Ízőrzők - Iharosberény
Gyártási év: 2011 | Adásnap: 2011. december 23.
Időpont: 16:15:09 | Időtartam: 00:33:13 | Forrás: Duna TV | ID: 1301882
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 33 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: IharosberényEpizódcím: Iharosberény
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő film (2011)) Feliratozva a teletext 333. oldalán. (színes, magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2011) Iharosberény Nagykanizsa és Kaposvár között helyezkedik el. A település neve több évszázada összeforrott a szelídgesztenyével, melyből iharosberényi fajtákat is nemesítettek. Ezek az ország legédesebb gesztenyéi. Természetesen sütés-főzés közben is e körül forogtak a gondolataink: Gesztenyelekvár, Gesztenyekrém leves Iharosberényi hústekercs, Gesztenyével töltött pulyka, Unokák kedvence és Ibolya szelet. Alkotók: Móczár István - rendező Móczár István - operatőr Róka Ildikó - szerkesztő
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Gesztenyelekvár és gesztenyemassza - Gesztenyekrém leves túróhabbal - Iharosberényi hústekercs gesztenyés tócsnival - Gesztenyével töltött pulykamell - Unokák kedvence - Ibolya szelet
Teljes leirat:
- Iharosberény a 61-es főút mellett
Nagykanizsa és Kaposvár között
helyezkedik el,
Nagykanizsától 15 kilométerre.
Iharosberény neve több évszázada
összeforrott a szelíd gesztenyével.
Iharosberényi fajtákat is
nemesítettek:
Iharosberény 2-es, 29-es,
57-es fajták, amikre lehet mondani
hogy az ország legjobb minőségű
gesztenyéi,
amit akár feldolgozásra, akár sülve,
főve fogyasztásra lehet használni.
Iharosberény jellemzően mezőgazdasági
kultúrájú,
szántókkal, erdőkkel körülvett
település.
Itt van mellettünk Kaszó, illetve az
iharosberényi földtulajdonosi
közösség
is egy önálló vadászterület
rendelkezik.
Településünk emberei "elöregedőben"
vannak, úgy, mint Magyarországon a
falvak,
de bízunk benne, hogy lesz újra
értéke, lesz jelentősége,
és talán vissza tudjuk csábítani
azokat az embereket,
akik valamikor elvándoroltak a
településről.
Vagy vonzóvá tudjuk tenni olyan
szempontból is,
hogy a közeli városokból
kiköltözzenek
és itt megtalálják a boldogulásukat.
Iharosberény valamikor az
Inkey-család birtoka volt.
A kastély épület ma is megtalálható
a településen,
itt működik az iskola több, mint
50 éve.
Ebben az évben, augusztus 27-én
adtuk át egy 650 négyzetméteres
küzdőterű sportcsarnokkal
kiegészítve.
Iharosberényben több civil
szervezezet működik:
hagyományőrző, művészeti
csoportok vannak.
Táncosaink az országhatáron túl is
ismertek,
hiszen szerepeltek már Erdélyben,
Horvátországban.
Magyarországon főleg a régióban
nagyobb rendezvényről
sokszor kapnak felkérést.
Civil szervezetek között van
sport szervezet, ifjúsági szervezet,
nyugdíjas klub, énekkar,
ami összefogja az embereket és jó
közösséget tudnak összekovácsolni.
A település 9. alkalommal rendezte
meg a gesztenye fesztivált,
ami egyben bográcsos ételek
fesztiválja is.
Ami nem elhanyagolható, hogy a
gesztenye süteményeknek,
és egyéb sülteknek az alapanyaga,
és mivel kiváló minőségű fajtával
rendelkezünk,
ezért az itt élő emberek kiváló
minőségű süteményeket
és gesztenyés ételeket tudnak
készíteni.
Gesztenyelekvárt és gesztenyepürét
készítünk.
Ez nagyon régi hagyomány a
falunkban.
A rokonság összejön, megpucoljuk,
ledaráljuk
és készítünk belőle lekvárt,
és pürét.
A gesztenyét feltesszük főni.
Nem szűrjük le, hanem a vízből
szedjük ki, hogy melegen legyen,
úgy könnyebb megpucolni.
Az esőhiány miatt nagyon száraz
a gesztenye,
ezért jó, ha éjszakára beáztatjuk,
akkor könnyebben lehet pucolni.
Iharosberényben azt mondják,
hogy amelyik gesztenye jó kopó,
azt lehet jól pucolni.
Amikor készen van, paradicsom
passzírozón ledaráljuk.
A gesztenyelekvárt úgy készítjük,
hogy 4 dl vizet felteszünk forrni,
70 dkg cukrot teszünk bele.
A szirupba beletesszük a darált
gesztenyét, nátrium-benzoátot
és összeforraljuk.
Amikor már forrt, sima lett,
akkor tesszük üvegekbe.
A tetejét lezárjuk egy kis rummal.
Aki szereti, az tehet bele is rumot.
Száraz dunsztba tesszük.
Ha kihűlt, lehet fogyasztani.
Piskótába nagyon finom, gesztenyés
kiflibe, krémekbe.
A darált gesztenyéből készíthetünk
pürét is.
A masszát úgy készítjük, hogy
a ledarált egy kg gesztenyéhez
teszünk 25 dkg cukrot, 10 dkg
margarint és egy pici rumot.
Összegyúrjuk.
Alufóliába csomagolva, vagy dobozban
be lehet tenni a mélyhűtőbe,
télen is nagyon finom.
Aki megveszi a boltban a
gesztenye masszát,
hasonlítsa össze, kóstolja
meg, a kettő között mi a különbség.
Ez mennyivel lágyabb, nem olyan
barna, mint amit az üzletben veszünk.
- Az iharosberényi evangélikus
gyülekezet templomában vagyunk.
Ez a templom 1824-ben épült
a templom elődök helyére.
Ugyanis ez a negyedik templom,
az első három leégett.
Fából készült templomok voltak.
A gyülekezett úgynevezett artikuláris
gyülekezet, ami azt jelentette,
hogy a környező falvakból ide jártak
a hívek istentiszteletre.
Nyolc környező településnek volt
a temploma.
A templom építése két év alatt
történt.
Három harang van, orgonát
építtettek.
A gyülekezet létszáma 1810 fő volt
a XIX-XX. század évfordulóján.
Ma alig 300 lelket számlál.
14 éve vagyok a gyülekezet
lelkésze.
Ez alatt az idő alatt nemcsak
megszoktuk,
hanem meg is szerettük ezt a falut.
Egy nagyon szép vidék.
- Gesztenyekrém levest készítek.
Azért ezt választottam,
mert a családom nagyon szereti,
és hamar elkészül.
Télen langyosan, nyáron pedig
behűtve fogyasztjuk.
Ezt a levest tálalhatjuk
tejszínhabbal,
de sokkal finomabb, ha túró habbal
készítjük.
Először a túró habot készítjük el,
mert annak a hűtőben
picit dermedni kell.
25 dkg túróhoz kevés tejszínt
keverünk,
csak hogy fellazítsuk a túrót.
Hozzá teszünk egy evőkanál
porcukrot, egy vaníliás cukrot,
és ízlés szerint reszelt
citromhéjat.
Ezt összekeverjük.
A maradék tejszínt egy keverő tálba
öntjük és keményre felverjük.
Hozzá keverjük a túrókrémet.
Lehetőleg úgy dolgozzunk, hogy a
habot ne törjük össze.
Azért a túróhabot választottam,
mert nem kell főzni,
nem kerül bele tojás, és minél
hamarabb szeretnénk elkészíteni az
ételt.
Ez készen van, amíg a levest
készítjük, ezt a hűtőszekrénybe
tesszük.
Elkészítjük a gesztenyekrém levest.
2 csomag vanília pudingot kevés
tejjel összekeverünk.
2 liter tejre lesz összesen
szükségünk.
Annyi tejet teszünk, hogy csomó
mentesre tudjuk elkeverni a
pudingot.
A maradék tejet lábasba öntjük
és feltesszük forrni.
Hozzá keverünk 6 evőkanál
kristálycukrot, 2 vaníliás cukrot,
és hozzáöntjük a pudingos tejet,
amit csomómentesre kevertünk.
Visszatesszük a tűzhelyre,
hogy sűrűsödjön.
Amikor sűrűsödni kezd, akkor
tesszük hozzá a gesztenyét.
Kb. 30 dkg gesztenye masszát
villával összetörtem.
Ez a massza házilag eltett,
cukorral és rummal ízesítve van,
ezért tettünk kevesebb cukrot
a pudingos tejhez.
A sűrűsödni kezdő pudingból
a gesztenye masszához teszünk
3-4 merőkanálnyit, és merülő
mixerrel egyneművé dolgozom.
Ezt a gesztenye masszát visszaöntjük
a pudingos tejbe
és folytonos keverés mellett
összeforraljuk.
Aki szereti, megbolondíthatja
rumba áztatott mazsolával is.
A langyosra hűlt levest tálaljuk.
A tetejére tejszínhabot, vagy jelen
esetben túróhabot teszünk,
rumos mazsolával díszíthetjük.
Téli estéken finom, inkább
desszertet, mint levest
fogyaszthatjuk.
- 1997-ben alakult az énekkarunk
a nosztalgia klub után hamarosan,
azzal a céllal, hogy kulturális
rendezvényeken képviseljük a falut.
Olyan szerencsénk volt, hogy a helyi
általános iskolában
zeneiskola is működött és a
zenetanárokból évekkel ezelőtt
megalakult Sisaqua néven egy
együttes,
akik elvállalták, hogy kísérnek
bennünket a fellépéseken.
Így kinyílt számunkra a világ, mert
énekeltünk népdalokat,
magyar nótát, operett részletet,
sőt operát is énekeltünk,
musical-leket, pop-rockot.
Mindig éppen azt, amire kedvünk
kerekedett
és úgy véltük, hogy meg tudjuk
oldani.
Részt vettünk a környező
települések életében,
ahová meghívást kaptunk.
Csurgón zászlóátadás volt
nagy ünnepséggel,
annak is részesei voltunk.
Állandó szereplői vagyunk a
Berényi Napoknak.
Eljutottunk az ország különböző
részeibe.
Talán Borsosberény a
legtávolabbi hely, ahol voltunk.
Minden évben vannak állandó
rendezvényeink,
például a gesztenye nap, de a nemzeti
ünnepeinken is részt veszünk.
Minden évben karácsonyi koncertet
adunk az iharosi
és az iharosberényi katolikus
templomban is.
Az első seregszemlére
Vavrinecz Bélának a Balatoni nóták
című művét vittük el.
Ezt szeretnénk most előadni,
egy kicsit emlékezve arra az
időszakra, ahonnét indultunk.
- Iharosberényi hústekercset
készítek.
Anyukámtól tanultam már nagyon régen.
Azért szeretem, mert a családomnak
nagyon ízlik, ezért sűrűn csinálok.
Krumplis, gesztenyés tócsnival
fogom készíteni.
Ez attól iharosberényi, mert
gesztenyét készítünk a tócsniba,
ami különleges ízt ad a paprikás
tekercsnek.
Felszeleteljük a húst és kicsit
kiklopfoljuk, majd megsózzuk.
Amíg a hús kicsit áll, addig
felszeletelem a paprikát.
Hosszú csíkokat vágok, hogy végig
érje a húst.
A hús szeletre helyezem a paprikákat,
majd felcsavarom.
Teszek rá vajat, egy pici sajtot
és szorosan betekerjük alufóliába,
szorosan feltekerjük a végét, hogy
ne folyjon ki a szaftja.
Körülbelül 40 percig sütjük.
Krumplis-gesztenyés tócsnit készítek.
Hozzávalók: egy kis krumpli,
gesztenye massza, amit natúrban
csináltam.
Megmutatom, hogyan kell gyorsan
gesztenye alapanyagot csinálni.
Megfőzöm a gesztenyét, kétfelé vágom,
majd fokhagyma nyomóval kinyomom,
és kiveszem a héját belőle.
A krumplit lereszeltem.
Picit sózom, borsozom.
Fél kiló krumplihoz 10-12 dkg natúr
gesztenye masszát keverek,
egy pici lisztet,
éppen hogy összefogja.
Ellapítom és forró olajban kisütöm.
Megsütöm mindkét oldalát.
Az a szép, ha picit pirnyogos.
Amikor a tócsni kisült, lecsöpögött,
a húst felszeletelem.
Együtt tálalom egy kicsi díszítéssel.
- Iharosberény szőlőhegyén vagyunk,
a szórvány gesztenyésben.
Ősidők óta telepített fajták és
iharosberényi fajták élnek itt,
a 200 éves fák sem ritkák.
Iharosberényben három elismert fajta
van kiszelektálva:
iharosberényi 2-es, 29-es és 57-es.
Ezeket a fajtákat Iharosberényben
oltották,
úgy nemesítették ki.
Egy idős bácsi volt ennek a
kezdeményezője.
Azóta is fennmaradtak ezek a fajták,
országosan elismerték.
Erre büszkék vagyunk Iharosberényben.
A gesztenye érése előtt a füvet
le kell nyírni a fa alól,
hogy lehessen felszedni.
Felszedés után el kell gereblyézni
és elégetni.
Ez után jöhet a szedés, mert
különböző érési fajták vannak.
Vannak korai, közepes és késői
érésű fajták.
A szedési művel egy hónapig
elhúzódik.
Nem túl egyszerű.
Mondhatnám viccesen: szép pénzt lehet
vele keresni, csak nem sokat.
A vegyes gesztenyének az ára
180 forint a falunkban.
Nem túlzottan van megfizetve,
a gazdák elég nagy bajban vannak.
Sokat kell dolgozni érte, de nagyon
kevés haszon van belőle.
Elviszik a piacra, eladják a
sütőknek, főzőknek,
gesztenye masszát készítenek
belőle.
Itt, helyben is van egy gesztenye
készítő iparos.
Nagy feldolgozó üzemek vannak,
akik ezzel foglalkoznak:
masszát, lekvárt készítenek.
- Gesztenyével töltött pulykát
általában nagy ünnepkor:
születésnap, névnap, vagy
karácsonyra csináltam eddig.
Remélem, hogy ezután is
így fogom csinálni.
Nagyon szeretik a gyerekek,
mert a gesztenyét is szeretik,
a hús gesztenyével van töltve,
így szívesen megeszik.
Úgy készítem, hogy a pulykamellet
felszeletelem, kiklopfolom.
Attól függ, a pulyka milyen öreg.
A bébi pulyka előbb megsül,
de az idősebb nehezebben sül át,
azért kell kicsit kiklopfolni.
Megsózom, borsozom és hagyom állni.
Ami leesik a szeletekből,
azt összedarálom,
natúr gesztenye masszával
összekeverem,
teszek bele sót, borsot, tojást
és főző tejszínt.
Amikor elkészült a massza,
a hússzeletek közepére rakom,
felgöngyölöm, utána szalonnával
betekerem és a sütő edénybe szorosan
rakom.
A sütő edény aljára egy pici étolajat
teszek.
Ha marad massza, azt pogácsának
formázom és a hús mellé rakom.
Ha van cserép edény, aminek van
teteje, akkor abba rakjuk.
200 fokon 45-50 perc alatt sül meg.
Mielőtt kész, levesszük a fedőt,
hogy egy kis színt is kapjon.
Ha nincs olyan edényünk, aminek
teteje van,
akkor alufóliával borítsuk le,
hogy párolódjon meg.
Ehhez a húshoz általában főtt
krumplit szoktam készíteni.
Héjában megfőzöm a krumplit
sós vízben.
Ha megtisztítom, olajban egy
kicsit átpirítom.
De lehet hasábban megpirítani,
vagy szalma krumplit csinálni.
Elkészült a pulyka. Ezt melegen
és hidegen is lehet tálalni.
Ha kihűl, szebben lehet szeletelni.
- Ahol most állunk, Iharosberény
legnagyobb jelentőségű épülete,
a báró Inkey-család kastélya.
Jelenleg a körzeti általános iskola
épülete.
Inkey Gáspár, császári tábornok
építtette ezt a kastélyt.
A török felszabadító háborúkban
nyert itt területet, nemességet.
Légrádi várkapitányok kerültek
ki soraikból, főleg katonáskodással
foglalkoztak.
Azzal, hogy a család egyik kiemelkedő
képviselője megépítette a kastélyt,
elindította a települést egy olyan
úton, amely a középkor végén,
az újkor elején mezővárosi rangra
emelte a települést.
Egy térségi gazdasági központtá vált.
Azzal, hogy egy nemesi família
kastélya épült meg itt,
a megyében is ismertségre
tett szert.
1860-as években nyert mezővárosi
címet, négy vásár jelezte azt,
hogy a környéknek a gazdasági
központja Iharosberény.
A kastély 1750-ben épült eklektikus,
vegyes stílusban,
majd barokk stílusban építették át.
A háború jelentős rongálást okozott
az épületben, a berendezésben,
gyakorlatilag teljesen kiürült.
A háború után újra benépesült a
kastély.
1960-ban általános iskola kezdett
működni a falai között,
ez a funkció napjainkig tart.
Több felújításon esett át az épület.
2009-ben európai uniós és hazai
forrásokból szépült meg
és nyerte vissza - szakemberek
szerint - eredeti állagát.
- A sütemény, amit készítek,
az Unokák kedvence,
így hívjuk a családban.
A recept anyáról leányra száll.
Először a gyerekeimnek sütöttem,
most pedig az unokáknak sütöm.
Azért szeretem sütni, mert egyszerű
és gyorsan elkészíthető.
Egy vasárnapi ebéd főzés mellett
is el tudom készíteni.
Úgy készül a sütemény, hogy
2 db egész tojást teszek a tálba,
25 dkg cukrot teszek hozzá,
4 dkg kakaót.
Egy kicsit összekeverem, amikor
beleteszem az összetevőket.
2 db vaníliás cukrot rakok bele,
5 dkg felolvasztott margarint,
Ezt is összekeverem.
Apránként hozzá öntöm a tejet
és a lisztet,
amiben egy sütőport elkevertem.
Ettől lesz magas és laza a tészta.
Ha megfelelő keménységű, akkor
a tejből lehet meghagyni.
Ha elkevertem, utána robotgéppel
simára keverem.
Ettől gyors, hogy csak össze kell
keverni az összetevőket.
Ha elkészült, hozzá keverek
egy púpos evőkanál kajszi barack
lekvárt.
Keresztanyámtól tanultam, hogy az egy
kanál kajszi barack lekvárt ki ne
hagyjam.
Ha elkevertem, kiolajozott tepsibe
öntöm.
Dupla adagot szoktam készíteni,
mert egy délután elfogy.
Nagyon szeretik a gyerekeim,
de az unokáim még inkább.
Ha dupla adagban készül, akkor
a sütéshez is kicsit több idő kell,
akkor a tepsi aljára sütőpapírt
tegyenek, nehogy megégjen a sütemény
alja.
Mikor a tepsibe öntöttem, kimagozott
meggyel sűrűn megszórom.
Nem baj, ha a meggynek leves is
kerül a tésztára, annál finomabb.
Ha jól sikerül, a meggy fenn marad
a sütemény tetején,
de akkor sincs baj, ha leszáll
a sütemény aljára.
Körülbelül 30 perc alatt megsül,
ha kihűl, lehet szeletelni.
Lehet hozzá pudingot főzni,
vagy tejszínhabbal tálalni.
- Az iharosberényi hagyományőrző
együttes
Somogyi táncok című koreográfiáját
láthatják, amely több részből áll.
Nemrég tanulta az együttes.
Az együttes 1990-ben alakult, de a
mai formájában 2000-től vagyunk
együtt,
azóta vagyok a művészeti vezető.
2000-ben somogyi táncokkal kezdtünk,
akkor 7 asszonnyal kezdtem a táncot.
Mára 24 főre gyarapodott az
együttes létszáma.
Most nem tudott itt lenni mindenki.
Az első öt évben a somogyi táncoknak,
a helyi hagyományoknak
szenteltük az időt.
Felkutattuk a környező falvak
hagyományait, azt állítottuk
színpadra.
Így készült egy háromnegyed órás
lakodalmas koreográfia,
amelynek a gyökerei az 1800-as
évek végére visszanyúlnak.
Ezen kívül népszokások, regölés,
betlehemezés, lucázás volt a faluban,
amit felelevenítettünk.
Öt év után kezdtünk más
tájegységekkel is foglalkozni:
szatmári táncot tanultunk,
mátyusföldi polgári táncot,
eszközös táncot, felcsúti farsang
temetést, palóc táncokat.
Az idei évben visszatértünk
Somogyhoz,
így készült ez a koreográfia.
A fellépéseink szerteágazóak.
Helyben is fellépünk, a környező
településeken,
és bejártuk az országot.
Sok fesztiválon, minősítő műsoron
voltunk utoljára az Alföldön,
Horvátországban voltunk több
alkalommal,
tavaly Erdélyben voltunk egyhetes
kiránduláson.
Évente 25-30 fellépést tudhatunk
magunk mögött,
szakmai zsűri előtt is többször
szerepelünk.
Ezen alkalmak egyike, hogy arany
minősítést kaptunk fesztiválon,
de ezüst minősítést is kaptunk már.
Több olyan megyei szakmai zsűri
előtt bemutatkozunk,
akik nem adnak minősítést, csak a
szakmai munkánkat kontrollálják.
Mindig jó véleménnyel vannak a
csoportról.
Jó koreográfiák készülnek és
színvonalasan adják elő táncosaink.
- Amit készítek, Ibolya szelet,
mert rólam nevezték el az ismerősök.
Nagyon szereti a család.
Általában ribizli, meggy, cseresznye
lekvárral szoktam megkenni.
Kezdő háziasszonyoknak is merem
ajánlani, mert nem kell félni,
hogy a sárgájába belemegy a fehérje,
vagy fordítva.
6 egész tojás kell, 30 dkg cukor
elkezdem kikeverni.
Közben bele teszem az étolajat,
a tejet, és a lisztet,
amiben a sütőport elkevertem.
Minden tésztát úgy készítek, hogy a
sütőport előre elkeverem a lisztben.
Mehet sülni.
Kisült a tészta, megkenjük lekvárral,
ki milyet szeret:
ribizli, meggy, birsalma,
őszibarack - tavaly azt csináltam,
nagyon finom volt,
szerette a család.
Most ribizli lekvárral kenem meg
vékonyan.
Összekeverem a zselés masszát,
amit rá kell rakni.
Ha megfőtt, megsűrűsödött,
ráöntöm a tésztára.
Kell 2 csomag vanília ízű puding por,
2 csomag gyümölcs ízű üdítő por,
20 dkg kristály cukor és 7 dl víz.
Ezt megfőzzük, melegen kell
kenni a tésztára,
mert ha kihűl, összecsomósodik,
nem tudjuk egyenletesen elkenni.
...
Több
Földrajzi név:
Iharosberény

Kiemelt részek

11:05:17

Ízőrzők: Iharosberény

11:29:19

Ízőrzők