Korlátozott tartalom. Kérjük fáradjon be egy NAVA-pontba a teljes videó megtekintéséhez. A NAVA-pontok listáját ITT tekintheti meg.

Idézet a műsorból.
Gyártási év: 2016 | Adásnap: 2017. november 12.
Időpont: 13:08:28 | Időtartam: 00:51:26 | Forrás: Duna TV | ID: 3214621
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor
Főcím: Vágyódás az adriai Tengermellék utánMűsorújság szerinti cím: Univerzum - Vágyódás az adriai Tengermellék utánEredeti cím: Sehnsucht nach dem KüstenlandÖsszefoglaló cím: Univerzum
Műsorújság adatai: (színes, magyarul beszélő, osztrák ismeretterjesztő filmsorozat, 1999)

Volt idő, amikor Ausztria még tengerrel volt határos. Az Osztrák-Magyar Monarchia az Adria északi részén található Isztriától a Kvarner-szigeten át, a dalmát tengerpart mentén egészen Montenegróig terült el. A különböző területek más és más időszakban kerültek a Habsburgok uralma alá. Az Adria-mentén húzódó egyes szárazföldi területek csaknem 600 éven át képezték Ausztria részét. Az Osztrák Császárság 1804-es megalapítása után az Adria felső részén fekvő Habsburg területeket de néhány évig az önálló Tengermelléket is kormányozták. 1868-tól a dunai monarchia felbomlásáig a Felső-Adrián levő Habsburg birtokot osztrák-illír partvidékként tartották számon. Akár a keleti Friaul-ban, a mai Szlovénia területén levő Isonzó felvizénél, vagy akár Görcz körül, az Isztrián, vagy az Alpok lábánál, Ausztria öröksége mindenütt fellelhető: sok út, vasútvonal és épület az osztrák időkben épült, de az emberek emlékezetében is élénken élnek a régi osztrák birodalom és tengermellék emlékei. A dokumentumfilm átfogó képet ad az Osztrák-Magyar Monarchia tengerparti területéről és annak életéről, amit Tengermelléknek neveztek. Ez a vidék egészen más hangulatú volt, mint Bécs és az Alpok-uralta Ausztria.Lakói több nemzetiséget is képviseltek, így egyedi, multikulturális közeg alakult ki, amit az itt lakók akkor és ma is nagyon szerettek, és büszkék rá, hogy egykor a monarchiához tartozhattak, melynek nyomai ma is lépten-nyomon fellelhetők.
...
Több
Tezaurus:
multikultúra

Kiemelt részek

00:08

Sehnsucht nach dem Küstenland [Vágyódás az adriai Tengermellék után]