Ízőrzők - Mátranovák
Gyártási év: 2012 | Adásnap: 2012. november 25.
Időpont: 12:15:10 | Időtartam: 00:34:29 | Forrás: Duna TV | ID: 1471050
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 34 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: MátranovákEpizódcím: Mátranovák
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő film (2012)) Feliratozva a teletext 333. oldalán. (magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2012) Mátranovák Salgótarjántól 25 kilométerre fekszik, közel a hevesi megyehatárhoz. A közelben a 19-20. században több kőszénbánya is működött, melyek közel egy évszázadra meghatározták az itt élő emberek életét. A falu és környéke kedvelt kirándulóhely a Mátra alján. Műsorunkban a következő ételek elkészítésével ismerkedhetnek meg: gyümölcsleves molnárkaláccsal, gombás szelet Piroska módra, Amur kompérágyáson, lórban sütve, rizsfelfújt akácvirág dzsemmel, nováki bundás hús, hangyaboly torta. Alkotók: Móczár István - rendező Móczár István - operatőr Róka Ildikó - szerkesztő
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Gyümölcsleves molnárkaláccsal - Gombás-borsós szelet Piroska módra - Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal - Rizsfelfújt akácvirág dzsemmel - Nováki bundás hús - Hangyaboly torta
Teljes leirat:
- Mátranovák települése
egy völgyben fekszik,
gyönyörű dombok, hegyek ölelik körül,
ami adja a település
nagyon tiszta levegőjét.
Most Mátracserpusztán vagyunk, ami
Mátranovákhoz tartozik,
a külterületi része.
Nagyon érdekes ez a település rész,
ugyanis 100 év alatt benépesült
és ki is halt.
Nagyon érdemes ide eljönni nem csak
a szép látványért,
túrista útvonalakért, kirándulási
lehetőségekért,
hanem országosan mért adat,
hogy az ország második legtisztább
levegője itt szippantható be.
A Mátranovákot körülölelő dombokat,
hegyeket elődeink elnevezték,
a túraútvonalakat is ez
alapján jegyezzük meg:
van Ősborókásunk, Mátracserpuszta,
ahol most vagyunk,
van Fehérszék, amit meglátogatunk,
van Berektető, ahonnan nagyon szép
kilátás nyílik az egész falura,
és bármelyik hegyre megyünk fel,
a Mátrát mindenhonnan láthatjuk.
Nógrád megye legkeletibb részén van
Mátranovák a Mátra lábánál.
Körülbelül 20 km-re van Kékestető.
Aki Mátranovákot meglátogatja,
az bázis településnek is kijelölheti
a települést,
mert akár a Bükkbe, akár a Mátrába,
akár a Karancs-hegységbe,
de ha Szlovákiába szeretne
kirándulni, azt megteheti gyalog is.
Mátranovákot, mint települést
az 1500-as évek elejétől jegyzik.
Először földműves család
költözött ide
és hűbérbirtok gyanánt kapta az első
tulajdonos.
Mikor a templomunk felépült
200 évvel ezelőtt,
aköré csoportosult a falu,
ott a falu központja.
Girbegurba utcák vannak.
27 kilométernyi belterületi út van,
ez nagyon sok.
1800-an élünk jelenleg itt.
Sajnos ránk is vonatkozik,
hogy elöregedik a lakosság,
nem minden fiatal jön vissza.
Mátranovák külterületén,
Mátracserpusztán van egy
kulcsos házunk.
Nyírmedpusztán - ami szintén
Mátranovákhoz tartozik -
van egy Lurkóheverde elnevezésű
ifjúsági tábor van.
Eleinte külföldiek keresték fel
ezeket a helyeket,
most nagyon sok hazai vendégünk van.
Érdemes eljönni hozzánk,
nagyon jó levegő van,
kellemes turista útvonalak,
és meg lehet kóstolni
a helyi specialitásokat,
amit fogadóinkban, éttermeinkben
lehet kapni.
- Idényjellegűnek mondanám ezt a
levest,
amit készítek friss őszibarackból,
ami hideg leves.
Kicsit sűrűbb, mint a megszokott
gyümölcs leves,
joghurtos jellegű inkább.
Molnárkalácsot kínálunk hozzá,
ami Mátranovákon hagyomány.
Régen minden családnál volt
molnárkalács készítő,
szívesen készítették.
Ebben a rohanó világban
nem igazán készítik,
kivétel egy-két ház, ahol
rászánják az időt.
Egy csomag vaníliás pudingot
megfőzünk az előírtak alapján.
Fél liter tej szükséges hozzá
és 5 kanál cukor.
Ha kész a puding hűtőfürdőbe tesszük,
minél hamarabb kihűljön,
addig nem tudunk semmilyen
hozzávalót belekeverni.
A meghámozott barackot félbevágjuk,
kimagozzuk.
Pár szeletet
félreteszünk a díszítéshez,
a maradékot elturmixoljuk.
Én 8 évesen kezdtem, a legelső
palacsinta sütésem volt,
senki nem volt otthon.
Mire hazajott anyu a munkából,
kisült a palacsinta.
Az elsőt kidobtam, a cicák megették.
Azóta folyamatosan, a
legkülönlegesebb ételeket kipróbálom.
Őt meg szerettem bevonni a munkába.
Először a mérlegen mérés, hogy
matematikában a váltáshoz segítsen,
most meg egyre szívesebben jön,
rá lehet bízni a palacsinta sütést,
bekeveri, goffrit, tészta főzést,
zöldségpucolást.
Bevezettem így a konyha világába,
szerintem ezzel nem veszített.
A jövőre nézve hasznos lehet,
meg nem rossz dolog,
ha az ember tud főzni.
A kihűlt pudinghoz
hozzákeverjük a tejszínt,
hozzáöntjük az őszibarack levet,
azzal is simára keverjük.
Majd a szétturmixolt őszibarackot
is beleöntjük,
összekeverjük és mehet a hűtőbe,
hogy jól lehűtsük.
A gyümölcslevest, hogy
hagyományossá tegyük,
molnárkaláccsal fogjuk tálalni.
Régen minden családnál volt
ilyen sütő.
Úgy díszítették ezeket a sütőket,
hogy a monogramokat vésették bele.
Ma már újabb díszítések is vannak,
akár Vuk, egy tájkép a faluról,
ami híven tükrözi a hagyományokat.
A kalácsot úgy készítjük,
hogy egy fél bögre cukrot,
egy bögre tejet, ugyanennyi vizet,
kevés vaníliás cukrot,
16 evőkanál olvasztott zsírt
és annyi lisztet, amennyit felvesz
a tészta, összekeverünk.
Sűrű palacsinta tészta legyen,
mert ha a sütőben szétfolyik,
nem sül meg szépen.
A sütőt először érdemes
előmelegíteni.
Azért gyártották hosszú nyelűre,
mert masinán sütötték,
ma már általában gázon sütik
minden háznál.
Jó hideg szalonnával át kell kenni.
Egy evőkanálnyit kell a sütő közepére
rakni és összenyomni,
mindkét oldalát megsütni.
A jól lehűtött gyümölcs levest
tányérokba szedjük,
barack szeletekkel díszítjük,
tejszínhabot is lehet kínálni hozzá.
Most molnárkaláccsal tálaljuk.
- Mátranovák katolikus templomában
vagyunk.
Az egyházi szolgálat régóta jelen
van, 1797-ben alapították a
plébániát.
1800-ban építették a templomot,
késő barokk stílusban,
egyhajós, donga boltozatos épület.
A szentélye sokszög záródású.
A belső tér hangsúlyos eleme a
fő oltár az oltár képpel,
ami 1870-ben készült.
A templom védő szentjét,
Nepomuki Szent Jánost ábrázolja.
A képen levő felirat szerint
bizonyos Kovács Ferenc
készítette 1870-ben, Egerben.
A templom freskói uralják
a belső teret,
az 1960-as években készítette
Sziládi János festőművész.
A szószéket emelik ki a szakkönyvek
a templomból,
copf stílusú, a legértékesebb
darabként mutatják be.
Az orgonánk XX. század eleji,
a Rieger orgonagyár terméke.
A templom tornyában
három harang szolgál,
a legnagyobb 1930-ban készült
Szlezák László harang öntő mester
műhelyében.
Két új harangunk 2007-ben
Őrbottyánban,
Gombos Lajos harangöntő mester
keze munkáját dicséri.
- Gombás, borsós, húsos szeletet
készítek párolt rizzsel.
Én ezt nem tanultam senkitől,
magamtól csinálgattam a lagzikban,
nagyon tetszett, azóta is csinálom.
Azért az a neve, hogy Piroska módra.
A vargánya gombát a helybéli
gomba feldolgozóból kaptam.
Ha nincs vargánya, csiperke is
jó hozzá.
Megpucolom a gombát.
Sok szokott lenni, mert az erdőben
terem erre is,
de most a szárazság végett nincs.
Kosárban haza hozzuk, feldolgozzuk
fasírozottnak, rántva, pörköltnek.
Berakjuk a fagyasztóba,
télen is lehet fogyasztani.
Felkockázom a vöröshagymát,
öntök rá fél dl olajat.
Ráteszem a gombát és megpárolom.
Vágok rá petrezselymet,
és teszek rá egy pici borsot, sót.
Sertés karajt szoktam használni.
Beforgatom borsos lisztbe
és kisütöm olajban.
Van, aki elleste tőlem és csíkokra
vágja a húst,
és nem süti elő, mint én,
de úgy is finom.
Az olajból, amiben a húst sütöttem,
kicsit kiöntöttem, hogy az
alja maradjon, a szaftos része.
Belerakom a sült gombát,
a borsót
és a húst ebben megpárolom.
Párolt rizzsel lehet enni.
- Tősgyökeres mátranováki
lakos vagyok,
bányász családból származom.
Ezek az alkotások,
amik láthatók a kis házban,
úgy jöttek, hogy édesapámmal
kis korom óta jártuk az erdőt.
Mindig hoztam haza egy kis csontot,
agancsot, vagy valamit.
Nézegettük édesapámmal,
hogy mire hasonlít,
mit lehetne ebből csinálni.
Utána régiségeket kezdtem
gyűjteni.
A gyűjtői szenvedélyt abbahagytam,
akkor jöttek az alkotások,
amik láthatók a kis helyiségben.
Az idősebbek azt mondták:
fiam, először ismerd meg az erdőt,
ne úgy menj ki az erdőbe,
hogy eltévedsz, meg fütyörészel.
Csendben kell menni az erdőben
és ismerd meg.
Ha már megismerted, utána lásd,
milyen értékek vannak az erdőben,
milyen szépsége van az erdőnek.
Először sétabot jellegű dolgokat
csináltam,
aztán a kígyótól, sárkánytól kezdve
sok mindent.
Egyre jobban tetszett mindenkinek
és bíztatást kaptam, hogy csináljam.
A bíztatásra megint csináltam valamit
és onnantól fogva egyre többet.
Ott tartok, hogy ez a kis helyiség
nem igazán elég a tárgyaimnak.
Úgy gondoltam, a másik helyiséget
hozzá fogom nyitni,
hogy bővítsem az egészet.
Ezeket a tárgyakat végülis nem
én készítem, hanem a természet.
Azt szeretném, ha ezek a tárgyak
megmaradnának eredeti formájukban,
ahogy azt az Isten
az erdőben megadta.
- Amurt készítek kompérágyáson,
ami helyi hagyomány, mert nagyon sok
tó vesz bennünket körül.
Ez egy böjtös étel.
Másféle halból is elkészíthető, az
a lényeg, hogy a hal egyben legyen.
Körbe kenem a tálat vajjal,
hogy ne tapadjon le.
A halat beirdalom minél sűrűbben,
annál jobban átsül.
Besózom, borssal fűszerezem
a belsejét is.
A lereszelt fokhagymát
mustárral elkeverem.
Bevagdosom a császárszalonnát,
amit az amur tetejére teszek.
Házi szalonnát hosszúra
vágok és megtűzdelem a halat.
Paradicsomot, paprikát és két
nagyobb hagymát felszeletelek.
Öt darab kisebb hagymát csak félbe
vágok és az amur hasa alá teszem.
Amikor megsül, finom ízt ad a halnak.
Kb. egy kg krumpli kell hozzá,
amit egy kicsit előfőztem,
mert a hal hamar megsül.
A krumplinak van egy hagyományos
neve az öregektől:
kompérnak nevezték.
Ezért lett ennek a főételnek
a neve, hogy:
amur, kompérágyáson.
A lór a masina, ami itt van mögöttem,
ebben szoktuk sütni.
Ezért hívjuk ezt az ételt úgy,
hogy lórban sütve.
A megpucolt kompért felkarikázzuk,
lehetőleg ne törjön össze.
A tál aljára rakom a kompért,
rá az összekevert paprikát,
paradicsomot, hagymát.
Teszek rá kevés vajat.
Az apró hagymákat a közepére rakom.
A fokhagymás mustárral
bekenem a halat.
A halat beleteszem a tálba,
és az összevágott házi szalonnával
megtűzdelem.
Ez jó füstös ízt ad neki.
A császárszalonnával beterítjük
a halat és picike vajat rakunk rá.
Lefedjük és 30 percig sütjük.
A tejfölbe beleütjük a tojást,
ettől a tejföl sűrűbb lesz,
a hal pedig szép piros.
Visszatesszük egy kicsit a sütőbe,
hogy a tejföl megpiruljon rajta.
Elkészítjük a salátát.
Megpucolom az uborkát, a paprikát
és a hagymát.
Elkészítettük a saláta levét:
vízből, fehér borsból, cukorból
és sóból.
Tettünk bele 10 százalékos ecetet.
Belerakjuk az uborkát.
Én kézzel szeretem vágni,
mert nem az a nagyon vékony.
Hozzá szeleteljük a paprikát,
paradicsomot, hagymát
és hagyjuk érlelni, amíg a hal
megsül és lehet tálalni.
- Mátranovákon vagyunk
az első bányánál,
amit 1913-ban nyitottak meg
és 1954-ig működött.
Innen termelték a java szenet
akkoriban.
Mátranovákon 18 bánya volt.
Mikor az egyiket bezárták,
kutattak, hogy hol
lehet még szenet találni.
Ahogy a kutatások mutatják,
még kb. 40 évre szóló
szénmező található Novákon.
Itt egy vénlegény,
úgymond agglegény lakott.
Mikor elhalálozott, az önkormányzat
gondolt egyet,
hogy ne legyen prédán, legyen
bányász emlékház.
Ez 2002-ben volt,
még sok bányász társam élt.
Összefogtunk és házról házra
mentünk
és próbáltuk összeszedni a régi
bányász emlékeket:
iratokat, használati tárgyakat,
a karbid lámpából van bőségesen,
fényképeket, műszereket.
Voltunk négyen-hatan,
akik aktívan dolgoztunk a
létesítmény fenntartásában,
hogy próbáljuk kihajtani azt a
vágatot, a déli 1-et.
Hajtottuk kifelé, szedtük ki
a földet, ácsoltunk.
Napi 4-5 órákat ledolgoztunk,
nagy örömmel.
A régi bányász életről beszéltünk
egymásnak.
Most is összejövünk minden
csütörtökön régi bányászok
és mindig csak a bányáról beszélünk.
Annyira bennünk van, apáink,
ükapáink is bányászok voltak.
Mindig mondunk valami újat,
úgy hogy nagy örömmel gondolunk
vissza ezekre a munkákra.
- Rizsfelfújtat készítek akácvirág
dzsemmel,
de bármilyen dzsemmel készíthető,
kinek milyen van otthon.
Ezt általában a családok nagyon
szeretik, könnyű étel.
Először feltesszük a tejben
egy kicsi vízzel a rizst,
amit majdnem puhára főzünk,
majd rátesszük a fedőt, hogy a
párában hadd főjön,
és ki is kell hogy hűljön.
A tojásokat szétválasztjuk,
a sárgájához keverünk margarint
és habosra keverjük.
A kihűlt rizshez hozzá keverjük a
tojásos margarint.
A tojás fehérjét félkeményre
felverjük,
közben teszünk hozzá nyolc evőkanál
cukrot és felverjük kemény habbá.
Hozzá keverem a rizshez, és hogy a
hab ne üljön ki a tetejére,
két evőkanál lisztet teszek bele.
Belereszelem a citromhéjat
és egy csomag vaníliás cukrot teszek
bele ízesítésnek.
Margarinnal kikent, zsemlemorzsával
beszórt edényben sütöm.
Hagyományos sütőben közepes lángon
kb. 35 perc alatt sül készre.
Modernebb háztartásokban légkeveréses
sütőben kb. 200 fokon 35-40 perc.
A rizsfelfújtat akác dzsemmel
kínálom, ami saját készítésű,
de akármilyen dzsemmel,
lekvárral kínálhatják.
- Mátranováki lakos vagyok,
a patkolt tojásokat szeretném
megmutatni egy pár képsorban.
Inkább dísz patkolt tojások.
Ez a hobbi véletlenül jött, mint
nagyon sok minden az életben.
A családi, baráti társaság egyik
hölgy tagja panaszkodott,
hogy eltört a patkolt tojása.
Ennek körülbelül tíz éve.
Azóta csinálgatom ezeket a tojásokat.
Szerencsém van, mint mindenben,
mert órás az eredeti szakmám,
hál' Istennek, kézremegés nincs,
adottak voltak a szerszámok is,
fúrók, csipeszek
és aránylag könnyen lehetett
csinálni.
Az aktualitást a fesztiválok,
a különböző napok adták.
Vannak a faluban motoros gyerekek,
akkor motort a tojásra.
Második éve vannak vargánya napok.
A faluban nagy hagyománya volt
a bányászatnak.
Úgy döntöttem, hogy egy tojásba
beleépítek egy kis bányát,
a déli bánya pici makettjét.
Találtam szép képet a
Szent István Koronáról,
azt is megcsináltam
egy piros tojásra ráültetve.
Nem nemes kő és arany a foglalata,
mint az eredetinek,
hanem sárgaréz lemezből
kifényesítve, polírozva.
használt kvarcóráknak a kövecskéi
a rubintok.
Szoktam mondani, ha nekem tetszik,
akkor másoknak is tetszik.
A visszhangok szerint mindenkinek
tetszik, főleg a lányoknak.
Ezért szeretem csinálni
és kedveskedni nekik.
- Nováki bundás húst készítek.
Főtt nyúlhúst vagy csirkehúst
szoktunk bundázni,
mikor levest főzünk.
Most csirkemellből készítem,
amit kiklopfolok egy kicsit.
Besózom egy kicsit és lisztben
megforgatom.
Megcsinálom a masszát.
Tejet öntök, beleütöm a tojást,
teszek bele lisztet.
Körülbelül olyan,
mint a palacsinta tészta,
csak szódabikarbóna van benne.
Azért jó benne, mert puhább,
meg úgy felhozza.
A belisztezett húst
megforgatom a masszában
és forró olajban kisütöm.
Egy kicsi masszát teszek még az
olajba, hogy kicsit vastagabb legyen.
Megsütöttem mind a két oldalát,
kiszedtem papír kendőre,
hogy az olajat felszívja
és kész van a bundás hús.
Zöldség köretet, rizst lehet
hozzá adni,
savanyúságnak káposzta salátát,
most kovászos uborkát adunk hozzá.
- Mögöttem, előttem és körülöttem
Mátranovák egyik legszebb
kiránduló helye,
amit mi, mátranovákiak Fehérszéknek
nevezünk azért,
mert ami körülöttünk látható
riolit tufa,
körülbelül 20 millió évvel ezelőtt
keletkezett vulkáni kitörésekből.
A láva megkövesedett, a Mátrával
és a Karancs-hegységgel egyidős.
Nagyon szépen alakítja a természet,
különleges formákat alakít ki,
nagyon szép látványosság.
Úgy tudom, az országban
két helyen van:
Mátranovák az egyik, Kazár a másik,
legközelebb tán Törökországban
van hasonló jellegű képződmény.
Nagyon sok turista útvonal
keresztezi.
A kék túra útvonalon el lehet jutni
végig Ivád és Pétervására irányába,
onnan pedig a Bükk-hegységbe.
Mögöttem látható a mátracserpusztai
hegység és terület,
ahová szintén kiránduló úton
el lehet jutni.
A Fehérszék egyedülálló és
nagyon szép terület.
Még kihasználatlanul szép.
Mi, mátranovákiak tudjuk,
hogy hol van.
A megközelítése nem egyszerű.
Gyalogosan lehet jönni,
ki vannak jelölve az útvonalak is,
de szándékunkban áll
- némi segítséget kérve -
kialakítani, hogy autóval is
meg lehessen közelíteni
és mindenki számára elérhetővé
váljon ez a szép képződmény.
- Hangyaboly tortát készítek.
Mikor fiatalasszony voltam, már
akkor szerettem sütni-főzni,
és egy idősebb nénitől tanultam,
hogy kell csinálni.
Átvettem és azóta is készítem.
Úgy néz ki, mint egy hangyaboly,
mint amit a mezőn szoktunk látni.
Felütök 8 db tojást, teszek bele
8 kanál cukrot.
Kb. 20 percig verem,
hogy jó habos legyen.
Összekevertem a lisztet a sütőporral
és beleteszem a tojásos masszába.
Beleöntöm a tepsibe, kisütöm,
és amikor kihűlt, akkor tudom
összeállítani.
A krémhez fél liter tejbe teszek
5 kanál rétes lisztet.
Azért szeretem azzal,
hogy ne legyen csomós.
Addig keverem, míg be nem
sűrűsödik, majd hűlni hagyom.
30 dkg porcukrot egy margarinnal
habosra keverek,
belekeverem a főzött krémet
és jól összedolgozom.
Mikor kihűlt a piskóta,
kétfelé vágom,
az egyik felét feldarabolom.
A lap egyik részét beleteszem
a tálba, meglocsolom rummal.
Teszek rá krémet,
majd a piskóta darabokat.
Rétegezem, míg el nem fogy
a piskóta.
Ráteszem a másik lapot,
belenyomkodom és kiborítom a tálra.
A tetejét bevonom krémmel és
megszórom csoki darával.
Hűtőben lehűtjük és lehet
fogyasztani.
...
Több
Földrajzi név:
Mátranovák

Személyek

07:08:32

Lászlóné Varga Szilvia

07:12:39

Balogh Zoltán

07:14:15

Számel Gyuláné

07:16:44

Molnár Gábor

07:18:49

Kotroczó Istvánné

07:24:04

Zsugya József

07:27:40

Eczet István

07:31:01

Bodor Ernőné

Kiemelt részek

07:08:21

Gyümölcsleves molnárkaláccsal

07:14:05

Gombás szelet Piroska módra

07:18:44

Amúr kompérágyáson, lórban sütve

07:25:45

Rizsfelfújt akácvirág dzsemmel

07:29:35

Nováki bundás hús

07:32:12

Hangyaboly torta

07:05:31

Ízőrzők: Mátranovák

07:06:49

Mátranovák

07:12:49

Katolikus templom, Mátranovák

07:12:57

Katolikus templom, Mátranovák

11:09:37

Ízőrzők [új közmédia logóval, 2012]