Ecranul nostru
Gyártási év: 2017 | Adásnap: 2017. július 12.
Időpont: 07:52:35 | Időtartam: 00:26:09 | Forrás: Duna TV | ID: 3163542
Nava műfaj: szolgáltató műsor 26 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: Ecranul nostru+-
Műsorújság szerinti cím: Ecranul nostru
Műsorújság adatai: A magyarországi román közösség életét, értékeit, identitása megőrzése érdekében kifejtett tevékenységét, valamint az anyaországához fűződő egyre szorosabb kapcsolatait bemutató magazinműsor heti rendszerességgel jelentkezik. A Szegedi Körzeti Stúdióban működő szerkesztőség 1982 óta készíti román nyelvű adásait.
Román nyelvű nemzetiségi magazin
Technikai leírás:
A feltüntetett műsorkészítők köre adásonként változó.
Műsorszolgáltatói ismertető:
Két olyan közösséget ismerhetnek meg, amelyek nemzetiségi önazonosságukat szellemi értékeikre, a vallásra támaszkodva próbálják megtartani. Ezúttal Méhkerékre és a romániai orosz lipovánok elszigetelt világába kalauzoljuk Önöket.
Az „Oastea Domnului” Gyülekezet (Isten serege) a Román Ortodox Egyházból nőtt ki, mára pedig valódi mozgalommá vált. A gyülekezet 1923-ban jött létre, Iosif Trifa, erdélyi lelkész kezdeményezésére. 1948 után a mozgalmat illegálissá nyilvánította a kommunista hatalom, ebben az időszakban a mozgalom irányítója Traian Dorz volt, aki ezért 17 évet töltött börtönben. Magyarországon azonban 1990 előtt is működött az egyetlen „Oastea Domnului” Gyülekezet, majd a rendszerváltás után, a méhkeréki gyülekezet tagjai ismét találkozhattak a Romániában újjászületett mozgalom tagjaival.
A Szegedi Egyetem Román nyelv és irodalom Tanszéke idén tavasszal látta vendégül a Jászvárosi „Alexandru Ioan Cuza” Egyetem tanárát, Leonte Ivanovot. A Szegeden készült interjú első felében bemutatta nekünk a romániai lipován orosz közösséget, amelyből ő maga is származik. Most pedig folytatjuk a beszélgetést, amelyben először közismert óhitű orosz személyiségekről hallhatnak.
...
Több
Földrajzi név:
Méhkerék

Személyek

02:12

Pr. Marian Marcus, lelkész, Karánsebes

04:01

Aurica Gurzau, "Oastea Domnului" Gyülekezet, Méhkerék

09:27

Petru Caba

13:19

Leonte Ivanov, egyetemi tanár, Jászvárosi "Alexandru Ioan Cuza" Egyetem

Kiemelt részek

40:56

Ecranul nostru [2015]