Családi kör
Gyártási év: 1972 | Adásnap: 2014. május 26.
Időpont: 16:14:55 | Időtartam: 00:49:59 | Forrás: M3 Anno | ID: 1884576
49 perc (Korhatár-besorolás: 12)
Műsorújság adatai: (12) 1972 Nekem is van saját életem A mai adásban a családon belüli szövevényes kapcsolatok lesznek középpontban, amelyektől nem lehet elkülönülni. Mindenkinek lehet saját eléte, de ezt a másik fél néha nehezen tudja feldolgozni, különösen akkor, ha egy nő akar kitörni sztereotíp szerepköréből. Rendezte: Palásthy György Főszereplők: Gálvölgyi János,Hámori Ildikó,Székhelyi József,Koncz Gábor,Bakó Márta,Hacser Józsa,Szabó Gyula,Venczel Vera,Simon Péter,László Zsuzsa,Dobránszky Zoltán
Közreműködők:
Kelemen Endre (műsorvezető)
Palásthy György (rendező)
Műsorszolgáltatói ismertető:
1. adás:
M1 - 1972-03-02

Ismétlés:
M3 - 2014-05-26

Műsorújság: A mai adásban a családon belüli szövevényes kapcsolatok lesznek középpontban, amelyektől nem lehet elkülönülni. Mindenkinek lehet saját eléte, de ezt a másik fél néha nehezen tudja feldolgozni, különösen akkor, ha egy nő akar kitörni sztereotíp szerepköréből.

Tartalom: Felirat: Janikovszky Éva: A lemez két oldala. A fenti írását Gálvölgyi János adja elő (a személyiség megvalósításáról). Kelemen Endre a fentikből levonja azt a következtetést, hogy napjainkban a nők helyzete más, s ebből adódik saját énjének kibontakoztatási vágya. A családon belüli szövevényes kapcsolatok vannak, s nem lehet elkülönülni. Felirat: Nekem is van saját életem. Kelemen Endre a továbbiakban felhívja a figyelmet, hogy a fenti téma lesz a műsor programja, a személyiség érvényesítése, az erre való törekvések családi vonatkozásban. Jelenet a Balogh családban (Koncz Gábor és Hámori Ildikó): az asszony bálba akar menni, míg a férj disznótorba. Végül egymás személyre vetik a múltat, a gyereknevelést, a lemondást. Kelemen Endre a látottak alapján szól az egymás iránti bizalomról, a válások elkerüléséről. Jelenet a közértben (Venczel Vera és Simon Péter), ahol az ifjú pár összetalálkozik, s kiderül, hogy a férj várja osztályvezetőját, az asszony pedig kóruspróbát akar tartani. Vita támad kettőjük között, végül minden vendég egyszerre érkezik. Kelemen Endre a fentiek alapján szól a személyiség szabadságáról, Sartre idézetet ismertet Az én szabadságom - a másik szabadságáig terjed. Kelemen Endre és Ranschburg Jenő pszichológus a fenti filozófiának helytelenségéről beszélgetnek. Ugyanis csak a magányos ember szabad, de az ember közösségi lény, szüksége van a másikra, természetesen a férfi és a nő külön szerepkörével együtt. Jelenet: az esztergaműhelyben (Szabó Gyula, később Hacser Józa és László Zsuzsa), amikor a férj három napos jutalomüdülésben részesül feleségével együtt. A nagymama éppen kórházban van, nem tudják mit tegyenek. Kelemen Endre a fentiekről szólva a több lehetőség megoldásra hívja fel a figyelmet. Idős néni törött lábával a kórházban várja a fiatalokat, akik jönnek.

Címadat: 56. rész Nekem is van saját életem

Eredeti gyártási év: 1972

Szerzők és alkotók:
Bakos Tamás, Gyártásvezető
Forgács Ottó, Operatőr
Herczeg László, Zenei szerkesztő
Kardos István, Forgatókönyvíró
Korbely Lajos, Hangmérnök
László Jánosné, Szerkesztő
Mészáros Kati, Vágó
Nagy Sándor, Díszlettervező
Palásthy György, Rendező
Schmidt István, Fővilágosító
Tamási János, Rendező munkatársa

Produkció előadóművészei:
Bakó Márta
Dobránszky Zoltán
Gálvölgyi János
Hacser Józsa
Hámori Ildikó
Koncz Gábor
László Zsuzsa
Simon Péter
Szabó Gyula
Székhelyi József
Venczel Vera

Produkció közreműködői:
Dr. Ranschburg Jenő, pszichológus
Kápolnási Kornélia
Kelemen Endre, műsorvezető
Kevesebb

Kiemelt részek

09:45:12

Családi kör

09:46:25

Janikovszky Éva: A lemez két oldala

10:18:38

dr. Ranschburg Jenő