Ízőrzők - Dunavecse
Gyártási év: 2012 | Adásnap: 2012. július 20.
Időpont: 16:20:50 | Időtartam: 00:30:54 | Forrás: Duna TV | ID: 1407728
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 30 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: DunavecseEpizódcím: Dunavecse
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő film (2012)) Feliratozva a teletext 333. oldalán. (színes, magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2012) A Dél-Alföldi régióban, közvetlenül a Duna bal partján terül el Dunavecse. Elhelyezkedésének köszönhetően nagyszerű vízitúra- és vízi sportolási lehetőséget biztosít. Remek barangolóhely a vadregényes Duna-part, ezen kívül horgászási lehetőség van a Dunán, a Fűzvölgyi-csatornán és a Maloméren. A település a Magyar Zarándokút egyik állomása, így a gyalogosan is ellátogathatnak hozzánk a túrázni vágyók. A helyi ételek közül a következők elkészítésével ismerkedhetnek meg a nézők: Legényfogó leves, Káposztás pörkölt, Pájsli (belsőségekből), Lutya (kelkáposzta) sült császárral, Ludaskása,Túróguba.
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Legényfogó leves - Lutya sült császárral - Pájsli zsemlegombóccal - Ludaskása - Káposztás pörkölt - Túrós guba
Teljes leirat:
- Dunavecsén vagyunk, déli irányban
Budapesttől,
mintegy 76 kilométerre a Duna
közvetlen partján.
Településünket a Duna körülbelül
5 kilométer hosszan szegélyezi.
Egy kis város a Duna mentén
Dunavecse, 4200 lakossal.
Már az őskor óta lakott település.
A település szerkezetén lehet látni,
hogy az apróbb közösségek
körbe építették egymást,
így nagyon hangulatos a kisvárosunk.
Kicsi, szűk, zeg-zugos utcák
találhatók, ahol öröm sétálni.
Ezen kívül lombos parkjaink vannak,
ahol szívesen látjuk a turistákat.
Megpihenhetnek, lelátogathatnak
a Duna-partra,
és akár több napot is el tudnak
helyben tölteni.
Amire leginkább büszkék vagyunk:
Petőfi emlékhely vagyunk.
Petőfi szülei négy éven keresztül
Dunavecsén béreltek mészárszéket.
Itt áll a kis lak, amit Petőfi
meg is írt.
Rendszeresen énekeljük a
Távolból című vers
megzenésített formájában,
hiszen ez Dunavecse himnusza.
Nagyon fontos emlék számunkra
Vikár Béla híres etnográfusunk.
Itt élte le életének utolsó éveit,
rendszeresen megemlékezünk róla.
Nagy öröm számunkra, hogy Dunavecsén
aktív, civil élet folyik.
Rengeteg egyesület, művészeti kör
tevékenykedik,
ami színesíti a közéletünket és
színesíti a kultúránkat Dunavecsén.
Dunavecse nagyon vendégszerető
település.
Azt gondolom, az itt élő emberek
egy jó tál étellel, levessel
mindig szívesen látnak mindenkit.
- Legényfogó levest készítünk.
Valamikor régen, amikor én a
feleségemhez jártam,
ezzel kedveskedett nekem,
hogy egy nagyon finom
legényfogó levest főzött.
Amikor én ezt megkóstoltam, azóta
úgy gondoltam,
jobb helyre nem tudok menni
levest enni,
mert ilyen finom levest nem nagyon
főznek sehol sem.
Később én is rájöttem, hogy kell
készíteni.
A családon belül hagyománnyá vált
a legényfogó leves készítése.
Nem csak a családnak, hanem
a vendégeknek is készítjük.
Általában ha egyszer valaki
megkóstolja ezt a levest,
azt mondja, megyünk, de legényfogó
leves legyen az asztalon,
mert azt nagyon szeretjük,
de idehaza nem készítjük.
Először egy pici olajat öntök
a serpenyőbe.
Nem sokat, mert nem akarom,
hogy zsíros legyen.
Szerintem a pulyka legízletesebb
része a felső combja.
Ezt javaslom mindenkinek,
kóstolja meg, biztos ízleni fog.
Belerakjuk az edénybe és egy kicsit
megpároljuk, mielőtt a levesbe kerül.
Egy negyed-félórát kevergetjük,
míg ki nem fehéredik a hús.
Az alap lé sertés csontból van.
Egy pici olajban megdinszteljük
a sárgarépát, zöldséget és karalábét.
Nem nagyon dinszteljük meg,
hogy ne essen szét,
csak egy kicsit ízesedjen.
A sárgarépa színt ad az ételnek,
ha picit meg van dinsztelve.
Leszedjük a habot a leves tetejéről.
A zellert azért vágom nagyobb
darabokra,
mert sokan nem szeretik.
Amikor megfő a leves,
akkor kiszedjük,
és aki kér belőle, annak
rakunk a tányérjába.
A gombát azért nem pirítom,
mert megbarnul.
A karfiolt azért teszem egészben
a levesbe,
hogy ezt is ki tudjam venni,
és aki szereti a karfiolt,
az vesz magának belőle.
A kelkáposztánál ugyanez a helyzet.
Megdinsztelődött a zöldség, ezt is
beletesszük a levesbe,
és most kerül bele a gomba.
Letakarjuk és puhára párolódik.
Még egy kevés sót teszünk bele.
Most már olyan állapotban van a
leves, hogy beletesszük a zöldborsót.
Következik a csigatészta, amit én
nagyon szeretek,
de szerintem sokan szeretik
ezt a tésztát.
Nagyon finom, nem ázik el a
levesben.
Ízesítjük még citromlével
és mustárral.
Esetleg ha még kell bele, egy kis
sóval és borssal ízesíthetjük.
Most beletesszük a tejszínt,
ez megadja a szükséges sűrűséget
a levesnek.
Egy kis olajat teszünk a serpenyőbe,
és amikor elég meleg, beletesszük
a májat.
Addig keverjük, míg meg nem fehéredik
a máj külseje.
El is készült és beletesszük
a levesbe.
Megkeverjük és beletesszük
a petruskát.
Egy pici forrás kell neki és
máris kész az étel.
Egy legényfogó leves így tevődik
össze.
Elég sok munka van vele, mire
elkészül,
de mivel magyarok vagyunk és
szeretjük a finom ételeket,
egy kis időt szánunk rá.
Mindenkinek jó étvágyat
kívánok
és sok legényfogó levest egyen
életében mindenki.
- A dunavecsei Vikár Béla női kar
2004 februárjában alakult.
Tagjai énekelni szerető amatőr
énekesek.
Igazából nagyon sokféle foglalkozást
űzünk: sok a pedagógus,
de van kozmetikus, nyugdíjas,
volt fodrász.
Tehát nagyon sokfélék vagyunk,
sokfélét is szeretünk énekelni.
Műsorainkon szerepelnek népdalok,
népdal feldolgozások,
világi és egyházi kórusművek,
megzenésített versek,
többek között Petőfi Sándor
versei.
Zömében a város különböző
rendezvényein lépünk fel,
de hívnak bennünket másfelé is.
Legutóbb Budapesten énekeltünk
a református zenei fesztiválon.
- Következő ételünk kelkáposzta
főzelék lesz,
mi úgy nevezzük, hogy lutya.
Ezt édes káposztából, kelkáposztából
készítjük, ki hogyan szereti.
Összedaraboljuk a káposztát,
átrakjuk a lábasba.
Annyi vizet öntünk rá,
hogy ellepje,
feltesszük sós vízben főni.
Egy másik edénybe rakjuk a
beirdalt császárszalonnát,
öntünk rá vizet és befedjük
fedővel.
Puhítjuk egy darabig,
utána zsírjára lesütjük.
Amikor a káposzta félig megfőtt,
beleteszem a kockára vágott krumplit.
Mikor megfőtt, borsos fehér rántással
berántjuk.
Teszünk az edénybe olajat
és teszünk bele lisztet.
Mikor megpirult, teszünk bele
darált borsot.
Rátettük a rántást.
Két-három percig még főzzük,
utána lehet szedni.
Adunk hozzá sült császárszalonnát.
- Vecse életében igen fontos szerepet
töltött be
és tölt be mai napig a Duna-part.
Kedvenc kirándulóhely volt ez,
Pestről is sokan jártak le,
de a vecseieknek is.
Mikor elhatároztuk, hogy visszahozzuk
a társadalmi életet Dunavecsére,
akkor csináltunk egy majális parkot,
amit arra szántunk,
hogy főző helyeket alakítottunk ki,
hogy családok le tudjanak menni
közösen főzni,
de mikor nagy rendezvény van,
a tájra jellemző ételeket főzzük:
birkapörkölt, marhapörkölt,
pacalpörkölt,
egybesült malac, stb.
Most is több százan ebédeltek
majáliskor.
Lebetonoztuk az egyik kőhányást,
hogy a nyílt Dunához is
ki lehessen menni,
csónakkikötőt létesítettünk a
Bagóvárnál.
Ezért tudnánk ajánlani, aki Vecsére
látogat.
Egy kellemes kirándulás is,
sportolási lehetőség is van,
gyerek játszótér, főzési lehetőség.
Gyakorlatilag egy nagyon kellemes
délutánt tudnak eltölteni.
A bátrabbak
- nyugodtan merem mondani -
most már úszhatnak is, mert sokat
tisztult a Duna vize
az utóbbi tíz évben.
- A következő étel, amit készítek,
a pájsli.
Ez egy összetett étel, ami mellé
mártást kell készíteni
és zsemlegombóccal tálaljuk.
Ez most egy kicsit másképp fog
készülni,
mert a pájsli eredetileg
belsőségekből készül.
Nálunk a családban nem szeretik a
belsőségeket, kivétel a máj,
ezért választottam a sertés combot
szeletekre vágva.
Előkészítjük a hozzávalókat:
összekockázzuk a vöröshagymát,
a zöldségeket felkarikázzuk,
ami petrezselyem gyökér,
sárgarépa, zeller és karalábé.
A zöldségeket nem kell vékony
karikára vágni, mert megfőnek
és ebből készül a mártás.
Egy tölteni való paprikát kicsumázok,
összevágom és 3-4 gerezd fokhagymát.
Három darab babérlevelet a
teatojásba beleteszek,
a paradicsomot is összekockázom.
A felszeletelt húsokat enyhén
megsózom.
Egy serpenyőbe rakom az apró
kockára vágott vöröshagymát,
beletesszük a hússzeleteket
és mind a két oldalát kérgesre
sütjük.
Az elősütött húsokat beleteszem
egy nagyobb lábasba.
A visszamaradt hagymás szaftba
rakom a zöldségeket
és egy pici vízzel felengedem.
Beleteszem a babérlevelet,
fokhagymát, paradicsomot,
sózom, borsozom és folytatom a
párolást.
A félig párolt zöldségeket a húshoz
töltöm, pici olajjal meglocsolom,
visszarakom a tűzhelyre.
Az ételt meleg vízzel öntöm fel,
hogy ellepje a zöldséget.
Nem szabad hideg vízzel felönteni,
mert összekapja a húst
és kemény marad.
Amikor a hús majdnem puha,
rátesszük a paprikát.
Miközben fő a pájsli, elkészítem
a zsemlegombócot.
Három darab szikkadt zsemlét kockára
vágok és kevés olajon megpirítom.
.35 dkg lisztet keverő tálba teszek,
teszek bele őrölt borsot, sót
és összekeverem.
- Bőven adok hozzá finomra vágott
petrezselyem zöldet.
Felütök 2, vagy 3 tojást,
hozzáadom a liszthez
és hozzáteszem a zsemlekockákat.
Forró vízzel felöntöm
- ezt édesanyámtól láttam,
én is így készítem.
Addig kell keverni, amíg nokedli
tészta sűrűségű tésztát kapunk.
Túlkeverni sem szabad, mert
összetörik a zsemlekocka.
Elkészült a zsemlegombóc,
ezt kanállal szoktuk kiszaggatni
a forrásban lévő vízbe.
Nyolc-tíz perc alatt elkészül
a gombóc.
Kiszedjük és csepegtetjük.
Megpuhult a zöldség, a húst kivettük,
elkészült a zsemlegombóc,
elkészítjük a mártást.
A leszűrt zöldségeket
összeturmixoljuk.
Teszünk bele egy kicsi mustárt,
citromlevet és főző lével felengedem.
Összeforralom.
Két evőkanál cukrot karamellizálok.
Külön készül egy tejfölös habarás.
Két evőkanál liszthez tejfölt teszek
és csomómentesre keverem.
Hozzáöntök kb. két merőkanál
alap levet.
Egy kicsit elkeverem, így adom
az összeturmixolt zöldségekhez.
A mártás kellő sűrűségű,
visszateszem a húsokat
és átmelegítjük.
- A Gyöngyvirág néptánc együttesünk
2007 februárjában alakult.
Amatőr csoport vagyunk,
művészeti vezetőnk Wünsch László
koreográfus.
Ő állította össze a zenét,
és a koreográfiát.
Táncainkban átöleljük a dél-alföldi
néptáncokat és motívumokat.
Szerencsére jöttek fiatalok.
Nagyon sokat tudunk velük
foglalkozni, nagyon ügyesek.
Előképzésük volt, mert a
Violin művészeti csoportból jöttek,
ami nagyon jó, mert öregedik
a csoport,
de reméljük, hogy további munkákat
tudunk létrehozni.
Sokfelé felléptünk a környéken:
Rácalmás, Dunaegyháza, Apostag,
Szalkszentmárton.
Tavaly az ajaki lakodalmas
fesztiválon felléptünk,
ami nagy dolog a számunkra.
Húsz együttessel együtt megmutattuk,
hogy mit tudunk.
Ott főznünk is kellett:
alföldi gulyáslevest főztünk,
ami nagyon jól sikerült.
Nagyon eredményes volt,
sok szép élménnyel gazdagodtunk,
barátságok köttettek.
Célunk, hogy tovább vigyük a
néptánc szeretetét,
tovább adjuk, amit őseink táncoltak,
összegyűjtöttek.
Reméljük, hogy ez még sokáig
fog tartani, tudjuk ezt csinálni.
- Ludaskását fogok főzni
néma kacsából,
mert ebből is lehet főzni.
A család nagyon szereti.
Nagy a baráti körünk, unalmassá
vált a birkapörkölt,
és valami különlegességet kellett
volna kitalálni.
Szeretik a barátaink, sok helyen
ezt kérik tőlünk.
Bemutatnám, hogy kell főzni.
Ez egy kisebb tojókacsa.
Kell hozzá vöröshagyma, majoránna,
bors, só, fokhagyma,
zöldpaprika, egy paradicsom
és zöldség zöldje.
Fogok egy lábas, belerakom a
kacsahúst, ráborítom a hagymát,
rakok rá majoránnát, borsot,
2 gerezd fokhagymát, sót,
paradicsomot, zöldség zöldjét.
Azért kell több víz hozzá, hogy a
rizsnek legyen hol kipattognia.
Feltesszük a gázra.
Attól függ a főzés ideje, milyen idős
az alapanyag.
Ez körülbelül másfél óra alatt kész.
Majdnem megfőtt a kácsa hús.
Egy lábasba teszünk egy kis olajat,
belerakjuk a mosott, szárított rizst
és kicsit megpirítjuk.
Egy kicsit megkapattuk,
felöntjük vízzel.
A zöldség zöldjét összedarabolva
belerakjuk és rakunk bele sót.
Amikor háromnegyed részben
kész van, akkor öntjük össze,
azzal is főzzük két percig.
Lefedem, hogy ki tudjon pattogni
a rizsa.
- A Petőfi Házban állunk
- a helybeliek hívják Petőfi Háznak.
A gyakorlatban Petőfi Sándor szülei
1840-44 között bérelték az épületet.
Mészárszéket üzemeltettek,
ahol a költő is több alkalommal
tiszteletét tette
és olykor több hetet-hónapot
töltött itt.
Jelenleg az épületben helytörténeti
múzeum található,
ahol bemutatjuk azokat az
ereklyéket, emlékeket,
amik az elmúlt évszázadokban
Dunavecsén történt,
vagy fontosnak találjuk.
Így megtalálhatóak a római kori
emlékektől kezdve
az 1800-1900-as évek eleji iparos
élettel kapcsolatos tárgyi emlékek
és itt adunk helyet emlékezésre
Petőfi kultuszának is,
valamint Vikár Béla munkásságának.
- Káposztás pörköltet fogok
készíteni.
Ez a recept édesapám kedvenc étele
volt, amit édesanyám folytatott.
Gyerekkoromban sokat fogyasztottuk
ezt az ételt, én is megszerettem.
Lehet készíteni csülökből,
lapockából,
van, aki csirkéből, sőt, birkahúsból
is készíthető.
Most csülökből fogom készíteni.
A vöröshagymát összevágtam
kockára.
Veszünk két közepes fej káposztát,
aminek a külső levelét levesszük.
Ez a káposzta még téli káposzta,
mert az idei könnyen fő és szétesik.
Kitorzsázzuk a káposztát és
cikkekre vágjuk.
A káposztát nem áztatjuk, csak
beletesszük a vízbe
és gyorsan kivesszük,
mert vizet ereszt,
és akkor nagyon vizes lesz
az étel.
Egy szép hátsó csülköt kicsontozok.
A csontot el lehet tenni levesnek.
Kockákra összevágom a húst.
Ez teljesen friss csülök,
nem füstölt csülök.
Próbáltam soványabb csülköt
választani.
Egy vastagabb falú edénybe
teszek olajat, ráteszem a hagymát.
Azért kell vastagabb falú edény,
mert nem ég le olyan könnyen.
Egy egész paradicsomot felkockázok.
Később kerül bele egy TV-paprika.
Amikor a hagyma megdinsztelődött,
hozzá adom a kockára vágott
paradicsomot
és folytatom a dinsztelést.
Beleteszek két evőkanál őrölt
piros paprikát
és beleteszem a megmosott csülköt.
Mindig nagy izgalom, mennyire
fiatal a csülök,
mert a káposztának is kell
fővési idő, nem is kevés.
Összekeverem, sóval meghintem.
Egyelőre ennyi elég, mert a
káposztát is sózni fogom.
Összevágok 5-6 gerezd fokhagymát.
A káposztát belerakom az edénybe
szorosan, egymás mellé.
Nem baj, ha a tetejére is kerül.
A lényeg, hogy befedjük,
hogy a gőz fölött puhuljon az étel.
Egy kevés sóval még meghintem.
Beleteszem a két darab
cseresznyepaprikát.
A káposztát fedővel lefedjük,
és kb. másfél órán keresztül
közepes lángon főzzük.
Levettem a fedőt, egy kicsit
megrázogatom,
de látom, nem égett oda.
Őrölt borssal meghintem, majd
belekerül a TV-paprika
és a hegyes erős paprika.
Még egy kicsit megrázom,
majd főzőkanállal belenyomogatom
a szaftba a káposztát és a paprikát.
Még egyet rázok rajta és visszateszem
a fedőt.
Elkészült a káposzta,
megpuhult a hús.
A tálalásnál figyeljünk arra, hogy
amennyiben lehetséges,
úgy nyúljunk alá lapát kanállal,
hogy alul maradjon a hús,
a tetején a káposzta.
Mi nem szoktuk tejföllel fogyasztani,
friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.
Jó étvágyat.
- A dunavecsei nyugdíjas klub
énekkaraként alakultunk 1996-ban,
az énekelni tudó tagokból.
Már az első évben volt olyan
jelentős esemény,
ami elindított bennünket arra,
hogy nyilvánosan is több helyen
szerepeljünk.
Volt egy énekes, dalos verseny,
ahol Lukin László,
az ismert népzene kutató
volt jelen.
Meghallotta a fellépésünket
és mondta,
hogy feltétlenül menjünk tovább.
A következő évben Kerekegyházán
volt országos minősítő
és ott első szereplésünk alkalmával
bronz fokozatot értünk el.
Ez ismétlődött meg '99-ben
Kunszentmiklóson.
Meghívásokat kaptunk Hetestől
Abasárig,
Tompától Budaörsig felléptünk
nagyobb rendezvényeken.
2001-ben felvettük a Kék Duna
Népdalkör címet.
Nagyközségünktől megkaptuk 2001-ben
a legmagasabb elismerést.
Szeretünk itthon is szerepelni.
Legalább ennyivel hozzájárulunk
ahhoz, hogy a város kulturális élete
kicsit színesebb legyen.
- Gyerekkoromban édesanyám mindig
kenyértésztából készítette a gubát.
Alig vártuk, hogy a guba megsüljön,
máris egy darabot elloptunk,
mert nagyon szerettük a gubát.
Az mindig mákos guba volt.
Most már másféle gubát is készítenek
az emberek,
többek között túrós gubát egy kis
mazsolával.
Az is nagyon finom, érdemes
megkóstolni.
Javaslom a háziasszonyoknak,
ezt is iktassák be a receptjükbe.
Újdonságként is nagyon jó,
és változatos az étrend.
A guba úgy készül, hogy feltesszük
a tejet forrni
és beletesszük a citromhéjat,
ízesítjük vaníliás cukorral
és cukorral.
Egy kicsi só is kell bele,
mert a tejbegrízbe is kell só.
Kikeverjük a tejfölt.
Mikor majdnem felforrt a tej,
egy kis margarint teszünk bele,
amitől nagyon szép színt kap
és a gubát nem hagyja egybe állni.
A kiflit felvágjuk karikára,
beletesszük egy szűrőbe
és a forró tejjel locsolgatjuk
a kifliket.
Amikor megpuhult, belerakjuk a
jénai tálba,
amivel betesszük a sütőbe.
Belerakjuk a túrót, teszünk rá egy
kis tejfölt, megszórjuk mazsolával.
Gyerekkoromban is szerettem
főzőcskézni,
édesanyámtól megtanultam.
Ők sokat dolgoztak kint a határban
valamikor.
Volt két nővérem.
Amikor ők is odajutottak, hogy
menni kellett ki dolgozni,
- mert a mezőgazdaságból éltek,
azzal foglalkoztak -
akkor rám maradt a főzés.
Édesanyám mindig mondta:
na, kisfiam, ezt főzzél, azt főzzél.
Egy kicsit rá is voltam kényszerítve,
meg szerettem is nagyon.
Amikor elkészültek az ételek,
amit akkor már meg tudtam főzni,
ha nem is volt jó, mindig azt mondta
akkor is, hogy nagyon finom.
Akkor még nem tudtam, miért mondja,
csak később tudtam meg,
amikor nagyobb voltam,
miért is mondta szegény,
hogy nagy teher volt, amit levettem a
válláról, azzal,
hogy megfőzögettem a családnak.
Úgy látom, jól számoltuk ki
a mennyiséget,
éppen tele is lesz vele az edény.
A tetejét megszórjuk túróval,
utána mazsolával.
Mikor beletettük a kívánt
mennyiségű tejfölt,
eligazgatjuk a tetején és egy kis
porcukorral meghintjük,
úgy tesszük a sütőbe kb. 20 percre.
Akinek nem lesz elég édes,
megcukrozza, ha édesebben szereti.
...
Több
Földrajzi név:
Dunavecse

Személyek

11:11:16

Vörös Sándor

11:13:02

Bugyi András

11:17:50

Sándorné Ablonczy Zsuzsanna

11:19:02

Varga Imréné

11:20:32

Kovács Péter

11:21:36

Látó Éva

11:26:47

Kiss Zoltán

11:30:56

Káposztás pörkölt

11:34:48

Borbély Lajos

Kiemelt részek

11:12:51

Legényfogó leves

11:18:56

Lutya sült császárral

11:21:41

Pájsli zsemlegombóccal

11:27:55

Ludaskása

11:36:35

Túróguba

11:10:58

Ízőrzők: Dunavecse

11:29:19

Ízőrzők