Ízőrzők - Cserépfalu
Gyártási év: 2015 | Adásnap: 2015. szeptember 12.
Időpont: 12:52:07 | Időtartam: 00:30:04 | Forrás: Duna TV | ID: 2313320
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 30 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: CserépfaluEpizódcím: Cserépfalu
Műsorújság adatai: Feliratozva a teletext 333. oldalán. (színes, magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2015) Cserépfalu a madárcsicsergős falusi nyugalmat, tartalmas kikapcsolódást, túrázást kedvelők paradicsoma. Az ország leghosszabb, vadregényes völgye kanyarog itt, a Hór patak mentén. Bejáratának közelében találjuk hazánk egyik legértékesebb régészeti lelőhelyét, a Suba-lyuk barlangot, ahol 1932-ben egy neandervölgyi nő és egy gyermek csontvázmaradványait tárták fel. A közelében található látogatóközpont kiállítása pontos információkkal szolgál a kutatásról és Cserépfalu környékének egyéb látnivalóiról is. A túrázók a faluból indulva végigjárhatják az Ördögtorony tanösvényt, amely a környék legszebb részein vezeti végig a kirándulót. Eljuthatnak a három sorban egymás felett magasodó pincesorra, de a tanösvény nevét adó kaptárkőhöz, az Ördögtoronyhoz is. Két tájház is őrzi a közelebbi múlt tárgyi emlékeit Cserépfaluban. Az egyik az Ódor-vár alatti réten található, hajdani erdőőri lakás, a másik a falu központjában frissen felújított Gazdaház, amely kézimunka kiállításnak is otthont ad. Mindezeken túl ajánljuk, hogy ha tehetik, minél többet beszélgessenek a helybéli idősebbekkel, mert vendégszeretetük, ízes beszédük külön élmény annak, aki csak ritkán jár ezen a gyönyörű, mesebeli vidéken. A műsorban bemutatott ételek: Laposborsó leves füstölt csülökkel, Pucu sült kolbásszal, Marhapörkölt túrós derelyével, Erdei gombás nyúlragu spenótos sztrapacskával, A rapsic álma: szarvasragu pirított zsámiskával, Fonott diós kalács. A műsorban bemutatott ételek: Laposborsó leves füstölt csülökkel, Pucu sült kolbásszal, Marhapörkölt túrós derelyével, Erdei gombás nyúlragu spenótos sztrapacskával. Alkotók: Móczár István - rendező Róka Ildikó - forgatókönyvíró Móczár István - operatőr
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Laposborsó leves füstölt csülökkel - Pucu sült kolbásszal - Marhapörkölt túrós derelyével - Nyúlragu sztrapacskával - Szarvasragu számiskával - Fonott diós kalács
Technikai leírás:
A műsorszolgáltatói információk (Műsorszolgáltatói cím, Műsorszolgáltatói ismertető) a mediaklikk.hu oldalról származnak
Műsorszolgáltatói ismertető:
Cserépfalu a madárcsicsergős falusi nyugalmat, tartalmas kikapcsolódást, túrázást kedvelők paradicsoma. Az ország leghosszabb, vadregényes völgye kanyarog itt, a Hór patak mentén. Bejáratának közelében találjuk hazánk egyik legértékesebb régészeti lelőhelyét, a Suba-lyuk barlangot, ahol 1932-ben egy neandervölgyi nő és egy gyermek csontvázmaradványait tárták fel. A közelében található látogatóközpont kiállítása pontos információkkal szolgál a kutatásról és Cserépfalu környékének egyéb látnivalóiról is. A túrázók a faluból indulva végigjárhatják az Ördögtorony tanösvényt, amely a környék legszebb részein vezeti végig a kirándulót. Eljuthatnak a három sorban egymás felett magasodó pincesorra, de a tanösvény nevét adó kaptárkőhöz, az Ördögtoronyhoz is.
Két tájház is őrzi a közelebbi múlt tárgyi emlékeit Cserépfaluban. Az egyik az Ódor-vár alatti réten található, hajdani erdőőri lakás, a másik a falu központjában frissen felújított Gazdaház, amely kézimunka kiállításnak is otthont ad.
Mindezeken túl ajánljuk, hogy ha tehetik, minél többet beszélgessenek a helybéli idősebbekkel, mert vendégszeretetük, ízes beszédük külön élmény annak, aki csak ritkán jár ezen a gyönyörű, mesebeli vidéken.
A műsorban bemutatott ételek: Laposborsó leves füstölt csülökkel, Pucu sült kolbásszal, Marhapörkölt túrós derelyével, Erdei gombás nyúlragu spenótos sztrapacskával, A rapsic álma: szarvasragu pirított zsámiskával, Fonott diós kalács.

Magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2015

Feliratozva a teletext 333. oldalán.

rendező: Móczár István
operatőr: Móczár István
szerkesztette: Róka Ildikó
...
Több
Földrajzi név:
Cserépfalu

Személyek

07:03:05

Benson Attila

07:04:55

Kósik Istvánné

07:06:40

Dósa Lászlóné

07:08:13

Kósik Lajosné

07:11:06

Iszlai Eszter

07:12:42

Lénárt Andrásné

07:17:14

Mizser Lajos

07:18:16

Filáné Virág Violetta

07:21:50

Szilágyi Zoltánné

07:25:45

Virág Andrásné

07:27:14

Dósa Márta

07:27:58

Csendesné Kósik Anita

Kiemelt részek

07:05:05

Laposborsó leves füstölt csülökkel

07:08:03

Pucu sült kolbásszal

07:12:29

Marhapörkölt túrós derelyével

07:18:25

Nyúlragu sztrapacskával

07:23:46

Szarvasragu számiskával

07:27:53

Fonott diós kalács

07:02:43

Ízőrzők: Cserépfalu