Ízőrzők - Mosdós
Gyártási év: 2013 | Adásnap: 2013. november 24.
Időpont: 12:26:13 | Időtartam: 00:30:04 | Forrás: Duna TV | ID: 1746010
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 30 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: MosdósEpizódcím: Mosdós
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő műsor (2013)) Feliratozva a teletext 333. oldalán. (színes, magyar ismeretterjesztő műsor, 30 perc, 2013) Somogyországban, Magyarország második legszebb településén, Mosdóson jártunk. A hajdani Pallavicini vadászkastély hatalmas parkja különlegesen jó klímát jelent a légzőszervi problémákkal küzdőknek, de az egészségesek is érzik, hogy itt egy kicsit minden zöldebb. Hajdan a kastélyt díszítették azok a hatalmas méretű festmények is, amelyeket ma a római katolikus templomban tekinthet meg a látogató. A Nyugdíjas Klub kórusa nem csak jó hangzásáról, népdalairól híres, hanem arról is, hogy fellépéseik alkalmával magukra öltik felmenőikről rájuk maradt díszes népviseletüket. Érdemes bekukkantani a templommal szemben található néprajzi szobába, ami szintén a nyugdíjasok gyűjtőmunkájának eredménye. A környék települései is jól láthatók a Vigadó-hegy kilátójából, és a helyi pincék között mindig akad néhány, amely nyitva áll a hegyet járó ember előtt. A mosdósiak hagyományos ételei egyszerűségükben is különlegesek, gyorsan elkészíthetők, és nagyon finomak. Ezekről bárki meggyőződhet, ha a falusi turizmus lehetőségeit kihasználva ellátogat valamelyik vendégházba. Adásunkban a következő helyi ételek elkészítésével ismerkedhetnek meg a nézők:Tejfölös krumplileves buggyantott tojással, Töltött fonott kalács sárgatúróval, Szüretes krumpli kakashússal, Édes kevert sütemény, Húsgombócos lecsó, Mágnás dióspite. Alkotók: Móczár István - rendező Móczár István - operatőr Róka Ildikó - szerkesztő
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Tejfölös krumplileves buggyantott tojással - Töltött fonott kalács sárgatúróval - Szüretes krumpli kakashússal - Édes kevert sütemény - Húsgombócos lecsó - Mágnás dióspite
Teljes leirat:
- Mosdós település közel 500 éves
múlttal rendelkezik.
Somogy megyében helyezkedik el:
Kaposvártól 18 km-re, Dombóvártól
15 km-re, a Kapos völgyében.
Legrégibb épületünk az 1834-ben épült
templom, műemlékké van nyilvánítva.
Mellette található a volt zárda
épülete,
jelenleg az óvodának, a kultúrháznak
és a teleháznak ad otthont.
Idejében sikerült a külső és belső
tatarozását megoldanunk.
Kedvelt kirándulóhely a Vigadó-hegy,
remek borokat termelnek itt a
helyi borászaink,
ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a
borversenyeken elért kiváló eredmény.
Nem egyszer hozták el az Év bora
címet.
A helyi pincék nyitva állnak a
kirándulók
és a kilátogató turisták számára.
A kilátóból remek kilátás nyílik
a Kapos völgyére,
és a környező településekre.
Megpróbáljuk a hagyományokat is
őrizni.
Ezt mi sem bizonyítja jobban:
a nyugdíjas kórusunk a helyi
népviseletben lép fel.
Kiváló eredményeket érnek el.
Nyugdíjasaink összegyűjtötték
a régi használati eszközöket,
tárgyakat,
és berendeztek egy néprajzi szobát.
Az ételekben is próbáljuk
a hagyományokat megőrizni.
Főzőversenyeken vesznek részt
fiataljaink és az idősebbek,
ahol kiváló eredményeket érnek el.
Ezeket az ételeket ebben a műsorban
is megpróbáljuk bemutatni,
és várjuk az idelátogató turistákat,
hogy megkóstolhassák vendégházainkban
ezeket az ételeket.
- Tejfölös krumpli levest készítek.
Ezt nagyon gyorsan elkészítették
nagymamáink.
Annakidején mikor a mezőről
hazamentek délben, volt egy órájuk,
és a családnak nagyon
gyorsan készítettek egy levest,
egy kifőtt tésztát, mert utána mentek
és folytatták a téeszben a munkát.
Először megpucolom a hagymát,
utána felaprózom a 2 db paprikát.
Ehhez az ételhez kell hat nagy szem
krumpli kockára vágva.
Természetesen, a saját kertemben
termett.
A paraszt ember régen abból
készített, amit megtermelt,
ami a kertjében volt, vagy az udvaron
kapirgáltak a tyúkok,
az istállóban álltak a tehenek,
a disznók, ezekből főztek.
Igyekeztek gyors ételeket készíteni
a családjuknak.
Felmelegítem a zsírt, ebben párolok
egy fej hagymát.
Amíg fonnyad, felvágom a paprikát
és a paradicsomot,
majd hozzáadom a hagymához
és tovább dinsztelem.
Összevágom a zöldség zöldjét
és a zellert,
majd ráteszem a lecsós alapra.
Nagyon sok mindent termelünk
a kertben.
Télen meghagyom a fóliát, ami alatt
egész télen van friss saláta,
zeller gumó, zöldség zöldje
és nagyon sok spenót.
Ha nincs nagy hideg, hogy mínusz
10 fok fölé emelkedik,
akkor egész télen fogyasztjuk
a friss zöldségeket
a fólia sátor alól.
Egészen más íze és illat anyaga van,
mint a boltban vásárolt zöldségeknek.
Elkészült az alap, teszek bele
pirospaprikát
és egy kanál darált paprikát,
amit pritamin paprikából készítek
és sóval teszem el.
Beleteszem a kockára vágott
krumplit.
Felengedem körülbelül
1,5 liter vízzel,
és felforralom és 20 perc alatt
készre főzöm.
Ízesítem egy kevés sóval.
Miután megpuhult a krumpli,
beleteszem a tejfölös habarást.
2 kanál tejfölhöz öntök egy kevés
hideg vizet és egy kanál lisztet,
és kikeverem simára, majd
beleengedem a levesbe.
A végén beleengedek négy egész
tojást
és forró lobogó tűzön 5 percig
kiforralom a levest.
Ez alatt az idő alatt megfő a tojás.
Én 10-11 éves koromban tanultam
a nagymamámtól főzni.
Nem csak én, hanem a faluban
a többi lány is.
Abban az időben a gyerekek
rámaradtak a nagyszülőkre,
és a nagymamák vitték ki
az unokákat a földekre,
és tanították őket mindenféle
kerti munkára, és főzni is.
10-11 éves koromban tanultam meg
a kelt tészták készítését,
a sütemények kézzel való kikeverését,
és a rétes nyújtást.
Természetesen tanultunk
egyszerű ételeket,
mint a lecsót, a leveseket
és a palacsinta sütést.
Ezt én tovább is vittem,
mert jelenleg falusi turizmussal
és vendéglátással foglalkozom,
és a népi hagyományos ételeket
itt viszem tovább,
és azokat a tanult dolgokat,
amiket a nagymamám tanított nekem.
- A mosdósi római katolikus
plébánia templomban vagyunk,
amely az Urunk mennybemenetele
titulust viseli.
A templom klasszicista
stílusban épült.
Babits András veszprémi kanonok
- akinek volt egy Imre nevű testvére,
aki mosdósi kisbirtokos volt -
pénzt adományozott a templom
felépítésére.
1833-ban Parragh László esperes úr,
göllei plébános szentelte fel.
1890-ben épült a Lurdi barlang, amit
1891. január 1-jén szenteltek fel.
Valamint értéknek nevezhetők
még a templomunkban
Leszkovszky György munkái,
amelyet 1964-ben festett:
az egyik a Magyar szentek,
a másik a Hegyi beszéd.
Valamint Pallavicini György
őrgrófnak,
aki 1940-ben a templomra
hagyományozta azokat a festményeket,
amelyeket Carl Andre osztrák festő
1896 és 1898 között festett.
Ezek díszítik a templom falait.
1898-ban szerették volna
a templomot bővíteni,
sajnos ez a felújítás nem jött létre,
de mégis hasznot hozott a templomnak,
hiszen a sötét szentélyt
úgy alakították át,
hogy három üvegablakot helyeztek el,
amelynek középső ablakja egyben
a templom titulusát is képviseli,
és mintegy oltárképként szerepel
Urunk mennybemeneteléről.
- Nagyi régi töltött fonott kalácsát
fogom készíteni,
amit a család azóta is készít.
Sajnos, nagyika azóta már
nincs közöttünk.
75 dkg lisztet mérek a tálba,
mélyedést nyomok a közepébe.
Meglangyosítom a tejet,
amiben elkeverem az
élesztőt egy kis cukorral.
Hozzáöntöm a liszthez.
Hozzáöntöm a sós vizet,
beleütöm a tojást és jól kidolgozom.
Ez egy keményebb tészta lesz.
Nem szoktuk előre felfuttatni
az élesztőt,
hanem egyben kel meg.
Mikor kicsit összedolgoztam,
teszek bele egy evőkanál zsírt.
Ennek egy ruganyos, sima,
közép kemény tésztának kell lennie.
Mikor a tészta összeállt,
meglisztezzük és félretesszük kelni.
A kalács tölteléke
füstölt szalonnából áll,
hagymát teszünk rá, megfonnyasztjuk,
aztán a paprikát, zöldség zöldjét,
a gombát, fokhagymát,
és lesütjük zsírjára.
Amikor összeesett,
lekapcsoljuk a gázt.
Sót nem teszünk bele, mert
füstölt szalonna van benne.
Amikor kihűlt, akkor tesszük bele a
főtt tojásokat apróra szelve, és a
sajtot.
A sárga túrót szintén a nagyitól
tanultuk, Zemplén megyében divat.
Tejből, tojásból, cukorból, vaníliás
cukorból, és egy csipet sóból készül.
A tojásokat nem kell habbá verni,
csak villával a sóval elhabarni.
A tejet felforralom, utána teszem
hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot,
és bele a tojásokat.
Addig keverem, míg a tej ketté nem
válik a savóra és a tojásos masszára.
Utána le kell szűrni, lecsöpögtetni.
A leve is nagyon finom.
A túrót előző este szoktuk
megcsinálni, reggelre lecsöpög.
Ilyen kis gombóc lesz belőle.
Amikor a tészta megkelt,
lisztezett deszkára kiborítjuk,
kicsit átgyúrjuk
és hat egyenlő részre vágjuk.
A részeket mind külön kinyújtjuk.
A szélét megvizezzük
és a töltelékkel betöltjük.
A fonatokat a tepsi hosszúságának
másfélszeresére készítjük.
Mikor kész a három fonat, akkor a
végeit ugyancsak megvizezzük.
Összenyomjuk, kicsit aláhajtjuk,
és megfonjuk.
Ez egy húsvéti fonott kalács, amit
a húsvéti sárga túróval, a sonkával,
és a tormával, főtt tojással
fogyaszt a család.
Régen a nagyi szárított gombát
használt,
anya már friss gombával készítette
és friss paprikával,
én már sajtot is teszek bele.
Zsírozott tepsibe tesszük.
Ha kész vannak a fonatok,
negyedórát ismét kelesztjük.
Ha megkelt a kalács,
megkenjük tojássárga, tej
és egy kis olaj keverékével.
Megfröcsköljük egy kis vízzel
és 20-25 perc alatt készre sütjük.
A tetejét megkenjük úgyszintén
egy kis vízzel,
és sárga túróval, sonkával tálaljuk.
- A Mosdós név eredetéről
annyit sikerült kideríteni,
hogy az Árpád-korban a jobbágyok
vászon nemű mosásával adózhattak
földesuruknak, vagy a királynénak.
A Kapos-folyó akkori magas vízállása
kiválóan alkalmas volt erre.
Hivatalos adatok alapján 1535-ben
találkozunk először a falu nevével,
mint a tized fizető falu.
Az évszázadok alatt többször is
gazdát cserélt a falu.
Az 1600-as években még
Csobánc várához is tartozott.
A török hódoltság idején szinte
teljesen elnéptelenedett,
és elpusztult a település.
A későbbi földesurak
- hogy ösztönözzék a letelepedést -
teljes adókedvezményt biztosítottak
az ide települőknek.
Ennek is volt köszönhető,
hogy 1735-ben már iskolát
tartott fönn a katolikus egyház.
Az 1800-as évek végén
telepedett itt le
Paulai Szent Vincéről elnevezett
női szerzetesrend.
Pallavicini Ede őrgróf és felesége,
Majláth Etelka grófnő
adományából épült a zárda épülete.
1903-tól 1948-ig itt az apácák
kisdedóvót,
és elemi leány iskolát vezettek.
A templom két oldalán magasodnak a
védett, évszázados Erzsébet hársak,
melyek nevükben szeretett Sissi
királynénk emlékét őrzik.
A környék leghíresebb, és egyben
utolsó földesura
Pallavicini Ede volt.
Az olasz származású őrgróf
legnagyobb birtokai
Szeged mellett voltak.
Mosdósra csak vadászni járt.
Mivel azonban az asztmájának
jót tett a különleges klíma,
úgy döntött, hogy családjával együtt
végleg itt telepedik le.
Ő építtette 1892-ben a lovagvárakra
emlékeztető kastélyt.
Ebben élt a család 1935-ig.
A kastélyhoz 4000 kötetes könyvtár,
gazdag szarvas agancs és
zerge kampó gyűjtemény,
egy házi kápolna, és egy
csodálatos pálmaház is tartozott.
Legismertebb azonban a különleges
fákkal és bokrokkal betelepített,
virágos, ápolt parkja volt.
A család 1935-ben kénytelen volt
megválni a kastélytól és a birtoktól.
Somogy vármegye törvényhatósága
vásárolta meg 100 ezer pengőért.
A második világháború alatt
200 lengyel menekültet fogadott be
az épület.
1949 végén Somogy megye gyermek
tüdő szanatóriumát alakították ki
a kastély épületben.
Azóta országos hírű tüdő-
és szívkórházzá emelkedett a rangja.
- Mosdóson az volt a szokás,
hogy szüretkor szüretes krumplit
csináltak kakashússal.
Az előző évi kakast mindig
szüretkor vágták le.
Szüretkor a hegyen vendégeket
hívtak,
akkor készítették
a kakashúsos krumplit.
Ez gulyás tulajdonképpen,
csak egy kicsit hosszabb lével
engedték,
mint a hagyományos paprikás krumplit.
Nem olajjal, disznózsírral szeretjük,
mert akkor hozza ki
a színét a gulyás.
Előkészítem a hagymát, paprikát
és beleteszem a zsírba.
Pici sót azért teszek rá, mert
előbb megdinsztelődik a hagyma.
Pár darab paradicsomot teszek
bele, ami pici levet ereszt,
és így már meg fog dinsztelődni.
Amikor megpárolódott, meghintem
pirospaprikával,
meg erős tört paprikával.
Belerakom a kakashúst.
Nekem "elkutyult" tavaly egy kis
tyúkom, nem találtam, hol van,
és előjött három kiscsirkével.
Kettő jérce lett, meg egy kakas,
de az annyira csípős volt,
hogy muszáj volt levágni.
Most még nem sózom, csak
ha egy kicsit összeáll.
Kevés vizet öntök alá, és ahogy
párolódik, úgy pótolom a vizet.
Beleteszem ezt a nagy erős paprikát
egészben.
Fiatal a kakas, úgyhogy háromnegyed
óra múlva beletehetem a krumplit.
Amikor megpuhult a hús
- ezt kint, a szőlőhegyen főzték,
ott volt sparhelt -
kis cseréptálakba tálalták, mert ott
nem volt porcelán tányér.
Vagy bádog tányér,
vagy cserép tányér.
- A Kapos-folyó völgyében, Mosdóstól
délre helyezkedik el
a kiváló, zamatos borokat termő
Vigadó-hegy.
Ezen a különleges mikroklímájú
területen
már a római korban is volt
szőlőművelés.
Akkoriban honosították meg itt a
szilvát és a barackot is.
A Vigadó-hegy elnevezéssel először
1782-ben,
egy II. József korabeli térképen
találkozunk.
Régen itt volt a település maga.
Az 1960-as évek közepén költöztek
le az utolsó családok a faluba.
A Vigadó-hegyi kápolna 1772-ben
épült, először fából készítették.
A legenda szerint
a Kapos-folyó árvizéből
megmenekült hajósok építették.
Az 1800-as évek elején építették át
kőkápolnává,
akkor kapta a Szent Miklós nevet.
Aki ide kirándul és veszi
a fáradtságot,
a kilátóból csodálatos
panorámát láthat.
Tiszta időben kelet-nyugati irányban
belátni az egész Kapos-folyó völgyét.
A hegy tetején áll egy eredeti
székelykapu,
amelyet dr. Andrásofszky Barna,
igazgató-főorvos állíttatott
erdélyi gyökereire utalva.
2000-ben adtuk át a Millenniumi
emlékparkot,
ahol kopjafák és fából
faragott szobrok is láthatók.
- Most egy édes kevertet készítek,
amit úgyszintén a nagyitól tanultam.
Ez azért jó, mert hamar kész van,
és mindenkinek a fantáziájára,
lehetőségére van bízva,
hogyan variálja.
Lehet tenni minden érő gyümölcsöt,
télen kompótot, darált diót, mákot.
Ha nincs az sem, akkor a tészta
kétharmad részét
beleöntjük a tepsibe, az egyharmad
részét pedig valamivel megszínezzük:
kakaóval, fahéjjal, instant kávéval,
és azt pöttyökben belerakjuk.
A tésztát úgy kezdem, hogy a zsírt,
a tojássárgáját,
a cukrot, a vaníliás cukrot és a
reszelt citromhéjat habosra keverem.
Amikor a tojássárgákat kikevertem,
hozzáteszem a langyos tejet,
azzal is elkeverem.
Hozzá teszem a vaníliás cukrot
és a sütőport.
Majd belekeverem a lisztet.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval
kemény habbá verem,
és lazán összedolgozom a masszával.
Velünk a nagyi volt otthon,
ő sütött-főzött, mert anya dolgozott.
A nagyi mindig kelt tésztákat
készített, és kevert tésztákat.
Amikor már nagyobbak voltunk, mindig
kóstolgattunk, meg segédkeztünk.
Amikor kész a tészta, zsírozott,
lisztezett tepsibe öntöm.
Elsimítom és ízlés szerinti
gyümölccsel megszórom.
Lehet egy tepsin belül többfélét is.
A gyümölcsöket elvágjuk kisebbre,
úgy nem áztatja el a tésztát.
Most tettem rá barackot, körtét
és magozott meggyet.
20-25 perc alatt közepes lángon
készre sütöm.
Ha kisült, megszórom vaníliás
porcukorral,
és ha kihűlt, felszeletelem.
- Mosdóson vagyunk, a
hagyományőrző szobában,
amit a 90-es években kezdtünk
összegyűjteni azért,
hogy az utókor számára
megmaradjon valami,
ami a régi paraszti élethez
tartozott.
Láthatjuk a népviseletbe öltözött
babát is,
ami ünnep délutáni viselet volt.
Amikor nagy ünnep volt,
akkor bársony szoknyában voltak
a lányok, meg az asszonyok is.
A bársony szoknyához főkötőt
raktak föl.
Ez régi, hagyományos pólya.
Ami az ágyon van, az angol pólya,
a modern változat.
Ez a hagyományos, így pólyázták
be valamikor a csecsemőket,
ott meg őrzi az anyukája.
Ez úgy jött létre, hogy szóltam
egy kolléganőmnek
- a férjem révén unokatestvér,
ő is szereti a hagyományokat -
hogy szedjük össze
és őrizzük meg ezeket.
Ős is benne volt, padlásra jártunk,
és mindent összeszedtünk,
amiről úgy láttuk, hogy erre
szükségünk van,
és nekünk ez érték.
Mi ezt szerettük volna megvalósítani.
Az asztalon látható 1925-ből való
olvasókönyv,
palatábla, tintatartó, tolltartó...
Ami nekünk kedves emlék,
azt mind elhoztuk.
- Lecsót készítek
rizses húsgombóccal,
amivel a lecsó fesztiválon
harmadik helyezést értünk el.
Először megcsinálom a gombócot.
A darált húst, a megfőzött rizst,
a pirospaprikát,
a borsot, a két tojást, a sót,
két gerezd fokhagymát összedolgozom.
A gombócos lecsónak az ötlete
onnan jött,
hogy készültünk a lecsó fesztiválra,
és itthon töltött paprikát
készítettem,
annak maradt ki tölteléke.
Úgy gondoltam, megpróbáljuk,
milyen lenne a lecsóba?
Ízlett a családnak,
és ezzel indultunk.
Mikor jól összedolgoztuk,
vizes kézzel apró gombócokat
formálunk belőle.
Tányérra rakjuk, hogy amikor a
lecsóba rakjuk, kéznél legyen.
A szalonna kockát kevés zsíron
megpirítottam,
rátettem a hagymát,
most megfonnyasztom.
A hagyma összeesett, most beleteszem
a paprikát.
Ízesítem borssal, pirospaprikával
és fokhagymával, sóval.
Ebben a lecsóban több paradicsom van,
mert a gombócoknak kell,
hogy legyen lé.
Ez egy párolt lecsó, nem sült lecsó.
Jól átkeverem és lefedem,
hogy levet engedjen.
Amikor az alkotóelemeket
összeraktam,
rögtön rárakom a húsgombócokat.
Hagyom lefedve,
míg kicsit átgőzölődik,
utána óvatosan meg lehet keverni.
Fedő alatt készre párolom.
- A mosdósi nyugdíjas klub
1998 őszén alakult, tehát 15 éve.
Ez alatt a 15 év alatt nagyon
sok minden történt velünk:
például évenként megyünk kirándulni.
A klubon belül alakult a népdalkör,
mi csak népdalokat énekelünk.
Volt egy előző életünk, a Pávakör,
még Vass Lajos idejéből,
az volt a mag.
A népdalkör 15-20 emberből áll,
fel szoktunk lépni helyben is, és a
környéken is, nagy sikereink vannak.
Ez a ruha a mosdósi népviselet,
ez volt a menyecskék
délutáni viselete:
a török bécsi ruha,
a hímzett kötény, a pruszlik,
a hímzett csipkés blúz,
és a fejkötő.
Ezeket a ruhákat nagyon őrizzük,
gondozzuk,
alig van belőle egy pár darab.
A klubot nagyon szeretjük,
ezért tartjuk fenn már 15 éve.
Sokat jelent a közös éneklés,
hiszen a fájdalmunkat,
az örömünket kifejezhetjük.
Sokszor van, hogy nem
készülünk fellépésre,
mégis nekiállunk énekelni.
- Mágnás diós pitét készítek,
amit régen azokhoz a házakhoz vittek,
ahol megszületett a kisbaba,
és a keresztszülők vitték a paszitát
a családhoz.
Mindenféle finomságot készítettek
a kosárkába:
süteményeket, húsokat.
mindent elkészítve vittek a házhoz,
ahova keresztelőre mentek.
Linzert tésztát készítek, amihez
kell 35 dkg liszt, egy sütőpor,
egy csipetnyi só, 18 dkg margarin,
10 dkg porcukor, egy egész tojás.
Ezt két citrom levével és a
reszelt héjával meggyúrom.
A facsart citrom levével állítom
össze a linzer tésztát.
Közben kizsírozom a tepsit
és meghintem liszttel.
Ketté veszem a tésztát, a nagyobbik
felét kinyújtom a tepsi aljába,
a másikat rácsként ráteszem.
Eligazgatom és megkenem
barack lekvárral.
A lekvárt saját magam főztem.
Attól függően, mennyi gyümölcs terem,
mindenfajta lekvárral próbálkozom,
és legalább 8-10 fajta lekvárt
készítek évente.
Elkészítem a tölteléket:
szétválasztom a tojásokat.
A tojássárgájába teszek 20 dkg
porcukrot,
egy vaníliás cukrot,
és egy citrom reszelt héját.
Ezt habosra keverem, és a
tojásfehérjét is kemény habbá verem.
A tojássárgához keverem a kemény
habot és a 15 dkg darált diót,
és az egészet ráöntöm a barack
lekvárral megkent tésztára.
Elkészítem a tészta tetejére
a rácsokat.
Átforgatom a megmaradt tésztát
lisztben és csíkokra vágom.
Megforgatom lisztben, kinyújtom
egyesével és berácsozom a süteményt.
Megkenem a rácsok tetejét
tojássárgájával.
Negyedóráig 4-es fokozaton sütöm,
30 percig 2-3-as között,
amíg szép pirosra nem sül.
Meg kell várni, amíg
kihűl a sütemény,
utána kockára kell szelni és
porcukorral tálalni.
...
Több
Földrajzi név:
Mosdós

Személyek

07:01:49

Ízőrzők: Mosdós

07:02:13

Keresztes József

07:03:54

Keresztes Józsefné

07:08:04

Csendes Sándor

07:10:16

Magyar Sándorné

07:14:01

Kincsné Keresztes Katalin

07:16:41

Bernáth Ferencné

07:23:59

Húsgombócos lecsó

07:26:01

Kis Király Lajosné

Kiemelt részek

07:16:31

Szüretes Krumpli kakashússal

07:20:25

Édes kevert sütemény

11:09:37

Ízőrzők [új közmédia logóval, 2012]