágunk,
könnyebben ráfér a kanálra,
egyébként az összes többi összetevőt
is apróra van vágva.
Bár nem pörkölt jellegű
de mindenképpen egy kis paprikát
és paradicsomot megkövetel az étel.
Kipirítjuk a szalonnát, abban a
hagymát lepirítjuk egy kicsit.
Akkor jön hozzá a magyaros alap.
A színe kedvéért egy pici piros
őrölt paprikát is rakunk bele.
Mehet rá a hús és azonnal
fûszerezzük:
só, őrölt bors, pici őrölt kömény.
A sótól levet enged.
Fedőalatt pároljuk, de ha kívánja,
még pótolni kell folyadékkal.
Teszünk még bele friss kakukkfüvet,
tárkonyt,
illetve friss fokhagymát és egy
babérlevelet.
Már majdnem megpuhult a hús,
ilyenkor rakjuk rá a gombát.
Sárgarépa, zöldség, illetve egy
pici zeller van benne,
körülbelül 15-20 dekát raktunk bele,
15 dkg zöldborsó,
gombából 40-45 dkg mehet bele.
Teszünk bele egy jó adag
friss, vágott petrezselymet.
A pörkölt majdnem elkészül.
Elkészítjük a "tányért",
ami egy cipó lesz.
Kiszedjük a belsejét, előmelegített
sütőben kicsit átpirítjuk.
Egy pici mustárt teszünk bele.
Én most vízzel öntöm fel, mert
nincs most húsleves.
Elkészítjük a habarást.
Törekedjünk arra, hogy sűrűbb legyen.
Ebbe én egy pici fehérbort
mindig rakok.
A végén egy kis citrommal ízesítjük,
hogy a pikáns ízét megkapja.
Egy pár percig főzzük még.
- A Vértesi Natúrpark látogatók
központjában vagyunk Csákváron,
amit úgy hívnak, hogy Geszner-ház.
Ez egy természetvédelmi,
idegenforgalmi központ,
ahol az idelátogató a Vértesről
hasznos információkhoz juthat.
Legyen kirándulás, történeti,
kultúrtörténeti,
természetvédelmi érték, vagy emlék,
ez egy olyan kis bemutató tér,
mintegy "ínyenc tálat", feltálaljuk
a Vértesben lehetséges látnivalókat.
A Vértes környéke egy cseppnyi
Magyarország.
Gyönyörűen tükrözi a
legjellegzetesebb magyar tájakat,
élővilágot és a kultúrtörténeti
emlékek sokasága is fennmaradt itt.
Egy bizonyos időszak után
- hiszen a török időkben elég
sok minden elpusztult -
az egész térség pusztásodott,
és a települések mai szerkezete
a török idők után alakult ki.
Vallom, hogy egy élmény
annál maradandóbb,
minél több érzékszerv részt vesz
annak a kialakításában.
Mi igyekszünk azt biztosítani
az ide látogatóknak,
amiből ma a legkevesebb van:
csendet, békét nyugalmat,
és olyan eltöltött időt, amiben az
összes érzékszervet munkába vehetik.
Ebbe bele tartozik az étkezés is.
Nagyon finom specialitásaink vannak,
amivel a vértesi tájak adta ízekkel
is visszaemlékezhet valaki,
hiszen ha elvisz magával
egy csíkvarsai csípős csodafalat
nevezetű szürke marha szalámit,
akkor ez egy felszeletelhető
emléktárgyként
minden egyes szelettel emlékezteti
erre a szép élményre,
amit itt szerzett a
Vértesi Natúrparkban.
- A fornapusztai dohányos házban
vagyunk, Csákvár mellett.
Mindenki kérdezi, hogy miért
dohányos ház,
amikor itt nem is lehet dohányozni.
Azért, mert az Eszterházy-uradalom
idején itt dohánytermesztők laktak,
innen kapta a nevét.
Jövőre lesz ez a ház 100 éves.
Én is itt születtem.
Körülbelül 15 éve van szürke marha
a csíkvarsai réten.
Mikor idekerültek a szürke marhák,
elkezdtünk falusi turizmussal is
foglalkozni.
Hogy szürke marha is legyen az
étlapon,
kitaláltuk ezt a csákvári mustáros,
tejfölös marhaszeletet.
Ezt az ételt elkészítettük már
csirkéből is, disznóhúsból is,
mindegyikből nagyon finom.
Először bepácolom:
enyhén sózom, borsozom,
fűszerkeverékkel megszórom és minden
sorra egy-két gerezd fokhagymát
teszek.
Eloszlatom rajta,
mert ez akkor finom,
ha egy éjszakát a hűtőben áll,
átveszi a fűszerek ízét.
Mangalica zsíron feltesszük
a hagymát párolni,
és amikor üveges, felengedjük vízzel,
ebbe tesszük a hússzeleteket,
és mint egy húslevest, megfőzzük.
Ebbe már semmi nem kell, mert az a
fűszer elegendő, amit a pácolásnál
beletettünk.
Amikor a hús megfőtt - ez 2-4 óra -
attól függ, milyen öreg volt a
szürke marha,
utána habarást készítünk.
A lisztet elkeverem egy kis tejjel
simára, beleteszem a tejfölt, és a
mustárt.
Ezzel habarom be.
Ha kész az étel,
szarvacska tésztával,
vagy tetszőleges tésztával
kínáljuk.
Ha egy kicsit ünnepélyesebbre
szeretnénk,
akkor krumpli gombóccal
kínáljuk.
- Csákváron a Vértes Múzeumban
vagyunk.
A múzeumot Kovács László Pál
alapította,
.1919 óta dolgozott Csákváron
kántortanítóként,
majd a nyugdíjas évei kezdetén
a csákvári néprajzi emlékek
összegyűjtésével foglalatoskodott.
.1962-ben kapta a múzeumot a
tanácstól.
.1964 óta működik az épületben
múzeum
kisebb-nagyobb megszakításokkal.
Jelen pillanatban a 2007-ben alakult
Csákvári Vértes Múzeum Baráti Köre
Egyesület üzemelteti a múzeumot.
.2008 óta látogatható jelen
formájában.
A kapun ahogy belépünk, jobbra
található a tűztorony,
ami a település egyik jellegzetes
épülete.
A XX. század elején még működő
tűztorony volt,
innen figyelték a környéket,
a tűzeseteket.
Az épülethez tartozott két
lovas vontatású tűzoltó kocsi,
amiből az egyik még ma is
megtalálható.
A település egyik bejáratánál,
a bicskei bejáratnál található a
tűzoltó szertár, ott van felállítva.
Ez a helyiség, ahol tartózkodunk:
jobbra a Kovács László Pál
emlékszoba található,
ami a múzeum alapítójának emlékére
lett berendezve.
Balra a Csányi László emlékszoba.
Csányi László Csákvár szülötte,
ő a Magyar Rádió Gyermekkórusának
megalapítója, vezető karnagya volt,
és Csákvár díszpolgára 1999-től.
A múzeumnak van egy néprajzi
szobája,
ahol a csákvári fazekasságnak
állítunk emléket.
Az udvaron a 80-as évek elején
végzett
római kori ásatások tárgyi emlékei
találhatók.
- A csákvári tarkedli hagyománya
onnan ered,
hogy annak idején tűzálló agyagot
találtak a régi rómaiak.
Azóta is tudják, hogy Csákváron
tűzálló agyagból
használati edényeket tudtak
készíteni.
A használati edényekhez
hozzá tartozott a tarkedli.
Tarkedlit készítünk.
Egy kisebb családnak kell
40 dkg liszt, 4 tojás sárgája.
Egy mélyedést csináltam a liszt
közepébe.
Bele kerül 2 kanál cukor, ráöntöm
a tejet, egy fél csomag élesztõt.
Ez most kelni fog.
A vaníliás cukrot mellé szórjuk.
A 4 tojás fehérjét felverjük habnak.
A Natúrpark a Geszner-ház
környékén van,
oda szoktak jönni Budapestről
az unokáim.
Két busszal jöttek, az egyik busz
lent volt a réten, másik itt fönt.
Én tarkedlit sütöttem.
Láttam, hogy a sofőr bácsi, egy nagy
darab ember küszködik a könnyeivel.
Mondom: mi baja van ennek?
Hullottak a könnyei és azt mondja:
az édesanyám csinált ilyeneket.
A gyerekek is elfogadták, megették,
köszönték.
Mondom: és milyen?
Azt mondták: egy a véleményük.
És milyen?
Nem lehet abbahagyni.
Olyan finom lett, vagy legalább is
ők úgy érezték,
hogy nem lehet abbahagyni.
Remélem, hogy ez is olyan
finom lesz.
Feljött az élesztő, megpróbáljuk
összekeverni.
Palacsinta tészta szerű
a nokedlitől vékonyabb.
Régen az asszonyok mikor hazamentek
a határból, akkor gyorsan bekeverték,
míg az állatokat elintézték,
megetették.
Tarkedli sütőben sütötték.
A tarkedli sütőt a fazekasok
csinálták.
A mester annyi lyukú tarkedli sütőt
készített, ahány tagú volt a család.
Ez már elég laza, elég jó, hogy
összekeverjem a tojásfehérjével.
Ettől lesz laza.
Készen van a tarkedli.
El kell tenni pihenni.
Egy kicsit letakarjuk, félórát pihen.
Feltettük a tarkedli sütőt,
mindegyik lyukába egy kis olajat
tettünk, hogy bele ne ragadjon.
Amikor az olaj felforrósodott,
kezdődhet a sütés.
Mindegyik lyukba teszünk egy
kanállal.
Amikor az egyik fele megsült,
akkor megfordítjuk.
Krumpli leveshez szokták leginkább,
vagy gyorsan elkészíthető
egytálételekhez.
A mai világban már nemigen
van sparhelt.
Gázon is lehet sütni, de a sütő alá
- mivel ez cserép edény -
lángterelőt, vagy vaslapot
teszünk.
Vaníliás porcukorral megszórjuk
és lekvárral kínáljuk.
- A fazekasságnak Csákváron
nagy hagyománya van,
mert a Vértesben, illetve a
környékén nagyon jó agyag található.
A XIX-XX. században több, mint
100 fazekas család volt,
ami nem 100 fazekast jelent,
hanem az egész család ezzel
foglalkozott.
A Vértesben tűzálló agyag található,
amire a fazekasok települtek,
a nem tűzálló agyagból pedig
a tálasok dolgoztak.
Voltak a vörös edényesek, akik
máz nélküli edényeket készítettek,
tejes köcsögöt, illetve
vizes korsókat.
Voltak kályhások is, akik a
kályhacsempét készítették.
A fazekasság volt a leghíresebb,
mert tűzálló agyagból nem minden
területen dolgoztak.
Mivel ezek használati edények voltak,
ezért a főző edényeket nem
díszítették különösebben.
Az ételhordásra szánt edények már
díszesebbek.
Ezek jellegzetes csíkos fazekak.
A kancsók zöldek voltak, belül
sárga mázzal.
A tálak leggyakrabban fehér
alapon készültek,
barna, kék és zöld mintával.
A tejes köcsögök is szintén
zöldek voltak.
Ha mázasak voltak, belül sárgák,
de sok máz nélküli köcsög is készült.
Én budapesti vagyok eredetileg,
12 éve költöztem Csákvárra.
Követem a csákvári hagyományokat.
Készítek régimódi fazekakat,
tálakat, boros kancsót,
illetve saját ötletek alapján
újabb edényeket is.
- Amit készítünk, nagyon finom
húsféle, ami sertéshúsból készül.
Ezek a disznók itt nevelkedtek
a tanyán.
A mangalica finom részét, a karajt
fogjuk elkészíteni,
de finom combból is.
Az étel neve: dohányos házi
göngyölt hús.
Ez egy nagyon jó vendégváró
húsféle,
mert ha előző nap elkészítjük,
nagyon jót tesz az ételnek,
hogy összeérnek az ízek a hűtőben.
Édesanyámtól tanultam ezt az ételt.
Minden szelet húst megsózok
és borsozok.
Következik az extrasága.
Tölteni fogjuk csemege uborka
szelettel.
Minden hús szeletre ráfektetünk
egy-egy szelet csemege uborkát,
majd egy-egy karika kolbászt.
Ettől egy nagyon finom, füstös
ízt fog kapni.
Még egy főtt tojás cikket
teszünk a húsra.
Amikor mindent rátettünk,
göngyöleget készítünk a húsból
és hústűvel, vagy fogvájóval
rögzítjük.
A hús belül őrzi az ízeket,
csak annyi szabadul ki, hogy egy
kellemes szaft legyen.
Amikor a göngyölegek elkészültek,
feltesszük az edényt,
egy kis olajat hevítünk benne
és egy közepes fej hagymát
arany sárgára pirítunk.
Amikor a hagyma kész,
egy mokkáskanálnyi piros paprikát
teszünk rá és hideg vizet öntünk rá,
hogy a piros paprika meg ne égjen.
A göngyölegeket
- ahogy a lábas mutatja -
sorba rendezzük az edénybe.
Feltesszük a tűzre és vízzel
felöntjük.
Amikor félig megpárolódott,
jó minőségű fehér bort öntünk rá.
Erre a körülbelüli egy kilónyi húsra
1-1,5 decit.
Egy kiló húshoz körülbelül
3 dl tejfölből, egy evőkanál lisztből
habarást készítek, csomómentesre
keverem.
Hőkiegyenlítést alkalmazunk:
a pároló léből átmerítünk a
tejfölös habaráshoz,
hogy langyos legyen, hogy ne
kapja össze a tejfölt.
Visszatéve a tűzre kiforraljuk,
hogy ne legyen liszt íze.
Párolt rizzsel tálaljuk.
Nagyon laktató, nagyon jó
vendégváró,
érdekes és harmonikus ízű
ételt fogunk kapni.
- A 60 ezer holdnyi vértesi uradalom
központjában vagyunk,
a csákvári Eszterházy-kastély
77 hektáros parkjában.
1643-ban Eszterházy Miklós,
a szenvedélyes jószágszerző
szerezte meg ezt az uradalmat
házasság révén, utána végig az
Eszterházyak birtokolták.
Az építkezés 1769-ben Fellner Jakab
tervei alapján kezdődött,
melyet Eszterházy János rendelt meg,
egy uradalmi ház létrehozására.
Mikor az uradalmi ház létrejött,
Eszterházy János megnősült
és úgy gondolta, hogy ez lesz az ő
családi birtokuk,
ezért 1778-ban elhatározta a kastély
bővítését
szintén Fellner Jakab tervei alapján.
1781-re az uradalmi házhoz hozzá
építtetett egy oldal szárnyat,
ami később a kastély központi
része lett.
Közben elkezdték a parkot is gondozni
a kastéllyal egy időben.
Először szigorú barokk kertet
alakítottak ki,
utána az 1790-es években elkezdték
szentimentális kertté alakítani.
Akkor nagyon sok kertépítészeti
emléket helyeztek el.
A grotta mellett állunk most.
1800-ban kapta meg
Eszterházy Miklós a birtokot.
A felesége egy francia bárónő volt,
aki a francia stílust,
és a klasszicista stílust hozta
magával,
ezért átépítették a kastélyt,
és elkezdték a parkot átalakítani
angolkertté.
400 féle fafajtát honosítottak meg
a csákváriak mellé,
a helyi vértesi mellé.
A kastély 1814-ben rongálódott meg
igen alaposan,
mert akkor egy komoly földrengés
tönkretette.
Utána 1815-től 1823-ig építették
újjá.
Aki most idelátogat, az újjáépített
kastélyt láthatja,
mely Charles Moreau tervei alapján
klasszicista stílusban készült.
Jelenleg Szent György Kórházként
üzemel,
viszont a parkja bárki számára
nyitott és látogatható,
reggel 8 órától este 8 óráig.
A kastély egyes részei is
- ami egy picit tükrözi a régi
hangulatot -
látogatható idegenvezetéssel.
- Húsdarálós süteményt fogunk
készíteni lisztérzékenyeknek.
Természetesen ezt a süteményt
sima liszttel is elkészíthetjük.
A lisztérzékenyeknek készülő
süteményeket azért kísérleteztük ki,
mert a családba sajnos előfordul
lisztérzékenység.
Addig dolgoztunk rajta,
tulajdonképpen minden elkészíthető
Ez a sütemény isler fánkhoz,
vaníliás karikához,
és amit még fogok készíteni,
a kakaós krémest,
annak is a lapjaihoz megfelel.
Ehhez gluténmentes lisztet kell
használnunk.
Többféle lisztet összekeverhetünk.
A lisztbe teszünk sütőport,
vaníliás cukrot,
22 dkg cukrot és az egészet
elkeverjük 23 dkg margarinnal.
Igyekszünk, hogy hosszú ideig
ne tartson,
mert a kezünk melegétől
olvad.
A linzer tésztánál erre figyelni
kell, mert nem lesz jó az állaga.
Egy tojást is teszünk hozzá.
Már kezd összeállni a tészta.
Mindig a liszt állaga határozza
meg, mennyi tejfelt teszünk hozzá.
Gondolom, egy-két kanálnyit.
Összeállítjuk a tésztát.
Ezt már úgy készítettem, hogy a
kakaós lapot, amit később sütünk,
ahhoz is maradjon belőle.
A kétharmad részébe teszek kakaót,
körülbelül két kanállal.
Majd a hűtőbe tesszük pihenni,
meglátjuk, mennyi keményedik.
Elő lehet készíteni, előző nap,
és másnap készíthetjük,
de ha egy-két órát pihen,
az is jó.
A hűtőből kivettük a darálós
süteményt.
A sütemény készítést húsdarálón
célszerű a fehér tésztával kezdeni,
mert ami a darálóban marad, attól
a barna szép kis díszecskéket kap.
A húsdaráláshoz használatos
betétet kivesszük,
a süteménykészítéshez van egy
forma,
amiben végig lehet húzni
egy két-három formát tartalmazó
rudacskát.
Amire beállítjuk, olyan alakzatot
fogunk kapni.
Én legjobban a csillag formát
szeretem a lisztérzékeny változatnál,
mert ez nem terül el.
Lehet többféle ízesítéssel
készíteni:
kókusszal, kakaóval, csokoládéval,
dióval.
170 fokos sütőben 15 perc alatt
kisüthető.
Nagyon sok van belőle.
Ha teljes adagot készítünk,
körülbelül 90 dkg tészta készül.
Sokáig eláll, vihető kirándulásra,
fürdéshez,
nem kell attól félni, hogy megromlik,
nyári melegben is lehet vinni
magunkkal.
- Néptánccsoportunk Csákváron
működik,
a csákvári általános iskola és
több óvoda tagjaiból áll.
A tatabányai Dallam Alapfokú
Művészetoktatási Intézmény
néptánc tagozata vagyunk.
Nyolc éve foglalkozom a gyerekekkel,
de ahogy a gyerek csoportoknál
lenni szokott,
mindig változnak a résztvevők.
Nagy örömömre sok a testvér,
unokatestvér.
Ez azt jelenti, hogy hozzák
egymást a gyerekek a próbákra.
A csoport fellépései Csákváron
történnek,
a község nagyobb rendezvényein,
de viszem a gyerekeket más
községekbe, városokba.
Székesfehérvár város által rendezett
gyermekprogramokra szoktunk
vendégként megérkezni.
Az eredmények, amire most nagyon
büszkék vagyunk,
hogy Csákvár község ifjúsági díját
megkaptuk
a 2010-ig végzett munkák alapján.
Nem számítottunk rá,
de mi lehettünk azok, akik a
községnek dicsőséget hoztunk
és nagyon boldogok vagyunk.
- Kakaós krémest fogunk sütni.
Ehhez szükség van piskótára,
a barna lapokra,
közéje pedig vaníliás krém
fog kerülni.
A sütemény szintén lisztérzékenyeknek
való lisztből van.
A piskótához 5 darab tojást
használunk.
Miután szétválasztottuk a tojást,
a fehérjéhez egy csipet sót adunk,
mert így jobban felverődik a hab.
Mikor kifehéredik egy kicsit,
kristálycukrot adunk hozzá.
Majd a tojások sárgáját a maradék
cukorral habosra verjük,
mert a piskótának az az alapszabálya,
hogy a fehérjét és a sárgáját is
telítsük levegővel, hogy szép magasra
feljöjjön.
Egy-két kanálnyi hideg vizet adunk
hozzá, majd újra elkavarjuk,
majd egy kanál olvasztott margarint
keverünk hozzá,
mert a piskóta így nem lesz "fojtós".
A tojássárgájához hozzá öntjük a
sütőporral elkevert gluténmentes
lisztet,
és óvatosan, hogy össze ne törjük
a habot,
egyneműsítjük a sárgájával.
Természetesen ezt nem csak
gluténmentes lisztből,
hanem sima lisztből is meg tudjuk
csinálni.
Azért mutattam a gluténmentes fajtát,
mert a linzer,
ez egy kevert tészta, így a
süteménykészítés alapjai szerepeltek.
Kisütöttük a piskótát, elkészítettük
a két barna lapot hozzá.
A krém a következőképpen készül:
5 dkg gluténmentes lisztet,
2 csomag vaníliás cukrot
5 dl tejjel elkeverünk és felfőzzük.
15 dkg margarinból, 15 dkg cukorból
habosra keverünk krémet
és a kihűlt masszát apránként
hozzá adjuk.
Lefektetjük a tepsi aljára az
egyik barna lapot,
és megkenjük a krém felével.
Ráfektetjük az elkészített piskótát,
megkenjük a krém másik felével
és rátesszük a másik barna lapot.
Esetleg csoki mázat, cukor mázat
lehet rá tenni,
de porcukorral behintve is
finom.
Dobozba téve, lezárva jól
fagyasztható.
Ha elővesszük, tegyük ki tálcára
papírtörlőre,
hogy a kevés folyadék, ami esetleg
kijön belőle, a papírtörlő felszívja.
Olyan lesz, mintha akkor
készítettük volna.
...
Több

Személyek

05:41:16

Katonáné Venguszt Beatrix

05:43:26

Kardos Attila

05:46:37

Viszló Levente

05:49:36

Illés Szabolcs

05:51:21

Majtán Istvánné

05:54:01

Kodolányi Borbála

05:59:17

Mészárosné Ágoston Ildikó

25:02

Bécsiné Kramer Ágnes

Kiemelt részek

02:47

Vértesi vadraguleves cipóban

07:36

Csákvári mustáros marhaszelet

10:42

Tarkedli

13:41

Fazekasközpontok és a Csákvári edény elterjedése

13:54

Csákvár a Dunántúl legnagyobb fazekas központja volt

14:56

Dohányos-házi göngyölt hús

20:52

Húsdarálós sütemény

26:35

Kakaós krémes

05:40:56

Ízőrzők: Csákvár

01:48

Vértesi Natúrpark

07:22

Dohányos-ház, Fornapuszta

09:28

Vértes Múzeum, Csákvár

19:12

Esterházy-kastély, Csákvár

09:27:07

Ízőrzők