Ízőrzők - Nyírmártonfalva
Gyártási év: 0000 | Adásnap: 2016. szeptember 03.
Időpont: 13:03:35 | Időtartam: 00:30:04 | Forrás: Duna TV | ID: 3070672
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 30 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkEpizódcím: Nyírmártonfalva+-
Műsorújság szerinti cím: Ízőrzők
Műsorújság adatai: (színes, magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 26 perc)

Nyírmártonfalván a természet és az ember kapcsolata még a régi mederben, egymás kölcsönös tiszteletével zajlik. A helybéliek összefogásával létrejött Falumúzeum híre csalogatott minket erre a gyönyörű vidékre. Az Alföld sík vidékét errefelé zömében akác, és tölgyerdők borítják, órákon-napokon át lehet barangolni a Guthi erdőben, a dámvadak hazájában. A falu két nagy becsben tartott templommal is rendelkezik. A reformátusok és a görög katolikusok egyaránt büszkék a szépen felújított Isten házára. Több korosztály is képviseli magát a Kökényesi Néptánccsoportban, és így volt ez az ételek készítésénél is.Mindenkit arra bíztatok, ha lehetősége adódik, keresse fel ezt a kis települést, fedezze fel értékeit, és minél többet beszélgessen a helybéliekkel, mert az önmagában is kikapcsolódás.A következő finomságokat készítették a forgatás során: Kapros dübbencs, Tőtike tormalevélben, Káposztás lángos, Dámvad pörkölt vargányával, Töviskes galuska, Asszonykonty.
Műsorszolgáltatói ismertető:
Ízőrzők –Nyírmártonfalva – receptek
A műsorban a következő ételeket készítették el:

- Kapros dübbencs
Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 2 tojás, 1 dl étolaj, 3 dl tej, aludttej, 1 nagy csokor kapor, 1 evőkanál zsír. A tetejére 1 tojás, 1 evőkanál zsír.
A lisztet tálba szitáljuk. A langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, csipetnyi sót és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszt közepébe fészket készítünk, beleöntjük, és kevés liszttel megszórva megvárjuk, míg megkel.
Ráütünk két tojást, és apránként annyi aludttejet adunk hozzá, amennyit a tészta kíván. Jó alaposan kidagasztjuk. Amikor már majdnem kész, beledolgozzuk az étolajat is. Lelisztezzük, és egy órán át kelni hagyjuk.
Közben a kaprot megmossuk, apróra vágjuk, majd enyhén átsózva zsírban kisütjük. Addig pároljuk, amíg a leve elfő.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán négyfelé választjuk, ezeket egyenként nem túl vékonyra kisodorjuk. Gazdagon megkenjük kaporral, majd feltekerjük, mint a kalácsot, és három részre elvágjuk. A végeit benyomjuk, és úgy tesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ezeket a tésztákat nevezzük dübbencsnek.
Felvert tojással átkenjük a tetejét, és előmelegített sütőben, vagy kemencében kisütjük. Még forrón átkenjük a dübbencsek tetejét zsírral.


- Tőtike tormalevélben
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 1 kg darált sertéshús, 3 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 30 dkg füstölt szalonna, 2 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 7 dl paradicsomlé, 1 dl ecet, tormalevél, másfél evőkanál őrölt paprika.
Két liter vizet felforralunk két csapott evőkanál sóval, és egy deci ecettel. A tormaleveleket alaposan átmossuk, majd a forró vízben átforgatjuk, megfonnyasztjuk. Kiszedjük, és hagyjuk hűlni.
Közben a szalonnát apró kockákra vágjuk. Ráborítjuk a darált húst, belevágunk két vöröshagymát, egy kisebb fej fokhagymát. Ízesítjük őrölt borssal, egy evőkanál sóval, másfél evőkanál őrölt paprikával, majd a rizst is hozzáadva alaposan összekeverjük.
A meghűlt levelek vastagabb ereit kivágjuk, mindegyiket elfelezzük, ezek közepébe egy evőkanálnyi tölteléket halmozunk. Felcsavarjuk, két oldalról bedugjuk, hogy ne folyjon ki főzés közben.
Egy lábas alját tormalevelekkel kibélelünk, ezekre helyezzük szépen, körben a tőtikéket. Felöntjük annyi vízzel, hogy ne lepje el teljesen, és kb. fél óráig főzzük. Ekkor ráborítjuk a paradicsomlevet, és pár perc alatt összerottyantjuk.
Friss kenyérrel tálaljuk.

- Káposztás lángos
Hozzávalók: 1 kg liszt, 6 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 3 evőkanál sertészsír, 6 dl tej. A töltelékhez: 2 kg savanyú káposzta, 50 dkg darált sertéspörkölt, 4 evőkanál cukor, 2 dl étolaj.
Két deci langyos tejbe apró darabokban belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy evőkanál cukrot, megszórjuk egy evőkanál liszttel, és hagyjuk megkelni.
A többi lisztet dagasztótálba borítjuk, teszünk bele három evőkanál zsírt, egy teáskanál sót, és a felfuttatott élesztőt. Apránként annyi tejjel dagasztjuk ki, hogy megfelelő állagú kelt tészta alapot kapjunk.
Letakarjuk, és langyos helyen egy órát kelni hagyjuk.
A savanyú káposztát, ha szükséges, egyszer átmossuk, kinyomjuk a vízből és kisebb darabokra vágjuk. Egy lábasba egy deci étolajat hevítünk, ráborítjuk a káposztát, és néha átkeverve, fedő alatt megpároljuk. Felét kivesszük a pörköltes lángoshoz, a többiben négy evőkanál cukrot megkaramellizálunk.
A megkelt tésztát négyfelé választjuk. Kettőt pörkölttel, kettőt édes káposztával fogunk tölteni.
A bucikat egyenként kisodorjuk, nagyobb téglalapokra felvágjuk. Ezek egyik végébe sós káposztát halmozunk, majd mindegyikre teszünk egy evőkanálnyi pörköltet. Ráhajtjuk a tészta másik felét, széleit összenyomkodjuk, és félretesszük, hogy még egy kicsit keljen.
A másikat ugyanilyen módszerrel, de cukros káposztával töltjük.
A lángosokat egyenként óvatosan megsodorjuk és serpenyőben, mindössze két evőkanál olajon mindkét oldalukon megsütjük. Idő közben a tetejét is átkenjük olajjal, hogy a fordítás után az is szép piros legyen.

- Dámvad pörkölt vargányával
Hozzávalók: (8 főre) 3 kg vadhús vegyesen (gerinc, oldalas, lapocka, comb), 25 dkg vargánya, 20 dkg házi füstölt szalonna, 30 dkg újhagyma (vagy vöröshagyma), 10 dkg sertészsír, 2 dl száraz vörösbor, 2 dl sűrű paradicsomlé, 2 tv-paprika, 4 babérlevél, 8 szem borókabogyó, 5 dkg őrölt paprika, só, őrölt feketebors, 4 gerezd fokhagyma.
A vadhúst lehártyázzuk, kisebb darabokra vágjuk a csontos részeket is, a faggyút eltávolítjuk. Több vízben alaposan átmossuk.
A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
A szalonnát felkockázzuk, és a bográcsban kisütjük a zsírját. A pörcöket kiszedjük.
A vöröshagymát felszeljük, majd a zsírban megfonnyasztjuk. Levesszük a tűzről, és beleforgatjuk a vadhúst. Visszatesszük, és addig sütjük, míg a hús külsején kéreg képződik.
A hideg sertészsírban elkeverjük az őrölt paprikát, majd apró darabkákban beleszeljük a tv-paprikát. Paradicsomlével felöntjük, simára kidolgozzuk, félretesszük.
Egy kisebb lábasban a vörösbort felmelegítjük a babérlevelekkel és a borókabogyókkal. Felforraljuk, majd a lángot elzárva pár percig állni hagyjuk, hogy a fűszerek íze átjárja a bort.
Közben a húsra sót, őrölt borsot és fokhagymát teszünk. Szűrőkanálon keresztül hozzáöntjük a bort, és további fél óráig főzzük.
A vargányát összevágjuk.
A pörköltben elkeverjük a paprikás zsírt, átrottyantjuk, majd utolsóként beletesszük a vargányát, és a kiszedett szalonnapörcöket is.
Pár perc múlva friss kenyérrel és savanyúsággal tálalhatjuk.

- Töviskes galuska
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 50 dkg liszt, 50 dkg rétesliszt, 1 csapott evőkanál só, 1 teáskanál feketebors, 4 tojás, 60 dkg savanyú káposzta, 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, 3 vöröshagyma, 20 dkg házi füstölt szalonna.
A krumplit megtisztítjuk, átmossuk, és lereszeljük. Beleütjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, majd a liszteket is hozzáadva a galuskánál jóval keményebbre kidolgozzuk.
Forró vízbe kiszaggatjuk, megfőzzük, átöblítjük, leszűrjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, zsíron megfonnyasztjuk, majd hozzákeverjük a savanyú káposztát, és megpároljuk. Őrölt paprikával megszórva kis színt adunk hozzá, majd a kifőzött galuskával az egészet összekeverjük.
A szalonnát felkockázzuk, kisütjük, és ezt is a galuskához kínáljuk.

- Asszonykonty
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 evőkanál só, 2 tojás, fél liter tej, 5 dkg élesztő, 20 dkg cukor, 1 dl étolaj. A töltelékhez: 50 dkg túró, 10 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 dl tejföl, 1 üveg magozott meggy. A tetejére 1 tojás, 1 evőkanál zsír.
A lisztet átszitáljuk, és elkeverjük benne a sót.
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és kevés liszttel megszórjuk. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
Közben az étolajat a liszt szélére, körben ráöntjük, közepébe pedig két tojást ütünk. A megkelt cukros élesztővel alaposan kidagasztjuk a tésztát.
Amikor már szép sima lett lelisztezzük, letakarjuk, és fél óráig pihentetjük.
Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán nyolc egyforma részre szétvágjuk. Ezeket egyenként téglalap alakban kisodorjuk. Kevés olajjal átkenjük, és az alsó szélére hosszában, vékony sorban tölteléket halmozunk. Ennek tetejét kirakjuk meggyszemekkel, és feltekerjük a tésztát. Két végét kiigazítjuk (levágjuk), majd konty (csiga) alakban feltekerjük.
Zsírpapírral borított tepsibe helyezzük, majd a többi cipót is ugyanígy elkészítjük. Felvert tojással átkenjük a tetejét, és előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Amikor elkészült, még forrón zsírral is kenjük meg, hogy szép fényes, és puha legyen.
...
Több
Földrajzi név:
Nyírmártonfalva

Személyek

00:48

Kövér Mihály Csaba

03:33

Pala Józsefné

06:44

Tarapcsák József

09:18

Zilahi Dánielné

11:32

Almási Sándor

13:32

Dorogi Csilla

17:08

Bartucz Péter

19:12

Kövér Mihály Csaba

22:41

Pázmány József

24:01

Papp Lajosné

25:53

Gréz Balázs

27:17

Szabóné Jónizs Erzsébet

Kiemelt részek

03:24

Kapros dübbencs

09:27

Tőtike

13:43

Káposztás lángos

19:22

Dámvad pörkölt vargányával

24:11

Töviskes galuska

27:26

Asszonykonty

00:33

Ízőrzők: Nyírmártonfalva