Ízőrzők - Olaszfalu
Gyártási év: 2012 | Adásnap: 2012. szeptember 30.
Időpont: 12:34:02 | Időtartam: 00:33:22 | Forrás: Duna TV | ID: 1432954
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 33 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: OlaszfaluEpizódcím: Olaszfalu
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő film (2012)) Feliratozva a teletext 333. oldalán. (színes, magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2012) Olaszfalu Nyugat-Magyarországon, azon belül Veszprém megyében található. Szép fekvése és a Bakony szívében való elhelyezkedése miatt gyakran keresik fel a kirándulók. Adásunkban a következő helyi ételek elkészítésével ismerkedhetnek meg a nézők: Olaszfalu gazdaglevese, Bakonyi sertés szelet galuskával, Szilvamártás főtt krumplis gombóccal, Fehér krumplifőzelék fasírozottal, Krumplis pogácsa olajban sütve. Alkotók: Móczár István - rendező Móczár István - operatőr Róka Ildikó - szerkesztő
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Olaszfalu gazdaglevese - Szilvamártás krumplisgombóccal - Pirított gombóc aludttejjel - Bakonyi sertésszelet galuskával - Olajban sült pogácsa - Fatörzs
Teljes leirat:
- Olaszfalu település Veszprémtől
Zirc felé haladva
a 82-es út jobb oldalán található.
A település lélekszáma 1100 fő.
A falu neve a francia "vlaszi",
Ulaszi - Olaszi névből származik.
A falu lakossága jellemzően
mezőgazdasággal,
illetve faiparral foglalkozik.
A mezőgazdaságon belül krumplival,
illetve káposztával foglalkoznak
az emberek.
Ehhez kapcsolódóan szeptember végén
minden évben megrendezzük
a Magas-Bakonyi Krumpliszüreti
Fesztivált,
ahol a jellemző ételek kerülnek
bemutatásra.
Olaszfalu közigazgatási területéhez
tartozik még Alsópere és Felsőpere.
Alsóperében található egy arborétum,
illetve egy temető,
ahol nyugszik gróf Nádasdy Pálné,
született Taubner Antónia.
A falu jellemzően sváb település.
A sváb hagyományokat az iskolában,
illetve az óvodában is őrizzük.
Óvodánk német nemzetiségű óvoda,
két csoporttal működik.
Iskolánk is német nemzetiségű,
hat osztállyal működik jelenleg.
A falu környékén sok kiránduló hely
található,
nevezetesen az Eperjes tanösvény,
az eplényi sípályára is gyalog
le lehet sétálni.
Gyönyörű a táj az év minden szakában.
Arra biztatnék mindenkit,
jöjjön el Olaszfaluba,
tegyen nagy sétákat, túrákat
és kóstolják meg helyi ételeinket.
- Elkészítjük Olaszfalu gazdag
levesét.
A gazdag jelzőt azért kapta,
mert nem csak több fajta zöldséggel
van dúsítva,
hanem még húst is hozzá főzünk.
Megpucolom a hozzávalókat:
két szál sárgarépát,
egy szál petrezselymet,
hagymát, gombát,
burgonyából egy darab elég,
karfiolt, káposztát.
Megmosom a zöldségeket
és felkockázom.
4-5 dkg zsír teszek a fazékba,
beleteszem a hagymát.
Sovány sertés húst használunk,
azt is felkockázom.
Megpárolom a hagymát, hozzá teszem
a kockára vágott sertéshúst,
amit zsírjára sütök.
Amíg kifehéredik a hús,
addig pirítjuk.
Ha elfő a víz róla,
felöntjük húslével.
30 percig főzzük, utána kerülnek
bele a zöldségek.
A sárgarépát, petrezselymet,
káposztát kell hamarabb beletenni,
később a gombát, burgonyát
és karfiolt.
Befejezésként behabarjuk.
Tejszínbe két kanál lisztet teszünk,
elkeverjük és behabarjuk a levest.
Ha szükséges, fűszerezzük sóval
és egyéb fűszerrel.
Tálaljuk a levest és ha ízlik
mindenkinek, jó étvágyat kívánok.
- Az imént az olaszfalu óvodásokat
láthatták.
Énekes népi játékokat és táncokat
tanulunk velük.
Helyi sajátosság a faluban a
krumpli termesztése,
ennek kapcsán pityókás játékokat
szoktunk játszani a gyerekekkel,
ebből mutattunk be ízelítőt,
nagyon lelkesen vesznek részt benne.
Nem csak én tartom fontosnak,
hanem az itteni óvónők, nevelők,
hogy a gyermekek lelki fejlődéséhez,
illetve szocializációjához
fontosak a magyar népi kultúra által
nyújtott lehetőségek
és ezt maximálisan kihasználják
- jó értelemben.
Ennek nagyon örülünk.
A szülők és a településen élők is
örülnek neki.
Színesítjük a helyi programokat,
a krumpli fesztiválon, gyermeknapon
is megmutatják magukat a gyerekek,
és az iskolában is folytatják,
amit itt elkezdtek.
- Krumplis gombócot készítek.
Azért ezt választottam,
mert a faluban rengetegen
foglalkoznak krumplival,
és a krumpli a legolcsóbb alapanyag,
amit ételnek el lehet készíteni.
A krumplis gombóc egyszerű étel
és nagyon finom.
Én is a nagymamámtól, édesanyámtól
tanultam.
Egy másik hagyomány a krumplis
gombóccal kapcsolatban,
hogy katolikus vallásúak szinte
90 százalékban a faluban,
a pénteki nap húsmentes nap
még a mai nap is, én is betartom.
Ezt délben ették főételként,
köretként,
mártáshoz, levesbe, feltétként,
este pedig pirítottuk.
Az unokáim is nagyon szeretik.
Mindig többet készítek, az egész
nagy családnak.
Négy személyre 1 kg krumplit
felteszek héjastól főzni.
Apróbb szemű krumplit választottunk,
mert könnyebben átpuhul.
Ha megfőtt, áttörjük.
Ha langyos, kb. 50 dkg lisztet
használok.
Ha forrón teszem a krumplihoz
a lisztet, akkor nyúlós lesz.
Teszek bele egy kevéske búzadarát,
hogy ne legyen puha,
egy egész tojást
és ízlés szerint sót.
Eldolgozom.
Ha összeállt, kiborítom és tovább
dolgozom.
Darabokra vágom, én a kisebbet
jobban szeretem, mert hamarabb megfő.
Ezekből lesz a gombóc.
A fesztiválon is készítjük ezt a
hagyományőrző ételt.
Az asszony társak - 8-10-en, akik
összeállunk -
talán százat is készítünk, nagyon
nagy keletje van,
nem győzzük kiszolgálni a vendégeket.
Ha elkészült, enyhén sós vízben
felteszem főzni
és forrástól számítva kb. 10 percig
főzzük és hideg vízbe szedjük.
- Szilvamártást készítek.
Ősszel, mikor a szilva érik,
ez hagyomány Olaszfaluban.
Köretnek is szoktuk használni,
általában pénteken,
a pénteki gombóchoz, mint mártás.
Úgy készítem, hogy kb. fél liter
vizet teszek az edénybe,
teszek bele szegfűszeget,
fahéjat, 4 kanál cukrot
és felteszem főni.
Mielőtt a tejfölös-tejszínes habarást
megcsinálnám, a fűszereket kiszedem.
Beleteszem a magozott szilvát.
Teszek bele egy kanál citromlevet.
A citrom megtartja a szilva ízét
és jó aromát ad.
Tejföllel, tejszínnel, liszttel
habarást készítek,
a szilva léből teszek egy decit
a habarásba,
könnyebben szét tudom keverni.
Teszek bele egy kanálnyi
őrölt fahéjat.
Kész van a szilva mártás.
- Az Eperjes tanösvény a
Magas-Bakonyban,
Zirctől 3 kilométerre lévő Olaszfalu
határában az Eperjes-hegyen van.
A hegyen korábban bányászati
tevékenységet folytattak
építő célra, díszítő, illetve
mészégetés céljára bányásztak követ.
A települési önkormányzat elhatározta
a közel 50 társtulajdonossal együtt,
hogy indítványozza a terület
védetté nyilvánítását.
Egy pályázatot nyújtottak be,
amit 2001-ben kedvezően bíráltak el.
2002-ben megtörténhetett a terület
műszaki átadása.
Azóta ez a terület a Bakony-Balaton
geo park részét képezi.
A hegytetőn az Ördöglik nevű
barlang található,
amely fontos lelőhelye
az egyébként a hegyről elnevezett
eperkés mészkőnek.
Az eperkés mészkő 105 millió éves
és nagyon fontos geológiai értékét
képezi a Magas-Bakonynak.
A hegyen különböző élőhelyek
találhatók,
az úgynevezett hagyásfás legelők.
Azért hagyásfás, mert a területeket
erdőterületek kiirtásával
alakították ki,
meghagytak egy-két fát,
hogy a területen legelő állatok
esetleg hűs helyet találjanak.
Ezért hívják hagyásfás legelőnek.
Ezen kívül láthatnak a túrázók
sziklabarlangok bejáratát,
illetve zárt száraz gyepeket.
A területen sok védett növény-
és állatfaj megtalálható.
A tanösvény 4,5 km hosszúságú,
közel 150 méter szintkülönbséget
küzd le,
nyolcas alakú, jelzett körút.
- Pirított gombócot készítünk,
ami a gombóc alapanyagából készül.
Ennek igen nagy hagyománya van
Olaszfaluban.
Ez a pénteki gombóc maradványából
lesz újra felhasználva.
Olaszfaluban mikor van a
burgonya fesztivál,
igen nagy keletje van a pirított
gombócnak.
A vidékről idelátogató vendégek
is a pirított gombócot keresik,
és nagy élvezettel fogyasztják.
Összevágom a gombócot apróra.
Minél apróbb, annál könnyebben
tudjuk megpirítani.
A felolvasztott zsírba belerakom
a kockára vágott gombócot.
Ha nem elég meleg a zsír,
előfordul, hogy összeragad.
Körülbelül 10 perc alatt
rózsaszínre pirul.
Édesanyámtól tanultam főzni,
hála Istennek, még most is él,
itt lakik a faluban ő is.
Én a mai napig szoktam pirítani
szombat reggel
- és vasárnap is, ha marad gombóc -
és a család azt reggelizi.
Mi svábok, nagyon sok krumplit
fogyasztunk,
sokféleképpen készítjük.
Ha kész a pirított gombóc,
lehet fogyasztani tejjel,
aludttejjel, kefirrel, savanyúsággal,
az lehet káposzta, vagy uborka.
Régen nagyon finom volt, amikor
a pincéből hoztuk fel az aludttejet,
azt kanalaztuk a gombóccal.
Most aludttejjel fogjuk fogyasztani.
- Olaszfaluban az általános iskola
udvarán vagyunk,
ahol egy néptánc és népzene
tábor folyik
helyi és környékbeli gyerekekkel.
A néptánc tábort harmadik alkalommal
rendezzük, nagyon sikeres.
A helyi gyerekek napközis jelleggel
jönnek, elsőtől negyedikig.
Körülbelül 6-7 éve foglalkozunk
gyerekekkel.
Nagyon pozitívnak érzem a falusi
gyerekeknek azt a tulajdonságát,
hogy őriznek még sok mindent
a falusi közösségből.
Nagy csibészek, az nyilvánvaló,
de nagyon könnyen munkára foghatók
és nagyon hamar megértik,
hogy miről van szó,
a hagyományból mi az, amit újra
kell tanulniuk,
mi az, amit meg kell érezniük.
Ezt hamar be lehet építeni a
néptáncba.
Rábaközi anyaggal foglalkozunk
egy ideje a táborban is,
és azt tanítjuk az iskolában is.
Nagyon sok játék van benne, és
fokozatosan a táncokra is rátérünk,
amit átvezetéssel könnyen megtanulnak
és nagyon élvezik.
Eleinte néptánc tábor volt,
de második évtől népzene és
néptánc tábor.
Nagyon húzzák egymást a
zenészek és a táncosok.
Sokat segítenek, ösztönzik egymást
abban,
hogy látják, a zenészek ugyanazokat
a dallamokat tanulják,
amiket ők táncolnak,
és fordítva is.
Nagyon sokat változnak,
a tábor végére sikerült összeállítani
olyan anyagot,
amivel fel szoktunk lépni vagy Zircen
valamelyik rendezvényen,
most Balatonalmádiba megyünk egy
néptánc fesztiválra,
ott fogjuk megmutatni, amit tudunk.
- Bakonyi sertés szeletet készítek
galuskával.
Ez egy tájjellegű bakonyi étel,
az itt termesztett nyersanyagokkal
készül, eléggé karakteres étel.
Megtisztítom a hagymát,
apró kockára vágom.
A húst előkészítem, kiklopfolom,
nem túl vékonyra.
Egy-két helyen beirdalom.
Besózom, fűszerezem őrölt borssal.
Felkockázom a szalonnát,
meghámozom a gombát.
Egy jó tanács, hogy a gombát
kizárólagosan folyóvízben kell mosni,
mert ha áztatjuk, a tápanyagok
elvesznek belőle,
hiszen tudjuk, hogy a gombának
nagyon magas a víztartalma.
A hússzeleteket lisztbe forgatjuk,
úgy tesszük a forró zsírba,
mert ez elősegíti a pörzsönyök
képződését
és a sűrítésnél is nagyon jó.
Mikor a hús szeleteket kisütöttük,
a szalonnát pirosra sütjük,
ezután tesszük bele a hagymát,
amit csak párolunk.
Ha a hagymát lesütjük, nem fő puhára.
Mikor a hagyma megpárolódott,
levesszük a tűzről
és beletesszük a fűszer paprikát.
Elkeverjük és csont lével
felengedjük.
Amíg az alap lé forr, elkészítjük
a paradicsomot és a paprikát.
A paradicsomot ajánlott meghámozni,
mert a héját nem mindenki szereti.
Felkockázzuk a paradicsomot és a
paprikát és az alap lébe tesszük.
15 percig pároljuk a húst
az alap lében fedő alatt,
majd beletesszük a gombát
és még kb. 15-20 percig főzzük.
Elkészítjük a galuskát.
A kimért liszthez hozzá adjuk
a tojást, sót, olajat, búzadarát.
Búzadara azért kell, hogy kicsit
szemcsésebb legyen az állaga,
és a galuska nem fő szét.
Hozzá adjuk a megfelelő mennyiségű
vizet, elkeverjük.
A tészta ne álljon, mert ha a tészta
áll, akkor a háziasszony küzd.
Fél erővel lehet készíteni,
amikor már forr a víz,
akkor keverjük össze.
Befejezzük a hús ételt.
Tejfeles habarást készítünk,
azzal besűrítjük.
Ha szükséges, még ízesítjük,
sózzuk, fűszerezzük őrölt borssal.
Máris elkészült és tálalható.
- Olaszfaluban a kender termelés
és feldolgozás is ismeretes volt,
erről árulkodnak a különböző
földrajzi nevek,
Kenderföldek, Kenderáztató
elnevezések.
A kender megmunkálása után
megfonták,
nem szőttek minden háznál,
csak a takácsok.
A faluban három takács volt,
ők míves szőtteseket nem készítettek,
csak az úgynevezett goromba vásznat.
Ha míves vásznat szerettek volna,
akkor elküldték Pápára.
Az itt élő asszonyok javarészt
inkább a földműveléssel,
mezőgazdaságban dolgoztak,
kevesebb idő jutott a kézimunkázásra.
Betelepítéskor a felvidékiek hozták
magukkal a szövőszékeket,
de ők elsősorban rongyszőnyegeket
készítettek.
Nekem már - úgymond - vissza kellett
tanulnom kézműves iskolában,
ott tanultam meg a szövés
fortélyait.
Nagyon jó pályázati és továbbképzési
lehetőségek vannak.
Országos megmérettetések,
ezeken természetesen részt veszek.
Gyapjú és vászon szövéssel
foglalkozom hobbi szinten.
Vászon szövésnél elsősorban a
bakonyi
és dunántúli mintákat szövöm
kenderből, gyapjúból, lenből.
A gyapjú szőtteseknél
a székely festékest,
de készítek rongyszőnyeget is,
mikor milyen hangulatban vagyok.
Csuhé fonással és csuhé figura
készítéssel is foglalkozom.
A csuhé bábu készítés nem annyira
népi, de fonás az igen.
Készítettek iskola táskát, lábtörlőt,
különböző használati tárgyakat.
Ezeknek a mintáknak a felkutatása,
elkészítése nagy kihívás volt
számomra.
A szövés az életem része.
Ide vonulok be, ha gondom van,
ha bánatos vagyok,
de ugyanúgy az örömöm is ebben
tudom kifejezni.
Egy-egy jó ötlet megvalósítása
szárnyakat ad.
Nagyon sokat jelent számomra
a szövés.
- A krumpliból készült ételek
másik jellegzetessége a faluban
a krumplis pogácsa.
Ennek az alap tésztája hasonló
a krumplis gombóc tésztájához.
Megfőzzük héjában a krumplit.
Forrásba lévő vízbe tesszük, mert így
a tápértéke nem vész el.
Ha megfőtt átnyomjuk és hagyjuk
langyosra hűlni,
mert ha meleg, puha lesz a tészta.
Ez az adag krumplis pogácsa
négy főre készül.
1 kg áttört krumplihoz adunk
kb. 20-25 dkg lisztet,
egy csipet sót.
Ebbe nem kell tojás, mert akkor
kemény lesz a tészta.
Minél kevesebb liszttel tudjuk
összedolgozni, annál finomabb.
Ha a pénteki gombócot csinálom,
több mennyiséget áttörök,
akkor szombaton pogácsa az ebéd.
Összedolgoztam a krumplit a liszttel,
kivettem a tálból, egy kicsit még
összegyúrtam
kisodortam, kiszaggattam és lehet
szilvalekvárral tölteni.
Ez jó minőségű házi szilvalekvár.
Mindegyikre teszek egy kis halmot.
A megtöltött pogácsákat áthajtom
és összenyomom,
hogy a lekvár ne folyjon ki belőle.
Felforrósított olajban kisütöm.
A másik felét is kisodrom és kisebb
szaggatóval kiszaggatom.
Kisütöm olajban, lehet porcukorral,
hideg lekvárral fogyasztani.
Natúran is, akkor a tésztát egy
kicsit sósabbra kell csinálni.
Az édesanyámtól tanultam ezeket
az ételeket.
Nagyon sok időt töltöttem velük,
85 éves volt édesanyám is,
édesapám is, amikor meghalt.
(ének)
- Most már 14 éve dolgozunk együtt,
mindig nagyon jó hangulatú
próbáink vannak.
Először csak a magunk örömére
énekeltünk.
Először egy karácsonyi koncerten
mutatkoztunk be a templomban,
nagyon tetszett az akkori
plébános úrnak.
Általános iskolában is volt mindig
gyerekkórusom.
Ennek a falunak a szülötte vagyok,
úgy éreztem, valamit adnom kell
ennek a falunak.
Felajánlottam, hogy amíg az
egészségem engedi,
megpróbálom az ünnepeket egy kicsit
színesebbé, szebbé tenni.
Koszorúzáson szerepeltünk,
iskola avatáson,
ahol mindig voltak jeles vendégek,
úgy látszik,
valaki felfigyelhetett rá
és kezdtünk vidéki
meghívásokat kapni.
A zirci székesegyházban többször
felléptünk, tárlatokon,
Tihanyban a Kulturális Lovagrendnek
a kiállításán szerepeltünk,
adventi koncerteket adtunk,
megint egy kiállításon.
Még valahogy Vas megyébe,
Ikervárra is elkerültünk.
Ha valaki meghallotta, hogy női
kamarakórus,
akkor kaptuk a meghívásokat.
Akik ebben a kórusban már
14 éve énekelnek,
mind azt mondják, hogy Teri néni,
ez olyan fantasztikus kikapcsolódás
a taposó malomból,
hogy olyan szívesen jönnek el,
mert lelkileg feltöltődnek,
megújulnak és olyan jó hangulatban
megyünk haza.
Mindig történik valami apró sztori.
Úgy érzik, ez annyira szép dolog.
A krumpli fesztiválon mindig
szerepelünk, emelik a színvonalat.
Nekünk ez nagyon sokat jelent.
- Fatörzs tortát készítünk.
Általában karácsonykor jellegzetes,
a kereszténységben Betlehemet
képviseli,
mert Betlehemben is van fa.
A narancshéj adja meg a jellegzetes
aromáját ennek a süteménynek.
Szétválasztunk 7 db tojást sárgájára
és fehérjére.
Felverjük a tojás fehérjét
kemény habbá.
Teszünk bele 7 evőkanál cukrot.
Minél tovább keverjük, annál
gyengébb lesz a tészta.
Beletesszük egyesével a tojások
sárgáját.
Hogy még gyengébb legyen a
tészta,
teszünk bele még két evőkanál
vizet.
Összekeverünk 4 kanál lisztet,
3 kanál diót,
2 evőkanál kakaót és a
sütőport.
Lereszeljük a narancs héjat,
összekeverjük a lisztes keveréket
a tojás habjával.
A végén a reszelt narancs héjat
szórjuk bele.
Nagy méretű tepsibe öntsük,
mert fel kell tekerni, mint egy
piskóta tekercset.
A kizsírozott, lisztezett tepsire
ráterítjük az elkészült tésztát,
előmelegített sütőben 160 fokon
sütjük kb. 20 percig.
Míg sül a piskóta, elkészítjük a
krémet.
1,6 dl tejszínt beleöntünk egy
edénybe,
beletesszük a kakaó port,
6 dkg csokoládét és összeforraljuk.
Addig főzzük, míg be nem
sűrűsödik.
Fontos, hogy jó minőségi
csokoládét válasszunk.
Ha elkészült a krém, vízfürdőben
hűtsük le.
Amíg kihűl a csoki krém, elkészítjük
a krém másik felét.
25 dkg margarint elkeverünk
16 dkg porcukorral.
Amikor majdnem habos, hozzá adjuk
a megmaradt narancs héjat
és a kihűtött krémet.
Az elkészült tésztát lisztezett
deszkára borítjuk.
A liszt azért fontos, mert nem
ragad oda a tészta.
Nem baj, ha elreped a tészta,
mert akkor hasonlít a fa kérgéhez.
A feltekert tésztát félre tesszük,
hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, elvágjuk, kitekerjük
és megkenjük a krémmel.
Úgy kell osztanunk a krémet,
hogy a kétharmad részét belekenjük
a piskótába,
az egyharmad résszel bevonjuk.
Amikor megtöltöttük a piskóta lapot,
feltekerjük,
összeillesztjük a két tésztát
és bevonjuk a maradék krémmel.
Késsel belerajzoljuk a fa kérgét.
Marcipánból gombákat készítünk,
azzal díszíthetjük.
...
Több
Földrajzi név:
Olaszfalu

Személyek

07:24:23

Boriszné Hanich Éva

07:26:07

Matyi Józsefné

07:28:51

Dékmárné Forgács Zsuzsanna

07:30:05

Reider Magdolna

07:32:36

Nick Gizella

07:34:11

Tóth József

07:38:19

Kreutz Károly Gábor

07:43:26

B. Dobos Teréz

07:48:18

Gelesz Imréné Károly Terézia

07:50:10

Simon Sándor

Kiemelt részek

07:25:59

Olaszfalu gazdaglevese

07:29:53

Szilvamártás krumplis gombóccal

07:36:04

Pirított gombóc

07:39:55

Bakonyi sertésszelet galuskával

07:45:44

Olajban sült pogácsa

07:50:01

Fatörzs

11:09:37

Ízőrzők [új közmédia logóval, 2012]