Ízőrzők - Szany
Gyártási év: 2012 | Adásnap: 2012. december 30.
Időpont: 12:10:50 | Időtartam: 00:34:27 | Forrás: Duna TV | ID: 1486426
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 34 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: SzanyEpizódcím: Szany
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő film (2012)) Feliratozva a teletext 333. oldalán. (színes, magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2012) Szany Nagyközség Győr-Moson-Sopron megyében, a Csornai kistérségben. Bár a település a XIX. század második felére elveszítette mezővárosi rangját, gazdaságilag a Rábaköz egyik jelentős helysége maradt. Műsorunkban a következő helyi ételek elkészítésével ismerkedhetnek meg a nézők: Kelkáposzta leves füstölt sonkával, Lecsós sertésszelet kölessel, Gesztenyés kalács, Gyümölcsjoghurt friss házi tejből, Padlizsánkrém sült paprikával és házi készítésű ketchuppal, Rántott zeller zöldfűszeres, tepsis burgonyával, friss savanyúsággal, Habos szilváslepény. Alkotók: Móczár István - rendező Móczár István - operatőr Róka Ildikó - szerkesztő
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Kelkáposzta leves füstölt sonkával - Házi készítésű ketchup - Padlizsánkrém sült paprikával - Házi készítésű gyümölcsjoghurt - Gesztenyés kalács - Rántott zeller zöldfűszeres tepsis burgonyával, és házi friss savanyúsággal - Lecsós sertésszelet kölessel - Habos szilváslepény
Teljes leirat:
- Szanyban vagyunk.
Szany a Rábaköz legnagyobb
települése.
A falu történetéről első írásos
jelünk 1398-ból van Zayan néven,
majd 100 évvel később Zan néven
találjuk Ulászló oklevelében.
Ma is kérdéses, hogy mi a gyökere
ennek az elnevezésnek.
Valószínű, hogy a szláv tulajdonos
nevéből adódik az elnevezés.
A Rábaköz hordalék kúpján épült.
Ez a hordalék kúp kitűnő termőtalajt
adott, nagyszerű földek vannak.
Úgy hívták, hogy Rábaközi Alsójárás,
mégis a szanyiak azt szeretik
mondani, hogy a Rábaköz szíve.
Kulturális és gazdasági szempontból
az is volt a nagyközségek között.
A mezővárost a török dúlás
többször érte,
a XVIII. században újra építették.
Ez a társadalmi szerkezet egészen
az 1940-es évekig
kicsi változásokkal megmerevedett.
Nagycsaládi rendszerben éltek,
bő rokonsággal,
a család ereje volt a lényeg ebben.
Egyszerűen étkeztek, kevés fűszerrel,
de nagyon ízletesen.
Gazdag helyi receptjeik voltak,
ennek egyik alapja volt a búza,
mint kenyér gabona,
a kukorica, konyhakerti növények.
Nagyon sok káposztát fogyasztottak.
Egyszerűek voltak a receptek,
hiszen nagyon sokat dolgoztak.
- Kelkáposztából készítek levest,
amit füstölt sonkával ízesítek.
Régen is a szülők, nagyszülők
mivel disznót vágtak,
hűtőszekrény nem volt,
a húst tárolni nem tudták.
Ami húst nem füstöltek, azt
lesütötték pecsenyének
és zsírral felöntve eltették
későbbi felhasználásra.
Lilahagymával készítem,
mert sokkal jobban szeretem, mint
a vöröshagymát, egészségesebb.
A kockára vágott lila hagymát
a felforrósított zsírban
arany barnára pirítom.
Ráteszem a sonkát, ezzel is
tovább pirítom.
Lehintem egy kis liszttel, nem
készítek külön rántást a leveshez.
Teszek rá 2-3 kanálnyi őrölt
fűszer paprikát.
Egy kicsit átkeverem.
Ezt nem szabad pirítani, mert
odaég a paprika.
Rászelem a kelkáposztát.
A zöldségek mind a saját kertemből
valók, ezek nem voltak permetezve.
Mondhatjuk, hogy bio alapanyagok.
Rádaraboltam a fehér répát
és sárgarépát,
hozzá teszem a fokhagymát,
nagyon jó ízt ad a levesnek.
Teszek bele őrölt köményt,
a majoránna elengedhetetlen
a kelkáposztás ételhez,
teszek be négy kávéskanálnyit.
Kakukkfüvet is teszek
4 kávéskanálnyit.
Teszek bele egy kevés borsot
és két kávéskanálnyi kurkumát.
Felöntöm vízzel és felteszem
a tűzhelyre.
Egyelőre sót nem teszek bele,
mivel a sonka sós.
Később megkóstolom, és ha
úgy látom, még teszek hozzá.
Míg fő a leves, kockára vágjuk a
megtisztított, megmosott krumplit,
még felcsíkozunk két zöldpaprikát,
és még ízesítem gyömbérrel.
A kelkáposzta félig puha, hozzá
adom a felszeletelt zöldpaprikát,
a felkockázott burgonyát.
Négy evőkanál tejfölt teszek a
leveshez.
Nem használok többet, mivel ez
házi tejföl.
Ha valaki bolti tejföllel készíti,
két kis pohárnyit lehet beletenni.
Levettem a tűzről, mert felforrt
a tejföllel,
és házi készítésű kechup-pel
egy kicsit megbolondítottam az ízét.
Aki nem használ kechup-öt,
annak ajánlom, legalább egy
paradicsomot főzzön a levesbe.
- A társadalmi élet igazából nyüzsgő
most is,
ez a hagyományokból is adódik.
Könyvtár alakult, ami a mai napig
működik, persze sok átalakítással.
Civil szervezetek jöttek létre,
céhek alakultak az iparosoknak.
Két kórus is van: a Harmónia kórus
és a Szent Imre daloskör.
Megalakult 1931-ben a gyöngyös
bokréta táncegyüttes,
ami a mai napig működik,
gyakorlatilag átszűrte magán az
egész falut,
táncoló dinasztiák alakultak ki.
Aktívak ettől az emberek, könnyen
mozgósíthatók a község ügyeire is.
- Én is megpróbálok minden zöldséget,
gyümölcsöt felhasználni,
ahogy a szüleimtől és nagyszüleimtől
láttam.
A nagyszülők általában
a paradicsomból
sűrített paradicsomot készítettek
télire, amit kidunsztoltak.
Most olyan kechup-öt készítek,
amihez hozzá adom az almát,
és a vegyes zöldségeket, így
egy ízletes kechup készül.
Egy kg megmosott, feldarabolt
paradicsomhoz
teszek 10 dkg reszelt vöröshagymát,
25 dkg reszelt almát,
10 dkg vegyes zöldséget
és másfél csapott evőkanál sót.
Teszek rá 1 dl almaecetet és a
fűszereket:
négy szegfűbors, négy babérlevél,
10 db szemes fekete bors,
mustármag.
Az alapanyagokat összekeverem
és egy éjszakát hagyom állni.
Reggel felteszem a tűzhelyre
a kechup alapanyagot a tűzre.
Takarék lángot kb. két órát főzöm,
közben megkevergetem.
A zöldséges alapot átpasszírozom
és hozzá öntöm a kimért mézhez.
Amikor felforrt, kis üvegekbe töltöm.
Ráteszem a tetőt, vagy celofánnal
lefedem és száraz gőzben dunsztolom.
Padlizsán krémet készítek
1 kg padlizsánból, 40 dkg piros
paprikából, lila hagymából
és házi készítésű kechup-pel.
A padlizsánt előre megsütöttem
sütőben kb. egy órát,
majd kikaparom a közepét.
A paprikát addig kell sütni, amíg
összeesik, majd kikaparom a közepét.
Olajat öntök a lábasba, ebben
megpárolok két nagy fej lilahagymát.
Hozzákeverem a padlizsánt,
a sült paprikát, a kechup-öt.
Összekeverem és leturmixolom,
utána ízesítem.
Az átpasszírozott padlizsán krémhez
teszek két csapott kávéskanál sót,
egy csapott kávéskanál borsot és egy
csapott kávéskanál kurkumát.
Felforralom és kis üvegekbe teszem,
vízgőzben kidunsztolom.
A kész padlizsán krémet kenyérre
kenve tálaljuk,
ami teljes kiőrlésű tönköly búza
lisztből készült,
reggel frissen sütöttem.
Nem csak kenyérre kenve
fogyaszthatják,
hanem egy húsos töltelékbe
beletehetik,
vagy egy gombócos töltelékbe
is nagyon finom.
- Szanyban, a Rábaköz szívében
vagyunk,
Szany nagy büszkeségében,
a három tornyú,
barokk stílusú templomban.
A templom két részletben épült.
Először, ahol most állunk, a fő hajó
épült meg 1767-ben,
Zichy Ferenc püspöksége idején.
Majd két mellék hajóval
nagyobbították 1867-ben.
Így alakult ki a három torony a
három hajó végett.
A templom titulusa Szent Kereszt
Megtalálása,
amelyet az oltárkép jelez számunkra.
1855-ből származik, Ludwig Beyfuss
festőművész alkotása.
Azt ábrázolja, mikor Szent Ilona
a Szentföldön megtalálja
a szent keresztet.
A freskók 1962-ből származnak,
Takács István keze munkáját dicsérik.
A fő oltárkép mellett talál helyet
az a kedvenc kis freskóm,
ahol a teljesség igénye nélkül
azok az emberek vannak ábrázolva,
akik Jézus földi életében vele
találkoztak.
A miséző oltár fölött gyönyörű freskó
ábrázolja az angyali üdvözletet.
A következő freskó a magyar
szenteket és boldogokat ábrázolja.
Utána a pünkösdi esemény,
amikor az apostolok és a Szűzanya
megkapja a szent lelket,
és utána bátran kiállnak és tanítják
az embereket.
Az orgonánk az Angster-műhelyből
származik,
amelyen hangversenyeket is
lehetne tartani.
A Rábaköz vallási szempontból
úgynevezett hagyományos
vallásossággal rendelkezik,
ami annyit jelent, hogy nagyon
ápolják az ősök hagyományát
és a templomba járáson is
meglátszik.
Két szentmisénk van vasárnap,
amin kb. 400-450 hívő vesz részt
nagy buzgósággal.
A szanyiak buzgóságát még jelzi,
hogy a gyönyörű három
tornyú templomon kívül
több kápolna is van a faluban:
a Szent Lénárd, Szent Vendel,
Szent Ilona,
és a legjelentősebb, a
Szent Anna kápolna,
ami egyben búcsújáró hely.
Minden évben több ezer ember látogat
el a búcsúkor a Rábaköz szívébe
és vesz részt az ünnepi szentmiséken.
- Joghurtot készítek friss,
házi tehéntejből.
Sokkal jobban szeretik nálunk a
gyerekek a joghurtot,
mint az aludttejet, mert nem
olyan savanykás,
bár élettanilag ugyanolyan
egészséges mind a kettő.
Friss házi tejbe teszek a megaludt
joghurtból két merőkanálnyit.
Nyáron 24 óra alatt megalszik,
ősszel, télen, mikor a lakás
hőmérséklete alacsonyabb,
előfordulhat, hogy két nap is
kell neki.
Bele turmixolom a gyümölcsöt.
Ősz lévén, most őszibarackot
használok, vegyes mézzel ízesítem.
Gesztenyés kalácsot készítek
teljes kiőrlésű tönköly lisztből.
Régen nagymamámék zsírral
készítették a kalácsot,
mivel a disznóvágáskor
a zsír adott volt.
Én már nem használok egyáltalán
zsírt, vajjal fogom készíteni,
cukor helyett pedig vegyes mézet
használok.
Langyos tejbe morzsolom az
5 dkg élesztőt,
kevés gyümölcs cukrot szórok a
tetejére
és meleg helyen hagyom kelni.
A három szál kalácshoz négy csomag
gesztenyét használok.
A félfagyos gesztenye masszát
könnyebb reszelni.
1 kg liszthez teszek egy diónyi
vajat, ezt sosem mérem.
Elmorzsolom a lisztben a vajat,
teszek hozzá kevés sót,
2 evőkanálnyi vegyes mézet,
hozzá öntöm a megkelt élesztőt.
Annyi langyos tejjel gyúrom össze
a tésztát, amennyit kíván.
Túl keményre nem szabad gyúrni,
ez teljes kiőrlésű liszt.
A deszkán az ember könnyebben
át tudja formázni.
Visszarakom az edénybe,
meleg helyen hagyom megkelni.
A lereszelt gesztenyéhez annyi
felforralt tehéntejet öntök,
amennyit a gesztenye kíván.
Kevesebb tejet igényel, mint
a mákos, vagy diós töltelék.
A gesztenyés tölteéket elosztom
három felé.
Az egyik kalácshoz magozott
meggyet használok.
Ez a töltelék két szálba került,
ebbe rumba áztatott mazsolát teszek.
Megkelt a tészta.
Három felé elosztom,
becipózom,
majd kinyújtom.
Először a meggyes-gesztenyés
tölteléket kenem rá.
Feltekerem a két végét összecsípem.
Kisodrom a következő tésztát,
megfelezem a tölteléket.
Tojássárgájával bekenem,
beteszem a 250 C fokos sütőbe
kb. 5 percre,
majd visszaveszem 200 C fokra.
Ha kisült, mindenképpen hagyjuk
hűlni, mert szebben szeletelhető.
- A daloskör 1928-ban alakult,
Kokas Kálmán, akkori kántor-tanító
alapította.
A Szanyi Szent Imre Daloskör
nevet vették fel.
Először csak karácsonykor,
az éjféli misén énekeltek,
utána a Passiót énekelték.
1931-ben annyira bővült a kórus
létszáma,
hogy nem csak énekeltek,
hanem a táncot is bevonták
a repertoárjukba
a Szanyi Gyöngyösbokrétával
egyesülve.
Később ketté vált az éneklés
és a tánc,
és megmaradt a Szanyi Szent Imre
daloskör egyházi kórusnak.
Most már kibővült annyival az
éneklős repertoárunk,
hogy nem csak az egyházi ünnepeken
éneklünk
- természetesen ez az elsődleges
feladatunk -
hanem az önkormányzati ünnepségeken
is megszólalunk,
illetve próbálunk nyitni
a világ felé,
és tavalyelőtt elkezdtük a
betlehemezést.
Nagy örömmel fogadnak azok az
idősek,
akik nem tudnak eljönni a
templomba.
Sajnos csak kilencen vagyunk:
öt nyugdíjas, egy zenetanár,
egy tanító, illetve két fiatal,
az egyik egyetemista.
Tavalyelőtt voltunk Kiscsőszön,
Pajta fesztiválon,
ahol szanyi népdalokat adtunk elő,
nagyon jól sikerült.
A filiákba szoktunk elmenni:
Egyházaskeszőre, Várkeszőre,
Andrásra, ott passiót énekelünk.
Falunapokon veszünk részt.
2008-ban ünnepelte a Daloskör a
80. jubileumát,
ebből az alkalomból kiadtunk
egy könyvet,
amiben a 80 év történéseit
összefoglaltuk.
A régi alapján újra elkészítettük a
dalárda zászlót.
- Rántott zellert készítek
zöld fűszeres burgonyával
és frissen készült savanyúsággal.
A zeller azok közé a zöldségek
közé tartozik,
amit az emberek vagy nagyon
szeretnek,
vagy egyáltalán nem kóstolták még
sohasem
és azt mondják, hogy nem szeretik.
Azt tudni kell, hogyha a zellert
olajban kisütjük,
közel sem érezhető a jellegzetes
íze, mint például párolva.
Itt minden, ami az asztalon van,
magas rosttartalmú,
igazán egészséges étel fog
belőle készülni.
A hasábra felvágott krumplit
befűszerezem.
Nagyon egyszerűen készül.
Először minimális olajat öntök rá.
Szárított fűszer keveréket használok,
ami lestyánt tartalmaz,
oregánót és petrezselyem zöldet.
Meghintem és összeforgatom
a krumplit.
Utána hozzá adom a felaprított
fűszereket:
rozmaringot, kakukkfüvet,
bazsalikomot,
zsályát, petrezselyem zöldet
és jól összeforgatom.
Mivel szezám maggal készül
a zeller is,
nem sajnálom, teszek egy kicsit
a krumplira is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe
öntöm,
a tetejére karikázok egy kis
póréhagymát.
A meleg sütőben 15-20 perc
alatt készen van.
Felszeletelem a zellert korongokra,
befűszerezem.
Teljes kiőrlésű tönköly lisztbe
mártom, felvert tojásba,
majd a szezámmaggal összekevert
zsemlemorzsába.
A rántott zellert kétféleképpen
is el lehet készíteni.
Én most olajban sütöm ki.
Sajnos sokan betegségükből kifolyólag
minimális zsiradékot fogyaszthatnak,
ezért nekik azt javaslom, hogy
mielőtt bepaníroznák a zellert,
először forgassák meg olajban,
utána forgassák meg a lisztben,
tojásban
és a zsemlemorzsás szezám magban.
Ezt így tepsiben sütőben megsüthetik.
Házi savanyúságot készítek,
idény jellegű zöldségekből.
A fejes káposztához szelem az
uborkát, paprikát,
a felszeletelt zöld paradicsomot
és a felszeletelt lila hagymát.
Jól átforgatom az egészet.
Kevesen használják a gyömbért
savanyúságba,
de a vegyes savanyúságba
nagyon jó.
Teszek még hozzá őrölt köményt
és összeforgatom.
A többi fűszert gézbe kötöm
és beleteszem a savanyúság aljába.
Ehhez teszek két babérlevelet,
kevés mustármagot,
3-4 db szegfűbors, 10 szem
fekete bors, 4-5 szem koriander.
Megsózom és teszek rá 5 százalékos
alma ecetet.
Nem cukorral édesítek,
hanem mézzel.
Átforgatom az egészet.
A só és ecet megdolgozza a
zöldségeket
és enged annyi levet, hogy ellepje.
Ezt a savanyúságot tálalom
a rántott zeller mellé
és a tepsiben sült burgonyához.
- Szany műemlék épülete 1783-ban
épült,
a győri püspökség nyári
rezindenciájául szolgált.
Az épület klasszicista stílusú,
egy emeletes.
Eredetileg az emeleten volt a
nagy terem és hat szoba.
Jelenleg egy 17 ezer kötetes
könyvtárnak ad helyet.
Működő, látogatható könyvtár.
Az alsó szinten volt öt szoba és a
mellékhelyiségek
a püspökség idejében.
1989 óta a helytörténeti gyűjteményt
tekinthetik meg az idelátogatók.
A helytörténeti gyűjteményünk
négy szobában van:
az egyik szobában láthatók a
mezőgazdasági szerszámok,
a következőben a ház körüli
eszközöket tekinthetjük meg,
van egy szoba, ahol a Rábaköz,
Szany népviseletét lehet megnézni,
illetve van egy tiszta szoba
berendezéseivel együtt.
Az állandó kiállítás mellett
időszaki kiállítás is megtekinthető.
A nyugdíjas Róka Zoltán kőműves
mesternek
a gyufa makett kiállítását
helyeztük el az egyik teremben.
A kastélyt és a három tornyú
templomunk eredeti kicsinyített mása,
melyet gyufaszálakból gondosan
ragasztott össze Róka Zoltán.
- Lecsós szeletet készítek sertés
húsból, és kölessel tálalom.
A köles nagy előnye, hogy
glutén mentes,
így a glutén érzékenyek is
fogyaszthatják,
és könnyebben emészthető,
mint a búza.
A sertés szeleteket befűszerezem
saját készítésű fűszer keverékkel,
ami lestyánt tartalmaz, petrezselyem
zöldet és oregánót.
A fűszersó után kevés borssal
meghintem,
és kevés kurkumát is teszek hozzá.
Egy kicsit kiklopfolom, lisztbe
forgatom
és abba az edénybe teszem,
amiben kisütöm.
Meghintem bőségesen piros paprikával,
rászelem a fokhagymát
és bőségesen megszórom
lila hagymával.
Egy kis vizet öntök alá, lefóliázom
és beteszem a sütőbe.
A köleshez a lila hagymát
felkockázom,
olajon gyengén megdinsztelem,
hozzá teszem a lereszelt sárgarépát.
Egy kicsit párolom, utána teszem
bele a megmosott fél liter kölest.
Felöntöm dupla mennyiségű vízzel,
kb. 30 perc alatt megfő.
Teszek hozzá kb.
2,5 csapott kávéskanál sót.
Amikor megfőtt a köles,
lehúzom a tűzről,
akkor keverem bele az apróra
vágott zöldpetrezselymet.
Félig megpuhult a hús, rászórom
a paprikát.
Betakarom és visszateszem a sütőbe.
Hamarosan kész a hús, most hozzá
teszem a felkarikázott paradicsomot.
Most van frissen készített kechup,
ebből kicsit öntök a tetejére.
Ez nagyon kellemes ízt ad neki.
A lecsós szelet megsült,
kb. 1,5 órát sütöttem 200 fokon.
Ezt ünnepi alkalmakra is szoktam
készíteni,
mivel egyszerűen elkészíthető,
viszonylag gyors étel.
Ha már az ünnepeknél tartunk,
ajánlanék hozzá házi fehér bort,
amin csodálják meg a rábaközi
perecet,
ami Szanynak nagy jellegzetessége,
minden szanyi lakodalmas
asztalon megtalálható.
- A Bokréta néptánc együttes
1931 óta működik hivatalosan.
Előtte már 1929-től a dalárdával
közösen szerepeltek a táncosok.
Paulini Béla Gyöngyösbokréta
mozgalmába kerültek bele.
Az alapító, Kokas Kálmán hívására
jöttek össze az emberek,
azóta folyamatosan működnek.
Még a hivatalos megalakulás előtt
gyűjtöttek be sikereket.
'29-ben a londoni rádió közvetítette
a műsort.
1931-ben hivatalosan is Szanyi
Gyöngyösbokréta lett.
Most csak Bokrétának hívjuk.
Gyönyörű, eredeti táncok vannak,
szép viselet.
Hadd mondjam úgy, hogy kapós
volt az országban,
a megyében, a környéken,
Európában és az egész világon.
Hamar jöttek a sikerek, egyre több
országba hívták az együttest.
Eddig három földrészen, 32 országban
járt az együttes.
Nagyon sok munka van vele.
Jelenleg az utánpótlás csoporttal
116 tagunk van.
Egy ragyogó cigány zenekar húzza
a talp alá valót,
a dinasztia idevaló.
Több zenekart is ki lehet
belőlük állítani.
Nagyon megbecsüli a helyi
önkormányzat az együttest,
hiszen a falu egyik dísze,
erről ismerik a falut.
Majdnem minden, amatőröknek adható
kitüntetés megkapott az együttes.
A legutóbbi, amire nagyon büszkék
vagyunk, a Csokonai-díj.
A megbecsülést azon keresztül
is érezzük,
hogy a családok büszkék rá,
hogy a gyerekük táncol,
ez az utánpótlást is biztosítja,
ez a jövő záloga.
- Szilvás lepényt készítek.
Ezt már az anyukám és készítette,
gyerekkoromban is szerettem.
Az én anyukám nem csak szilvával
készítette, hanem sárgabarackkal is.
Azzal is finom, mert a sárgabarack
szaftosabb is, mint a szilva.
Mivel ősz van, ezért szilvával
készítem.
30 dkg teljes kiőrlésű tönköly
liszthez teszek 7 dkg vajat,
egy tojást, egy evőkanál rumot,
7 dkg vegyes mézet
és fél kávéskanál szódabikarbónát.
Annyi tejfölt teszek bele, hogy
jól gyúrható tészta legyen.
Egyelőre két evőkanállal teszek bele,
ha még kívánja, teszek hozzá.
Anyukám mindig zsírral készítette
és cukorral,
de én most két fajta lepény tésztát
ötvöztem.
Mindegyikből meghagytam azt,
amiről úgy gondoltam,
hogy jó ízt ad a lepénynek.
Ez lesz a sütemény alja.
Feltekerem és beleteszem
a tepsibe.
Innen a gyerekek segédkeznek,
Iza lányom leszórja dióval a tésztát.
A gyerekek szeretnek segíteni,
nem csak a süteményben,
egyszerű dolgot elkészítenek:
hagyma pirítás,
paradicsom passzírozás,
ilyenekben tevékenykednek.
A lányok kirakják a tésztát
kimagozott szilvával,
amit előre elkészítettünk.
Három gyermekem van,
akik hármas ikrek,
van kinek sütni-főzni a
családban.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra,
így sül 10 percig,
addig elkészítem a habot.
A gyerekek segítségét kérem,
Imi fiam kikeveri a tojás sárgáját
a következő hozzávalókkal:
3 evőkanál méz, 2 teás kanál
gyümölcscukor,
6 dkg dió, 3 evőkanál tejföl.
Arra ügyelni kell, hogy kis fokozaton
kell elkezdeni verni,
mert nagyon fröcsög.
A fiam felveri a tojás fehérjét,
a kettőt összekeverjük,
ez lesz a szilvának a teteje.
Féli megsült a tészta, ráteszem
a habot
és visszateszem a 200 C fokos sütőbe.
Nem kell már nagyon sütni.
Ha szép színt kap a hab,
akkor már jó.
...
Több
Földrajzi név:
Szany

Személyek

07:01:29

Töreki Imre

07:03:00

Szíjártóné Vincze Rita

07:09:54

Tóth Imre

07:15:28

Magyar Zoltánné

07:21:47

Mészárosné Varga Zsuzsanna

Kiemelt részek

07:03:09

Kelkáposzta leves

07:06:33

Házi készítésű ketchup

07:08:10

Padlizsánkrém

07:11:48

Házi készítésű joghurt

07:12:33

Gesztenyés kalács

07:18:04

Rántott zeller

07:22:56

Lecsós sertésszelet kölessel

07:01:00

Ízőrzők: Szany