Segítség a nava.hu oldal használatához

Amennyiben szeretné használni az összetett, vagy részletes keresőt, de nem tudja hogyan kezdjen neki, vagy szeretne hatékonyabban keresni, illetve kérdése van, ezen az oldalon segítséget nyújtunk Önnek.

Milyen keresési lehetőségek vannak?
Mikor használjuk az összetett keresőt?
Milyen “logika” szerint jeleníti meg a találati listát, és egyáltalán mit jelentenek a színek?
Mire jók a “Hasonlóak” és “Azonos címben” gombok?
Miért nem tudom bizonyos esetekben lejátszani otthonról a teljes műsorszámot?
Mire jó a “csoportosítás cím szerint” ikon csoportos_ikon?
Honnan tudom, hogy milyen műsorok szabadon lejátszhatóak?


Milyen keresési lehetőségek vannak?

A nava.hu oldalon három típusú keresővel találkozhat:

 • egyszerű
 • összetett
 • részletes

Rögtön a főoldal betöltése után elkezdhetjük gépelni a keresőkifejezést, mivel az oldal automatikusan az “egyszerű kereső” beviteli mezőjébe irányít minket.

Szabadon beírhatunk személynevet, helyszínt, műsorcímet, esetleg közreműködőt, és nyugodtan lehet használni akár töredékszavakra is. A begépelés elkezdésekor felugró ablakként jön elő egy szűrő, aminek segítségével “jobban irányíthatjuk” a keresést. Amennyiben tudjuk, hogy személyt fogunk keresni, egész egyszerűen be kell pipálni a “Személyek között”-i jelölőnégyzetet.

További szűkítés is lehetséges, ha a “Csak szabadon lejátszható” között keresünk.

Ezzel a megoldással máris szűkíthetjük a találati listánkat, de érdemes odafigyelni az idézőjel használatára, mert ilyenkor a rendszer az idézőjel közötti szavakat pontosan, és csakis azokat keresi. Így fordulhat elő, hogy például egy elégpelés esetében már nem találja meg a keresett műsorszámot.

Mikor használjuk az összetett keresőt?
Abban az esetben, ha tudunk olyan szűkítő körülményt, ami segít behatárolni a keresett műsort, akkor használjuk az “összetett keresőt”. Melyek lehetnek ezek? például:

 • adásnap, vagy gyártási év (akár intervallumban is megaddható)
 • csatorna (melyik TV vagy rádió adta le a műsort)
 • műfaja (film, portré, vallási műsor, stb.)

Az összetett keresőben külön megadhatjuk, hogy a kifejezésünket hol futtassuk le, azaz melyik mezőben vizsgálódjon a kereső:

 • leírás
 • közreműködő
 • tárgyszó
 • cím

Az összetett keresőt a foldalon az “egyszerű kereső” melletti nagyító-plusz gombbal nyithatjuk meg, és ilyenkor az egyszerű kereső mezőbe esetleg beírt kifejezéseket a rendszer már nem veszi figyelembe.

Ha ugyanitt beírjuk a “Cím” mezőbe a “Kossuth Lajos” kifejezést, akkor csak a címek között fog keresni, és így az esetlegesen a csak leírásban szereplő “Kossuth Lajos” kimarad a találati listánkból.

Az összetett kereső esetében már nem szükséges az idézőjel használata, mert már eleve szűkítettük a találati listánkat azzal, hogy csak címben kerestünk.

Milyen “logika” szerint jeleníti meg a találati listát, és egyáltalán mit jelentenek a színek?

Amikor egy keresést lefuttattunk (péládul a felnti példák valamelyikét), akkor eljutunk egy találati listához, amely súlyozás szerint jeleníti meg a találatokat. Egy olyan logikát próbáltunk meg kialakítani, amely a legtöbb felhasználó számára már rögtön az első odalon olyan találati eredményeket hozzon, amiben megtalálja azt, amit valóban keresett.

Amennyiben a rendszer érzékeli hogy egy személyt keresünk, például “Darvas Iván”, akkor a taláti listában előrébb helyezi azokat a dokumentumokat, amelyeken a keresett személy szerepel, továbbá a kereső előrébb sorolja, ha az adott dokumentum szabadon kijátszható videóval rendelkezik.

Ezt a szabadon kijátszhatóságot jelzi a “zöld keret” a találati listában. Így a találati lista áttekintésekor, már azonnal tudhatjuk, hogy a dokumentum, amit éppen megnyitni készülünk, otthonról is lejátszható e teljes terjedelmében, vagy csak NAVA-pont-on tekinthető meg.

Így a színek segítségével jelezzük:

 • zöld keret – szabadon megtekinthető
 • szürke keret – nem található hozzá videó
 • fehér keret – csak NAVA-pont-on tekinthető meg

szinek

Mire jók a “Hasonlóak” és “Azonos címben” gombok?

A taláti listát úgy alakítottuk ki, hogy sokkal könyebb legyen navigálni a műsorszámok között, ha esetleg a keresőkifejezéünk alapján még szeretnénk kiterjeszteni, vagy pont szűkíteni a találati listánkat.

hasonloak

A “hasonlóak” gombbal a keresőkifejezésünk és annak a műsornak a címadataival folytatja tovább a keresést a rendszer, amelyiken megnyomtuk a gombot. Azaz a gomb segítségével (ha a “Híradó” c. műsoron nyomtuk meg a gombot, és “Kossuth Lajost” kerestük), akkor megkeresi a rendszer az olyan híradókat, melyek még fogalkoztak Kossuth Lajossal.

Az “Azonos címben” gomb pedig azt a műsor összes műsorszámát listázza, amelyiken megnyomtuk azt. Mikor érdemes ez utóbbit használni? Ha például a keresőkifejezésünk “Kossuth Lajos” és a “XXI-ik század” műsorában is megtaláljuk, és rájövünk, hogy szeretnénk megnézni az összes “XXI-ik század” műsort, akkor ezzel a gombbal listázhatjuk azt.

Mire jó a csoportosítás cím szerint ikon csoportos_ikon?

Ez a nézet egy olyan speciális csoportosítást tesz lehetővé, amely például személyek keresésénél nagyon hassznos. Keressünk egy személyt, és tegyük idézőjelbe, hogy a kifejezés pontosan fusson le a rendszeren, például “Kossuth Lajos”.

csoportos

Rákkatitnva az ikonra, kilistázhatjuk azokat a műsorokat – darabszámukat tekintve csökkenő sorrendben – melyekben a keresett kifejezés megtalálható. Fontos megjegyezni, hogy ezek a műsorszámok FŐCÍME alapján csoportosít. A listázás gombbal csakis azokat a műsorokat jeleníti meg, amelyben rákattintottunk.

A fenti péládval élve, azonnal kilistázhatjuk az összes olyan “Magyar történelmi arcképcsarnok” című műsort, amely “Kossuth Lajossal” foglalkozott.

 Miért nem tudom bizonyos esetekben otthonról lejátszani a teljes műsorszámot?

A NAVA több olyan műsorszámot is megőriz, melyre nem kapta meg a “szabad hozzáférhetőséget” biztosító jogokat, így ezekből a műsorszámokból egy egyeprces nézetet tud biztosítani bárhonnan is nézi oldalunkat, viszont minden NAVA-pont-ból ezek a műsroszámok teljes terjedelmükben is lejátszható.

Honnan tudom, hogy milyen műsorok szabadon lejátszhatóak?

A találati listát úgy alakítottuk ki, hogy a színek segítsék a tájékozódást, valamint a keresési logika előnyben részesíti az otthonról is szabadon megtekinthető műsorokat, és azokat a találati lista élére helyezi. Ezeket jelöltük zöld kerettel:

capture

Továbbá a dokumentum adatlapján a videóablak mellett elhelyezett “lakat” ikon jelzi a státuszát:

szabad

Két státuszba kerülhet egy műsor:

 • SZABAD  – bárhonnan teljes terjedelmében lejátszható
 • KORLÁTOZOTT – NAVA-pont-ból kijátszható teljes terjedelmében