Ízőrzők - Tótszerdahely
Gyártási év: 2009 | Adásnap: 2009. szeptember 26.
Időpont: 15:10:15 | Időtartam: 00:33:32 | Forrás: Duna TV | ID: 873658
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 33 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: TótszerdahelyEpizódcím: Tótszerdahely
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő film (2009)) (nincs kh.) Feliratozva a Teletext 222.oldalán. (színes, magyar ismeretterjesztő film, 31 perc, 2009) A horvát nemzetiségi Tószerdahely Nagykanizsától 18 kilométerre fekszik, délről Horvátországgal és a Murával határos. Gasztronómiájában igen erősen őrzi a horvát ízeket. Jellegzetes étele a disznóölések idején tálalt savanyúleves, az árpagyönggyel készített hagyományos és az e tájegységen honos kukoricadarás hurka, a "vágott zsírral" hintett laska és a pácolt hal. A tésztafélék közül a diós kukoricapogácsa és a túróval és répával ízesített "totyógós" rétes receptjét is megismerhetjük a filmből. A horvát nemzetiségi Tószerdahely Nagykanizsától 18 kilométerre fekszik, délről Horvátországgal és a Murával határos. Gasztronómiájában igen erősen őrzi a horvát ízeket. Alkotók: Móczár István - rendező Móczár István - operatőr Róka Ildikó - szerkesztő
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Savanyú húsleves - Kukoricás pogácsa - Laska és zlicsnaka - Pácolt hal - Kukoricakásás hurka - Árpagyöngyös hurka - Tótszerdahelyi „totyogós” és répás rétes
Teljes leirat:
- Tótszerdahely a 7-es autópályától
délre helyezkedik el,
Nagykanizsától 18 kilométerre,
Letenyétől 10 kilométerre.
Egy horvát határ menti településről
van szó.
Szinte a szomszédban van a Mura,
egy kilométerre a településtől.
Amit feltétlen érdemes megnézni,
az 1993-ban felszentelt új templom.
A második világháború előtt
megvásárolták az építő anyagokat,
aztán a 70-es években akart a falu
újból templomot építeni,
ekkor nem kaptunk építési engedélyt
és a 90-es években fogalmazódott meg
újra, hogy templomot építsen a falu.
1993-ban felépült a falu temploma,
immár harmadik nekifutásra.
Azt még meg kell említenem, hogy
teljes egészében társadalmi munkában
épült.
Mindenképpen érdemes megnézni
Fedák Sári volt kúriáját,
amit az elmúlt időszakban
újítottunk fel.
Valamikor az egyik rajongója
vásárolta meg ezt az épületet,
és 300 hold birtok is tartozott
hozzá, nagyon szép park.
Említésre méltók még a falu mellett
található tavak és a Mura.
A Mura mindig is az egyik megélhetési
forrása volt a település lakóinak.
Idegenforgalmi szempontból is
fontos,
hisz a Murán elkezdjük a következő
időszakban szervezni a rafting
túrákat.
Mivel Magyarország leggyorsabb
folyója,
ezért a vízitúrázóknak a paradicsoma
lehet a horgásztavakkal együtt.
A lakodalmak egy része még mindig
a hagyományos horvát lakodalom.
Augusztusban minden alkalommal
megrendezzük a rétes fesztivált.
Ez jellegzetes, a falunappal
egybekötött ünnep.
A település nagy része a mai napig
megőrizte horvát identitását.
- Savanyú levest készítünk
disznó tarjából.
Amikor még otthon tartották a
lakodalmakat,
mindig savanyú levest főztek
véres hurkával, májas hurkával.
Még kocsonya is volt hozzá.
Régen nem a kultúrházban voltak
az esküvők, hanem otthon, a háznál.
Horvátul kisela juha.
Ez volt a reggeli.
A húst felkockázom.
Nagyon jól meg kell főzni,
akkor kell rántás tenni rá.
Más nem kell hozzá,
csak a végén ecet.
Belerakjuk a lábasba és annyi vizet
öntünk rá, amennyi ellepi.
Teszünk bele sót, paprikát,
babérlevelet, hagymát, fokhagymát.
Ennek a levesnek legalább
két órát kell főni,
attól függ, milyen fiatal a hús.
Amikor puha a hús, akkor kell
a rántás megcsinálni.
Ha kész, félre húzzuk, pirospaprikát
teszünk bele
és felengedjük hideg vízzel.
Mikor felforr, beletesszük a levesbe.
Amikor kész, akkor teszünk bele
ecetet.
- Ez egy horvát nyelvű falu,
a környéken több is van.
Mi, idősebbek horvátul beszélgetünk.
Sőt, szívesebben beszélgetünk
egymás között horvátul,
őrizzük a nyelvünket.
Nem irodalmi nyelv.
Az iskolában a gyerekek már irodalmi
nyelven tanulnak horvátul beszélni.
Jobban megértjük egymást.
Talán észre is lehet venni a
kiejtésünkön,
hogy inkább horvátul beszélünk,
mint magyarul.
- Kukorica pogácsát készítünk
dióval,
ami nagyon tartalmas étel.
Amikor kimentek a mezőre,
vittek magukkal ebédre is.
Inkább szombaton csinálták
a családnak.
Leszitálunk 30 dkg kukoricalisztet,
teszünk bele 15-20 dkg diót,
sót, cukrot, 3 evőkanál tejfölt,
négy kanál zsírt,
egy kávéskanál szódabikarbónát
és a sütőporból is annyit.
Meggyúrjuk.
Állni nem kell neki.
Kis pogácsákat csinálunk.
A tetejét zsírral bekenjük
és megsütjük.
- A Tótszerdahelyi Nyugdíjasokért
Egyesület 2003-ban alakult,
az ének csoport 2004-ben.
A környékbeli falvakban,
Nagykanizsa térségében minden
faluban van nyugdíjas klub,
vendégszereplésre meghívnak
oda-vissza alapon.
Sokat járunk fellépni.
Szeretnek énekelni a hölgyek és
szeretnek közösségben élni.
Hetente két-három alkalommal
együtt vannak,
próbálnak, beszélgetnek,
énekelnek.
Mivel horvát lakta falu,
50-50 százalékban
horvát és magyar dalokat énekelnek.
- Egy nagyon régi étel fajtát
készítek, amit az öregek csináltak.
Gyors, reggelire szokták adni,
laktató, olcsó, egyszerű.
Volt, aki egyszerre többet csinált
belőle
és bármikor elővette a tésztát
és percek alatt megcsinálta.
A neve: laska, horvátul krpice.
Ehhez kell liszt, só és víz.
50 dkg lisztbe teszek sót
ízlés szerint
és vízzel összegyúrom.
Olyan tésztát gyúrok, ami
könnyen nyújtható.
Ebből az alapanyagból több fajta
tésztát készítettek,
én most zlicsnakát készítek.
A laskát régen asztali tűzhelyen
platnin sütötték.
Utána le kell forrázni és ki hogy
szerette.
Lehet vágott zsírral, a horvátságban
sokat készítettek,
mikor disznóölés volt, tokaaljából,
vagy zsírosabb szalonnából.
Megabálták, ha kész volt leszedték
a hús darabokat és a bőrkét
és deszkán összevágták apróra.
Sokat csináltak belőle és elrakták
véndőbe, olyan, mint a hordó.
Jól megsózták és a bőrkét és a
húsdarabokat is elrakták a darált
zsírba.
Egy réteg zsír, a bürke darab, megint
egy réteg zsír, aztán a hús darabok.
Nagyon finom volt tavasszal
újhagymával, fokhagymával.
Ez a laska is vágott zsírral
lesz elkészítve.
Valamelyik nap is csináltam,
édesanyám ette meg én.
Régen az emberek
- nem volt közösség, téesz,
mindenkinek volt földje,
állata - inkább reggel főztek.
Volt krumplis tészta, dödölle,
leves, laska, zlicsnaka.
Meg nem tea meg felvágott
volt a reggeli, hanem tésztafélék.
Télen összejártak az emberek
tollat fosztani, tökmagozni,
vagy meséket mondani egymásnak.
Volt egy öreg néni,
aki mindig halottakról mesélt nekünk,
kislányoknak.
Ha éppen nyílt az ajtó, felugrottunk,
mert megijedtünk.
Régen asztali tűzhelyen platnin
sütöttük, de most lehet gáztűzhelyen.
Teszünk rá egy vas lapot,
vagy villany lapon.
Kisütöttük a tésztát, feltördeljük
apró darabokra egy tálba.
Le kell forrázni sós vízzel.
Leszűrjük, tányérba rakjuk
és vágott zsírral leöntjük.
A zlicsnaka is egyszerű.
Ugyanaz az alapanyag, más formájú,
meg úgy kell kifőzni, mint a
másik kifőtt tésztát.
Össze kell vágni késsel
nudli alakúra.
Ki kell főzni, leszűrni és lehet
hagymás zsírral leönteni,
lehet túróval.
Én most összesütöm a vajat tejföllel.
Ezt is reggelire szokták készíteni.
Régen a tésztafélék mentek,
mivel egyszer volt disznóvágás,
és azzal spóroltak, meg talán
egészségesebb volt a kevesebb
húsfogyasztás.
Megszórom egy kis túróval és
leöntöm vajjal összesütött tejföllel.
- Tótszerdahelyt folyók veszik körül
és halastavunk is van
és nagyon sokfajta hal van
ezen a vidéken
és többféleképpen készítették el.
Nekünk van egy saját családi
receptünk, ami pácolással készül.
Kell hozzá petrezselyemzöld,
étolaj, előtte a halat besózzuk.
Pár órát hagyjuk állni,
majd leöblítjük a fölösleges sót.
Olajos pácot csinálunk.
Petrezselyem zöldet felvágunk,
beleöntjük az olajat,
belerakjuk a halat, megforgatjuk.
Legalább egy napig hagyjuk a pácban,
de lehet 2-3 napon keresztül is.
Berakjuk a hűtőbe 2 napig érleljük,
utána lehet sütni.
Mikor kiszedjük, kifacsart citrommal
meg kell locsolni picikét
és a páclével bekenni.
Ha vendégek jönnek váratlanul,
ki lehet venni, meg lehet sütni.
Sütni a hegyre szoktunk menni,
ott megsütöttük
és szeletelt friss, puha kenyérrel
nagyon finom, ízletes.
- A mai rendezvény a májusfa
kitáncolás.
Ebből az alkalomból kaptunk
egy disznót,
azt dolgozzuk fel.
Hívtunk vendégeket is,
szeretnénk jól érezni magunkat.
Most hurkatöltés lesz,
húsos káposzta főzés.
Ebből az alkalomból rendeztük ezt az
összejövetelt.
Hurkát csinálunk burizs kásával,
vagyis árpagyöngyével.
Előzőleg az árpát meg kell áztatni.
Házilag otthon hántoltunk.
Nem volt mindenkinek hántolója, hanem
elmentünk egymáshoz elkérni.
Volt fából készítve egy tuskó,
mélyedés volt benne,
beleraktuk az árpát és
egy pedált vertünk a lábunkkal.
Én is csináltam.
Most már hántoltan lehet venni
az üzletben.
- Az árpagyöngyét megfőztük,
leöblítettük, leszűrtük.
Aba lébe rakjuk a disznófejet,
szalonnát, tüdőt és fűszereket:
babérlevelet, magyar borsot,
hagymát és sót.
Egy óra kell neki, hogy megfőjön.
Ha megfő, kiszedjük,
lecsontozzuk a húst.
Ha kihűlt lehet darálni.
- Az árpagyöngyéhez kevertük
a ledarált húst, a vért.
Jól összekevertük, fűszereztük
sóval, majoránnával,
kakukkfűvel, borssal és
megdinsztelt hagymával.
Összekevertük és megtöltöttük
a hurkát.
Megabáltuk és lehetett sütni.
- Ez a levágott sertés mája,
ebből szoktak főzni a disznóvágóknak
ebédet.
Mikor végeznek ezt megeszik,
és folytatják a kolbász töltést.
- Ősszel elrakjuk a kukoricát,
hogy az egerek ne járják át.
Ledaráljuk, kitisztítjuk.
Kukorica kásás hurka lesz belőle.
Feltesszük sós vízbe főni,
bele a majoránnát,
babérlevelet, sót.
Ha megfő, hagyjuk kihűlni.
A hagymát megpároljuk,
összekeverjük a kukoricával,
úgy töltjük a vastag bélbe.
- Én most a vastag belet kipucolom
sóval, vízzel megmosni,
utána megtöltjük kukorica
kásával.
- Kézzel töltjük, mással nem lehet,
mert vastag.
Megfőzzük kicsit, utána megsütjük
szép pirosra.
- Ebből nem sokat készítettek,
mert nem mindenki szerette.
Nincs benne semmi hús,
csak a fűszerek, de nagyon jó ízű.
Úgy fogyasztottuk, hogy amiben
sült a hurka,
abba a zsírba belemártogattuk
és kenyérrel ettük.
Lehet hozzá savanyúságot enni,
vagy a véres hurkával együtt.
Régen csinálták, mostanában
nem csinálják.
- Régen nem volt olyan gazda
a faluban,
ahol ne lett volna disznóvágás.
Leginkább karácsony, új év között
vágták a disznót.
Összejöttek a közelebbi rokonok,
öten-hatan, egymásnak segíteni.
Mivel tél volt, nem maradhatott el
a házi kisüsti sem.
Ennek sokszor megvolt a hatása.
Nem úgy szúrták le a disznót
- régen szalmával perzselték -
volt olyan, hogy meggyújtották
a szalmát, a disznó elindult.
Futott egy pár métert és
elterült az állat.
Olyat is hallottam, hogy az ember
kicsit többet ivott,
közelebb ment a tűzhöz
és meggyulladt a ruhája.
A felesége mérgében - de viccesen -
odakiáltott,
hogy dobjátok őt is a disznó mellé.
Ezen sokat szórakozott a csapat,
jó kedv kerekedett.
Jött a vacsora ideje.
Finom leveseket főztek régen,
húsos káposztát, hurka volt,
pecsenye, kolbász és nem maradhatott
el a jó kedv sem, a nótázás.
Így fejeződött be a disznóvágás.
- A túrós és a répás rétesnek
a tésztáját készítjük el.
Nagyanyáink legfőképpen
lakodalomkor, búcsúkor,
megy nagyobb ünnepkor csinálták,
tőlük tanultuk.
A nagymamám nagyon szerette
csinálni.
Konyhán dolgoztam én is,
ott is sokat csináltunk.
Egy kg liszt kell két cipóhoz,
2 db tojás, só, zsír és langyos víz.
A nagymamámtól sokat tanultam,
mert édesanyám korán meghalt,
másfél évesen maradtam.
Nagyon szeretett lakodalmakban
főzni, meg nagy volt a család,
napszámosok is dolgoztak nálunk.
Tehenek voltak, jó tejföl volt,
meg tejszín,
nagyon finomat lehetett csinálni.
A konyhán is sokat dolgoztunk,
sok vendég volt.
Mikor nagyobb vendégek jöttek
Budapestről, vagy bárhonnét,
mindig tepsis rétes volt kirakva,
az volt az igazi.
Ez cserépedény, valamikor nem
nagyon voltak tepsik,
ilyeneket vettünk, a padláson
tartottuk.
Ha nagyobb ünnep volt, lehoztuk,
megmostuk, megtörölgettük.
A lakodalomban, ahol sok volt a
násznép, 20-25 tepsi ment el.
Mind cserép tepsi.
Keresztelő, ballagás,
mindig megy a túrós rétes.
Valamikor úgy adták, hogy főtt hús,
utána mindjárt a rétes.
Akkoriban sütemény nem volt,
mint most.
Sokat kellett csinálni belőle.
Jó erős kéz kellett.
Az enyém már ízületes, nehezen megy.
Szeretem csinálni.
Sokáig kell dolgozni rajta,
hogy nagyon sima tészta legyen.
A zsírt azért kell belerakni,
mert porhanyósabb a tészta.
A kéz is érzi, hogy most már
nyúlósabb a tészta.
Kiborítjuk, kétfelé vesszük
és tovább gyúrjuk.
Így szoktuk. Hogy ettől jobban
nyúlik-e? Az öregektől tanultuk.
Megkenjük olajjal és hagyjuk
pihenni.
Megcsinálom a túrós rétes töltelékét.
Kell 1 kg túró, főtt rizs.
Azért teszünk rizst, mert puhítja
a tölteléket.
Kell só, cukor, 5 db tojás.
A sárgáját mindjárt a túróba,
a fehérjét felverjük
és a végén adjuk hozzá.
Teszünk bele tejszínt, margarint,
meg egy pici zsírt is.
Ez paraszt rétesnek mondható,
amit csak a környéken csinálnak
az asszonyok.
Nagyon sok anyag van benne:
margarin, tejszín, zsír.
Fölfelé totyog, mikor sül,
ezért ez a totyogós rétes.
A tojásfehérje.
Zsírral kikenjük a tepsit.
- A réteshez csinálunk egy másik
tölteléket, répás tölteléket.
Ez kerek répából készül.
Meg kell hámozni, le kell reszelni,
és félórán keresztül hideg vízbe
áztatni, hogy az erős íze kimenjen
belőle.
Utána jól le kell csurgatni.
Egy liter tejbe teszünk egy csésze
cukrot, sót,
és abban felfőzzük a répát.
Amikor megfőtt megint lecsurgatjuk
szárazra és összekeverjük a túróval,
tojással, cukorral, meg egy kis
sóval.
Sót azért rakunk bele, hogy jobban
kihozza az édes ízt.
Összekeverem a túrót, kétfelé vesszük
a tojást,
teszünk bele 2-3 kanál cukrot
ízlés szerint, egy kis tejfölt
és belevegyítjük a répát is.
- Megpihent a tészta, megpróbáljuk
nyújtani.
Zsírral kicsit lelocsoljuk
és a tölteléket rárakjuk.
Rudakat csinálunk, elvágjuk
tányérral és tepsibe rakjuk.
- A töltelék egy nokedli szaggató
segítségével
egyenletesen került a tésztára.
- Azért vágjuk tányérral
és nem késsel,
hogy a szélei összeragadjanak,
nem folyik ki belőle a töltelék.
- Elég híg a töltelék, tejszínnel
le van öntve.
Mikor elkezd sülni, rotyog
a tepsiben, mintha forrna.
Ezért nevezik totyogós rétesnek.
Elkészítjük a répás túrós rétest is.
Megszórom búzadarával, mert a
répa levet ereszt.
Rászórjuk a tölteléket, megzsírozzuk,
tejszínes tejföllel meglocsoljuk.
Feltekerjük és tepsi hosszúságúra
vágjuk, megolajozzuk
és tejföllel megkenjük.
Ha megsül, szeletekre vágjuk
és cukrozzuk.
A rétes leeső részeit összegyúrtuk
egy kis vízzel,
kinyújtjuk, megzsírozzuk.
Egy tojássárgáját 2 dl tejfölt,
3-4 kanálnyi étolajat kikeverve
meglocsoljuk a tésztát
és feltekerjük.
Betesszük a tepsibe, megkenjük
a tetejét olajjal és megsütjük.
...
Több
Földrajzi név:
Tótszerdahely

Személyek

09:40:35

Tislér István

09:42:34

Nikli Istvánné

09:44:34

Markek Istvánné

09:45:11

Kuzma Józsefné

09:46:15

Proszenyák István

09:53:34

Rádi Péterné

09:55:27

Balazsin Józsefné

09:56:23

Rodek Lajosné

09:58:21

Balazsin Mártonné

09:59:07

Lukács Vincéné

10:01:59

Kuzma Józsefné

Kiemelt részek

09:40:25

Ízőrzők: Tótszerdahely

11:32:14

Ízőrzők