Gyártási év: 2016 | Adásnap: 2016. október 29.
Időpont: 13:00:25 | Időtartam: 00:30:04 | Forrás: Duna TV | ID: 3091664
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor Egyéb műfaj: gasztronómiai műsor
Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: SzentkirályEpizódcím: Szentkirály
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő film)
Szentkirályra, az ásványvíz hazájába helyi különlegességekkel vártak bennünket. Első nap a forgatás a Faluház mögötti kemencéknél zajlott. Itt elsőként Kökényné Erzsike néni mutatta be nekünk a község hagyományos ünnepi édességét: a szárított rétest sárgadinnyés-túrós töltelékkel.
Közben nekiláttunk, hogy Kovácsné Lázár Ilonával zöldfűszeres báránysültet készítsünk köleskásával, amihez a rozmaringot és zsályát a falu fűszerkertjéből szedtük. Következett egy újabb érdekesség, Pápai Ferenc kecsketúrós pogácsája, ami szintén a kemencében sült aranyos barnára.
A rétesnél már megismerkedtünk a helyi sárgadinnyével, Cseh-Szakál Andrea viszont bebizonyította azt is, hogy öt perc alatt, főzés nélkül mennyire ízletes, hűsítő leves készíthető belőle. Ádámné Juliska babgulyást főzött csipetkével, ezúttal sertéslapockából. Elárult egy régóta megfejtésre váró titkot is. Hogyan érheti el a ház asszonya, hogy a hagyma szeletelés közben ne csípje a szemét? A válasz a filmből kiderül.
Hatodik ételként egy egyszerűen elkészíthető édesség receptje következett Pápai Terikétől. A betyár szelet amolyan karácsonyi nyalánkság. Előnye, hogy hetekkel korábban is elkészíthető, sokáig eláll. A főzésen túl ellátogattunk Szentkirály református pusztatemplomába, valamint Szent István katolikus templomába, megnéztük a helyi asszonyok horgolásainak és mézeskalácsainak kiállítását, valamint a néptáncosok több csoportjának fellépését is.
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Sárgadinnye-krémleves - Kecsketúrós pogácsa - Sárgadinnyés-túrós szárított rétes - Babgulyás csipetkével - Báránysült köleskásával - Betyárszelet
Műsorszolgáltatói ismertető:
- Sárgadinnye krémleves
Hozzávalók: egy kg sárgadinnye, 4 dl tej, 2 csomag vaníliás cukor, 4 dl habtejszín, cukor, mentalevél.
A dinnyét félbevágjuk, kimagozzuk, szeletekre vágjuk, a héját eltávolítjuk, a húsát felkockázzuk. Ebből néhány darabot félreteszünk a tálaláshoz. A többire vaníliás cukrot szórunk és összeturmixoljuk. Beleöntjük a habtejszínt, és ezzel együtt is habosítjuk, amíg krémes állagú lesz. Tejjel megfelelő sűrűségűre hígítjuk. Megkóstoljuk, ízlés szerint adhatunk hozzá cukrot is.
Tálalásnál dinnyedarabkákkal és mentalevéllel díszítjük.

- Kecsketúrós pogácsa
Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, csipetnyi cukor, 1 dl tejföl, 3 tojás, 25 dkg vaj, 1 evőkanál só, 25 dkg kecsketúró, 60 dkg liszt, 10 dkg sajt.
Az élesztőt a cukros, langyos tejben feloldjuk.
Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, a vajat, a kecsketúrót, a tejfölt, két tojást, a sót és az élesztős tejet. Simára gyúrjuk. Nem baj, ha lágy az állaga, így sütés után sem fog kiszáradni.
Lisztezett deszkán ellapítjuk, és öt percet állni hagyjuk. Ezután két centi vastagra kisodorjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapíros tepsibe helyezzük, átkenjük felvert tojással, és megszórjuk reszelt sajttal. Fél óráig kelni hagyjuk, és előmelegített sütőben szép színesre sütjük.

- Sárgadinnyés-túrós szárított rétes
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg félfogós liszt, diónyi sertészsír, 1 teáskanál só, 1 tojás, langyos víz, étolaj. A töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 20 dkg cukor, 4 tojás, 1 evőkanál búzadara, 50 dkg sárgadinnye, csipetnyi só.
A kétféle lisztet egy tojással, kevés sóval és annyi langyos vízzel kidolgozzuk, hogy megfelelő állagú rétestésztát kapjunk. Amikor már szép sima, hozzáadunk egy diónyi zsírt, és azzal is jó alaposan átdagasztjuk.
Lisztezett deszkán két cipót alakítunk belőle, ezeket egyenként simára forgatjuk, majd kicsit elnyújtjuk, átkenjük étolajjal, és tállal letakarva 25 percig pihentetjük.
A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgákat a túróba tesszük, és csipetnyi sóval, cukorral kikeverjük. Lazán hozzáadagoljuk a tojáshabot is.
A sárgadinnyét kimagozzuk, cikkekre vágjuk, héját eldobjuk, belét kockákra vágjuk.
A megpihent tésztát lisztezett abroszon vékonyra széthúzzuk, szélét legombolyítjuk. Tíz percig száradni hagyjuk, hogy sütés után szép leveles legyen.
Olajjal meglocsoljuk, négy oldalát a közepéig felhajtjuk, majd a hosszabbik szélére túrós tölteléket halmozunk. Ezt megrakjuk sárgadinnye darabkákkal, és abrosz segítségével feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tetejét étolajjal átkenjük, és előmelegített sütőben készre sütjük. Ezután kicsit hűlni hagyjuk, utána könnyebb szeletelni.

- Babgulyás csipetkével
Hozzávalók: (10 főre) 2 kg sertéslapocka, 90 dkg tarkabab, 50 dkg sárgarépa, 40 dkg petrezselyem, fél zellergumó, 50 dkg krumpli, 2 tv-paprika, fél karalábé, 20 dkg paradicsom, 5 gerezd fokhagyma, 3 vöröshagyma, 2 csípős paprika, 10 dkg sertészsír.
Fűszerek: 1 csokor zeller-és petrezselyemzöld, 1 púpos evőkanál őrölt paprika, só, 1 teáskanál köménymag, 1 teáskanál őrölt bors, 3 babérlevél. A csipetkéhez: 1 tojás, liszt.
A húst kisebb kockákra vágjuk. A zöldségféléket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, krumplit és vöröshagymát kockákra vágjuk.
A babot alaposan átmossuk, és egy nagyobb fazékba tesszük. Felöntjük három liter vízzel, majd elkezdjük főzni.
A vöröshagymát a zsírban üvegesre pároljuk, majd rápakoljuk a lapockát. Összeforgatjuk, megszórjuk őrölt paprikával. Fedő alatt puhítjuk tovább.
A felforrt babba beleöntjük a felkockázott zöldségeket és a megtisztított fokhagymát.
A paprikát és paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk.
A tojásból és lisztből tésztát gyúrunk, és egy konyharuhára elcsipkedjük. Itt száradni hagyjuk, amíg a leves elkészül.
A majdnem puhára főtt babba beletesszük a paradicsom és paprika felét. Fűszerezzük babérlevéllel, köménymaggal, sóval, borssal.
A pörköltbe a megmaradt paprika és paradicsom, valamint só kerül.
Amikor a bab megpuhult, belefőzzük a csipetkét, utána hozzákeverjük a pörköltet is. Utolsóként az apróra vágott zeller-és petrezselyemzölddel ízesítjük. Összeforraljuk, és tálaljuk.

- Báránysült köleskásával
Hozzávalók: 1,5 kg báránycomb, 6 gerezd fokhagyma, zsálya, rozmaring. 1 citrom, 3 vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál őrölt bors. A pácléhez: 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 3 evőkanál olívaolaj. A köleskásához: 25 dkg köles, fél liter húslé, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 krumpli, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt bors.
A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk. A zsálya-és rozmaring leveleit letépjük, megmossuk.
A bárányhúst lehártyázzuk, majd késsel kisebb réseket, „zsebeket” vágunk bele. Ezekbe 1-1 kis darab fokhagymát, és fűszernövényeket dugunk. A comb mindkét oldalát ilyen módon befűszerezzük.
Páclevet készítünk. A sót olívaolajjal és őrölt feketeborssal összekeverjük, majd jó alaposan bedörzsöljük vele a húsunkat. Az egészet egy méretes nylon zacskóba csúsztatjuk, mellé fokhagyma darabkákat, a megmaradt zsályát és rozmaringot, valamint citromkarikákat helyezünk. Szorosan lezárjuk a zacskót, és legalább három napig a hűtőszekrényben állni hagyjuk.
A készítés napján a zacskóból kivéve sütőedénybe helyezzük, teszünk mellé három vöröshagymát, néhány gerezd fokhagymát, öntünk rá fél deci vizet, két evőkanál olívaolajat, megszórjuk őrölt borssal, és a citromkarikákkal együtt betesszük sülni. Puhulásig fedő alatt pároljuk, utána a fedőt levéve visszatesszük, amíg szép piros lesz.
A köleskásához a zöldségeket megtisztítjuk és lereszeljük. A krumplit külön tálba tegyük, mert nem egyszerre kerülnek az ételbe.
A vöröshagymát egy lábasba kockázzuk, teszünk rá egy evőkanál zsírt, és üvegesre pirítjuk benne. Ráborítjuk a reszelt sárgarépát és petrezselymet, ezekkel összesütjük. Közben egy teáskanál sóval ízesítjük.
A kölest átmossuk, lecsurgatjuk, és azt is a zöldséges alapba keverjük. Felöntjük húslével, őrölt borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a reszelt krumplit, majd puhulásig fedő alatt főzzük. Köretként tálaljuk a báránysült mellé.

- Betyár szelet
Hozzávalók: 40 dkg cukor, 25 dkg durvára vágott dió, 6 tojás sárgája, 20 dkg vaj, 1 csomag ostyalap.
A tojások sárgáját egyenként a puha vajhoz adagoljuk, és jó alaposan kikeverjük.
Egy lábasba beleöntjük a cukrot, majd kevergetve karamellé olvasztjuk. Amikor egy kicsit barnás színe lesz, hozzáadjuk a durvára darált diót, és azzal is összesütjük. Ezután kerül bele a tojásos vaj. Addig kevergetjük, amíg a leve elpárolog, és jó sűrű masszát kapunk.
Ezt kb. húsz percig hűlni hagyjuk, hogy kenhető állagot kapjunk.
Az ostyalapot tálcára helyezzük, és elegyengetjük rajta a pörkölt cukros tölteléket. A tetejére is ostyalapot teszünk, majd egy deszkával lenyomjuk, nehogy száradás közben felperdüljön az ostya. Egy éjszakán át így pihentetjük, utána könnyen szeletelhető.
Hetekig elálló, finom sütemény.
Készíthetjük napraforgó maggal is, ebből 30 dkg szükséges hozzá.
...
Több
Földrajzi név:
Szentkirály
Reláció tartalmak:Ízőrzők (sorozata)

Személyek

00:55

Szabó Gellért

03:23

Cseh-Szakál Alexandra

04:56

Zana Tamás

07:41

Pápai Ferenc

07:56

Pápai Ferencné

09:57

Kökény Józsefné

13:23

Balázs Hajnalka

14:41

Ádám Sándorné

18:50

Takácsné Kis Márta

20:55

Kovácsné Lázár Ilona

25:48

Bimbóné Pápai Ildikó

Kiemelt részek

03:09

Sárgadinnye-krémleves

06:08

Kecsketúrós pogácsa

09:46

Szárított sárgadinnyés rétes

14:47

Babgulyás csipetkével

21:01

Báránysült köleskásával

27:32

Betyárszelet

00:33

Ízőrzők: Szentkirály

©Nemzeti Audiovizuális Archívum, 2017