Ízőrzők - Domoszló
Gyártási év: 2008 | Adásnap: 2009. január 10.
Időpont: 15:17:29 | Időtartam: 00:32:35 | Forrás: Duna TV | ID: 737408
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 32 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: DomoszlóEpizódcím: Domoszló
Műsorújság adatai: Magyar ismeretterjesztő film
Domoszló a Mátra déli lankáin fekvő település, Eger és Gyöngyös között. Az itt élő asszonyok kedvelt ételeik közül bemutatják a kapucnyik, a krumpliganca, a vakcsirke, az almáslepény és a kemencés lángos készítését.
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Macok (mackó) - Krumpliganca - Vakcsirke- naprajka (kenyérfasírt) - Kapusznyik (káposztás kalács) - Almás lepény - Fahamuval fűszerezett domoszlói lángos
Teljes leirat:
- Domoszló település.
Amikor erről beszélni kell,
akkor az ember - különösen, ha
polgármester - egy kicsi elfogódott.
Községünk a Mátra déli lankáin
helyezkedik el,
- Nálunk mackónak, tótos ételnek
hívják ezt.
Régen a nagymamám, meg anyukám is
úgy csinálta,
hogy a leves mellé kiegészítő
étel volt.
Jól laktunk vele.
Most már az unokáimnak is
palacsintasütőben sütöm,
mert pirosabbra, ropogósabbra
jobban megsül, nagyon szeretik.
Tejföllel, sajttal eszik
a mai fiatalok.
Lereszelem a krumplit.
Teszek bele egy kis sót, 2 kanál
lisztet, egy tojást.
Ezt összekavarom.
Azelőtt, mikor disznót vágtunk,
és kisütöttük a zsírt,
a tepertőnek az alját rátettük,
vagy beletettük,
az is nagyon jó ízt adott neki.
Megkóstolom, elég sós-e,
hogy legyen íze.
Kizsírozom a tepsit.
Egy kicsit muszáj többet, mert a
krumpli száraz.
Így fog ropogósra megsülni.
Szétsimítom.
Azért teszem ebben, a fekete tepsibe,
mert a zománcos tepsihez jobban
hozzáragad, ahogy sül.
Ez a régi vas tepsi nagyon jó.
Csinálunk a palacsinta sütőben is
a macokból.
Teszek olajat, felteszem,
hadd melegedjen.
Szórok bele egy kicsi borsot is.
Megnézzük, körülbelül jó.
Átfordítjuk, hadd süljön még.
Elkészült az első, szép ropogósra,
pirosra sült.
Sül a sütőben is, hadd legyen piros.
Teszek rá tejfölt, kicsit meg lehet
sózni, ki hogy szereti.
12 éves koromra emlékszem vissza,
anyukámék kint voltak a határban
dolgozni,
mert mezőgazdasággal foglalkoztunk.
Én otthon voltam az öcsémmel,
aki 9 évvel fiatalabb.
Úgy kezdtem főzni, hogy elmentem
a szomszédba,
mert akartam bablevest, vagy
paprikás krumplit főzni,
megpucoltam a krumplit, vagy
feltettem a babot főni,
és mentem a szomszédba, hogy
most már puha a bab, megfőtt,
mit csináljak vele, hogy kell a
rántást csinálni.
Megcsináltam, jól sikerült, olyan
jól esett nekik, mikor hazajöttek.
Most is még a számban van a régi
krumplileves.
Azelőtt megtermeltük a zöldséget,
répát, a zellert.
Itt vagyok 64 évesen, de nem tudok
olyat főzni, mint a régi íz volt.
Mindig a számban van a régi
krumplilevesnek az íze.
Elkészítjük a krumpligancát.
A krumplit összevágjuk, feltesszük
főni.
Megpucoltam három hagymát,
felteszem dinsztelni,
ami a krumpligancára kell.
Aranysárgára pirítjuk,
hogy ne égjen meg.
Megpirult a hagyma, leszűröm a
krumplit,
a levét egy külön edénybe teszem,
mert ha összetörtem a krumplit,
visszatöltöm rá a levét.
Visszateszem a tűzhelyre.
Teszek bele lisztet,
simára kikavarom.
Krumplipüré sűrűségű legyen
az állaga.
Készen van a krumpliganca.
A tányérra rakjuk, szétsimítjuk,
rátesszük a hagymás zsírt,
túrót teszünk a tetejére.
Leves mellé egy jó étel.
- Településünk idegenforgalmi
nevezetességgel nem bővelkedik,
de néhány említésre méltó van.
Itt van a község római katolikus
temploma, amely műemlék.
A múlt századokban jelentős szerepet
játszott a végvári harcok során.
A háttérben ott van a Mátra kék
sziluettje.
Előttünk pedig ott van az
Alföld síkja.
Ezek olyan találkozási pontok,
amelyek adják magukat,
hogy az ember jól érezze magát.
Van a területünkön egy horgásztó,
amely kikapcsolódást nyújt
a vízi sportok kedvelőinek.
Lehet horgászni, néhány napot
eltölteni.
Van egy turista útvonalunk, amely
keresztül visz a településen.
Ez az országos kék túrához csatlakozó
piros túra útvonala,
amely a település központjából
indul
és a Závoza-patak völgyén visz
végig.
A kék útvonal találkozásánál van
a 604 méteres tengerszint fölötti
magasságban lévő
vulkanikus hegykúptetején az
Oroszánkő vár.
- A vakcsirke a szegények étele volt
mindig,
A kenyeret egy hétre sütötték meg,
a végére már száraz a házi kenyér is.
Azt elszeletelték, öntöttek rá vizet.
A kenyér beitta a vizet és megpuhult.
A petrezselyem zöldjét feldaraboljuk.
A szalonnát megdinszteljük, a
petrezselymet ráöntjük a szalonnára.
Mikor a kenyér megpuhul, kinyomjuk
a vizet belőle
és ráöntjük a szalonnás
petrezselymet.
Valamikor ezt rakták a töltött
csirkébe,
de rájöttek, hogy lehet ezt
sütni így is.
Ha nem volt töltött hús - tehát vak -
mert nem volt benne hús.
Ezt így mondták, hogy vakcsirke,
így volt a hagyománya.
Ebbe teszek ízlés szerint 3 db
tojást, fehér borsot,
pirospaprikával színesítjük
és az egészet összegyúrjuk.
Kis gombócokat gyúrunk belőle
és forró olajban sütjük.
Gulyásleves után, vagy bableves után
főzték a vakcsirkét.
Úgy is szokták, hogy csak egyszerű
levest, utána ezt.
- Valamikor édesanyám szőtt
- még akkor kislány voltam -
meg a nagymamám is,
akkor még eszemben sem volt,
hogy én valamikor szőni fogok.
De megkedveltem, megszerettem,
azóta csinálgatom, mikor van
egy kis időm.
Még a nagymamámnak a
nagymamájáé volt a szövőszék,
több, mint 100 éves.
Meg is lehet látni rajta, de azért
működik.
Ha valahol kell megszögelni,
mert nagyon kopog, nyikorog,
akkor a férjem megcsinálja.
Most az unokám csinál csónakot,
mert ami volt kisebb csónak,
azt édesapám csinálta valamikor.
Ezzel most már szaporább a munka.
Az aprócska rongyokat nem rakom
bele, csak hosszabb csíkokat.
Azok szélesebbek, meg nem annyira
szabályosak,
de én felcsíkozom 2 centis csíkokra.
Van, amikor összevarrom,
de van, amikor csak rátekerem
a csőre, abból szövök.
A mintákat több csónakkal
csinálom.
Tekergetem a csónakot, hogy
egyiket megfordítom,
aztán megint a másikat.
Számolom a szálakat.
Most öt szál után fordítom meg
a két csónakot, vagy tíz után,
ahogy a minta kívánja.
A szomszédasszonyok esténként
átjönnek,
és mondják, hogy megyünk a
"klubba".
Itt elbeszélgetünk, hogy ők nem
csinálnák semmi pénzért.
Akárki akármit csinál,
ha nem szívből csinálja,
nem olyan a hozzáállása,
nem érdemes hozzáfogni.
Amikor olyan szép munkát csinálok,
akkor én is örülök neki.
- A kapusznyik egy sült tészta,
ami kelt tésztából van,
amit még valamikor a nagyanyám
kemencében sütött.
Anyukám se nagyon sütött ilyet,
de én megpróbáltam, amikor a
szüreti felvonulás volt.
elég jól sikerült, azóta készítem.
Egy kiló lisztet megszitáltam.
0,5 liter tejbe teszek 3 evőkanál
cukrot, felmelegítem egy kicsit,
teszek bele egy kocka élesztőt,
hadd kelljen meg.
Teszek bele 20 dkg zsírt,
3 kiskanál sót.
Ennek közepes tésztának kell
lenni.
2 db tojást teszünk bele.
Készen van a tészta,
hagyjuk kelni.
Elkészítem a káposztát
a kapusznyikba.
Megreszelem, egy kicsit besózom,
összekavarom.
Kinyomom levét és felteszem
dinsztelni.
Szórok egy kis borsot rá,
egy kis cukrot.
Elkészült a káposzta.
Megkelt a tészta, lehet nyújtani.
Jön bele a megdinsztelt káposzta
és összetekerem.
Ez palócos étel.
Régen tótok, palócok voltak itt,
sokan tudtak - a nagyszülők is -
tótul beszélni.
Úgy mondták tótul, hogy kapusznyik,
azért lett ez a neve.
Egy tojást felvertem és megkenem
a tetejét, hogy fényes legyen.
Megnézzük, hogy sül-e már a
kapusznyik?
Ez régen a szegény ember
süteménye volt,
mert a kertben a káposzta megtermett,
liszt volt, mert őröltek annakidején.
Egy leves mellé, főzelék mellé
megvolt a sütemény.
Úgy ettük, mint a mézet.
- Domoszló a Mátra déli lejtőjén
terül el, vulkanikus talajon.
Gyönyörű déli, délnyugati fekvésen
teremnek a szőlőink.
Ez a talaj, a jó csapadék, a jó sok
napfény megteszi a hatását
és gyönyörű, kiváló borokat
tudunk készíteni.
A muskat otonellt Robert Moreau
francia úriember fedezte fel 1852-ben
Alsace-ban.
Domoszlón a 60-as évek elején
még 45-50 hektár volt belőle,
azóta is a környékre ez a
jellemző bor.
A családommal szőlő kísérleteket
végzünk.
Körülbelül 250 fajta, fajta jelölt
van a gyűjteményünkben.
A pincénknek két 14 méter hosszú
ága van,
az egyikben a kísérleti tételeket
tároljuk,
a másikban a hagyományos
fahordós érlelést folytatjuk.
- Karácsonykor mindig túrós lepény
volt az asztalon.
A kelt tészta a mákos tekercs,
annak is hagyománya van.
A kelt tésztából és még ma is
szentestére gubát szoktam készíteni.
Akkor jön a család, hagyományosan
szűz bab van és mákos guba.
Nekik ez öröm, mert azt mondja
az unokám is,
hogy mami, olyan soká lesz karácsony,
nem készítenél gubát?
Az almás lepény úgy készül, hogy
vajjal összegyúrom,
teszek bele szódabikarbónát,
nem élesztőt.
Ennek is hagyománya van, hogy a
régi öregek azt tettek bele,
az meglágyította a tésztát.
A lisztbe teszek 2 kiskanálnyi sót,
8-10 kanál cukrot,
az egészet összemorzsolom.
Teszek bele 2 kiskanál
szódabikarbónát, 3 db tojást.
A tejföl nagyon lágyítja a tésztákat
és jó ízt ad neki.
Én a kelt tésztába csak egy pici
tejet használok, amiben az élesztő
megkel.
Tejföllel szoktam dagasztani.
Most házi tojást hoztam, ilyenkor
a színe is, az állaga is más.
Elkészült a tészta, négyfelé osztom,
ebből a mennyiségből két tepsi lesz.
Elegyengetem a tésztát.
A 3 kg alma megvan hámozva,
lereszelve.
Beleszórok 4 csomag vanília cukrot,
egy csomag fahéjat,
és búzadarát is szoktam rászórni,
hogy a levet feligya.
Ízesítésnek egy kis dióbelet
darálok bele.
Rakok bele kb. 20 kanál cukrot.
Amíg ezt összedolgozom,
a sütő is átmelegszik.
Akár almás, akár túrós,
én úgy szeretem,
hogy sok töltelék legyen benne.
Elegyengetem.
Beborítjuk az almát.
Villával megszurkálom.
- A népi táncnak Domoszlón 23 éve
van hagyománya,
23 éves a néptánc csoport Domoszlón,
jelenleg több, mint 100 fő tagja van
különböző korcsoportokban.
A picurkák alsó tagozatos gyerekekből
tevődnek össze,
a Vadrózsák felső tagozatosok,
és a Jázmin - akinek a híre a
megyehatárokon túl van -
ők a legnagyobbak, 15-30 év közötti
fiatalokból állnak, 30-an vannak.
Van még egy meglepetés korcsoport,
a mamák-papák korcsoportja,
akik Fiastyúk névre hallgatnak
és a 20 éves jubileumra alakultak.
Akiknek ma lesz az alakuló
foglalkozásuk,
az Aprók névre hallgatnak.
Hogy az aprókból mennyi marad,
nem tudom,
de jelenleg 107-en táncolnak.
Egy olyan motiváció a felnövekvő
nemzedék előtt a Jázmin,
hogy úgy látjuk, szeretnének ők is
olyanokká válni.
Arról nem is beszélve, hogy ők már
határokon túl is megmutatták magukat,
Dél-Franciaország, Felső-Ausztria,
Csehország, Lengyelország,
Németországban négy alkalommal,
ebből két alkalommal Berlinben
fordultak meg
a Kultúrák Fesztiválján.
Szép számmal megfordultak külföldön
és viszik a magyar néptánc jó hírét.
- '98-ban vásároltuk ezt a kis
vendégházat.
Volt egy kemence, ami már nem volt
olyan állagú,
hogy lehetett volna valami étkeket
is készíteni,
ezért a családom fiú tagjai
- a férjem és a fiam -
úgy döntöttek, hogy építenek
egy kemencét.
A patakban olyan köveket találtak,
amit beépítettek a kemencébe,
olyan formájuk volt, hogy alapnak
megfelelő volt.
Felépítették a kemencét,
de mit kezdjünk a kemencével?
A szülők még annakidején látták,
hogy a nagyszülők hogyan készítik
a lángost, a kenyeret.
Hogy megőrizzük a hagyományokat,
én is megtanultam tőlük,
hogyan kell a kenyeret dagasztani.
Igazából nem is a kenyeret sütjük,
hanem a kenyérlángost.
Úgy hívjuk, hogy fahamuval
fűszerezett domoszlói lángos,
mert a kemencét venyigével,
fával fűtjük,
amikor kitisztítjuk, alatta mindig
marad egy kis hamu,
ezért lett a neve, hogy fahamuval
fűszerezett domoszlói lángos.
- A kemence begyújtása nem is olyan
nagy ördöngösség,
hiszen bármely tüzet megrakván,
alulra papírt használva,
a régiek nagyon sok venyigét,
amit kimetszettek,
kiszáradása után nagyon jól
fel tudták használni.
Természetesen fát is használtak
a kemencék fűtéséhez,
függően attól, hogy mit szándékoztak
benne sütni, vagy főzni.
A kemence fűtése folyamatos figyelmet
igényel.
mert folyamatosan tenni kell rá fát,
annál is inkább, mert a parázsra
törekszünk benne,
és arra, hogy a kaparófával az alját
megdörzsölve
szikrát kell hogy vessen az alja
kőről,
akkor már elég jó bent a hőmérséklet,
illetve az alja is elérte a kívánt
hőmérsékletet,
amin a kenyérlángos,
azaz a fahamuval fűszerezett lángos,
illetve régen a kenyér és kalács
is megsült.
- A kenyérlángos készítéséhez
kb. 3 kg liszthez 1,5 kg krumplit
pucolunk meg,
összevágjuk kockára, megfőzzük
sós vízben.
Felfuttatjuk egy kis langyos vízzel
az élesztőt.
Közben a krumplit összetörjük
krumplitörőn, hogy hadd hűljön,
mert akkor folyós lesz a tészta.
Egy kis sót adunk a krumplihoz.
Egy kicsi volt benne, amikor főtt,
de majd megkóstoljuk, milyen ízű.
Hozzáadjuk a lisztet, az élesztőt
és a tésztát addig dagasztjuk,
amíg közepes állagú lesz.
Se nem nagyon lágynak,
se nem nagyon keménynek,
hogy a lapátról könnyen le tudjuk
majd csúsztatni a kemencében.
Meghintjük liszttel a tészta
tetejét, hagyjuk, hadd keljen.
Kis bucikat készítünk belőle és
még egyszer hagyjuk kelni.
Meglisztezzük a lapátot, hogy ne
ragadjon rá a tészta.
Megmutatjuk, milyen szépen megkeltek
a tészták.
Egy picikét megnyújtjuk.
A lángos egy picit fűszerezzük:
teszünk rá tepertőt, egy kis sajtot.
Készítünk olyan lángost is, amire
nem teszünk semmit,
mert annakidején nem raktak rá
feltéteket,
csak egy kis zsírral megkenték,
úgy ették a gyerekek. Látható, hogy milyen szépen megsült,
még a zsír is pattog rajta.
Amikor kivesszük, egy kicsit
pihentetjük a lángost,
hogy egy kicsit puhuljon, könnyebben
fogyasztható legyen.
Felszeleteljük, egy kis fokhagymás
tejföllel ízesítjük és fogyasztható.
...
Több
Földrajzi név:
Domoszló

Személyek

09:47:51

Gyurkó Béla

09:49:49

Bordás Istvánné

09:56:49

Lukovszki Jánosné

09:59:14

Paulenka Lászlóné

10:04:27

Bánszki Sándor

10:10:23

Kádár Imréné

10:12:24

Gyurkóné Zaja Zsuzsanna

10:13:24

Gyurkó Péter

Kiemelt részek

09:47:32

[Ízőrzők:] Domoszló

11:32:14

Ízőrzők