Ízőrzők - Sándorfalva
Gyártási év: 2011 | Adásnap: 2011. október 28.
Időpont: 16:17:14 | Időtartam: 00:30:41 | Forrás: Duna TV | ID: 1272904
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 30 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: SándorfalvaEpizódcím: Sándorfalva
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő film (2011)) (nincs kh.) Feliratozva a Teletext 222. oldalán. (színes, magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2011) Sándorfalva Szegedtől 12 km-re északra, Szeged és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark között félúton, a Szegedet Csongráddal összekötő út mentén helyezkedik el. A település külterületének jelentős része a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzethez tartozik, így szikes pusztái és homoki erdője védett természeti értékek. Adásunkban néhány hagyományos étel elkészítésével ismerkedhetnek a nézők, melyek a következők: Suhantott tésztaleves, Cicvara, Lankadt pite, Sándorfalvi betyárszelet. Adásunkban néhány hagyományos étel elkészítésével ismerkedhetnek a nézők, melyek a következők: Suhantott tésztaleves, Cicvara, Lankadt pite, Sándorfalvi betyárszelet. Alkotók: Móczár István - rendező Móczár István - operatőr Róka Ildikó - szerkesztő
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Suhantott tésztaleves - Cicvara - Lankadt pite - Sándorfalvi betyárszelet helyi zöldségekkel - Krumplis kőttes - Túrós ajjnélküli lepény
Teljes leirat:
(Zene)
- Sándorfalván vagyunk, Szegedtõl
8-10 kilométerre, 8-10 percre.
Ez egy 8200 fõs település,
132 éves múlttal.
Városunkat annakidején
Pallavicini Sándor õrgróf alapította,
a tiszai árvíz idején, 1879-ben,
amikor 500 algyõi családnak adott
újrakezdési lehetõséget ezen a
területen.
Ezek a családok részben
visszavándoroltak,
részben kipótlódtak, a környezõ
településrõl is jöttek sokan
és Sándorfalva fejlõdésnek indult,
hiszen egy fõúri birtok logisztikai
központja lett.
Ugyanezt a pallavicini gondolatot
szeretné a mostani városvezetés is
tovább vinni.
Az elmúlt négy évben az európai uniós
pályázati lehetõségeket kihasználva
komoly fejlesztéseket hajtottunk
végre,
ugyanakkor a város történelmének,
a város pallavicini hagyományainak,
illetve Budai Sándor örökségének
tisztelegve
a kastélyt felújítva teremtettünk
egy olyan hátteret
az értékeink bemutatásához,
ami egyébként turisztikai érték is.
Szeretnénk megmutatni magunkat
a világnak.
Nemcsak a pallavicini hagyományokat,
hanem a 132 évnek,
a nép életének az eredménye
a Budai Sándor-örökség
is szintén egy gondolatiság.
Hiszen õ egy naiv festõ volt,
azzal világhírûvé vált,
illetve a citera zene.
Elég, ha a Rózsa Sándor-filmet
említem
és a sándorfalvi citera zenekar
vezetõjeként vált országos hírûvé.
Nagy egyénisége volt Sándorfalvának
és a kastélyt bemutató teremben
helyet kapott az õ naiv mûvészete is.
Amire büszkék vagyunk, hogy sikerült
egy 8 ezres települést
egy közösen, egy irányba gondolkodó
családdá formálni.
Amit nagyon szeretnénk, hogy azokat
az eredményeket,
azt a kis rendet, békét, amit mi
teremtettünk ebben a városban,
szeretnénk megmutatni.
Lehet, hogy ez kevés ahhoz, hogy
óriási turisztikát
és idegenforgalmi vonzerõt
jelentsünk,
de én azt hiszem, hogy vannak
értékeink.
15 éve hagyományteremtõ módon
böllérnapi fesztiválokat tartunk.
Tehát a gasztronómia, helyi ízek
megjelenítése mellett
a népzene, a citera, az alföldi táj
szépsége,
tehát mindenképpen szeretnénk egy
pici példát mutatni arra,
hogy közös jövõ képpel, közös
akarattal,
szervezettebb összefogással
lehet eredményt elérni.
Aztán azt mondhatjuk, hogy
Sándorfalva Szeged mellett,
Szeged vonzerejében, Szeged
árnyékában,
vagy Szeged védõ szárnyai alatt
egy fejlõdõ európai
kisvárossá vált.
- Én örülök annak a lehetõségnek,
hogy Sándorfalván én lehetek az,
aki egy pár olyan hagyományos ételt
bemutatok,
amik a gyerekkoromból is ismerõsek,
illetve sokan ismerik ezeket az
ételeket.
Elõször suhantott tészta levest
fogok fõzni.
Régen több, mint valószínû, hogy
tájszólásként suhintottnak nevezték,
én suhantott tészta levesnek ismertem
meg, édesanyámtól tanultam.
Azért mondják suhintottnak, mert
nagyon gyorsan elkészül.
Minél több zöldség van a levesben
- dúsan kell megrakni a fazekat -
annál finomabb.
A zöldség zöldje nem maradhat ki
belõle,
zöldség zöldje nélkül nem az
az ízû leves.
Répa, zöldség, krumpli,
zöldség zöldje,
és én gombával bolondítottam meg
egy kicsit.
A zöldségeket feldaraboljuk,
nem karikára,
hanem egy kicsit hosszúkásra.
Igaz az, hogy nem mindegy,
milyen alakú a zöldség,
teljesen más ízt tud kiadni
magából.
Elõször fel kell hevíteni a zsírt,
amin a zöldségeket átforgatjuk,
megsuhintjuk.
Amikor kicsit átforgattuk a
zöldségeket, rátesszük a gombát,
és ezt is átforgatjuk, hogy a zsír
egy kicsit "megpörcintse".
Rátesszük a piros õrölt paprikát.
Amikor érezzük a paprikának a finom,
õrölt illatát, felöntjük vízzel.
Annyi vizet teszünk bele, hogy ne
legyen nagyon sûrû,
mert ezután készül bele a tészta.
A só és bors ízesíti, meg a zöldségek
finom íze.
Elkészítjük a leves tésztát,
ami nagyon egyszerû dolog.
Biztosan sok háziasszony
gyúrt házilag tésztát.
Szükséges hozzá: liszt, tojás,
só és víz.
Egy cérnametélt szerû tésztát fogok
készíteni.
Nem az a nagyon vékony,
hanem kicsit vastagabb lesz.
Különleges volt gyerekként, hogy
ott volt mellettem anyukám, mamám,
mindig láttam, hogy készítik,
de akkor nem érdekelt annyira.
Amikor felnõtt lettem, egy idõ után
kipróbál az ember dolgokat,
akkor ráérez az ízére, ha igazán
szeret fõzni.
Megnéztem, a zöldségek puhára
megfõttek,
így a kézzel készített tésztát
most már beletehetjük.
Amikor bele tesszük a tésztát,
fontos, hogy picikét forrjon a leves.
Ezután a leves nagyon gyorsan
készen lesz.
A tésztát kell megfõznünk,
és fogyaszthatjuk.
- A Pallavicini-kastélyban vagyunk.
.1879-ben a nagy szegedi árvíz után
ezt a földterületet
Pallavicini Sándor Sándorfalvának
adta.
Úgy gondolta, hogy õ is szeretne
itt egy vadászkastélyt magának,
akkor épület ez az épület.
Nem õ költözött ide, hanem egy
intézõi ház lett.
.1945 után községháza szerû
épület volt,
késõbb az általános iskola kapta meg.
Az idén mi kaptuk meg, mint
kulturális központ.
Helytörténeti kiállítást
alakítottunk ki,
illetve a kulturális központnak
egy része,
és rendezvényeket is szervezünk itt.
Az elsõ terem a dísztermünk,
a második teremben Sándorfalva
díszpolgárait láthatják.
Sajnos, már nem mindenki van
közöttünk.
Úgy gondoltuk: mivel õk annyit
tettek a településért,
hogy díszpolgárok lettek,
megérdemelnek ebben az új épületben
is egy külön szobát.
A következõ a Budai Sándor-szoba.
Õ nem csak festõ volt, hanem egy
polihisztor.
A Budai Sándor citera zenekart anno
õ alapította.
Most már úgy hívják, hogy
Budai Sándor citera zenekar.
Nem csak festett, hanem mesét is írt,
faragásai is vannak.
Egy igazi népmûvész polihisztor
volt Budai Sándor.
Nagyon büszkék vagyunk rá.
A következõ teremben a
Pallavicini-családról emlékezünk meg.
Illetve a kastély feltárását
láthatják az idelátogatók.
Nagyon büszkék vagyunk a
Takó-családra.
Balogh Orsika, mint utód ajándékozta
nekünk ezeket az anyagokat.
Az õ anyukája nem csak helyben
volt doktornõ,
hanem egyik díszpolgárunk is.
Az õ bizonyítványait, a családjának
a múltját tekinthetjük meg.
Az utolsó teremben a helyi iparos
társadalmat próbáljuk bemutatni.
Illetve az egyik sarokban a helyi
piacozókat is megörökítettük.
- Lehet, hogy valaki számára újonnan
hangzik ez a név, hogy cicvara.
Felénk sokan ismerik és sütik.
Ez egy édesség, egy desszert.
Hasonlít a császármorzsához,
de mégsem úgy készül.
Édesapám mesélte el
- érdekes története van -
hogy miért cicvara a cicvara.
A cica nagyon szereti a tejfölt.
Ebbe a sütemény félébe, ami
gáztûzhelyen fog készülni,
tejföl van, ezért a cicának sokkal
jobban csúszik a torkán.
Tehát cicvara, megvariáljuk a cica
kedvéért tejföllel ezt a süteményt.
Felütjük az öt tojást, beleteszünk
egy csipet sót, egy kis cukrot,
bele tesszük az öt kanál tejfölt.
A tejföltõl lesz nagyon finom puha.
Öt kanál lisztet teszünk bele
és jól kikeverjük.
Folyós állagú lesz az egész.
Felforrósítjuk az olajat, amikor
elég forró, beleöntjük ezt a masszát.
Megvárjuk, hogy felforrósodjon a
masszával együtt,
utána átkeverjük és megsütjük
arany barnára,
úgy, mint a tojás rántottát.
Érezzük, amikor elkezd sülni.
A nõvéremtõl tanultam,
hogy két fakanállal milyen ügyesen
lehet a cicvarát átkeverni.
Akkor lesz kész, amikor szép darabok
lesznek, amik arany sárgák már.
- A zenekar 1956 december és '57
januárjában alakult
Sándorfalvi Citera Zenekar néven,
Budai Sándor, népmûvészet mestere
vezetésével.
Idõsebb tagokból állt. Sándorfalván
nagyon sok ember szeretett citerázni,
csak mindenki külön-külön.
Sanyi bácsi rájött, hogy úgy nem
mûködik ez a dolog,
hogy nyolc féle citera, nyolc
különbözõ ember.
Megpróbálta ezeket összegyûjteni
és egy csoportot hozott össze,
ahol összehangolták a hangszereket,
így kezdõdött a sándorfalvi citera
zenekar annakidején,
ami késõbb komolyra fordult
és hála Istennek, a mai napig
mûködik, több, mint 50 éve
folyamatosan.
Nagyon sok sikerünk van.
Ami nekünk a legemlékezetesebb:
1974-ben a nemzetközi Arany Páván
elsõ díj, plusz közönség díj.
Ezzel a felállású zenekarral,
de nagyobb létszámmal
a '88-as Ki mit tud?-ot nyertük meg
zenei kategóriában.
Ezen kívül ami létezett a régebbi
idõben:
népzenei fesztiválon, belföldön,
hál' Istennek külföldön,
és az egész világot Afrikától
Amerikáig bejárta a zenekar többször.
Európa szinte valamennyi országába
elvittük Sándorfalvát,
és a magyar népzene, a magyar
kultúra hírét.
- A lankadt pite egy nagyon egyszerû
desszert.
Kislány koromban édesanyám
nagyon sokat sütött.
Más néven mondták már, hogy
lusta asszony pitéje,
mert nagyon gyorsan össze lehet
keverni az alapanyagokat,
betenni a sütõbe és nagyon finom
desszert lesz belõle.
Kakaóval, lekvárral
- régen a finom szilva lekvárral -
bármivel lehet fogyasztani.
Kislány koromban nagyon szerettem.
Anyukám munka után hazaért, gyorsan
sütött, hogy legyen valami édesség.
A mai gyerek is biztosan megeszi
jóízûen.
A lankadt pitének egyszerû
alapanyagai vannak.
Én 6 tojásból szoktam készíteni,
egy csipet só,
egy kevés cukrot lehet bele tenni,
ízlés szerint.
Nekem fontos az egészséges életmód,
ezért el szoktam mondani,
hogy lehet készíteni édesítõ szerrel.
Édesapám cukros, ezért figyelünk
arra, hogy az õ ételeit ilyennel
készítsük.
A háziasszonyok legtöbbször kimérik
a hozzávalókat.
Ezt érezni kell, hogyan keverjük.
Egy nagyon sûrû palacsinta tészta
fog készülni.
Liszt kell hozzá, hogy egy sûrû
masszát kapjunk.
Annyi tejet tenni hozzá, hogy
egy folyós sûrû massza legyen.
A nagymamámtól tanultam,
hogy amikor a tepsit kizsírozzuk,
még pici zsírdarabkákat teszünk
a tésztába, ettõl nagyon könnyû lesz.
Amikor sül a tészta, akkor hólyagos
lesz,
amikor kivesszük, meglankad,
összeesik az egész.
A zsírtól nem kell félni,
mert egészséges.
Bárki azt mondja, hogy nem,
régen csak zsírral fõztek
és egészségesek voltak az
emberek.
Nem kell félni tõle, ha pár darabot
rádobálunk.
Betesszük a sütõbe és 20-30 perc
alatt, vagy hamarabb,
a sütõ minõségétõl függõen
készen van a sütemény.
Ez a pite mindig más formát ad.
Van, amikor a közepén hatalmas
hólyagok lesznek.
Ez most oldalról befelé hajlott
egy kicsit.
Gyerekkoromban meg sem vártuk,
hogy anyukám kockára vágja,
hanem széttépkedtük és
lekvárral fogyasztottuk,
vagy cukorral, vagy natúran,
magában.
- A Budai Emlékház és Tájházban
vagyunk,
amelyet az önkormányzat 2010-ben
felújított.
Budai Sándor Szegeden született,
de gyerekkorát Sándorfalván töltötte,
ebben az épületben élt és dolgozott
a késõbbiekben is.
A sándorfalvi népi mûvészet alapjait
teremtette meg.
Sokoldalúságát bizonyítja, hogy
megteremtette a citera iskolát,
naiv festészete igen jelentõs volt,
citerakészítõ mesternek mondhatjuk.
Különbözõ hangszereket készített
még a citerán kívül.
Díszítése is jellemzõ volt:
csikófejjel díszítette a citeráit.
Próbálta az önkormányzat úgy
berendezni ezt az épületet,
hogy úgy érezze magát a látogató,
mintha abban az idõpontban
látogatta volna meg a mûvészt.
A felújítás során megmaradt a
mûhelye, ahol dolgozott.
Megtalálhatók a szerszámai,
amelyekkel készítette a citeráit.
- A következõ finom étkünk
a sándorfalvi betyár szelet lesz
helyi zöldségekkel.
A helyi zöldségekrõl annyit
elmondanék,
hogy ezek a zöldségek tényleg
itt teremnek Sándorfalván.
Nagyon sok ember még a saját kis
kertjében a krumplit,
paradicsomot, paprikát, hagymát
megtermeszti,
frissen tudja az ételbe
beletenni.
A helyi zöldségekbõl választottam
paprikát, paradicsomot,
répát, krumplit és cukkinit,
és hagymával fogom egy kicsit
megbolondítani.
Régen hallottam a betyáros szelet
receptjét,
igazából attól betyáros, hogy csípõs
kolbászt teszünk bele.
Egy szaftos egytálétel lesz.
Az elsõ lépés a tisztítás.
A köretet próbálom összedarabolni,
utána készítem el a tölteléket.
A krumplit közepes vékonyságúra
szeretem vágni,
nem nagy karikára, mert sokkal
hamarabb át fog sülni
a répával és a cukkinival együtt.
Elkészítem a sült hús töltelékét.
Apró kockára vágjuk a vöröshagymát,
a gombát.
A vöröshagymát üvegesre pároljuk
az olajon, majd a gombát.
Félre tesszük, hagyjuk hûlni.
Addig összekockázzuk a csípõs
kolbászt, a füstölt szalonnát.
Lereszeljük a sajtot és
összekavarjuk,
félrerakjuk, amíg a húst
kiklopfoljuk.
Én disznóhúsból szoktam készíteni,
karajból,
de elkészíthetõ csirkemellbõl,
vagy pulykamellbõl.
A klopfolás elõtt be szoktam
irdalni egy-két helyen,
hogy ne pördüljön fel a széle.
Megsózom a húst és borsozom.
Betöltöm a hússzeleteket és
sorba rakom a tepsibe
és körben megtöltöm a
zöldségekkel.
Annyi tölteléket teszünk bele,
hogy be tudjuk csukni a hússzeletet.
Ha nem férnek el a húsok, másként
is lehet pakolni,
a lényeg, hogy át tudjon sülni
a hús.
Legalulra tesszük a krumplit,
mivel ez a legkeményebb, meg a répa.
Egy kis cukkinit rakunk rá,
egy kis paprikát darabolunk,
és rakunk rá egy kis paradicsomot.
Lefóliázzuk, mehet a sütõbe.
Sülés közben megnézem, mennyire
párolódik, megsózom.
Egy idõ után az alufóliát leveszem,
hogy megpiruljon.
Van, hogy a zöldségek más típusúak,
más minõségû a hús.
Vannak helyzetek, amikor hamarabb
megsül a hús, mint a zöldség.
Nem szoktam megijedni, kiszedem
a húst,
és még grillezem a zöldségféléket,
vagy fordítva.
Az ízkavalkád belement a husiba,
vagy a zöldségekbe a húsnak a
finom, zamatos íze.
- Kórusunk közel 15 éve alakult
az akkori Õszirózsa Nyugdíjas Klub
tagságából,
akik akkor még önszántukból,
nagyon lelkesen,
nagy szeretettel jöttek a közös
próbákra,
összeállították önállóan a
csokraikat,
én pedig egy közeli teremben
tanítottam a mûvelõdési házban.
Hallván, hogy milyen szépen
énekelnek,
kedvet kaptam hozzá, hátha a
segítségemet tudnám adni
a csokor összeállításában,
egy-két szakmai tanáccsal tudnám
õket vezetni.
Nagyon megszerettük egymást
rövid idõn belül.
Akkor még fõként az idõs kórustagok
jártak az énekkarba.
Késõbb egyre nagyobb színpadi rutint
szereztünk,
sokfelé hívtak bennünket
szomszédolókra, baráti találkozókra,
nyugdíjas szövetségek klubjaiba,
szép sikerrel szerepeltünk.
A fiataloknak is kedvük támadt,
részben az akkori tanítványaim közül
csatlakoztak hozzánk.
Késõbb versenyekre is próbáltunk
benevezni,
minõsítõ hangversenyre is
elmentünk.
Több évvel ezelõtt országos
minõsítésen ezüst fokozatot
értünk el,
most pedig a térségi minõsítõn
kiváló fokozatot,
illetve az országos zsûri külön díját
is mi nyertük el.
Idõközben a létszám feldúsult,
csatlakoztak hozzánk a nagy múltú
citera zenekar tagjai is,
akik szívesen vállaltak egyre több
rendezvényen kíséretet.
Egyre jobban összekovácsolódott
a csapat.
- Krumplis kõtt kalácsot sütünk,
ami a háziasszonyok kedvence lehet.
Nem a fiatalabbaké, mert nehéz
kelt kalácsot készíteni,
pedig ez nem igaz, egyszerû
a kelt kalács.
Türelem kell hozzá, hogy megvárjuk
a kelési idõt.
Nagyon egyszerû, finom sütemény,
régen nagyon sokat sütöttek.
Mutatok lekvár nélkülit és
lekvárral töltöttet.
A krumplis kõtt kalács alapanyaga
a krumpli,
amit meghámozunk, megfõzzük.
Amikor fõtt, már sót tettünk bele.
Összetörjük pépessé.
Én zsírt szoktam bele tenni.
Tudom, sokan megvárják, hogy
kihûljön a krumpli,
de én melegen teszem bele,
mert hamar elolvad a zsír.
Körülbelül egy kanálnyi zsírt
teszünk bele,
két tojássárgáját ütünk bele,
egy csipetnyi sót,
fél liter tejben 3 dkg élesztõt
megfuttatunk,
ezeket összeállítjuk és annyi
lisztet szórunk bele,
hogy finom lágyságú kalács lesz
a kezünk között.
Beletesszük az élesztõs tejet,
jól átdolgozzuk
és jöhet hozzá a többi liszt,
míg meg nem dagasztjuk a tésztát.
Érezni fogjuk, mennyi liszt
kell hozzá.
Nagyon finom lágyságú tésztát
kell hogy kapjunk.
A lényeg, hogy ha bemélyesztem az
ujjam, akkor egy kellemes, puha
tészta.
Ha a kezem közé veszem, nem
folyik ki, nem is kemény.
Lehet érezni, hogy hólyagos a tészta.
Kizsírozom a tepsit.
A zsírtól lágyabb, foszlósabb
lesz a kalács.
Lisztezett deszkára borítjuk.
Megmutatom, én hogy formázom
a gombócot.
Megnyújtom, ekkora gombócokat
készítek, belehelyezem a tepsibe.
Össze fog kelni, amikor megsül,
szétbontjuk az egészet.
Négy darab egymás mellé
el fog férni.
Ellapítom, vigyázni kell, hogy
a közepe ne legyen nagyon vékony,
ne folyjon ki belõle a lekvár.
Édesapám és az öcsém azt mondta,
mint "zsûri",
hogy nagyon finom a krumplis kõttes,
de lekvárral a legfinomabb.
Becsomagoljuk, gombócot készítünk
belõle.
Körülbelül 20-30 percet kel.
Minél több gombócot teszünk,
annál több szög fog keletkezni.
Így lehet formázni a kalácskákat.
Megkelt a krumplis kõttes,
megkenjük tojással.
Betesszük az elõmelegített sütõbe.
Fel lehet melegíteni 250 fokra,
ha nagyon kel, lejjebb vesszük,
de 200-250 fokon jó félóra alatt
meg fog sülni.
- 2011 június közepén,
kicsit a szezon kezdete után,
de még idõben nyitottuk meg a
sándorfalvi Nádastó Szabadidõ Parkot.
Elõtte ez már horgásztóként
mûködött 2007 vége óta,
akkor vásárolta meg az önkormányzat
ezt a területet.
Már akkor az szerepelt az
elképzelésekben,
hogy egy természetes vizû strandot
szeretnénk a késõbbiekben
megvalósítani.
Most érkezett el ez a pillanat,
a horgászok mellett a strandolókat
is szeretettel várjuk.
Már most gondolkodunk, hogy az õszi,
illetve téli idõszakban
milyen szolgáltatást tudnánk
nyújtani.
Mindenképpen szeretnénk a téli
sportokat erõltetni,
és szeretnénk a strand sportágaknak
olyan lehetõséget teremteni,
ami ugyan szezonális, tehát strand,
de nem feltétlen kell vízhez kötni,
amikor strandolnak az emberek.
Már a szezon elején, akár májusban
lehet strand kézilabda,
strand foci bajnokságot csinálni,
és szeptember végén, októberben is
láttam erre jó példákat.
Szeretnénk egy kemping szolgáltatást
kialakítani majd.
Két horgásztó van: egy kisebb
felületû, körülbelül 4 hektáros,
és egy nagyobb felületû,
14 hektáros tó.
Ez intenzív telepítésû tó, ami azt
jelenti, hogy folyamatosan,
évente több alkalommal van
haltelepítés.
Ez egy komplex rendszer,
ahol jól megfér egymás mellett
a horgász és a strandoló is.
A horgászoknak annyiban kedveztünk,
hogy õk egész évben jöhetnek,
és tavasztól õszig van lehetõség
éjszakai horgászatra is.
-Túrós lepényt készítünk, amit
aljnélküli túrósnak nevezzük erre.
Azért mondjuk, hogy aljnélküli túrós,
mert csak 8 kanál lisztet teszünk
bele.
Mindenki emlékszik, hogy a
túrós lepénynek jó vastag alja van,
ennek nem vesszük észre, hogy
alja lenne.
Az egész sütemény túróból
és tejföltõl áll.
A túrót széttörjük és összedolgozzuk
a tejföllel.
Egy csipet sót teszünk bele,
8 kanál cukrot.
Tíz dekagramm vajat teszünk bele.
A tojásokat szétválasztjuk, mert
a fehérjét fel kell verni,
ami a legutolsó fázis lesz majd.
Mehet bele a 8 kanál liszt.
Lehet púpozott kanállal.
Egy könnyû masszát kapunk.
Ha a tojásfehérjét belekeverjük,
könnyû lesz az állaga a túrónak,
hiszen a 8 kanál liszt nagyon kevés.
Lehet látni, hogy összeáll és milyen
könnyû, de a tojáshab még könnyebbé
teszi.
A habot óvatosan keverjük bele,
ne törjük meg.
Kizsírozom a tepsit és beleöntöm
a masszát.
Ez a desszert 30-40 perc alatt fog
megsülni.
Nagyon kellemes, könnyû tészta
lesz,
amibõl forrón egész tepsivel
meg lehet enni,
de forrón és hidegen is finom.
Én nem tudtam fõzni fiatal
lánykoromban.
Hárman vagyunk testvérek,
ketten vagyunk lányok.
A nõvérem volt, aki a fõzést
anyukámtól megtanulta,
engem nem is érdekelt egyáltalán.
Egy idõ után az ember találkozik
azzal az életvitellel,
amikor tudni kell fõzni.
Az elsõ fõztöm, egy rizs,
elmondhatom, hogy a kutya sem
ette meg.
Valamiért mindig érdekelt, hogy
kísérletezzek,
igenis megpróbálom, tudnom
kell fõzni.
Nem is a tudás hajtott, hanem az
ízek, az illatok,
ahogy az ember az ízvarázst
létrehozza
és csodálatos dolgokat tud készíteni.
Az idõsebb néniktõl nagyon
sok mindent lehet tanulni.
A régi, finom kõtt kalácsok, fonott
kalácsok egészségesebbek szerintem,
mint egy cukrászdai dolog.
Nem a cukrászok ellen szeretnék
szólni,
hanem meg kell kóstolni a régi
dolgokat is.
Egyszerûek, gyorsan elkészíthetõk.
Nagyon szeretem és élvezem a fõzést,
de az igazi öröm az,
amikor valakinek fõzhetek, és az a
valaki nagyon jóllakik a fõztömmel
és megdicsér, milyen jól sikerült.
Nekem ez a legnagyobb boldogság.
...
Több
Földrajzi név:
Sándorfalva

Személyek

11:07:38

Kakas Béla

11:13:01

Gajdosné Pataki Zsuzsanna

11:17:20

Rodler László

11:21:08

Csúri Attiláné

11:25:57

Gulyás Mária Magdolna

11:31:27

Kácsor Péter

11:33:30

Pataki Ildikó

Kiemelt részek

11:10:05

Suhantott tésztaleves

11:07:21

Ízőrzők: Sándorfalva

09:27:07

Ízőrzők