Sírjaik hol domborulnak?
Gyártási év: 2014 | Adásnap: 2014. november 29.
Időpont: 09:44:19 | Időtartam: 00:26:22 | Forrás: Duna TV | ID: 2030860
26 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül)
Műsorújság adatai: (dokumentumfilm) (nincs kh.) Eltűnt magyar katonák nyomában Feliratozva a teletext 333. oldalán. (dokumentumfilm) A világ valamennyi, magára adó hadserege kegyeleti okokból mindent megtesz elesett katonáinak felkutatására. Így van ez Magyarországon is, noha 60 év telt el a II. világháború befejeződése óta. Sajnos az orosz levéltárak csak most kezdenek feltárulni, ezért még ma is több tízezer magyar család nem tudja, hol veszett el hozzátartozója. Hadifogságban? Harcmezőn? A hátországban visszavonulás közben? A Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a HM Központi Irattára és a Hadisírgondozó Iroda valamint a Magyar Vöröskereszt hosszú évek óta próbál nyomára bukkanni az eltűnt katonáknak. A világ valamennyi, magára adó hadserege kegyeleti okokból mindent megtesz elesett katonáinak felkutatására. Így van ez Magyarországon is. Alkotók: Hídvégi Igor - rendező Tóth Tihamér - operatőr Noll Katalin - szerkesztő Hatos Gyula - szerkesztő Bényi Ildikó - műsorvezető Marosi Péter - műsorvezető Dr. Havasi János - felelős szerkesztő
Közreműködők:
Bényi Ildikó (műsorvezető)
Noll Katalin (szerkesztő)
Kauser Kristóf (rendező)
Papp Dániel (főszerkesztő)
Leírás:
Archív fényképekkel és filmfelvételekkel.
Műsorszolgáltatói ismertető:
Kevéssé ismert tény, a magyar állam mind a mai napig nem tud elszámolni 300 ezer honfitársunkkal, akik a harcmezőn, hadifogságban vagy kényszermunkatáborokban tűntek el.

A 2006-ban indult Sírjaik hol domborulnak? című műsor szerkesztői azoknak a családtagoknak kívánnak segíteni, akik szeretnék megtalálni eltűnt hozzátartozójuk sírhelyét, vagy legalább tájékoztatást kapni arról, merre induljanak el a keresésben. A heti magazin munkatársai ez elmúlt években többször forgattak a Don-kanyarban, a Donyec-medence és az Urál lágervilágában, galiciai, lengyelországi, erdélyi, felvidéki, nyugat-európai és természetesen magyarországi harctereken, s a Háborús Keresőszolgálat valamint a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével mintegy négyszáz hozzátartozó megtalálásában segédkeztek. Fontosnak tartják a szemtanúk és a kereső családtagok tanulságos, szívszorító történeteinek közreadását is, hiszen a nagy események tanúinak megszólaltatásában a huszonnegyedik óra végén járunk.
Kevesebb

Kiemelt részek

04:21:29

Németh Lajosné Erdélyi Mária

04:24:15

Menczer Erzsébet, elnök, Szorakész

04:31:18

Kazári József

04:35:44

Benedekné Fábry Katalin

04:40:24

Dr. Molnár D. Erzsébet, történész, Kárpátalja

04:41:16

Dr. Murádin János Kristóf, történész, Kolozsvár

04:42:05

Bartók Csaba, Gulag-kutató, Szepsi, Szlovákia

04:42:36

Dr. Havasi János, kabinetvezető-helyettes, MTVA

04:43:29

Majorszki András, elnök, Gulágkutatók Nemzetközi Társasága