Rondó
Gyártási év: 2006 | Adásnap: 2006. november 23.
Időpont: 13:11:15 | Időtartam: 00:55:07 | Forrás: M1 | ID: 247830
55 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül)
Közreműködők:
Topuzidisz Dimitrisz (műsorvezető)
Leipold Péter (felelős szerkesztő)
Stefuca Viktória (műsorvezető)
Morilják Valéria (műsorvezető)
Sztera Patrícia (műsorvezető)
Badalján Szilvia (műsorvezető)
Pádár Márta (szerkesztő)
Pászti Rita (rendező)
Klein Judit (szerkesztőségvezető)
Kodova Michaela (műsorvezető)
Leírás:
TARTALOM: - Búcsú határok nélkül címmel harmadszor rendezte meg az Esztergomi Görög Katolikus Egyházközség a Szent Mihály napi búcsút. - Dokumentumfilm-vetítéssel egybekötött előadással emlékeztek meg az Athéni Műszaki Egyetemi felkelés 33. évfordulójáról a Görög Országos Önkormányzat székhelyén november 17-én pénteken. - Az 1700-as években 3000 örmény család menekült Örményországból Erdélybe. Főleg Szamosújváron, Csíkszépvizen és Gyergyószentmiklóson telepedtek le. Az ő leszármazottaik közül sokan most Magyarországon élnek és bár nem beszélik már az örmény nyelvet, a kultúra megőrzése fontos számukra. - A Lengyel Köztársaság érdemérem Tisztikeresztje és a Lengyel Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetést 16-an vehették át november közepén a Lengyel Nagykövetségen Joanna Stepinska nagykövetasszonytól. - A történelmi NEM napjára és a görög ellenállásról emlékeztek meg ünnepélyes keretek között november 4-én Beloianniszban. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Dimitris Kontoumas magyarországi görög nagykövet is. - A Magyarországi Bolgárok Egyesülete 1991-ben alapította a Haemust, a bolgárok társadalmi és kulturális folyóiratát. Azóta 15 év telt el. Október 19-én , a vidám hangulatú születésnapi ünnepségen Kjoszeva Szvetla főszerkesztő beszélt az újság múltjáról és jelenéről. - Lezárult a Lengyel Intézet közel egy éves "My city:Warsaw" rendezvény sorozata. A fesztivál záróeseményét november 16-án rendezték meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban. - A miskolci zeneiskolában tanít Vigula Mihály gitár tanár, aki Tarasz Sevcsenko "Ilyen az ő sorsa" c. művét adja elő.
Műsorszolgáltatói ismertető:
„Búcsú határok nélkül” címmel harmadszor rendezte meg az Esztergomi Görög Katolikus Egyházközség a Szent Mihály napi búcsút, amelyre nagy számban érkeztek szlovákiai, kárpát-aljai és magyarországi ruszin hívek. Az ünnepség a görög katolikus templom bemutatásával kezdődött, végül a szokásos agapével zárták a találkozót.

Dokumentumfilm-vetítéssel egybekötött előadással emlékeztek meg az Athéni Műszaki Egyetemi felkelés 33. évfordulójáról a Görög Országos Önkormányzat székhelyén november 17-én pénteken.

Az 1700-as években 3000 örmény család menekült Örményországból Erdélybe, ahol főleg Szamosújváron, Csíkszépvizen és Gyergyószentmiklóson telepedtek le. Az ő leszármazottaik közül sokan most Magyarországon élnek és bár nem beszélik már az örmény nyelvet, a kultúra megőrzése fontos számukra.

A Lengyel Köztársaság érdemérem Tisztikeresztje és a Lengyel Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetést 16-an vehették át november közepén a Lengyel Nagykövetségen Joanna Stępińska nagykövetasszonytól.

A történelmi NEM napjára és a görög ellenállásról emlékeztek meg ünnepélyes keretek között november 4-én Beloianniszban. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Dimitris Kontoumas magyarországi görög nagykövet is, akinek december első napjaiban jár le megbízatása.

A Magyarországi Bolgárok Egyesülete 1991-ben alapította a Haemust, a bolgárok társadalmi és kulturális folyóiratát. Azóta 15 év telt el. Október 19-én , a vidám hangulatú születésnapi ünnepségen Kjoszeva Szvetla főszerkesztővel beszélgettünk az újság múltjáról és jelenéről.

Lezárult a Lengyel Intézet közel egy éves „My city:Warsaw” rendezvény sorozata. A fesztivál záróeseményét november 16-án rendezték meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol, mint Maciej Szymanowski, a Lengyel Intézet leköszönő igazgatója elmondta: nyugodt szívvel adja át a stafétát kollégájának, Roland Chojnackinak. A búcsú- és köszöntő beszédek után csendültek fel Bartók és Szymanowski művei, a fiatal krakkói zenészekből álló Beethoven együttes előadásában.

A miskolci zeneiskolában tanít Vigula Mihály gitár tanár, aki Tarasz Sevcsenko „Ilyen az ő sorsa” c. művét adja elő.

Ezzel búcsúzunk. A tematikus Rondóban december 7-én összeállítást láthatnak a magyarországi ukránok jeles ünnepeiről. A Rondó magazin december 21-én jelentkezik.
Kevesebb

Kiemelt részek

08:04:21

dr. Cselényi István, esztergomi parókus

08:06:11

dr. Verdes Miklós, kerületi esperes, budai parókus

08:07:11

Kucsera Gyuláné

08:07:57

Csordás András, templomos lovag, volt komtúr

08:08:52

Paszabi János, a XIV. ker. Ruszin Önkormányzat képviselője

08:17:58

Szongott Gábor, elnökhelyettes, Országos Örmény Önkormányzat

08:20:10

Szongott Kristóf

08:26:16

Joanna Stepinska, nagykövet

08:34:25

Rizojannisz Kosztasz, polgármester

08:35:21

Dimitris Kontoumas, nagykövet

08:38:36

Roszen Ruszev, grafikusművész

08:39:23

Kjoszeva Szvetla, főszerkesztő

08:43:57

Maciej Szymanowski, a Lengyel Intézet leköszönő igazgatója

08:45:46

Mózer Zoltán, fotóművész

08:50:23

Vigula Mihály, gitárművész