Ízőrzők - Öttömös
Gyártási év: 2011 | Adásnap: 2011. július 10.
Időpont: 11:09:39 | Időtartam: 00:34:57 | Forrás: Duna TV | ID: 1213132
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 34 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: ÖttömösEpizódcím: Öttömös
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő film (2011)) (nincs kh.) Feliratozva a Teletext 222. oldalán. (színes, magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2011) Öttömös jellegzetes alföldi tájon fekszik: homoki legelők, homok puszták, telepített erdők, növénykultúrák veszik körül. É Ezúttal néhány recepttel szolgálunk azok számára, akik még csak most ismerkednek ezzel a puritán, ámde jól variálható zöldségfélével. A következő ételek elkészítésének fortélyaiba avatjuk be a nézőt: Csirág puding, Spárgaleves aprólékkal, Spárgás vitaminsaláta, Spárgás pecsenyefalatok, Spárgás rétes, Spárgás sajttekercs, Túrós spárgatorta, Spárgás finom sütemény. Öttömös jellegzetes alföldi tájon fekszik. Éppen ilyen terület biztosíthatja, hogy közel két hónapon át idehaza is termeszthető ínyencség, a spárga, folyamatosan rajongói asztalára kerülhessen. Alkotók: Móczár István - rendező Róka Ildikó - forgatókönyvíró Móczár István - operatőr Róka Ildikó - szerkesztő
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Spárgás sajttekercs - Spárgás vitaminsaláta - Spárgaleves szárnyas aprólékkal - Túrós spárgatorta zöld spárgából - Spárgás pecsenyefalatok - Spárgás rétes - Spárgás finom sütemény
Teljes leirat:
- Öttömös településen vagyunk.
Csongrád megyének egyik kis
településérõl van szó.
Csongrád megye északnyugati
csücskén vagyunk. A településünk
770 lélekszámmal bír.
Öttömösnek egyébként minden
alapintézménye mûködik,
azon kívül számos egyesület,
alapítvány mûködik a településen,
ezek közül is kiemelném a nemrég
alakult nõi kart, amely kicsit
büszkeségünk is,
hiszen a településnek hozott
már hírnevet.
Négy testvértelepülése van
Öttömösnek. Kettõ a Vajdaságban,
2 pedig Erdélyben.
Megemlíteném Csíkkozmás települést,
amely Csíkszereda mellett található,
ide 650 km-re.
Voltak szívesek a 100 éves
évfordulónkra egy székely kaput
adományozni.
37-ben épült egy csodálatos kis
templomunk, ami annak idején
búcsújárás közben mint templomot
használták. Az elmúlt évben
újították fel.
Öttömös egy tipikus mezõgazdasági
település, hiszen az itt élõ
emberek mindig a földbõl,
a mezõgazdaságból éltek meg, és
jelenleg is csak erre tudunk
támaszkodni,
ill. sajnáljuk ott hagyni a jó
termõföldet azért, mert akár a
piac,
akár a kereskedelem esetlegesen
most mostoha a mezõgazdasághoz.
Meghatározó növényféleség, ez a
kora tavaszi zöldség, a spárga
termesztés.
57 óta van írásos nyoma Öttömösön
a spárgatermesztésnek.
Jelenleg 40-50 hektárról
számolhatok be,
de a családok valamennyien
kötõdnek a spárgatermesztéshez.
A spárga az olyan növény, hogy
biztonsággal lehet termelni,
nem fagy el.
Mivel délen vagyunk, a napsütések
száma igen magas, ezért ízre,
zamatra az öttömösi spárga talán
kilóg a sorból ilyen szempontból,
ezért nagyon keresik,
hát szerencsénkre, az itteni
lakosság nagy örömére,
hiszen elsõ bevételi forrás
ilyenkor tavasszal a spárgából
adódik.
Évente egyszer, amikor úgy
mondjuk a szüretnek vége, tehát
befejezzük a spárga szedését,
ez egy 2 hónapos intervallum,
akkor egy spárgafesztivállal
zárjuk le,
amelyre több, mint 30 féle
ételkülönlegességgel készülnek
az asszonyok,
és a nagyközönség részére meg
lehet kóstolni.
- Elsõ ételként egy spárgás
sajttekercset fogunk készíteni
isteni finom fehér spárgából.
Hozzáteszem, zöld spárgából
ugyanilyen finoman el lehet
készíteni.
Öttömösön hagyománnyá vált, hogy
a spárgából nagyon sokféle ételt
készítünk.
Ezt a sajttekercset általában
elõételként szoktuk fogyasztani,
de sültekhez isteni finom,
úgyhogy mindenkinek a figyelmébe
ajánlom.
Elõször elkészítjük a krémet,
amit a sajtba fogunk tölteni.
Ehhez szükségünk lesz krémsajtra,
azután hozzáadjuk az elõfõzött
spárgát,
egy közepes fej vöröshagymát, amit
nagyon apró pici kockákra vágunk,
teszünk hozzá kb. 1 evõkanál
mustárt. Adhatunk hozzá ugyanennyi
majonézt,
ill. szaporíthatjuk még egy kis
tejföllel.
Aprítunk egy kevés petrezselyem
zöldjét. Célszerû olyan sajtot
választanunk,
amit szép nagy szeletre tudunk
a nyújtáshoz elvágni.
Ebbõl a sajtból fogunk használni
a krémhez is, vágunk belõle egy
darabot,
fölkockázzuk és hozzá adjuk a
krémhez.
A következõ gépsonkából szintén
apró kockákat próbálunk vágni.
kettõ keményre fõzött tojásra
lesz még szükségünk,
és mikor már összekevertük,
akkor ízesítjük sóval, borssal.
Igazából más fûszerre nincs
szükség, mert ha sok fûszert
teszünk,
akkor a spárga elveszíti a
jellegzetes ízét.
Ugye sajttekercset fogunk
készíteni, amihez a sajtot ki
kell, hogy nyújtsuk.
A nagy sajtdarabkánkból kb.
centis, másfél centis darabot
levágunk,
belerakjuk a mikrohullámú sütõbe.
Elõször kb. 45 másodpercre,
utána egy picikét nyomkodunk
rajta és ezt a mûveletet
4-szer, 5-ször megismételjük,
egészen addig, míg a sajt egy
nyújtható állapotba nem fog
kerülni.
Kézzel megpróbáljuk úgy igazítani,
hogy egy téglalap formát kapjunk,
és utána elkezdjük nyújtani.
Ehhez a sajttekercshez próbáljunk
minél zsírosabb sajtot választani,
ugyanis amelyiknek kisebb a
zsírtartalma azt sokkal nehezebb
elnyújtanunk,
ill. hajlamos arra, hogy
odaragadjon a deszkánkra.
Nagyon vékonyra szeletelt
gépsonkával beterítjük ezt a
sajtlapot.
Nem kell megvárni, hogy kihûljön
a sajt, ugyanis, ha megvárjuk,
akkor sokkal nehezebb föltekerni.
Kb. a krémünk felét fogjuk
rárakni erre a tekercsre,
ugyanis ez a krémmennyiség
legalább 2 sajttekercshez
elegendõ.
Szépen, óvatosan úgy, hogy a
tölteléket ne nyomjuk ki belõle,
föltekerjük.
Hûtõbe tesszük kb. fél órára,
és utána szeletekre vágva fogjuk
fogyasztani.
- Az 1950-es években kezdõdött
Öttömös területén a spárga
termesztés.
A kezdeti idõszakban csak
háztáji méretekben,
késõbb a TSZ-ek megalakulásával
kezdõdött el a nagyüzemi spárga
termesztés.
A 60-as években Öttömösön 12
hektár spárga volt,
ami abban az idõben egy elég nagy
területnek számított,
miután Magyarországon nem volt
spárgaültetvény.
Nem is volt Magyarországon
semmiféle szaporítóanyag
elõállítás.
Egy amerikai fajtát hoztak be.
Öttömösön azért alakult ki ez a
spárgatermesztésnek a kultúrája,
mivel az itteni talajadottságok
a nagyon alacsony aranykorona,
laza szerkezetû, homokos,
meszes talaj, tulajdonképpen
más termesztésére nem alkalmas,
és ebbõl tudnak a helyi lakosok
egyébként megélni.
Napjainkban már sokkal nagyobb
területen, tehát azt mondom,
több száz hektáros méretben van
Öttömös területén termõ
spárgaültetvény.
Részben megvannak a fiatalok a
nagyobb termõterületekkel,
és az idõsebb gazdák pedig a
hagyományos, ami Magyarországra
jellemzõ kisparcellás,
háztáji gazdaságokba termesztik
egyébként a spárgát.
- Spárgalevest fogunk készíteni,
szárnyas aprólékkal.
A helyi jellegzetesség nyilván
a spárga, elég sok spárgát
használunk ehhez a leveshez.
Nagyon sok alkalommal készítjük,
ami érdekes dolog, hogy levest
fõzünk és nincs benne zöldség.
Egy 4 személyes adaghoz két
csirkeaprólékot általában
számítunk.
Fölöntjük vízzel, hogy ellepje
a húsunkat, amit a gáztûzhelyre
rakunk és fölforralunk.
Mikor fölforrt a levesünk, akkor
leöblítjük vízzel.
Addig fölaprítjuk a vöröshagymát,
amit egy kicsit nagyobb
fõzõedénybe teszünk,
egy kevéske kis zsíron
földinsztelni.
Belerakjuk a csirke aprólékot.
A csirke húsa,
kockákra fölszeleteltük a
petrezselymet. Kicsit sóztuk,
borsoztuk.
majd egy pici vízzel fölengedjük,
annyival, hogy nem lepi el a
húst.
Fedõ alatt fél óra, háromnegyed
óráig pároljuk, fõzögetjük.
Ehhez egy olyan kilónyi spárgát
rakunk bele, ami nincsen
elõfõzve.
Úgy fogjuk csinálni, hogy egy
kis vizet rakunk hozzá, hogy
kellõen ellepje.
Addig megcsináljuk a betétet,
ami egy egyszerû zsemlegombóc.
Azért töröm el a zsemlét,
hogy hamarabb ázzon meg.
Addig leütjük a tojást, a
zsömlét kifacsarjuk a víztõl.
annyi zsemlemorzsát rakunk
hozzá, hogy egy olyan nokedli-
szerû
vagy egy picit sûrûbb tésztát
kapjuk. A tojás az nyilván
összefogja.
Ez tulajdonképpen egy egyszerû
habarás, kb. 1 deci tejföl kéne
hozzá.
Kicsi liszttel simára keverjük.
Nagyon pici vizet raktam hozzá,
hogy nehogy összekapja a forró.
Akkor ezt így óvatosan
belerakom.
Annyit várunk, hogy egy kicsit
fölbuggyanjon. Beledobtuk a
zöldség zöldjét,
forr a leves, most akkor bele
fogom szaggatni a zsemlegombócot.
Ezt lehet kisebbre, nagyobbra.
Én most azért csinálom nagyobbra,
hogy gyorsabban haladjunk.
Egyébként is falósabb, hogy ha
nagyobb és ezt majd addig
fõzzük,
amíg a gombócok följönnek a
tetejére. Akkor biztos, hogy
megfõtt.
- Kétféle spárgafajtát
különböztetünk meg.
Az egyik a halványított spárga,
a másik a zöldspárga.
A halványított spárga attól
halványított, hogy egy ilyen ún.
koporsó alak földhalmot húzunk
egy technikával a sorokra,
és miután a föld alatt növekszik
a spárga szára, ettõl marad
fehér.
A zöld a napfény hatására képzõdik
a klorofilképzõdés, ugye attól
zöldül meg.
A halványított és a zöld spárgán
belül nagyon sokféle fajta van.
Mindig a piac határozza meg,
hogy melyik piac, milyen
mérettartományos spárgát kedvel.
Pl. konyhák, szállodák ezeket a
vastag méretes, 32 mm fölötti
spárgákat nagyon kedvelik,
addig amíg a háziasszonyok inkább
a vékonyabb mérettartományú
spárgákat.
Ugye tudjuk azt, hogy a fehéret
tisztítjuk a kiszedés után, és
úgy készítünk belõle ételt,
amíg a zöld spárgánál csak
annyit kell csinálnunk,
hogy a pikkelyeket leszedjük
és a fejet nagyon alaposan
megmossuk,
miután a talajból a szennyezõdés,
a homok oda belekerül, az ételbe
az ne kerüljön bele.
- Zöld spárgatortát fogunk
készíteni, aminek nagyon
egyszerû az alapja,
és ami jó benne, hogy tésztáját
elõkészíthetjük pár nappal
elõtte.
A legjobb, ha 1 nappal elõtte
készítjük, hogy 1 napot a hûtõben
hideg helyen álljon.
Azt azért hadd jegyezzem meg ez
a spárga túrótorta, hogy itt most
mindjárt közkívánatra
két adagot fogunk sütni. 60 deka
lisztet belerakom a keverõtálba,
belerakom 40 deka margarint,
2 evõkanál tejfölt
és a tésztához csak a tojásnak
a sárgáját fogjuk használni.
Adunk hozzá egy pici sót, nem
kell megijedni tõle, fölveszi a
margarint a tésztát,
csak egy picit nehezebben áll
össze.
Ez a túró spárgatorta ez annyira
népszerû, a spárgafesztiválon
vagy 20 adagot készítünk.
Az is különlegesség, hogy
zöldspárga.
Zöld spárgából nagyon kevesen
tudják, hogy minden ugyanúgy
lehet készíteni,
mint a fehérbõl. Egy kicsit a
levesben olyan íze van, mint
a zöldborsónak.
Készen van a tésztánk, nagyon
jó állaga van, jól összeállt.
Kettõbe vesszük a tésztát,
kicsit összegombolyítjuk,
belecsomagoltuk alufóliába,
pihent a tészta egy éjszakát
hûtõben.
Most a zöld spárgát fogjuk a
töltelékhez elõkészíteni,
fölszeletelni,
amit utána majd egy kis vízben
elõfõzünk. Meg van mosva.
A végét levágtam, nagyon pikkelyes
és nagyon sok homok van alatta,
azt nem szoktuk használni,
mert akkor korcogós, és ezt
addig szelem, ameddig könnyen
megy a kés.
Amikor már van ilyen szálkája,
az már nem ehetõ.
Választok olyan szép spárgát,
aminek nincs a feje nagyon
kinyílva
és nagyjából egyenes. Ez lesz
a tortánkon a díszítés.
Kicsit hideg vízben megmossuk,
mert a pikkelyek alatt az
elõmosástól függetlenül is
még marad, ugye a darabolás során
kijön egy picit még a homok.
Rakunk bele pici sót, pici
cukrot.
Egyébként az összes elõfõzött
spárgát azt mind így ízesítjük.
És akkor rakunk bele egy kis
citromlevet is, és ez így készen
van,
leborítjuk, és forrástól egy 10
percig fõzzük.
Most készítjük el a zöldspárga
tortának az alaptöltelékét,
ami a sajtfélékbõl áll, amit
apróra fölkockázunk.
Egy nagyon kicsike füstölt
sajtot is rakunk a töltelékbe,
ugyanolyan kis kockákban.
Két adaghoz most hozzáadunk
két tehéntúrót. Beleöntjük a
tejszínt.
A töltelékhez 4 egész tojást
raktam bele és 4-nek csak a
sárgáját.
Szerecsendió, ez a spárgatorta
legfõbb fûszere. Meghintem egy
kis fehérborssal,
egy picike sót rakok még bele.
Elõvesszük a tésztánkat,
amit elõzõ nap a hûtõbe beraktunk,
egy éjszaka áll és ezt bele
fogjuk nyújtani
a gyümölcstorta formába. Ha
rámérem, egy picit nagyobb kell
hogy legyen a tészta,
mert, hogy majd fog egy picit
belesüppedni.
Belerakjuk, körbe belenyomkodjuk,
és tulajdonképpen erre jön az
a töltelék,
amit már elõkészítettünk, csak
a zöldspárga hiányzik belõle.
A zöld spárgát leszûrjük és
hideg vízzel lehûtjük.
Az elõkészített töltelékünkhöz
most csak annyi dolgunk van,
hogy hozzá rakjuk a spárgát,
amit jól összekeverünk. Annyit
rakunk rá, hogy ne folyjon ki,
amikor sül.
És akkor még egy picit fokozzuk
a szépségét a díszítéssel
és az egészet egy kis füstölt
sajttal beborítjuk.
Amit elõmelegített sütõben
180 fokon megsütjük.
Ez az a fajta torta, ami hidegen,
melegen nagyon finom
és mindenféleképp szoktuk
fogyasztani.
(zene)
- Az öttömösi nõi kar 2009
márciusában alakult.
Elõször nyugdíjasokból állt az
énekkar, és ez a létszám
fokozatosan kibõvült,
és nemcsak nyugdíjasok társultak
hozzánk.
A tizenévesektõl kezdve a 70
évesekig vannak nálunk énekes
tagok.
Repertoárunkon elõször kánonok
szerepeltek, majd 2 és 3 szólamú
kórusmûvekkel is megpróbálkoztunk.
Egy kis idõ után gondolkodtunk
azon, hogy el kéne kezdeni a
dalokat is énekelni.
Ezt kívánja a hagyomány, és ugye
mi is ebben nõttünk föl és ezt
tanultuk.
Elkezdtük tanulgatni a népdalokat.
Annyira felbátorodtunk a
sikereken,
jelentkeztünk 2010 áprilisában
az orosházi térségi népzenei
minõsítõre.
Onnan kiváló fokozattal
térhettünk haza.
2010 áprilisában szintén
megmérettettük magunkat.
Országos minõsítésre jelentkeztünk,
ahonnan arany fokozattal tért
haza az énekkar.
Nagyon boldogok voltunk, és akkor
ezt a hagyományt folytatjuk azóta
is.
Nagyon sok helyre hívnak minket
vendégszerepelni. Ahova idõnk
engedi,
oda el is megyünk természetesen.
(zene)
- Következõ ételünk az egy fõétel.
Spárgás pecsenyefalatoknak
hívjuk,
és most ennél az ételnél nagyon
szépen meglátjuk, hogy nemcsak
salátának,
nemcsak köretnek, nemcsak
süteménynek, hanem önálló
fõételként is tudjuk kínálni.
Ehhez pirított kenyeret
készítünk, amit nem olajban,
hanem csak simán kenyérpirítóba
vagy sütõbe vagy sütõlapon
pirítunk, tehát szárazon.
Utána jönnek a húsok rá, szép
karajt kiklopfoljuk, elõsütjük,
sóval, borssal ízesítünk.
Elkészítünk egy kis vajban 1-2
kanál lisztbõl olyan sûrû
besamelszerût,
ezt majd fõzõlével, tehát amiben
a spárgát elõzõleg megfõztük,
azzal fogjuk hígítani.
Belekeverjük a rántásba a
tejfölt, egy csipetnyi sóval,
és akkor tulajdonképpen teljesen
készen van az alapanyagunk.
Tehát elõre kivajazott vagy
kizsírozott tepsibe bele
rakjuk a kenyér szeletkéket,
és erre rá fogjuk rakni a
hússzeleket
és az elõre tisztított ilyen
2 centis darabkákra fölaprított
spárgát.
Elõfõztük, lehûtöttük, ezt most
kézzel rakom rá, mert jobban
tudom igazítani.
Nyilván annyit rakunk rá,
amennyi ráfér, hiszen azért
spárgaételt készítünk.
És most jön ez a tejfölös kis
mártás, amivel ezt egyszerûen
meglocsoljuk.
Úgy osztjuk, hogy elég is legyen,
el is fogyjon, mert a kenyér
úgyis ha egy picit a szélén
megcsurog a melegítés közben,
az majd ezt nagyon szépen be
fogja szívni.
Lehet díszíteni zöldséggel vagy
karikára vágott zöldhagymával,
egy pici színt adunk neki, és
betoljuk az elõmelegített sütõbe
és 10-15 percig sütjük.
- A spárgatermesztés nem is a
zöldspárga termesztés,
inkább a fehérspárga termesztés
nagyon erõteljesen kézimunka
igényes.
Addig, amíg a zöld spárgánál ugye
fogja a spárgaszedõ egy 17 cm
magasság fölött
kiszúrja úgymond a spárgát, a
sípot a földbõl és bele teszi
a kosarába,
addig a halványított spárgánál
szabadföldi termesztést csinálunk,
ugye addig nem kell mást csinálni
a szedõnek, míg végig ballag a
soron,
ahol meglátja, hogy repedés van,
repedésnek hívjuk mi ezt ahogy
a spárga tör föl a földbõl,
ott a talajt ugye megmozgatja,
és ott egy kis repedést lát,
azt kikaparja,
tehát azt jelenti, hogy 24 cm
mélyen le kell a földbe ásnia,
ha leásott 24-25 cm mélyre, akkor
kitöri vagy kiszúrja ezt a
spárgasípot,
és akkor úgy teszi bele a
kosarába.
Ez még mind nem elég, mert azt
a fészket nem hagyhatjuk ott,
hanem még azt vissza is kell
tömöríteni, hogy utána a
következõ spárgasíp
egy viszonylag tömör talajba
jöjjön ki. Azt is tudni kell
a spárgáról,
hogy a növekedése olyan, hogy
a legkisebb ellenállás irányába
nõl,
tehát ha ott nagyon laza a talaj,
akkor az egy ilyen nagyon szép
kifli formájában fog kinõni,
és bizony az eladhatatlan a
piacon. Tehát ez a része is
munkaigényes.
Azt is hozzá kell tenni, hogy
feldolgozása is, nemcsak szedése,
hanem a feldolgozása is nagyon
sok kézimunkaerõt igényel.
- Vitaminsalátát készítünk, melynek
nyilván a fõ összetevõje a
fehérspárga és fejes saláta,
minden olyan zöldségféle, ami
ilyenkor a kertben megtalálható.
Az elsõ mozzanata a saláta
készítésének nyilván spárgának
a tisztítása.
Mindig a fejénél fogjuk a spárgát,
mert van a spárgán egy olyan réteg,
amit nyilván le kell tisztítani.
Egyébként élvezhetetlen, mert
keserû marad.
Azután átfordítom és egy picit
a fejét is, ezt csak nagyon
enyhén pucolom,
ez a zsenge része a spárgának,
ez a legfinomabb. Az a része a
spárgának,
ami szinten így le lehet húzni,
ez a nagyon keserû része,
ehetetlenné tudja tenni,
azt fogják mondani sokan, hogy
ez a spárga nem jó, mert keserû.
Amiatt keserû, hogy ha valaki
nem tisztítja meg alaposan.
Következõ mozzanatban fölaprítjuk,
az összeaprított spárgára vizet
rakunk,
rakunk hozzá egy kis kanál, egy
teáskanál cukrot, egy teáskanál
sót, és kevéske citromlevet.
A forrástól számítva kb. 5
percig elõfõzzük a spárgát,
majd utána leszûrjük,
és aztán keverjük a salátához.
Most elkészítjük a saláta
alapot.
Most úgy készítjük, hogy durván
4 fõre, és ehhez 1 fej saláta
szükséges.
Következõ egy kis kapor, nem
rakunk bele sokat,
mert az se jó, ha túl sok a
mindenféle más benne, mert
elfogja venni a spárga ízét.
A zöldhagymát apró karikákra
vágjuk. Egy kis zöldség zöldjét
is aprítunk bele.
A hónapos retket legyaluljuk a
tökszelõn, vagy almaszedõn.
Az elõfõzött spárgát is rárakjuk,
és nem ízesítjük, nem sózzuk,
mert a saláta mihelyt megsózzuk,
elveszti a ropogósságát, színét.
Félrerakjuk, addig elkészítjük a
salátára az ún. öntetet.
1 deci joghurt, ebbe rakunk egy
kis cukrot, enyhén sózzuk.
Rakunk hozzá egy pici olajat,
csurgatok hozzá egy kis citrom
levet.
Kicsit átforgatom az összes
salátát, kis tányérra adagoljuk,
mindenféle földi jóval benne,
és akkor a salátaöntettel jó
bõven átlocsoljuk,
és majd mindenki összekeveri,
vagy egyszerûen simán fogyasztja.
Ezt általában nem önálló
ételként, nem is elõételként
fogyasztjuk.
Jobbnyira inkább húsokhoz
vagy olyan spárgaételekhez,
ami csaknem hogy a spárgát
helyettesítjük a hússal,
puffancsokkal, sültekhez,
spárgasültekhez nagyon jó
saláta.
- A spárgának egyébként ilyen
kilencven egy-két százalékos
nagyon magas víztartalmú növény,
magas C-vitamin tartalommal,
ásványi anyag, nyomelem
tartalommal.
A spárgának a latin neve az
asparagus oficinális, amit azt
jelenti,
hogy van benne ez az asparagin
sav, ami nagyon jó vízhajtó,
vesetisztító hatású,
nagyon egészséges, tudomásom
szerint nulla kalória van a
spárgában,
úgy, hogy a fogyókúrázók azok
fogyaszthatják egyébként minden
további nélkül.
- Spárgás rétest fogok készíteni.
Ezt most egy nyújtófás rétesbõl
fogjuk készíteni,
de leveles tésztából is ugyanígy
meg lehet csinálni, mint a
nyújtófásból.
Kimértük a hozzávalókat: 25 deka
liszt, 5 deka margarin, 1 tojás
sárgája,
egy evõkanál ételecetet elkeverünk
egy deci vízben és ezt a deci
vizet is beleöntjük a liszthez.
Még egy csipetnyi sóval
elkeverjük, és ezt a tésztát
összegyúrjuk, jól kidolgozzuk.
Amikor jól kidolgoztam a tésztát,
akkor meglisztezett deszkán
kinyújtom, fél centisre,
vagy még inkább vékonyabbra,
20 deka vajat elkeverünk 5 deka
liszttel,
ezt rákenjük a kinyújtott
tésztánkra.
Úgy kenjük, hogy mindenhova
jusson a tésztánkra, egyforma
vastagságúra,
és amikor ezt elkentük, akkor
föltekerjük a tésztát, mint a
bejglit.
Amikor ezzel kész vagyunk, öt
egyenlõ részre szétosztjuk,
összegombócozzuk
és alufóliába betekerjük, és
hûtõszekrénybe rakjuk.
Egy éjszakát pihent a tésztánk.
Most elkészítjük a tölteléket.
5 deka vajat fölhevítünk, abba
fölfuttatjuk a lisztet, és ezt
fölengedjük fél liter tejjel.
Amikor a besamel mártásunk kész
van, akkor beleteszünk 4 egész
tojás és 1 tojás sárgáját,
ízesítjük petrzselyemmel, borssal,
sóval. Fehér spárgát teszünk bele,
amit elõtte megfõzünk sós,
cukros, citromleves lében.
És amikor kihûlt már az is,
akkor fogjuk beletenni a hideg
besamel mártásunkba.
A tegnap elkészített tésztánkat
kivettük a hûtõbõl és most azokat
a kis gombócokat
kifogjuk egyenként réteslapoknak
nyújtani, és azt fogjuk betölteni
a spárga töltelékünkkel.
A tölteléket valamelyik széléhez
közelebbre tesszük,
hogy teljesen fel tudjuk tekerni
és ne folyjon ki a töltelék
belõle.
Amikor a tésztákat megtöltöttük,
tepsibe raktuk, akkor megkenjük
zsírral vagy olajjal,
utána mehet a sütõbe. 180 fokon
20-25 percig sütjük, és utána
kivesszük, tálaljuk.
Lehet szeletelni melegen is, de
ajánlatos inkább lehûteni és
utána szeletelni.
- Spárgás finomsüteményt fogunk
készíteni.
Ezt a finomsüteményt desszertként
szoktuk tálalni.
Itt Öttömösön általában
legsûrûbben a spárgafesztiválon,
ahol ugye a kedves vendégek
kóstolni szokták a különbözõ
spárgaételeinket.
Elõször is egy tálba lisztet
beleöntünk,
egy nagyon picike, max. 3-4
kanál tejbe, 1 deka szalakálit
fogunk feloldani.
Szükségünk lesz 1 tojásra, 10
deka porcukrot fogunk még ehhez
a tésztához hozzá adni,
7 deka margarint és ennyi idõ
alatt elkészült nekünk a tej is,
amiben a szalakálit oldottuk
fel, ezt is hozzáöntjük.
Más dolgunk nincs is a
tésztával, fogjuk és összeállítjuk.
A tészta elkészítése max. 10
percet vesz igénybe.
Miután a tésztát összegyúrtuk,
próbáljuk 3 egyforma részre
osztani.
Ez a tészta elég vékony lesz,
de ki lehet akkorára nyújtani,
mint amekkora a tepsink.
Ráhajtjuk a nyújtófára és
megpróbáljuk belehelyezni a
tepsibe,
beleigazítjuk, és ha tényleg
elõmelegített a sütõnk,
akkor szinte 1 lapot 5 perc
alatt ki tudunk sütni.
Kisütöttük a 3 lapot, és most
ebbe elfogjuk készíteni a krémet.
5 evõkanál lisztet elkeverünk
fél liter tejben, próbáljuk meg
csomómentesen elkeverni.
Fõzésnél általában forrásig
szoktuk fõzni. Nagyon vigyázni
kell,
hogy nehogy lesüljön, mert elég
sûrû pép lesz a végén ebbõl.
Elzárt a gázt, szépen kihûtjük.
Most pedig a porcukrot fogjuk
vajjal kikeverni.
20 deka vajat belehelyezünk a
keverõtálba, ugyanúgy 20 deka
porcukrot és habosra keverjük.
Ehhez a süteményhez elég nagy
mennyiségû spárgára van
szükségünk.
Szinte 1,5 kiló spárgát
pucolhatunk nyugodtan,
mert mire megfõzzük és kiengedi
a vizet, addig kb. 70 dekányi
mennyiséget fogunk kapni.
Belehelyezzük egy olyan edénybe,
amibe utána túrmixolni tudjuk.
Egy nagyon picike rummal vagy
rumaromával meg is locsolhatjuk.
Ehhez a porcukor, ill. vaj
keverékéhez hozzá adunk egy
egész tojást,
2 csomag vaníliás cukrot öntünk
hozzá.
Ha nagyjából elkevertük benne a
tojást, akkor hozzá fogjuk adni
a besameles pépünket
és végül a túrmixolt spárgánkat.
Elkészültünk a krémmel,
és már csak az van hátra, hogy
betöltsük a lapjainkat,
és mivel 2 rétegben rakjuk a
krémet, ezért a krémet felezve
rárakjuk erre a szalakális lapra.
Ráraktuk a középsõ lapot is,
betöltjük a 2. felét a krémnek
és rátesszük a 3. lapot a
tetejére és a végén porcukorral
hintjük a tetejét.
A süteményt néhány óra pihentetés
után tudjuk fogyasztani,
Ugyanis ennyi idõ kell ahhoz,
hogy a tészta, a lap megpuhuljon
a krém által.
Ha sürgetnénk ezt a folyamatot
egy picit, akkor le lehet
teríteni egy nejlonzacskóval,
esetleg konyharuhát helyezni a
tetejére.
...
Több

Személyek

05:39:55

Bata Ferenc

05:42:01

Krabótné Tanács Anita

05:45:09

Szentkúti Magdolna

05:46:23

Vargáné Dobó Jolán

05:54:19

Radics Bálint, citera [balra]

05:55:20

Makráné Bedő Márta

06:02:37

Bata Ferencné

Kiemelt részek

05:41:54

Spárgás sajttekercs

05:46:15

Spárgaleves szárnyas aprólékkal

05:50:00

Túrós spárgatorta

05:55:44

Spárgás pecsenyefalatok

05:59:15

Spárgás vitaminsaláta

06:02:32

Spárgás rétes

06:05:20

Spárgás finom sütemény

05:39:43

Ízőrzők: Öttömös

09:27:07

Ízőrzők