Ízőrzők - Mencshely
Gyártási év: 2013 | Adásnap: 2013. december 01.
Időpont: 12:27:41 | Időtartam: 00:30:03 | Forrás: Duna TV | ID: 1751534
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 30 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: MencshelyEpizódcím: Mencshely
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő film (2013)) Feliratozva a teletext 333. oldalán. (színes, magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2013) Mencshely a Balaton-felvidék északi határán fekvő község. A "háromtornyú falu" elnevezést arról kapta, hogy több temploma is van. Természeti környezete önmagában is elegendő indok lenne arra, hogy bárki ellátogasson ide. A Halom-hegyre kisétálva, vagy a hamarosan megépülő kerékpárúton kikerekezve minden égtáj felé csodálatos a kilátás. A régi iskola épületében ma falumúzeum található, ahol a vert csipke hagyományaival is megismerkedhetünk. A község határában a mencshelyiek összefogásával létrejött egy szabadidőpark, főzési lehetőséggel. Fontos volt ez a helyieknek is, hiszen itt mindenki szeret és tud is sütni-főzni. Adásunkban a következő helyi ételekkel ismerkedhetnek meg a nézők: Salátás húsleves gyufatésztával, Ecetes-hagymás szalonna, Lencsés-gombás kakaspörkölt medvehagymás nokedlivel, Cukkinis lecsó bodaggal, Halom-hegyi pecsenye tócsiva, Sakktorta. Alkotók: Móczár István - rendező Móczár István - operatőr Róka Ildikó - szerkesztő
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Salátás húsleves - Ecetes-hagymás szalonna - Lencsés-gombás kakaspörkölt medvehagymás nokedlivel - Cukkinis lecsó bodaggal - Halom-hegyi pecsenye tócsival - Sakktorta
Teljes leirat:
- Isten hozta önöket Mencshelyen.
Mencshely a Balaton és a déli Bakony
találkozásánál fekszik,
illetve nem csak kettős, hanem
egy hármas határ ez,
hiszen a Nivegy-völgy,
és azon keresztül a Káli-medence
van még közvet közelben.
A monda szerint ezer éves település,
és a közelben valóban fölfedeztek
még régebbi korszakokból
is emlékeket,
a római korig visszamenőleg
pénzérméket
és egyéb használati tárgyakat
a Berki kútnál.
Az első írásos emlék azonban a
XIII. századra tehető.
Természetesen mivel szőlő
és borvidéken vagyunk,
az első írásos emlék
is ehhez kapcsolódik.
Egy szőlő birtok-vitára mutat ez az
írásos emlék,
ami Mencshely és Dörgicse között
folyt abban az időszakban.
Az itteni emberekre jellemző is ez a
kettősség,
hogy egy részt a bakonyi ember
mentalitása bennük van,
de bennük van a balatoni, déliesebb,
mediterrán lelkület is.
És jellemző még az rájuk, hogy nem
várják a külső segítséget,
hanem megpróbálnak itt, a falun belül
maguk lábra állni.
Erre majd jeles bizonyíték lesz a
szabadidő park,
amit a falu lakossága két-három
éve hozott saját kézzel létre.
Illetve gondolkodó és
jól gondolkodó emberek,
akik jól sáfárkodnak a pályázati
lehetőségekkel is,
így az utóbbi időben egy nagyszerű
pályázatot sikerült nyerni,
amiből olyan dolgokat lehet
megvalósítani,
amire korábban még nem volt példa.
Ez a közeli Halom-hegyi kilátó,
és ahhoz kapcsolódó létesítmények.
Turisztikai szempontból említésre
érdemes,
hogy a Balatontól mindössze 6-7 km-re
van a település.
És szeretném hangsúlyozni, hogy ez
egy szúnyog mentes település.
A biciklisták tudják igazából, hogy
400 m magasan vagyunk,
hiszen bármelyi Balaton-parti
közeli településről
érkeznek a kerékpáros turisták,
folyamatosan az
emelkedőkkel szembesülnek,
és nyilván, ez a 400 méteres magasság
a legnagyobb melegben is lehűti
annyira estére az időjárást,
hogy kellemes ezen
a településen aludni,
nem szükséges szúnyogot irtani.
Turisztikai nevezetességként
ajánlom még figyelembe
a falumúzeumot.
Tudni kell még a mencshelyiekről,
hogy nagyon szeretnek főzni.
Talán én vagyok az egyetlen
a faluban, aki nem tud.
Minden bizonnyal ennek köszönhető,
hogy engem megválasztottak
polgármesternek,
hogyha főzni nem tudok,
legalább más úton, más módon
legyek hasznára a falunak.
- '68-ban kerültem Magyarországra,
már 45 éve itt vagyok Magyarországon.
Úgy kerültem ide,
hogy a férjem magyar.
Úgy kerültünk
Mencshelyre a férjemmel,
hogy mikor a férjem nyugdíjba ment,
szeretett volna valamivel
foglalkozni,
és létesített itt egy mandulást.
Miután ezt Pestről nem lehet művelni,
ideköltöztünk.
Mikor férjhez mentem, abszolút
nem tudtam főzni, az az igazság,
de a gyerekeim miatt meg kellett
tanulnom főzni,
és tanultam a nagyikámtól.
Bevezetett engem a magyar konyha
rejtelmeibe.
Most igazából nemzetközi
konyhát vezetünk a házunkban.
Röviden, hogy mit fogok főzni:
lesz leves tésztával és különböző
húsokkal és salátákkal.
Először meg kell pácolni egy
éjszakára szója szószban
a csirkemellet meg a sertéshúst.
A lényeg, hogy ne
legyen zsír a húson.
Vékony csíkokra szeletelem
a sovány csirkemellet.
Sertés combot vagy sertés
szűzérméket csíkokra szelünk,
és a lényeg, hogy pácolnunk kell.
Azért választottam
a csirke far-hátat,
mert egy óra alatt készen van.
Az kell, hogy erős erőleves legyen.
Miután sovány erőlevest szeretnénk,
a bőrét leveszem.
Vizet öntök lábasba és
egy kis sót teszek bele.
Legalább egy órát kell főni
a csirke far-hátnak,
de lehet már este megfőzni,
akkor kihűl,
és le lehet szedni a maradék
zsiradékot is.
Kétfajta salátát készítek,
uborkából és fejes káposztából.
Vékonyan felszeletelem az uborkát,
és a káposztát is.
Megsózom, és hagyom egy kicsit,
utána kinyomkodom a levét.
Utána ráteszem a sárgarépát.
Koriander zöldjét bárki nevelhet
a balkonon.
Nagyon apróra összevágom.
Az ázsiai konyhában a koriander
zöldje nagyon fontos,
úgy, mint Magyarországon
a petrezselyem zöldje.
A lilahagymát nyersen teszem,
a vöröshagymát viszont megpirítom,
hogy színe legyen a hagymának,
ne legyen üveges.
Összekeverem pirospaprikával,
és ráteszem a salátára.
Egy pici ecetet teszek rá,
és pirított szezámmagot.
Teszek még rá fokhagymát
és összekeverem.
Megsütöm a sertéshúst csíkokat
és a csirkemell csíkokat,
ami egész éjszaka a hűtőben volt
szójaszószban pácolva.
Az a fontos, hogy kevés olajban
kis adagokban pirosra sütjük a húst.
Meg kell várni, amíg majdnem
füstölög - így lehet mondani -
utána megfordítani.
Külön sütjük a sertéshúst
és külön a csirkehúst.
- Házi tésztát készítünk.
Ez csak tojás és liszt, ha nagyon
muszáj, teszünk hozzá egy pici vizet,
de nem ajánlott, mert
ellágyítja a tésztát.
Ha nem muszáj, inkább ne tegyünk
hozzá vizet.
Ehhez használunk 25 dkg lisztet,
és amennyi tojást felvesz
- lehet egy, két darab.
Összegyúrjuk, negyedórára, 20 percre
félretesszük,
majd a táblán kinyújtjuk.
Késsel gyufaszál vastagságúra
fölszeljük.
- Felforraljuk a vizet, teszünk bele
fél kanálnyi olajat és fél kanál sót.
Nagyon kell vigyázni,
hogy ne főzzük túl a tésztát,
hanem egy kicsit roppanós legyen.
Kitálalunk: a tányérba teszünk
frissen főzött tésztát,
rá a forró erőlevest, és a tetejére
kétfajta húst és kétfajta salátát.
Szépen elrendezzük.
Mikor esszük, összekeverjük
az egészet.
- Mencshelyen a falumúzeumban
vagyunk.
Ez a múzeum úgy alakult ki, hogy
iskola volt valamikor ez az épület,
de kevés a gyerek és erre a célra
hasznosítottuk.
A faluban gyűjtöttük a régi
használati eszközöket,
hogy a gyerekek megismerjék,
de a felnőttek is érdeklődnek,
mert nagyon sok városi emberek
nem tudják, hogy éltek az ősök,
milyen eszközöket használtak.
Mivel művelték a földet, hogyan
gondozták az állatokat.
Iskola volt itt, bemutatjuk az
iskolapadokat,
a régi füzeteket, könyveket,
de vannak régi földművelési eszközök,
disznóvágáshoz, kenyérsütéshez
használt eszközök.
Vannak régi okiratok, amiket
a faluban gyűjtöttek,
mert érdekes a nyelvezete miatt is,
és a kora miatt is.
A falu nem itt volt valamikor régen,
a tatárjárás előtt,
hanem tőlünk keletre
van egy völgy patakkal,
ott volt a falu.
Volt valami járvány, és mivel itt
tisztább volt a levegő,
ezért jöttek ide a falusiak.
De nem csak ezért,
hanem a legenda szerint
IV. Béla felesége mikor menekült
a tatárok elől,
itt volt egy nagy bozótos, amiben
elbújt, és megmenekült.
Ennek tiszteletére itt építettek
egy kápolnát
- itt van az iskola mellett,
most már templom -
jöttek ide szerzetesek, utánuk
jött ide a megmaradt falu népe.
Itt menekült meg IV. Béla felesége,
így lett a neve Mencshely.
Ha jól tudom, Menhely volt
a régi levéltári adatok szerint.
- Ezt az ételt, amit most bemutatok,
a Halom-hegyen szokták
a szőlősgazdák főzni,
a hagymás, ecetes szalonnát, ami
egy nagyon kiadós, laktató étel.
Voltunk segíteni az egyik gazdának,
aki elkészítette nekünk,
és mi azt hittük, hogy ez az adag
nagyon kevés,
de igen laktatós, négy ember
nagyon is jól lakott belőle.
Ez az étel a szalonnától sós,
így sót nem igazán rakunk hozzá,
de aki sósabban eszik, a végén
dobhat bele egy kicsit.
Kell hozzá 1 kg kolozsvári
szalonna, amit felkockázunk,
és fehér borban felrakjuk párolni.
Körülbelül 1,5-2 óra, mire
megpárolódik.
Amikor elfőtt a fehér bor és elkezdi
kiadni a zsírját,
akkor rakjuk hozzá a kockára
vágott hagymát.
Amikor a hagyma üvegesre párolódik,
ráöntünk 0,5 dl ecetet.
Azzal egy kicsit még forraljuk,
és akkor tálalható.
A bortól és az ecettől
lesz különleges ízvilága,
és puha a szalonna.
Azért jó ez az étel, mert ha kimennek
a szőlőbe dolgozni,
felrakják és közben-közben
megkavarják,
de mire ebédidő van, ez elkészül.
Csak ebédelni kell és folytathatják
a munkát.
- Ezen a helyen, ahol állunk,
készült el két-három évvel ezelőtt
a falu kétkezi munkájával
ez a kis szabadidő park.
Az ilyen, maihoz hasonló esős
időre is gondoltak a falu lakói,
amikor ezt a kis beállót, beülőt
készítették.
Ahogy említettem, a mencshelyiek
nagyon szeretnek,
és nagyon jól is tudnak főzni.
A falunap és egyéb rendezvények
alkalmával
gyakran vagyunk itt mindannyian,
és a tűzrakó hely, ami
itt van körülöttünk, nem is egy,
itt szoktunk nyárson, vagy más módon
sütni-főzni.
Nagyon szereti ezt a falu.
Természetesen ennek a helynek
ez az első fázisa,
amit most lehet látni,
és tervezzük ennek a hosszabb távú
és nagyobb léptékű fejlesztését is.
Nem csak főző alkalmatosságokat
tervezünk ide,
hanem a későbbiekben az itt lévő
gyerekes családok számára
kültéri tornaeszközöket és hasonló
dolgokat tervezünk itt létesíteni.
- Lencsés-gombás kakaspörköltet
készítek,
amit valamikor nagyanyámék
készítettek olyan formában,
hogy a húsából készül a
lencsés kakas,
a csontos részét pedig
felhasználták levesnek.
Egy deciliter olajat
öntünk az edénybe,
ezen megfonnyasztjuk a vöröshagymát
és négy gerezd fokhagymát.
Addig a kakashúst apró kockára vágom.
Leveszem a bőrt róla,
kiveszem a csontot belőle.
Nem baj, ha marad egy kis hús
a csonton, mert jó lesz a levesbe.
Lefejtem és összevágom
lehetőleg egyforma kockákra,
így egyszerre fő meg,
vagy sül meg az étel.
A gombának nem szedem le
a külső részét,
mert valahogy veszít a gomba
az ízéből,
hanem inkább tisztára mosom és
le lehet szeletelni a gombát.
Ha erdei gombából lenne,
ízletesebb lenne.
A paradicsomot meghámozom,
jó éles kés kell hozzá.
Sokan leforrázzák, hideg vízbe
teszik és lejön a héja.
Amikor a hagyma üvegesre pirult,
belerakom a húst,
és kicsit megpirítom.
Utána beleteszem a lencsét,
és a gombát.
Az édesanyám nagyon beteges volt,
és kisgyerek koromtól
be kellett segítenem.
Volt, amikor nekiállt főzni
és nekem kellett befejezni,
mert nem tudta csinálni.
Elmondta, hogy mit, hogyan
csináljak, és megszerettem.
Nagyon sokat főzök bográcsban,
az jobban megy nekem.
- A lencsés kakas pörkölthöz
medvehagymás nokedlit készítek,
amihez kell 0,5 kg liszt, 3 db tojás,
egy teáskanál medvehagyma,
pici só, és annyi víz, hogy könnyen
kavarható tészta legyen.
Összekeverem és lobogó vízbe
kiszaggatom.
A medvehagymát mi gyűjtjük
minden tavasszal.
Úgy tartósítjuk, hogy ledaráljuk,
összekeverjük sóval, pici olajjal
és üvegekbe töltjük.
- Mikor belekerült az összes
hozzávaló,
akkor kezdődik a fűszerezés.
Megsózom, babérlevelet
azért teszek bele,
mert én minden ételben szeretem,
nagyon jó ízhatást ad az ételnek.
Következik a feketebors
és nemes pirospaprika.
Hagyjuk főni lassú tűzön.
Mikor minden megpuhult,
a medvehagymás galuskával tálaljuk.
- A vert csipkét Izsó Margit hozta
Mencshelyre,
aki innen származott el és kitanulta
Endréden, és visszajött.
1939-ben tartotta
az első tanfolyamot,
és az asszonyok megtanulták
a csipkeversének a technikáját.
A mintákat maguk rajzolták le
fantáziájuk után,
ez azóta is hagyomány,
és csinálják a hölgyek.
Párnán verik a csipkét esztergált
orsókkal.
Azért vert csipke,
mert az orsókat összeverik.
Gombostűkkel tűzik ki a mintát,
és az adja meg a formát.
Ha kész a tűt kihúzzák és leveszik
a párnáról a csipkét.
A nagyobb csipkét több
darabból csinálják,
és horgolótűvel összekötik őket.
Számokat nem tudok mondani,
hogy hányan csinálják,
de azt tudom, hogy 20-25-en
gyakorolták az utóbbi időben is.
Ha le kéne ülni a párna mögé,
akkor bizonyos mintát
meg tudnának csinálni.
Mindet nem, mert aki nagyon tud,
az sem tudja az összes mintát.
Ez a csipke a mencshelyi két
templomot ábrázolja.
Ezt egy itteni hölgytől kapta
a falu emlékbe,
aki innen származott el,
és ajándékba adta szülőfalujának.
- Cukkinis lecsót készítek,
mert ősszel lecsó szezon van,
és mi ezt nagyon sokféleképpen
készítjük.
Készítettünk már velővel,
csirkével, káposztával, gombával,
amit mindenki nagyon szeret
a mi családunkban.
Főzőversenyeken is elindultunk
és tavaly is, idén is elég szép
helyezést értünk el a lecsóval.
Most cukkinis lecsót készítek
bodaggal.
20 dkg szallonnát összevágok
apró kockára,
2 kg paprikát kicsumázok,
felkarikázok,
0,5 kg paradicsomot felszeletelek
és 0,5 kg vöröshagymát is.
A cukkinit kockázom, de azt
a legvégén rakom bele.
A kockázott szalonnát felrakom,
kihevítem egy kicsit,
rádobom a hagymát és a paradicsomot.
Amikor a paradicsom és a hagyma
megpárolódott,
akkor teszem hozzá a paprikát,
sót, őrölt borsot,
és legvégén a kockára vágott
cukkinit.
- Bodagot készítek a lecsóhoz, ezt
úgy is mondják, hogy kenyérlángos.
Ehhez használunk 50 dkg lisztet,
1 db tojást, 1,5 dkg sót,
és előkészítettem egy kovászt,
ami három órán keresztül érlelődött.
Ehhez használtam 2-3 evőkanál
lisztet, 5 dkg élesztőt
és nagyon kevés cukrot.
Először rátesszük a kovászt.
Nagyon fontos, hogy ne az élesztőre
tegyük a sót,
mert az élesztő gombát elpusztítja.
Figyelni kell, nehogy
ellágyítsuk a tésztát.
Ha nagyon ellágyul, hiába teszünk
utána lisztet,
akkor attól már csak lágyabb lesz.
Azért jó kovásszal, mert jobban
szaporodik benne az élesztő gomba,
másrészt régen nem használtak
semmiféle adalék anyagot,
hanem száraz kovásszal dolgoztak.
Én kovásszal jobban szeretek
dolgozni, mint élesztővel.
A tészta akkor lesz jó, mikor
a tál oldalától teljesen elválik.
Amikor ki van dagasztva, 1-1,5 órára
félre tesszük, hogy keljen.
Kelesztés után egy picit átdolgozzuk,
újra kelesztjük,
de akkor már nem kell neki
annyit időt hagyni.
Azután kinyújtjuk, tepsibe rakjuk,
elősütjük,
majd elősütés után fokhagymás
olajjal lekenjük,
így tálaljuk a lecsó mellé.
- Itt állunk a Halom-hegyen,
annak is a tetején.
A Halom-hegy néhány méter híján
400 m magas.
A Halom-hegyről tudni kell, hogy ez
egy igazi szőlőhegy.
A mencshelyiek ide járnak ki,
itt termesztik a szőlőt,
itt készülnek a finom Halom-hegyi
borok.
A déli lejtőknek annyira
kedvező a fekvése,
hogy a napsütéses órákban a Balaton
vizének a tükre
megkétszerezi a napfényt.
Elsődlegesen fehér
bortermő vidéken vagyunk,
ami nyilván nem jelenti azt, hogy
vörös borokkal,
rozékkal is ne próbálkoznának
az emberek,
de igazából a fehér bort tudom
ajánlani ezen a vidéken.
A hegy tetejére tervezünk olyan
jellegű fejlesztést,
hogy a most meglévő kilátót
felújítanánk.
A hegytetőn egy 360 fokos panoráma
kínálkozik,
ahonnan be lehet látni
az egész Balatont,
a másik oldalon a Bakonyt,
illetve a Kab-hegyet,
és ellátni egyik irányban Tihanyig,
a másik irányban egészen
a tanúhegyekig, illetve Badacsonyig.
Éppen ezt a panorámát kihasználva
tervezünk a hegytetőre
a kilátó mellé egy olyan színházat,
hogy a színpad mögött
a teljes balatoni látkép
táruljon a nézők szeme elé.
Javaslom még megnézni a geológiai
bemutató helyet,
ami szintén hamarosan elkészül.
Halom-hegyről illik még tudni,
hogy a 20-as, 30-as években
bányászati tevékenység folyt itt.
Annyira mélyen befúrtak a hegy
belsejébe,
hogy körülbelül 12-13 kő-korszakot
lehet itt bemutatni,
amely nagyszerű kiegészítője
a közelben fekvő
hegyestűi geológiai bemutató helynek.
Mind ezt felfűzzük egy kerékpár,
illetve kerékpározható útra
46 km hosszan.
Ez a 46 km a Nivegy-völgyön
keresztül vezet,
a túlsó végpontja pedig a zánkai
gyermek és ifjúsági centrum.
A kerékpáros turistáknak egy gyönyörű
környezetben tudom javasolni
a Halom-hegyet, mint állomást,
ami nem csak sportolás szempontjából,
de gasztronómiai szempontból
is különösen figyelemre méltó.
- Halom-hegyi pecsenyét készítek
tócsival.
Itt van a Halom-hegy,
ahol egy helyi pincénél
találták ki ezt az ételt,
ezt fogjuk most elkészíteni.
Csont nélküli sertéskarajt használok,
ujjnyi vastagra vágom.
Kiklopfolom, besózom.
Veszek egy nagyobb serpenyőt,
és 1,5 dl olajon megpirítom.
Elkészítem a mártást,
amihez használok mustárt, kechupot,
sót, borsot, és egy kevés paprikát.
Lereszelem a krumplit,
ebből készítem a tócsit.
1,5-2 kg krumplihoz teszek kefirt,
egy teáskanál köményt,
borsot, sót, 1 db tojást, 3 gerezd
reszelt fokhagymát
és 5 evőkanál lisztet,
és elkeverem.
Forró olajban fogom sütni,
kanállal engedem bele az olajba.
Mind a két felét arany barnára
sütöm.
A tócsit többféleképpen
szoktuk sütni:
szoktunk kisebbet, és szoktunk
egybe sütni nagyobbat,
palacsinta nagyságúra.
Beletesszük a húst, a hús mellé
teszünk mustáros mártást.
Összehajtjuk, a tócsira tejföl,
úgy fogyasztjuk.
- Építészmérnök vagyok és körülbelül
15 évvel ezelőtt
Budapesten egy keramikus hölgyhöz
jártam szombatonként,
hobbiból tanultam.
Pontosan négy évvel ezelőtt
költöztünk Mencshelyre,
itt kezdtem újra a kerámiával
foglalkozni.
Először itt csak hobbiból, de egyre
inkább főfoglalkozásommá vált.
Leginkább ékszereket készítek
ez menet közben alakult így,
erre van igazán kereslet
a környéken.
De készítek kisebb
használati tárgyakat.
Télen igyekszem nagyobbakat is
készíteni,
akkor tudom fejleszteni
ezt a készségemet.
Káptalantótiba járok vasárnaponként
egy termelői piacra.
Ott látom, hogy egyre
többen vásárolnak házi tejet,
mézes bödönöket is készítek.
Úgy tudom, hogy Mencshelyen nincs
hagyománya a fazekasságnak,
viszont az asszonyok még ma is
csipkeveréssel foglalkoznak,
ezért gondoltam, hogy a nyakláncokra,
meg a karácsonyi díszgömbökre
csipke motívumokat rakok.
A környéken sok levendula
található,
szívesen használok levendula
motívumot a bögrékre például.
A legjobb dolog ebben, mikor az ember
kiveszi a kemencéből a kész dolgot,
mert mindig olyan tárgyak kerülnek
ki, amire az ember nem is számított.
- Sakktortát fogok készíteni,
mert talán ez az egyetlen torta,
ami nekem is megy.
Mikor megláttam az újságban, azt
mondtam, hogy ezt ki kell próbálni.
Azóta nagy sláger a családban,
mert mikor megkérdezem a gyerekeket,
vagy ismerőst,
hogy születésnapra, névnapra
mit süssek,
akkor mindig sakktortát kérnek.
Azért sakktorta, mert ha
össze van rakva,
akkor barna és sárga kockás.
Sütünk hozzá egy sárga és egy
kakaós piskótát.
A sárga piskótához 5 tojásfehérjét
felverek 5 evőkanál kristálycukorral.
Hozzárakom az 5 tojás sárgáját,
5 evőkanál lisztet, egy sütőport.
A sütőport nem habverővel keverem,
hanem fakanállal,
mert akkor nem törik meg,
és jobban feljön a tészta.
A tepsit kizsírozom, lisztezem,
előmelegített sütőben 20-25
percig sütöm a lapokat.
A kakaós lapnál annyi változás van,
hogy az 5 evőkanál liszt
helyett négyet rakok,
és egy evőkanál kakaót teszek bele.
Nagyobb tepsiben sütöm
a piskóta lapot,
amit 2 cm-es csíkokra vágok,
és összerakom a formába, hogy
egy barna, egy sárga,
és megtöltöm vaníliás krémmel.
A vaníliás krémhez két vanília
pudig kell,
5 dl tej, 6 evőkanál cukor,
ezt felfőzöm.
Mikor kihűlt belekeverek 25 dkg
tea vajat.
Most tortaformába rakom össze,
de ha nincs tortaforma, jó egy
20-25 cm-es lábas,
amit kibélelünk nejlonnal.
Elkezdem belerakni a tésztát.
Előbb a sárga, majd megkenem krémmel.
Most jön a barna, és jön a krém.
Megint a sárga következik.
Lekenem a tetejét is krémmel.
Folytatom az építkezést, de most
a csokis tésztával kezdem.
Tele lett vele a forma.
Berakom a hűtőbe legalább
egy félórára,
hogy a krém megkeményedjen
benne.
Leveszem a tortaforma keretet,
vagy kiborítom a lábasból
egy tányérra
és lehet a külsejét bekenni.
A meglepetés amikor szeletelik,
akkor látják, hogy nem egyforma.
...
Több
Földrajzi név:
Mencshely

Személyek

07:03:42

dr. Loványi Róbert

07:06:10

Hegaj Szvetlana

07:09:53

Kovács Zoltán

07:11:11

Zábrák Gyula

07:12:48

Kovács Zoltánné

07:15:07

Borbély István

Kiemelt részek

07:03:17

Ízőrzők: Mencshely

11:09:37

Ízőrzők [új közmédia logóval, 2012]