Ízőrzők - Ozora
Gyártási év: 2010 | Adásnap: 2010. április 25.
Időpont: 14:51:29 | Időtartam: 00:34:50 | Forrás: Duna TV | ID: 977960
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 34 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: OzoraEpizódcím: Ozora
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő film (2010)) (nincs kh.) Feliratozva a Teletext 222.oldalán. (színes, magyar ismeretterjesztő film, 32 perc, 2010) A Tolna megyei Ozora egyaránt ismert várkastélyáról, díjnyertes virágairól és Illyés Gyula írásaiból. A Tamásitól 25, Simontornyától pedig 10 kilométerre fekvő község nem mindennapi természeti adottságokkal rendelkezik, hét dombra épült és a Sió szeli ketté. Helyi ételeik például: a tárkonyos raguleves, a sonkás tészta, a paprikás-sós pogácsa, a mézes-mustáros csirke, a betyárgombóc, a vargabéles és a parasztkrémes. A Tolna megyei Ozora egyaránt ismert várkastélyáról, díjnyertes virágairól és Illyés Gyula írásaiból. Helyi ételeik például: a tárkonyos raguleves, a sonkás tészta, a paprikás-sós pogácsa. Alkotók: Móczár István - rendező Móczár István - operatőr Róka Ildikó - szerkesztő
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Tárkonyos csirkeragu leves - Sonkás tészta - Paprikás pogácsa - Mézes-mustáros csirke - Betyárgombóc - Vargabéles - Parasztkrémes
Teljes leirat:
Ozora Tolna megye délnyugati
részén található,
Tamásitól 25 kilométer,
Simontornyától 10 kilométer.
A település hét dombra épült
mint Róma és a Sió szeli ketté.
Tehát a természeti adottságai azt
hiszem, hogy nem mindennapiak.
Érdemes főleg akkor Ozorára jönni,
amikor nyár van,
virágba borul minden, mert Ozora
nagyon híres a virágosításáról,
ennek már hagyománya van. 2007-ben
miniszterelnöki különdíjat kaptunk,
2009-ben pedig most Sopronban
vehettem át az Oktatási
és Kulturális Minisztérium
különdíját.
Ezen kívül történelmi
hagyományunk is elég jelentős,
az 1848-as ozorai diadal, amit Illyés
Gyula az Ozorai példában írt meg.
Az Ozorai vár, ami mögöttünk
van, ami 1496-ban épült,
Zsigmond király adott engedélyt ennek
a csodálatos várnak az építésére.
Ez a vár most már teljes
pompájában működik,
2006 óta a Műemlékek Nemzeti
Gondnoksága működtetése alá tartozik,
ami azt jelenti, hogy minden terem
be van rendezve és látogatható.
Örömünkre szolgál, hogy van is
látogató, egyre többen jönnek,
egyre többen érdeklődnek
az Ozorai várkastély iránt.
A településen még hagyományként
működött hosszú éveken keresztül
a fafaragó tábor.
A tatai fafaragó művész, gondolom
többeknek ismert Cs. Kiss Ernő neve.
Ő fogta kézbe és ő irányította
ezt a faragást.
Az amatőr, illetve a profi
faragók és azon kívül a helyi,
ozorai szakemberek is részt
vettek az alkotások létrehozásában,
sajnos ez anyagiak miatt megszűnt,
nagyon sajnálom azóta is,
mert hiányzik a faluból
ez az élet.
A főzésnek is hagyománya van,
tehát mindenképpen kiemelném azt,
hogy Ozorán nagyon jól tudnak
főzni az asszonyok.
- El fogok készíteni egy tárkonyos
ragulevest,
amit most csirkemellből
fogok készíteni,
de szoktam csinálni fácánból is.
Ugyanis a férjem
vadász és van alkalom rá,
hogy tudunk főzni belőle, de nagyon
ízletes csirkemellből is.
Sokszor főzőm, mert
elég nagy a családom,
ha együtt vagyunk,
vagyunk tizenhatan.
Most pedig hozzákészülök
a csirkeraguhoz.
Megpucolom először a petrezselymet,
ez a kinti termünkben termett.
Most pucolom a sárgarépát,
teszek bele egy kis krumplit
és ezt együtt megfőzőm.
A hagyma jó erős,
ettől lehet még sírni is.
Ezt is csak így kézből szoktam,
úgyis szétfő.
Sárgarépából kell bele 2-3 darab
és a zöldség is ugyanúgy van,
de attól függ, hogy mekkora a répa
meg a petrezselyem.
Előkészítettük a zöldségeket,
először is megdinsztelem
a vöröshagymát,
ahhoz hozzáteszem a
zöldséget, sárgarépát,
ezt még együtt dinsztelem,
aztán hozzáteszem a csirkemellet,
azzal is fehéredésig dinsztelem.
És amikor ez már kész, akkor
felöntöm körülbelül 2 liter vízzel.
Aztán hozzáteszem még a többi
zöldséget, paprikát, zellert.
Teszünk bele egy kis sót és borsot.
Ezt hagyom főni körülbelül egy órát.
Beletesszük a levesbe a krumplit,
ezzel még fő egy kicsit,
bele fogom tenni a tárkonyt.
Most megcsináltam a tárkonyos
leveshez a habarást,
ami két deci tejszínből áll
és amennyi lisztet felvesz,
körülbelül 2-3 kanál
liszt kell hozzá.
És bele fogom engedni a levesbe.
Szűrőkanálon szoktam átengedni,
hogy ne legyen csomós.
A levesbetétet fogom elkészíteni:
leütöm a tojást,
a sima galuskát elkészítem egy
kis olaj hozzáadásával,
ehhez teszek egy kis lisztet,
összekeverem,
és akkor bele fogom
szaggatni a levesbe.
Ehhez már csak 5 perc főzés kell és
készen lesz a tárkonyos ragulevesünk.
- Most pedig sonkás tésztát
fogunk készíteni.
Ez egytálétel, nagyon
laktató, jó vendégváró,
mert netán a vendégem ideszól
nekem egy órával előtte,
hogy jönni akar, akkor pikk-pakk
össze tudom dobni ezt az ételt.
Most elkészíteném a tésztát hozzá,
ez egy sima, mezei gyúrt tészta.
Ez körülbelül fél kiló liszt,
ebbe teszek 3-4 tojást,
sót is rakok bele, vizet. Ezt se
szeretem nagyon keményre gyúrni,
bár az édesanyám mindig nagyon
keményre gyúrta, mert azt mondta,
hogy attól jó a tészta. Én pedig
úgy gondolom, hogy a tojástól
jó a tészta.
Nem szeretem a nagyon
kemény tésztát sodorni.
Most jól összegyúrom, hogy
vegyüljön el a tojás mindenhol,
és a nedvesség, egyenletes
legyen a tésztának az állaga.
Ezek a házilag gyúrt tészták
azért is jók,
mert hamar elkészülnek,
tehát sokan azt hiszik,
hogy a bolti tésztát nem kell gyúrni,
nem kell sodorni, hipp-hopp megvan.
Szerintem hamar össze lehet
gyúrni, hamar kisodorni,
amíg fölforr a víz, addig
összegyúrom, aztán pedig
már készen is van.
Ezt a sonkás tésztát, azért
még el szeretném közben mondani,
hogy valamikor régen az
anyósomtól ragadt rám ez a recept.
Nálunk, mikor gyerek voltam,
tojásos nokedli volt tavasszal.
Anyósom pedig mindig azt mondta,
hogy tojásos tésztát csinálok,
de azon mindig volt sonka is.
Ilyenkor jobban meglisztezem,
szeléskor,
hogy ne tapadjon össze,
felvágom háromfelé, összefordítom,
úgy hívjuk, hogy hosszú metélt.
Megcsináljuk most a tésztára valót,
a sonkát és a belevalókat,
tettem föl egy kis zsírt.
Beleteszem a gombát,
egy pici sót teszünk a gombára
és utána rárakjuk a megfőtt sonkát,
amit meg is daráltam
és összemelegítjük.
Egy kis magyarborsot raktam bele,
meg egy icipici pirospaprikát.
Most kifőzzük a tésztát és rászedjük
ennek a masszának a tetejére,
és úgy keverjük össze. Erre a
mennyiségre hat darab tojást
fogok tenni,
körülbelül 15 dekányi sajtot
reszeltem, abból rakok a tojásba,
de nem teszem bele mindet,
összekeverjük.
Ezt a tojásmasszát belekeverem,
tehát nem úgy készítem,
hogy beleöntöm és ráöntöm,
mert akkor nem tud úgy elvegyülni.
Beleöntjük ebbe a zsíros jénaiba
és a maradék sajtot egyenletesen
megpróbáljuk rászórni, 10-15 percig
tesszük be a sütőbe.
Megsült, készen van,
majd csak tálalni kell.
A tésztát nyáron fejes salátával
is lehet, bármilyen savanyúsággal,
zöldségsalátával, sőt savanyú
káposztával is nagyon finom.
(ének) "Ozorai, ozorai bíró udvarába
lehullott a, lehullott
az akácfa virága."
- Az Ozorai Napraforgó Dalkör
2000-ben alakult,
a tagjai pedagógusok,
jelenleg 10 főből áll.
Gyűjtjük a helyi népdalokat,
célunk az,
hogy megismertessük más
vidékekkel a helyi dalainkat,
kultúránkat, népviseletünket és
folyamatosan fellépünk
vidéki és helyi rendezvényeken.
Több versenyen szerepeltünk már,
a legfontosabb számunkra, hogy
2003-ban Arany Páva díjat nyertünk.
A népviseletünk egy helyi
jellegzetes viselet.
Többféle pille létezett,
a helyi jellegzetesség talán az,
hogy a mi pillénknek fölfele áll
a széle, nem lógó pille,
hanem ez a forma,
ami most a fejemen látható.
(ének) "...voltál szeretőm, de már
nékem nem kellesz."
- Most pedig el fogom készíteni
a paprikás-sós pogácsát,
ebbe a tálba előkészítettem
az alapanyagot: 1 kiló lisztet,
25 deka zsírt, két kiskanál
sót és csípős pirospaprikát.
Egy kevés kis borsot és tettem
bele egy fél sütőport.
Ezt az egészet össze fogom gyúrni
vízzel. Ezt elég sűrűn süssük,
mert hamar megvan, egyszerű,
de szeretik, pláne a férfiak.
Ha kiviszem a szőlőbe,
akkor egyből elkapkodják.
Ezt is az anyukámtól tanultam, már
régi, mert ő még régebben tanulta.
Az anyukám 9 évesen árva maradt
és ő főzött, és azt mondta,
ő sok sós-paprikás pogácsát
csinált.
Olyan közepes állagú legyen,
hogy lehessen gyúrni.
Most az én lányom, Edina
úgy szereti, ha ilyen szívós,
mi, többiek úgy szeretjük, hogy egy
kicsit omlós és azért teszek bele
sütőport.
Csinálok belőle ilyen gombócokat
és azokat fogom elsodorni.
Most felverem a tojást,
amivel meg fogom kenni
a pogácsáknak a tetejét,
hogy szép legyen, ha megsül.
Be fogom vagdosni a pogácsáknak
a tetejét, egy kicsit cifrázzuk,
szebb lesz, ha megsül.
A zsírral megkenem a tepsit
és akkor ebbe szépen belerakom.
Körülbelül kell neki 35-40 perc,
hogy megsüljön.
- Ozorai Pipó
várkastélyában vagyunk,
Philippo Scolari építette fel ezt
a várkastélyt 1416-ban.
Ő egy olasz, elszegényedett
nemesi családból került ide
Magyarországra 13 évesen
és beleszeretett az itteni
földbirtokos lányába,
Ozorai András lányába,
Ozorai Borbálába.
Őt feleségül vette és az apósa
kisebb méretű kúriája helyén
építette fel ezt a várat.
Négy gyermekük született,
de mindegyik ifjúkorában meghalt,
illetve gyermekkorában és nagy
valószínűséggel a mi templomunk
alatt vannak eltemetve.
Pipó 13 évesen először Budára került,
Zsigmond király jobbkeze lett.
Hat nyelven beszélt és
nagyon jó volt matematikából
és nagyon jó számolási
készséggel rendelkezett.
Így kapta meg az engedélyt
a vár felépítésére.
A külső szerkezetek
későgótikus szerkezetek,
de maga a vár egy reneszánsz
várkastélyként áll.
Az Esterházy család vette
birtokába a várkastélyt és ők
barokk stílusban alakították át
a 18. században.
Ők húzták fel igazából a második
emeletet és ők ott fent magtárat
alakítottak ki, a pincében pedig
megyei börtön lett.
1980-tól 2002-ig volt egy
felújítás és egy feltárás,
majd 2006 novemberében vette át
a Műemlékek Nemzeti Gondnokság,
ők rendezték be a termeket
és 2007-ben volt a megnyitónk.
Egy reneszánsz élményházat
sikerült berendezni 2007-ben,
tehát van reneszánsz hálószobánk,
egy fegyverterem, egy trónterem,
egy ebédlőhelység,
egy Esterházy szalon,
az Almásy László kiállításunk
az "angol beteg igazi útjával".
Több koncert is van,
előadások, színházak,
tehát ez mind nagyon jól vonzza
a vendégeket.
- Ma mézes-mustáros
csirkét fogok készíteni.
Ozorán hagyománya van
a csirketartásnak,
hetente akár több alkalommal is kerül
az asztalra, több féle változatban.
A munkát azzal kezdjük,
hogy krumplit hámozunk,
négy személyre 60 deka
krumplit számolunk,
majd utána megtisztítunk
40 deka sárgarépát,
4-5 fej közepes nagyságú hagymát.
A krumplit negyedeljük, ha nagyobb,
akkor lehet egy kicsit apróbbra.
A sárgarépát közepes
nagyságúra vágjuk,
a hagymát pedig negyed vagy
nyolcad részre.
Veszünk egy sütőedényt,
ezt kikenjük olajjal,
ebbe kerül bele alulra egy
zöldségágy, beletesszük a krumplit,
beletesszük a sárgarépát
és a hagymát.
Szépen elegyengetjük, hogy
mindenfele legyen belőle,
majd a zöldségeket sózzuk
és borsozzuk.
Az előzőleg megtisztított
csirkének a lábát összekötözzük,
hogy szebben mutasson, majd pedig
bedörzsöljük szárnyas
fűszerkeverékkel kívül-belül vagy
esetleg csak simán sóval, borssal,
hogy egy kis íze legyen.
Ha jól bedörzsöltük, befűszereztük,
akkor rátesszük az előkészített
zöldségágyra,
alufóliával letakarva pároljuk
a sütőben.
A sülés így a csirke nagyságától
függően körülbelül egy óra hossza.
Félidőben a csirkét megfordítjuk,
megnézzük,
hogy mennyire puhult meg,
majd visszatesszük.
Miután megpárolódott a csirkénk
és a zöldség, kenjük be.
Három evőkanál mustárt és 3 evőkanál
mézet összekeverünk,
ezzel fogjuk átecsetelni
az egész csirkét,
amitől egy 20 percnyi sütés után
nagyon szép piros színt fog kapni.
Az egészet, minden részét átkenjük,
ezután már fóliára nincs
szükségünk,
anélkül pirítjuk tovább és most
már kisebb hőfokon.
20 percnyi sülés után körettel
együtt tálaljuk.
- Az Ozorai vár Illyés Gyula
életmű kiállításán vagyunk.
Illyés Gyula rokoni szálak által
kötődik a településhez,
nagyszülei éltek itt,
ő pedig a közeli
Felsőrácegrespusztán született
és ifjúkorának jelentős
részét itt töltötte Ozorán.
Műveinek is néhány részét itt
írta, költötte.
Megemlíteném a Puszták népe című
művét, ebben említést tesz Ozoráról,
valamint az Ozorai példa című
jelentős költeménye,
ezeknek pedig köszönhetjük azt is,
hogy az irodalomkedvelők
ezek által megismerik a falut,
tudják, hogy hol van és őrájuk
jellemző,
hogy akár órákat vagy fél napokat
is el tudnak itt bent tölteni.
Ez egy életmű kiállítás,
2002 óta lehet látogatni.
A Vosinszki Mór Megyei Múzeum
rendezte be az író lánya,
Illyés Mária által adományozott
tárgyakkal, berendezésekkel.
- Most el fogom készíteni
a betyárgombócot,
amit én elég sűrűn szoktam
csinálni, mert a családom szereti.
A darált hússal kezdem,
tojás kell bele, só, bors,
egy kis pirospaprika és most
össze fogom gyúrni,
hogy sűrűbb legyen,
teszek hozzá zsemlemorzsát.
Ezt most félreteszem és el fogom
készíteni a betyárgombócnak
az alapját, amihez már a
vöröshagymát felkockáztam,
és egy zöldpaprikát szeleteltem bele.
És ezt meg fogom olajon dinsztelni.
Beleteszem a pirospaprikát,
fölengedem vízzel és akkor ennek
egy kicsit főnie kell.
Ebbe fog belekerülni a gombóc.
Jönnek a fűszerek, egy kis
szerecsendió, kis só, kis bors.
Most már kész az alapja, ráteszem
a fedőt és így szépen főhet.
Amíg fő az alapja
a betyárgombócnak,
addig meg fogom csinálni amit már
előre elkészítettem, darált húst,
csak még egy kicsit ízesítettem és
gombócokat fogok belőle formálni.
Ilyen apró gombócok lesznek
belőle.
Még édesanyám itt él velünk
és 83 éves,
mindig azt kérdezi tőlem,
mikor beviszem neki az ebédet,
hogy: - Kislányom,
te kitől tanultál főzni?
Mondom:
- Anyukám, hát tőled, tőled is.
- Miért, én ennyire tudtam főzni?
- kérdezi.
Mondom: - Igen.
Meg szeretek főzni,
keveset nem tudok,
mindig sokat főzők, mert mint az
előbb is említettem,
vagyunk tizenhatan,
hogyha összejön a család,
ez pedig elég sűrűn összejön
nálunk, hála a jó Istennek.
Most akkor bele fogom tenni
az alaplébe a gombócokat.
Ennek addig kell főni, míg
a gombócok, a hús meg nem fő.
A betyárgombóc ugye már fő,
ahhoz lesz a nokedli köretnek.
Egy kiló liszt, 5 darab tojás,
egy kis só és víz, ezt összekeverem,
a lisztet úgy szoktam, hogy teszek
bele egy kis réteslisztet is.
Mindjárt összeáll, forr a víz és
akkor ki lehet szaggatni.
A betyárgombóc félig kész,
ahhoz bele fogom tenni a gombát,
amit lehet friss gombából csinálni,
de hogyha úgy jön, hogy nincs,
akkor jó az üveges gomba is.
Ezzel fő még egy kicsit.
A betyárgombóchoz teszünk egy kis
kakukkfüvet,
mert most már a vége fele járunk,
és úgy jön rá a habarás.
Egy pár percet forr,
hogy a liszt beleforrjon
és elkészült a betyárgombócunk is.
- Most pedig vargabélest fogok
készíteni.
Ezt a receptet nagyanyámtól
tanultam,
aki gyakran készített
házi túrót és tejfölt,
valamint a rétestészta készítését
is tőle tanultam meg.
Kezdjük először a
rétestészta készítéssel,
mivel ez fáradtságosabb munka
és ennek még pihennie is kell.
A tálba tettem 70 deka lisztet,
aminek fele rétesliszt,
fele hagyományos fehér liszt,
egy diónyi zsírt,
amit most elmorzsolok, majd pedig
az egészet összeállítjuk langyos,
sós vízzel.
Ebből készítünk egy nem túl kemény,
nem túl lágy tésztát.
Óvatosan adagoljuk a vizet hozzá,
nehogy túl sok kerüljön bele.
Az összeállt tésztát lisztezett
deszkán nagyon jól kidolgozzuk.
Miután jól kigyúrtuk a tésztát,
akkor elvesszük kétfelé.
Kidolgoztuk és kigömbölyítettük
a tésztát,
kerek lappá nyújtjuk mind a kettőt.
Majd pedig megkenjük
a tetejüket olvasztott zsírral.
Előmelegített lábassal letakarjuk,
körülbelül 1/2-3/4 órát
pihentetjük.
Amíg pihen a rétestésztánk, addig
el tudjuk készíteni nyugodtan
a tölteléket.
Ehhez már előre kifőztem édes
tejben a házi metélttésztát,
ugyanis ennek hűlnie kell, melegen
nem kerülhet bele a töltelékbe.
Legelőször 5 tojást ketté
választunk.
Most felverjük az 5 tojás fehérjét,
mert ez később kerül majd bele.
Az 5 tojás sárgájához teszünk
15 deka cukrot,
ezzel jól elkeverjük,
ehhez jön 10 deka puha vaj,
ezzel is jól kikeverjük, majd
belemorzsoljuk a fél kiló túrót.
Ezután belekeverünk
még 3,5 deci tejfölt.
Kanálra váltunk és beletesszük
az előre kifőzött,
lecsepegtetett házi metélttésztát
és jól elkeverjük benne.
Ez házi cérnametélt,
lehet már készen is kapni,
de lehet otthon is készíteni
nyugodtan, akinek kedve van hozzá.
Ízesítjük mazsolával, majd pedig
reszelt citromhéjjal.
És a végén kerül bele a felvert
tojásfehérje.
Ezzel pedig már óvatosan
fogjuk elkeverni.
Inkább jobban sütni szeretek,
mint főzni, de a főzés is érdekel.
Jobbára szeretem ezeket az
újabb dolgokat kipróbálni,
sütésben is mindig
valami újat keresek.
Édesanyám volt, aki tanított,
meg még a nagymama.
és most már inkább átveszem
édesanyámtól is a fakanalat.
Érdekelnek a külföldi ízek is,
de azért a hagyományokat is
próbálom tartani.
Hogyha jól megmelegítettük a tésztát,
akkor ilyen lágy lesz és most
kezdhetjük a nyújtást.
Először egy kicsit így alányúlunk
a kezünkkel,
segítjük, ugye a közepe
fontos, hogy nyúljon,
majd pedig egy leterített
asztalon folytatjuk a műveletet.
Próbáljuk kifele húzni a szélét.
Asztal nagyságúra nyújtjuk.
Egy tepsit kikenünk
olvasztott vajjal,
majd pedig a kinyújtott tésztából
tepsi nagyságú lapokat vágunk.
Általában 3-4 réteget teszünk
a tepsi aljára és ugyanennyit
majd a tetejére is. A lapok között,
hogy szép ropogósak legyenek
és elváljanak,
kis olvasztott vajat teszünk és
zsemlemorzsával fogjuk meghinteni.
Következik az utolsó réteg.
Hogyha nem tudunk rétestésztát
gyúrni vagy félünk az elkészítésétől,
akkor használhatunk nyugodtan
réteslapot is, de én bátran ajánlom,
én sem régen tanultam meg és megy,
úgyhogy nyugodtan próbálkozzunk
a házi készítésű rétestésztával.
Elkészültünk a vargabéles aljával,
rátesszük az elkészített tölteléket,
egyenletesen elosztjuk rajta, majd
pedig ugyanígy 4 lappal befedjük
az egészet.
Ehhez kinyújtjuk a másik
rétestésztánkat.
Ezeket a rétegeket ugyanúgy megkenjük
vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával.
Miután rákerül az utolsó réteg,
ezt már nem kenjük meg semmivel,
eligazgatjuk, majd sütőben
szép pirosra sütjük.
20 percnyi pihentetés után tudjuk
felszeletelni és tálalni.
(ének) "Ozorai nagy kocsmában
mindig rólam beszélnek.
Jó híremet, rossz híremet
eleresztik a szélnek."
- Alig három éve alakult meg
a színkörünk,
amivel a téli estéket akartuk egy
kicsit színesebbé tenni.
Tollfosztóval, egy népi játékkal
kezdtük és akkor azt gondoltuk,
hogy talán nem is lesz ez tovább,
de annyira megszerettük egyrészt
a népi játékot, a dalokat,
annyira szerettünk együtt lenni,
hogy rendszeressé tettük
a próbáinkat.
Aztán később népdalokat tanultunk,
versenyen még nem próbáltuk ki
magunkat,
mert ahhoz még kevés időt voltunk
együtt, de a helyi rendezvényeken,
idősek napján,
a környező községekben,
falunapokon már felléptünk és igen
nagy sikert arattunk.
A csoport tagjai főképp
nyugdíjasokból állnak,
az asszonyok, aki rá tudja
beszélni a férjét, elhozza,
és nagyon-nagyon
szeretünk együtt lenni.
(ének) "...száraz ágra rászállott
egy bús gerlice madár, felém integet.
Szakítsátok, ha tudjátok
százfelé a szívemet."
- Most egy parasztkrémest fogok
készíteni, amit az anyukámtól
tanultam.
Azért neveztük el mi, itt
a faluban parasztkrémesnek,
ugye tudva levő, hogy a cukrászdában
is lehet krémes lepényeket vásárolni,
mivel ez az ozorai parasztháznál
készült, ezért elnevezték,
nem mi, hanem még az előttünk
lévő generáció parasztkrémesnek.
A baráti társaságomban mindenki
nagyon szereti, mondhatom, imádják,
azt mondják nekem, ha összejövünk,
hogy "semmit ne süssél,
csak parasztkrémest!"
35 dkg lisztet készítettem ide, ehhez
teszünk 15 deka zsírt vagy margarint.
Én általában nem zsírt
használok, inkább margarint.
Most egy kicsit szétmorzsolom
a margarint a lisztben,
hogy könnyen eldolgozható legyen.
Most egy tojássárgáját kell
hozzáadnom,
kettéválasztom, a tojásfehérjét
majd a krémhez fogom hozzárakni.
Egy pár kiskanál cukrot dobok bele,
egy csipetnyi kis sót
is dobok a tésztába,
egy kis tejfölt és akkor
összegyúrjuk.
Puha tésztát készítünk, tejjel
is lehet a tésztát összegyúrni.
Ilyen állagú tésztának kell lennie,
amiben az ujjamat jól el tudom
nyomni,
mert akkor tudom szépen kisodorni.
Kettévágom, tehát
megfelezem a tésztát,
kettő darab lapot
fogok ebből sodorni.
Azért is szeretem csinálni,
mert nem annyira munkaigényes.
Előveszem a tepsit,
ezt szépen fölhajtom, belerakom,
nem kell zsírozni a tepsit,
mivel ez egy zsíros tészta.
És berakom az előmelegített sütőbe.
Amíg ez sül, addig a
másik lapot is kisodorjuk.
Ez körülbelül 10 perc alatt sül
meg és utána rakom be a másikat is.
Amelyik lap szebben sikerül,
de én általában az elsőt szoktam,
az lesz a teteje.
Már az interneten elküldtem
e-mailben távoli ismerősöknek
is a receptjét, mert
mindenki nagyon szereti,
aki már evett belőle, az mindenki
igényt tart rá, hogyha jönnek
hozzánk,
akkor okvetlen krémes lepénnyel
várjam őket, mert ez a kedvenc.
Ez már jó, most felkockázom,
és ezt addig kell felvágni,
amíg forró, mert amikor
már kihűlt, akkor törik.
Elkészítjük a krémet,
4 tojássárgájára van szükségünk,
a fehérjét is fel fogjuk használni
majd, amikor már megfőtt a krém.
Tehát 4 tojássárgája,
25 deka cukor, elkeverjük,
én nem szoktam habosra keverni,
csak elvegyíteni,
és hogy könnyebben vegyüljön,
öntöm a tejet is hozzá.
Én 15 deka lisztet teszek bele,
egyszerre nem szabad
beletenni a lisztet,
mert ha egyszerre beletesszük,
akkor furkós lesz, csomós.
Amikor már beleraktam
az összes lisztet,
akkor már folyamatosan önthetjük
bele a tejet és fölrakjuk a gázra.
Összesen egy liter tej kell
és körülbelül kettő vaníliás cukor.
Hogyha ez megfőtt,
belerakjuk majd a habot.
Nem megy ez ám egyből bele,
mert ez úgy meg van keményedve,
hogy nem jön ki belőle olyan
könnyedén, úgy kell belerázogatni.
Utána egy picit kell, hogy hűljön,
most beletesszük a 10 deka margarint,
már nem forró, csak
langyos és addig keverjük,
amíg el nem olvad és
akkor már kész is a krém.
Most ráöntjük a lapra,
elegyengetjük a tetejét,
ráraktuk a lapokat a tetejére,
porcukorral megszórtam a tetejét
és ezt most majd kockára vágjuk
és lehet fogyasztani.
...
Több
Földrajzi név:
Ozora

Személyek

09:21:51

Schranz Istvánné

09:26:27

Varga Jánosné

09:30:41

Kovácsné Biczi Erika

09:33:41

Kovács Klára

09:35:39

Döllesné Gosztola Edit

09:37:57

Ruzsa Róbert

09:46:29

Körmendi Irén

Kiemelt részek

09:21:35

Ízőrzők: Ozora

11:32:14

Ízőrzők