Ízőrzők - Nagyvázsony
Gyártási év: 0000 | Adásnap: 2016. augusztus 06.
Időpont: 12:57:40 | Időtartam: 00:30:04 | Forrás: Duna TV | ID: 3063304
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 30 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkEpizódcím: Nagyvázsony+-
Műsorújság szerinti cím: Ízőrzők
Műsorszolgáltatói ismertető:
Ízőrzők –Nagyvázsony– receptek
A műsorban a következő ételeket készítették el:

- Káposztás lepény
Hozzávalók: 1 tojás, 1 púpos evőkanál sertészsír, 1 teáskanál só, 4 csapott merőkanál liszt, 6 evőkanál tej. A töltelékhez: 2 kg káposzta, 2 evőkanál só, 2 dl tejföl, 2 evőkanál zsír.
A káposztát lereszeljük, sóval összedörzsöljük, és két-három órán át állni hagyjuk.
A lisztet tojással, zsírral, sóval összemorzsoljuk, és annyi tejet öntünk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd lisztezett gyúródeszkán négy cipót alakítunk belőle. Ezeket egyenként olyan vékonyra sodorjuk, mint a levestésztát.
A káposzta levét jó alaposan kinyomjuk, és gazdagon megszórjuk vele a tésztát úgy, hogy teljesen befedje. A tejfölből kis kanállal apró cseppeket rakunk rá, ezt is jó sűrűn.
Meglocsoljuk egy-két evőkanál olvasztott zsírral, majd lisztezett kézzel a felső feléről indulva kb. négy centis szélességben a háromnegyed részéig lehajtjuk. Ott hosszában késsel elválasztjuk, majd hat centis lepényekre felvágjuk.
A tészta megmaradt alsó felét két oldalról a közepe felé behajtogatjuk, először középen szétválasztjuk, majd ezeket is daraboljuk. Így készítjük el a többi cipót is.
A lepényeket kizsírozott tepsibe helyezzük, kevés tejföllel átkenjük a tetejüket, és előmelegített sütőben szép színesre, ropogósra sütjük.


- Borsos pisztráng juhtúrós puliszkával
Hozzávalók: 5 pisztráng, 2 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 5 gerezd fokhagyma, a sütéshez extra szűz olívaolaj. A puliszkához: 40 dkg kukoricadara, 20 dkg kukoricaliszt, 1 teáskanál só, 40 dkg juhtúró, 2 csokor zöldhagyma, 5 dkg vaj, 2 teáskanál vágott kapor, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál bors. Az öntethez: 3 dkg vaj, 2 teáskanál liszt, 1 csokor vágott kapor, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 dl csontlé, 1 teáskanál porcukor, 1 kávéskanál só, fél citrom leve, 2 dl tejföl.
A megtisztított pisztrángokat kívül-belül átsózzuk, borsozzuk, és hasüregükbe fokhagyma gerezdeket helyezünk. Tepsibe tesszük, majd felöntjük annyi olívaolajjal, hogy a vágásig érjen. Előmelegített sütőben kisütjük.
A puliszkához két liter vizet felforralunk egy teáskanál sóval. A lobogó vízbe folytonos keverés mellett beleengedjük a kukoricadara és liszt keverékét. Addig főzzük, amíg megpuhul, majd kicsit hűlni hagyjuk.
A zöldhagymát felkarikázzuk. Egy cserépedényt, vagy sütőtálat vajjal kikenünk. Az aljába elterítünk egy sor puliszkát, morzsolunk rá juhtúrót, megszórjuk zöldhagymával, kaporral, és ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejét átkenjük kapros, borsos, tejfölös keverékkel, és sütőben először lefedve, majd húsz perc elteltével a fedőt levéve szép pirosra sütjük.
Az öntethez a vajban megpároljuk a vágott kaprot, megszórjuk liszttel, összesütjük, majd felengedjük húslével. Ízesítjük borssal, porcukorral, sóval, citromlével, és elkeverjük benne a tejfölt.
Tálalásnál borsos pisztrángunkat juhtúrós puliszkával, és kapros öntettel együtt tálaljuk.


- Leveles sajtos kifli
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 15 dkg sajt, 1 dl tej, 2 tojás, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 4 dl joghurt, 1 dl étolaj, 20 dkg vaj, 1 evőkanál só. A tetejére 1 tojás sárgája, 2 evőkanál étolaj, 15 dkg sajt.
A tejet egy evőkanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk megkelni.
A lisztet tálba borítjuk, beleütünk két tojást, adunk hozzá egy evőkanál cukrot, a megkelt élesztőt, és annyi joghurtot, hogy laza kelt tésztát kapjunk. Amikor kidolgoztuk, apránként adagoljuk bele az étolajat, és amennyiben szükséges, kevés langyos tejet.
Lisztezett deszkán is átgyúrjuk, majd kilenc cipót alakítunk belőle, amit fél óráig kelesztünk.
Közben a vajat egy evőkanál sóval habosra keverjük.
A sajt egyik részét lereszeljük, közben lisztben megmártjuk, hogy ne ragadjon. A másikat vékony hasábokra vágjuk.
A megkelt cipókból hármat lisztezett deszkán kerekre kisodrunk. Mindegyiket vékonyan átkenjük sós vajjal, majd egymás fölé helyezzük a három lapot. Úgy vágjuk fel, mint a tortát 12 cikkre. A háromszög alakú forma szélesebb végébe egy hasáb sajtot helyezünk, és ezzel együtt feltekerjük kiflinek. Így dolgozzuk fel a többi tésztát is.
Amikor elkészültünk, zsírral kikent tepsibe helyezzük, először felvert tojással, majd étolajjal átkenjük a tetejét, kicsit még a tepsiben is hagyjuk kelni, majd előmelegített sütőben szép színesre sütjük.

- Bukta étcsokoládés szilvalekvárral
Hozzávalók: 3 dl langyos tej, 1 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 2 dl aludttej (kefir), 1 teáskanál só, 5 dkg vaj, 2 tojás sárgája. A tepsi előkészítéséhez 5 dkg vaj, a töltelékhez 20 dkg csokis szilvalekvár (vagy más sűrű lekvár), a tetejére 2 tojás sárgája.
A langyos tejbe evőkanálnyi cukrot keverünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ezzel állni hagyjuk, míg megkel.
A lisztet tálba szórjuk, adunk hozzá aludttejet, sót, puha vajat, a tojások sárgáját és a felfutott élesztőt. Ezzel összedolgozzuk, és alaposan kidagasztjuk.
Lefedjük, és megvárjuk, míg megkel.
Közben a tepsit kivajazzuk.
A duplájára szaporodott tésztát lisztezett deszkán kisodorjuk ujjnyi vastagra. Négyzet alakú formákra felvágjuk, ezeket egyenként kézzel még széthúzkodjuk. Közepükbe egy-egy evőkanálnyi lekvárt teszünk, feltekerjük, és széleit is behajtjuk, nehogy sütés közben kifolyjon a töltelék.
Tepsibe helyezzük, tetejüket tojás sárgájával átkenjük. Kicsit még pihentetjük, majd előmelegített sütőben sütjük.


- Rizsfelfújt borsodóval
Hozzávalók: 2 liter tej, 1 dl víz, 48 dkg rizs, fél citrom, 10 tojás, 15 dkg vaj, 30 dkg cukor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg rumba áztatott mazsola, 2 evőkanál liszt. A sodóhoz: 8 dl fehérbor, 4 dl víz, 8 tojás, 40 dkg porcukor, 4 púpos teáskanál liszt, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja és leve. A tepsihez zsír és zsemlemorzsa.
A tejet a vízzel összeöntjük, dobunk bele kettévágva fél citromot, és felforraljuk. Hozzáadjuk a rizst, és fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük.
Közben a tojásokat szétválasztjuk. A tíz sárgájához adjuk a puha vajat, húsz deka cukrot, a citromhéjat és habosra keverjük. A fehérjéket csipetnyi sóval, tíz deka cukorral kemény habbá verjük.
A megfőtt rizsből kivesszük a citromot, és az egészet egy nagyobb tálba borítjuk. Először a sárga masszát adjuk hozzá a mazsolával, majd óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a kemény habot is.
Zsírral kikent, zsemlemorzsával megszórt sütőformába öntjük, majd előmelegített sütőben szép színesre sütjük.
A sodóhoz a bort a vízzel összeöntjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákhoz először hozzákeverünk húsz deka porcukrot, majd citromhéjat, lisztet és apránként a bort. Ezt a folyadékot lassú tűzön, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik.
A fehérjét csipetnyi sóval és a porcukor másik felével kemény habbá verjük.
A megfőtt borkrémet apránként csurgatjuk a felvert habba, közben habverővel folyamatosan verjük. Egy laza, finom krémet kapunk, amit a kicsit kihűlt, kockákra vágott rizsfelfújthoz tálalunk.

- Rakott savanyú káposzta
Hozzávalók: 2 kg savanyú káposzta, 5 púpos evőkanál sertészsír, 1,5 kg darált sertéshús, 20 dkg rizs, 3 dl tejföl, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál őrölt paprika, 3 teáskanál paprikakrém, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 2 teáskanál só.
Egy nagyobb lábasban két evőkanál zsíron átsütjük a levétől kinyomott savanyú káposztát.
Egy másik edényben kevés zsiradékon megpároljuk a felkockázott vöröshagymát, majd rátesszük a darált húst, és együtt sütjük fehéredésig. Fűszerezzük őrölt paprikával, paprikakrémmel, vágott fokhagymával, borssal, köménnyel és sóval. Felöntjük két deci vízzel és fedő alatt puhára pároljuk. Ezután a fedőt levesszük, és addig főzzük, amíg a sok lé elpárolog róla.
Közben a rizst is megfőzzük enyhén sós vízben, majd egy kis zsírral összekeverjük.
Egy tepsit kizsírozunk, és az étel összerakásához is megolvasztunk két fakanálnyi zsírt.
A tepsi aljában elterítünk egy sor dinsztelt káposztát, meglocsoljuk kevés zsírral, tejföllel, majd beborítjuk a rizs felével. Rátesszük a pörköltet, a megmaradt rizst, vastagon átkenjük tejföllel, és befedjük a félretett káposztával. A tetejét is tejföllel és zsírral locsoljuk, majd kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Hűtés után könnyebb felkockázni.
...
Több
Földrajzi név:
Nagyvázsony

Személyek

00:54

Fábry Szabolcs

03:06

Izsó Lászlóné

05:45

Kandikó Csanád

10:22

Piltman Csabáné

14:47

Varga Lajos

16:14

Farkas Ivett

24:54

Isó László

Kiemelt részek

02:57

Káposztás lepény

07:43

Borsos pisztráng puliszkával

12:13

Leveles sajtos kifli

16:23

Bukta étcsokoládés szilvalekvárral

22:04

Rakott savanyú káposzta

26:18

Rízsfelfújt borsodóval

00:29

Ízőrzők: Nagyvázsony