Ízőrzők - Harta
Gyártási év: 2010 | Adásnap: 2010. március 28.
Időpont: 14:46:28 | Időtartam: 00:29:58 | Forrás: Duna TV | ID: 967890
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 29 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: HartaEpizódcím: Harta
Műsorújság adatai: (nincs kh.) Feliratozva a Teletext 222. oldalán. (színes, magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2010) Harta a bútorfestészetéről is ismert, 3800 fős Bács-Kiskun megyei nagyközség. Háromszáz évvel ezelőtt sváb családok telepedtek ide. Hartán a mai napig nagy gondot fordítanak a hagyományok megőrzésére és helytörténeti gyűjteményük karbantartására. A filmből megtudhatjuk, hogyan készülnek tradicionális ételeik, mint például a kakaskirály rétestésztában, a hartai zsiványpecsenye, a főtt bundás kenyér, a pandor gulyás és a vízen kelt kútkifli. A filmből megtudhatjuk, hogyan készülnek tradicionális ételeik, mint például a kakaskirály rétestésztában, a hartai zsiványpecsenye, a főtt bundás kenyér, a pandor gulyás és a vízen kelt kútkifli. Alkotók: Móczár István - rendező Móczár István - operatőr Róka Ildikó - szerkesztő
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Kakaskirály rétestésztában - Rétes leves - Hartai zsiványpecsenye - Főtt bundás kenyér - Pandúr gulyás - Kútkifli
Teljes leirat:
- Hartán vagyunk, Bács-Kiskun megye
nyugati peremén,
a Duna parttól 600 méterre,
Budapesttől délre 100 kilométerre,
a Duna bal partján, egy 3800 lakosú
nagyközségben,
Solt és Kalocsa között
körülbelül félúton.
Hartának az újkori múltja közel
300 esztendő,
amikor Németország különböző
területéről
a szebb jövő reményében
sváb családok települtek ide.
Újkori történelmünket is innen
írjuk az elmúlt 300 esztendőben.
Hagyományaink elsősorban
a sváb hagyományok,
amit a mai napig a Hagyományőrző
Kulturális Egyesület ápol.
Az egyesület tánccsoportja
korhű ruhákban régi táncokat
bemutatva őrzi a múltat.
A kulturális egyesület megpróbálta
számba venni a múlt örökségét.
Van egy klubházuk, ahol gyűjtik
a régi ereklyéket.
Van egy helytörténeti gyűjteményünk,
annak egyik része ez a tájház.
Szeretnénk ezeket tovább bővíteni.
Amit még Hartáról tudni kell és
különlegesnek számít,
a hartai bútorfestészet.
És hagyományainkból eredően
van néhány olyan gasztronómiai érték,
amit illik bemutatni.
Kitűnő horgász vizeink vannak:
a Kékesi-tó, a Duna, a
Dunavölgyi-főcsatorna és környéke.
Szívesen látjuk a vízről érkezőket,
a kerékpárral érkezőket
és mindenkit, aki kíváncsi
a településünkre.
- Először kakaskirályt rétestésztában
készítünk.
Ez előétel, ami a hortobágyi
palacsintához hasonlítható.
Ez úgy készül, hogy megpucolok
két fej hagymát.
A tisztításnál a hagymát mindig
ketté vágom,
mert így könnyebb levenni a
héját.
Apró kockára vágjuk és beletesszük
a lábasba.
Egy kis zsírt teszünk hozzá
és üvegesre dinszteljük,
mert szét kell főnie a pörköltben,
mert ennek a szaftjával fogjuk
meglocsolni a rétest.
Ha ilyenkor egy csöppnyi vizet
teszünk hozzá, sűrűbb lesz a szaftja.
Hozzá tesszük a megtisztított,
megmosott kakas húst, és pároljuk.
Felöntjük egy kis vízzel, megvárjuk,
hogy felforrjon,
majd beletesszük a fűszereket.
Teszünk bele édes paprikát,
fekete borsot,
két kanál sót és 3 gerezd fokhagymát.
Összekeverjük a fűszerekkel,
visszatesszük a fedőt és
puhára főzzük.
Körülbelül 1,5-2 óra alatt
fő meg a pörkölt.
- Hét végén, ünnepeken sokszor volt
rétes Hartán, sokan kedvelték.
Elkészítem a rétes tésztát, amibe
lesz a kakaskirály pörkölt.
40 dkg félfogós lisztet teszek
a tálba, pici sót teszek a vízbe,
egy tojást ütök bele,
kicsit összekeverem,
csak vizet kell hozzá adni.
Sokféleképpen készül a hartai rétes,
van, aki kelt rétest készít,
de nálunk sós túrós rétes volt
legtöbbször.
Egy kanálnyi zsírt teszek még bele
és jól ki kell dolgozni.
Ha nincs jól kidolgozva, akkor
nem lehet nyújtani.
Ez a legnagyobb munka,
a többi már egyszerűbb.
Deszkán kell jól összedolgozni,
hogy ne legyen ráncos.
Pihentetni kell egy ideig.
- Elkészült a kakas pörkölt
és kicsontoztuk.
A színhúst ledaráljuk.
Ha száraznak találjuk a húst,
teszünk hozzá szaftot.
Ezt a vasárnapi maradék
kakaspörköltből is meg lehet
csinálni.
Habarást csinálunk, amivel besűrítjük
a szaftot.
Ezzel locsoljuk meg az elkészített
rétest.
- Megpihent a rétes tészta,
kezdem a nyújtást.
A közepét jól ki kell húzni,
hogy vékony legyen.
A szélét le kell szedni, mert
túl vastag.
Ebből készül majd a rétes leves.
Meglocsolom zsírral.
Egyenletesen elosztjuk a tölteléket,
hogy mindenhova jusson.
Zsírral átkenem a tetejét,
puhább lesz a tészta.
- Az Idősek Klubja Intézményében
vagyunk Hartán.
Az időseknek olyan programokat
próbálunk szervezni,
amelyben lehetőségünk van a többi
generációval való találkozásra.
Fontosnak tartjuk ezt azért,
mert az idősek a magukban hordozott
értékeket
tovább tudják adni a fiatalabb
generációnak.
Olyan programunk volt az
elmúlt évben,
amelyben az iskola hagyományőrző
szakkörös gyermekei
az idős nénikkel közösen hartai
hagyományos régi ételeket főztek.
A sikert bizonyítja, hogy kiadtunk
egy könyvet
a Hagyományőrző Kulturális Egyesület
közreműködésével
Hartai konyha címmel.
Idén kézimunka hagyományápolást
próbálunk a gyerekeknek átadni.
Az elmúlt alkalommal hartai
rongylabdát készítettünk,
a gyerekek átvették ennek a
technikáját.
Nagyon élvezik ezeket az
együttléteket.
Tutyi kötő tanfolyam is működik
a klubban.
A tutyi a régi, tradicionális
hartai viselet lábbelije.
Nem egyszerű kötni a cifra tutyit,
öt kötőtű szükséges hozzá,
de a nagymamák az unokáknak
nagyon szívesen megmutatják.
Most is főként az idősek klubja
tagjaival
a régi hartai ízeket idézzük fel, de
persze újabb ételeket is készítünk.
- Rétes levest készítek.
Ez sima köménymagos rántott leves,
erre használjuk fel a rétestészta
leszedett szélét.
Rétessütés alkalmával
készítik ezt a levest.
A tészta minden részét felhasználták.
Először rántást készítünk.
Zsírt teszek a lábasba, kicsi lisztet
megpirítok benne,
paprikát teszek rá és vízzel
felengedem.
Köménymaggal, sóval ízesítem.
Csak addig kell forralni,
amíg a rántás megfő.
Kinyújtom a tésztát, ez már nem
fog úgy kinyúlni, mint a másik.
Meglocsolom zsírral, összetekerem
és mehet a tepsibe.
Ha megsült a rétes, kicsit hűlni
hagyom és beleaprítom a levesbe.
Lehet fogyasztani.
- Harta, mint Duna menti település,
egy látványos, érdekes terület.
Itt van a Duna az ártéri erdővel.
Meg lehet közelíteni kerékpárral is,
idén adták át a kerékpárutat,
ami egy európai hálózatnak a része.
Tudomásom szerint az Atlanti-óceántól
a Fekete-tengerig ezen el lehet
közlekedni.
Ezen kívül Hartán és az ártéri
Duna parton kívül
vannak még szikes pusztáink,
amelyek látványosak akármelyik
hónapban.
Érdemes eljönni, mert a természetnek
egy olyan háborítatlan részét
kaptuk meg elődeinktől,
amit még szeretnénk mi,
természetvédők megőrizni
és az utókornak is átadni, hogy
élvezhessék ezt a növény-
és állatvilágot.
A Duna partján van egy,
a polgármesteri hivatal által
védett terület.
Ahogy beérünk a
Felsőzátonyi-szigetre,
a kis Duna és a nyári gát
között húzódik.
Nem túl nagy terület.
A szélessége általában 100-150 méter,
hosszúsága 1,5 km,
de mégis meglelhetők azok
a növény fajok,
amik jellegzetesek a Duna mentén.
- A következő étel hartai zsivány
pecsenye,
amihez a méltán híres hartai
kolbászt fogjuk használni.
Ezt a kolbászt a hartaiak évek óta
készítik, nagyon jó hírneve van,
ami elsősorban az összetevőinek
köszönhető.
De hozzá járul az is,
hogy Hartán a házak hajdan
60-70 cm-es vert fallal készültek,
és a spájz rendkívül hűvös volt,
jól szellőzött.
Ezekben a spájzakban nagyon finomra
érik a hartai kolbász,
ami igen közkedvelt az országban.
Ezen kívül kell személyenként
két szelet karaj.
Készítünk egy zöldbabos,
kolbászos ragut,
amivel a natúr szeletet leöntjük,
rizs köretet adunk hozzá.
Először a köretet készítjük,
mert a legtöbb idő a rizs
főzéséhez kell.
Egy edénybe kevés olajat teszünk,
hozzá adjuk a rizst,
amit kissé megpirítunk.
A rizsről annyit tudni kell,
hogy mikor hozzá adjuk a vizet,
nem szabad kevergetni.
A forró rizsre ráöntjük a vizet,
betesszük a sütőbe.
Magától megpuhul a rizs, mire
elkészül az étel, a rizs peregni fog.
A húst kiklopfoljuk, majd
lisztben megforgatjuk.
Egy serpenyőbe olajban kisütjük.
A hús teteje kifehéredett,
azt jelenti hogy már megsült.
Elkészültek a natúr szeletek,
áttesszük egy másik edénybe,
amiben puhára pároljuk.
Öntünk alá kevés vizet.
Fűszerezzük borssal, csipetnyi
sóval, apróra vágott fokhagymával.
Mire megpárolódik, a fűszer és a
fokhagyma átjárja a húst,
kellemesen fűszerest húst kapunk.
Amíg párolódik a hús,
elkészítjük a ragut.
Kell egy üveg lecsó, de készítjük
friss lecsóval is.
Teszünk bele zöldbabot
és a méltán híres hartai kolbászt.
A csípős kolbászt vékony karikákra
szeljük, és hozzá tesszük a lecsóhoz.
Elkészültek az alapanyagok.
Szép fűszeres húst kaptunk,
mellette a lecsó.
Nekifogunk a tálaláshoz.
- A hartai Hagyományőrző Kulturális
Egyesület
helyi hagyományőrző munkája
immár 46 éve folyamatos.
Az első hartai népviseletbe öltözött
tánccsoport 1963-ban alakult.
1987 óta működünk egyesületi
formában,
melyben példás sikerességgel valósul
meg a hartai hagyományok ápolása
és tovább adása
az ifjú nemzedék számára.
A néptánc mellett néprajzi anyagokat
is gyűjtünk,
tutyi kötő tanfolyamot szervezünk,
népi gyermek játékokat és
dalokat gyűjtünk.
- Főtt bundás kenyeret készítek,
ami régen a szegény ember
eledele volt.
Száraz kenyér
minden háznál akadt.
Felszeletelem a kenyeret,
a szélét levágom,
majd összemorzsolom.
A háromnapos kenyér
a legjobb.
Valamikor az őseink kemencében
sütötték a kenyeret,
akkor egy hetes kenyér is volt,
az volt a legjobb.
A házi sütésű kenyeret lehetett
morzsolni.
Ezt megpirítom sóval, zsírral.
Amíg melegszik a zsír,
összevágom a petrezselymet.
Ez nagyon finom ízt ad neki.
Már pirul, teszek bele sót,
a petrezselymet,
és akkor teszek rá paprikát,
ha kifőtt a kenyér.
Liszttel, sóval és vízzel sűrű
habarást készítünk,
a felszeletelt kenyeret
belemártogatjuk
és a forrásban lévő sós vízben
1-2 percig főzzük.
Kiveszem a kenyeret és a
morzsába forgatom.
Ezt általában ebédre,
vagy ha kint dolgoztak a földeken,
vacsorára készítették
egy csipetkés krumpli levessel,
vagy bablevessel.
Ha nem volt benne füstölt hús,
ezt adták hozzá.
- A Hartára érkezők a Templom utcában
találják a két múzeum házat,
a falu közepén felismerhetőek a két
piros tornyú protestáns templomról.
Ahol most vagyunk, a hartai
sváb ház,
amit Rétfalvy Teofil tanár úr
alapított.
1967-ben kezdődött a helytörténeti
gyűjtő munkának a láthatóvá tétele.
Az udvaron római kövek 1500 évre
utalnak,
amikor II. Theodosziosz bizánci
császár idejében
Herta volt ennek a római toronynak
és a környéknek a neve.
300 évet jelölnek az itt lévő régi
evangélikus, református sírkövek,
amelyek a falu történelmi
újra kezdését jelentik.
Az épületben a hartai festett bútor,
ami igazán látványos.
Két szoba is van, most a 100 éves
szobában állunk.
Látszik a Grőb család neve mellett
az évszám: 1899,
nagyon szép régi darabok.
A tájház első szobájában
élő népművészet szoba van,
ami 50 éves enteriőrnek felel meg.
Van egy nagyon régi, fából fabrikált
bodzaprésünk is,
amit még a tanár úr gyűjtött,
és néhány fotó, hogy nyár végén
leszedjük a bodzát
és lekvárt főzünk.
Valamikor ez hagyomány volt,
és kezdik újra felfedezni, hogy
nem is olyan rossz.
Fanyar édes, de azért kellemes
a bodzalekvár zamat.
Öt házzal arrébb van
a felvidéki emlékszoba.
A második világháború után
a német ajkú hartai nép harmadának
mennie kellett,
Felvidéken pedig bevagonírozták az
ottani magyar ajkúakat,
azoknak meg jönniük kellett.
Mentek a vonatok,
jöttek a vonatok.
Ez nagy szomorúság volt.
Ami ebben az öröm - és most már
60 év után megnyugvás lehet -
hogy csodálatos kulturális
dolgokat hoztak magukkal.
Ez 60 évig szunnyadt.
Ezeket kezdjük 10 év óta gyűjtögetni.
Jött Hartára egy múzeológus,
aki segített,
a Tájház Szövetség is segített
és összehoztunk annyi tárgyat,
hogy egy pályázat által
a reneszánsz év kicsengéseként
fel tudtuk avatni
ezt a felvidéki kulturális és
történelmi emlékhelyet.
Ebben a felvidéki házban
egy másik szobában kapott helyet
egy kiállítási anyag, ami a két
háború közötti Hartát ábrázolja,
Gallé Tibor festő alkotásai.
- A következő étel fantázia neve
pandúr gulyás.
Rendkívül laktató és finom
egytálétel,
ami a gulyáslevesnek egy
különleges változata.
Az étel elkészítéséhez kb. 40 dkg
vöröshagymát használok,
amit apró kockára vágok.
Teszek hozzá zsírt,
amin megdinsztelem.
Amíg a hagyma dinsztelődik,
megcsinálom a pirított gombát
és a pirított velőt.
Pucolunk mindegyikhez egy-egy
fej hagymát, amit apró kockára vágok.
A zsír helyett kevés olajat
használok.
A gombához több olajat öntök.
Összevágom a gombát.
Meglehetősen soknak tűnik,
de a pirítás közben összeesik.
Az elején nem szabad megsózni a
gombát, mert kiadja magából a vizet.
A végén ízesítjük.
A húst is hozzá adjuk a hagymához.
A másikhoz hozzá adjuk a velőt.
Egészben is belerakhatjuk, mert
sütés közben széjjel megy.
Jogos a kérdés, miért külön pirítjuk
a gombát és a velőt,
miért nem egyszerre az egészet?
Próbáltuk már úgy is, de teljesen
más ízt kapunk.
A főtt gombának és a főtt velőnek
más lesz az íze, ez lehet az oka.
Ha összefőzzük, nem kapunk olyan
finom ízt, mintha külön készítjük.
Kevés petrezselymet vágok a
gombához, ami vitamint is tartalmaz.
Nem csak ízletessé, szebbé is teszi
az ételt.
A pörkölt alá teszünk egy kis vizet
és lefedjük.
Gyönyörű fehér a gomba, friss
petrezselyemmel.
Borssal, sóval ízesítjük.
A velőre is szórhatunk egy kis sót
és borsot, úgy látom, el is készült.
A pörkölthöz teszünk pár darab
fokhagymát ízesítésként.
Rátesszük a fedőt,
hogy tovább puhuljon.
Lassan elkészül a pörkölt,
befűszerezzük,
rátesszük a zöldség féléket.
Szórunk rá őrölt fekete borsot,
köménymagot,
pár darab babérlevelet, őrölt
pirospaprikát,
és mint minden magyaros étel,
ez is úgy jó, ha kicsit csípős,
teszünk hozzá egy kanálnyi
erős paprikát.
Felöntjük vízzel, amíg fő,
összevágjuk a zöldségeket.
Beletesszük a zöldséget,
az apróra vágott burgonyát.
Megvárjuk, amíg megfő és hozzá
keverjük a többi kelléket.
Először a gombát, utána a velőt.
Igen sűrű, tartalmas egytálétel
készül belőle.
Hozzá tesszük a tejfölt.
Ha összeforr, mustárral ízesítjük,
ha szükséges, utána sózzuk.
Elkészült a pandúr gulyás,
kellően sűrű, finom íze van.
Eloszlik benne a gomba, a velő.
Jó étvágyat kívánok hozzá
mindenkinek.
- Hartán születtem, itt nőttem fel.
A nagyszüleimnek voltak régi festett
bútorai, azok közt nőttem fel.
Mindig nagyon szerettem rajzolni,
festeni.
Régen még festett Knódel János bácsi,
és Himpelmann Péter bácsi,
aki a népművészet mestere is volt,
nagyon szépen tudott festeni.
Eljárogattam, néztem, hogy festenek,
megengedték, hogy én is fessek.
Lassan megtanultam a festészet
fortélyait.
A legrégebbi bútorok az 1820-as
évekből maradtak fent.
Először lazább mintákat festettek.
A Duna-menti asztalos műhelyek
hatással voltak
a hartai asztalosokra,
sok motívumot tőlük vettek át.
Kialakult egy egyedi stílus.
A központi motívum korsóba,
vagy kehelybe állított virágcsokor.
Színösszeállítása egyedi: sötétkék
alapon hétféle színt használunk.
Nagyon szép munka, érdekes,
sok türelem kell hozzá.
Minden egyes darab egy kihívás,
hogyan tudjuk díszíteni.
Ez a majdnem 200 éve élő bútor festő,
asztalos ipar
a mai hartai lakosok körében
még most is él.
- A sváb neve prunekipljte,
vízen kelt kútkifli.
Régen megcsinálták a tésztát,
a szalvétát belisztezték,
belekötötték a tésztát és
a kútba engedték.
A vödörben volt a víz, ott kelt meg.
Most már nincs kút, csak betesszük
a hűtőbe és hagyjuk kelni.
Szombaton csináltam az unokáimnak,
egész héten tudják enni,
mert eláll a sütemény.
Úgy készül, hogy langyos tejbe
teszünk cukrot és az élesztőt,
hagyjuk felfuttatni.
A lisztet összemorzsoljuk a zsírral,
teszünk bele sót,
a kelesztett élesztőt,
3 tojás sárgáját,
citromhéjat és a tejfölt.
Meggyúrjuk a tésztát, nem szabad
lágynak lenni és hagyjuk kelni.
Ha megkelt, betesszük a tölteléket
és mehet a sütőbe.
Régen nem margarinnal sütötték,
hanem zsírral.
Én is zsírral csinálom,
mert sokkal jobb, mint margarinnal.
Jól kidolgozzuk és betesszük kb. egy
órahosszára a hűtőbe, hogy keljen.
Megkelt a tészta, kinyújtjuk és
kifliket csinálunk belőle.
Négyzeteket vágunk és beletesszük
a tölteléket.
Csinálunk lekvárosat, diósat,
de lehet üreset is.
Kezdjük a dióval.
A diót felfőztük egy kis cukorral
meg egy kis tejjel,
és ha van citromhéj, azt is
szoktunk beletenni.
Megcsináltuk a kifliket, megmártjuk
tojás fehérjében és a cukorban.
A cukor rákaramellizálódik
sütés közben.
Mindig olyan lekvárt használjunk,
ami kemény, nem folyik ki.
Betesszük a sütőbe, körülbelül
20 percig sütjük.
- Harta egy kincs a Duna mellett.
Értékeinek egy részét
a természet adta,
másokért az itt élő szorgos emberek
dolgoztak meg.
Reményeink szerint a fiatalok
megőrzik
mind azt a sok szép hagyományt,
amit az idősek oly nagy
gonddal ápoltak.
Mind ezeket büszkén ajánlhatjuk
a hozzánk látogatóknak is.
Búcsúzóul Teréz anya szavait
szeretném idézni:
"Senkit ne eresszetek az útjára úgy,
hogy jobbá és boldogabbá ne
tennétek."
...
Több
Földrajzi név:
Harta

Személyek

09:16:50

András István

09:18:25

Kónya Ferenc

09:19:42

Frits Konrádné

09:22:39

Andrásné Frits Mária

09:24:10

Arrasz Mártonné

09:26:01

Kovács Sándor

09:30:24

Iván Andrea

09:33:20

Gottschall Péter

09:40:51

Sebőkné Leitert Julianna

09:42:33

Schmehl Péterné

Kiemelt részek

09:16:35

Ízőrzők: Harta

11:32:14

Ízőrzők