Ízőrzők - Révfülöp
Gyártási év: 2011 | Adásnap: 2011. október 02.
Időpont: 11:07:02 | Időtartam: 00:29:59 | Forrás: Duna TV | ID: 1258414
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 29 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: RévfülöpEpizódcím: Révfülöp
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő film (2011)) (nincs kh.) Feliratozva a Teletext 222. oldalán. (színes, magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2011) A festői szépségű közkedvelt üdülőhely a 274 méter magas Fülöp-hegy déli lábánál húzódik, amely a Káli-medence déli bejárata is egyben. A túlsó part közelsége miatt ősi révhely, melynek első írásos említése 1211-ből származik. A közeli Káli-medence tájvédelmi körzetében természeti ritkaságok gazdag növény- és madárvilág, a falvakban pedig néprajzi-történeti érdekességek és kulturális programok csábítják a látogatókat. Akárcsak a medence különlegességei, Révfülöp látnivalói is feledhetetlenek: a parti séták szépsége, a fagerendás polgári villák bája, s a hegyről nyíló lenyűgöző panoráma kedves és maradandó emlék minden vendég számára. Gasztronómiája is kiváló, az innen származó receptek is ezt bizonyítják: Gombás kelroló, Köleses zsivány egytál, Almával töltött ponty, Bakonyi kötözött karaj, Balaton-felvidéki borsos tokány, Töltött körte kerül ezúttal az asztalra. A festői szépségű közkedvelt üdülőhely a 274 méter magas Fülöp-hegy déli lábánál húzódik, amely a Káli-medence déli bejárata is egyben. Alkotók: Móczár István - rendező Móczár István - operatőr Róka Ildikó - szerkesztő
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Gombás kelroló - Köleses zsivány egytál - Almával töltött ponty - Balaton-felvidéki borsos tokány - Vörösborban párolt töltött körte
Teljes leirat:
- Révfülöpön vagyunk, a világ egyik
legszebb táján,
ahogy Cholnoky Jenő, a jeles
földrajztudós minősítette ezt a
vidéket.
Bár nem Révfülöp a legszebb táj,
hanem innen nyílik az egyik legszebb
táj, a csodálatos Balaton.
A Balaton középvidékén, nagyjából
a közepén helyezkedik el,
az északi Balaton-parton,
a Balaton-felvidéken.
1300 lakosú, kiemelt, frekventált
üdülő, fürdő település.
2011-ben ünnepeljük 800 éves
fennállásunkat.
800 évvel ezelőtt említették meg
először Révfülöp nevét,
Villa Philip formájában a
tihanyi apátság birtokaként.
Név szerint felsorolta a régi oklevél
a szőlőműveseket,
vagyis szőlőművelésből éltek itt
az emberek.
Ma már egyre kevesebben folytatják
ezt a tevékenységet,
de 800 évvel ezelőtt ez adta a
megélhetés egyik fő forrását.
800 évvel ezelőtt már révhajón
közlekedtek innen a túlpartra
az itt élők és a környéken élők,
illetve onnan vissza.
A rév nevünk is innen származik,
egyrészt a Fülöp személynévből,
a másik pedig a rév közlekedésből,
ami a XIX. század fordulójától vált
általánossá.
Így lett Rév-Fülöp, vagyis a mai
településnevünk így alakult ki.
A Fülöp templom rom, ami a település
szélén
a vasútállomás mellett
helyezkedik el, kőtemplomként,
helyi vörös homokkőből épült.
Volt egy másik kis település is a
közelünkben, Ecsér,
a Balaton-felvidék egyetlen,
három hajós kis falusi temploma.
Ezek ma idegenforgalmi
látványosságok a területünkön.
A település üdülőhely, fürdőhely,
vitorlázóhely,
ebből élnek napjainkban az
itt élők,
Az ehhez kapcsolódó turisztikai
szolgáltatásokból.
A Balaton egyik legjobb kempingje,
a Napfény kemping is itt üzemel,
amely az év kempingje volt
Magyarországon néhány évvel ezelőtt,
illetve több nemzetközi díjnak is
a birtokosa.
Nagyon sokan keresik fel a
településünket.
1300 főről 6-7-8 ezer főre is
felduzzad az itt tartózkodó létszám,
amely a településen nyári időszakban
megfordul, itt töltik az idejüket.
Ehhez próbálunk kulturális,
gasztronómiai
és mindenféle programokat,
sport programokat is szervezni.
Többek között nagyon jókat lehet
enni Révfülöpön.
Nagyon jó ételek készülnek,
ami remélem, a műsorból is látható
lesz,
és meggyőződhetnek a későbbiekben
idelátogató vendégek is.
- Gombás kelrolót készítünk,
ami úgy készül,
hogy egy kis fej kelkáposztát
fűszeres lében megpárolunk,
majd leveleire szedjük, ezeket
gombás, besameles töltelékkel
megtöltjük,
sütőben összesütjük és
tejföllel tálaljuk.
A kelkáposzta fejet sós, borsos,
fokhagymás, hagymás lében
megpároljuk.
Egy fél fej vöröshagymát apróra
vágunk,
bármilyen erdei, vagy mezei gombát
apróra vágunk hozzá és
megdinsztelünk.
Ez most csiperke gomba.
Az erdei gomba sokkal finomabb,
ízletesebb,
sokkal több ásványi anyagot és
vitamint tartalmaz,
amit a talajból vesz fel.
A hátunk mögött az erdőben rengeteg
gomba van,
esős időszakban nagyon bőven terem,
viszont nagyon figyelni kell rá, csak
az ismerős fajtákat szabad szedni,
illetve csak olyan embertől
fogadjunk el gombát,
aki biztosan tudja, hogy mit szed.
A hagymát a vajon egy kicsit
megfuttatom, hogy hamarabb puhuljon,
mert a gombához nem kell igazán
sok idő.
A vajas hagyma kezd üvegesedni,
most hozzá tesszük a gombát.
Ilyenkor azonnal sóval, borssal,
és az íze miatt egy kis
petrezselyemmel meghintjük,
és hagyjuk, hadd párolódjon
saját magában.
A kelkáposztát idetesszük még egy
kicsit főni,
hogy puhábbak legyenek a levelek,
könnyebben tudjunk vele dolgozni.
A gombára rászórunk egy kis lisztet,
öntünk rá egy kis tejet,
és ezzel felfőzzük.
Közben megpárolódott a
kelkáposzta fej is.
Egy kicsit hagytuk hűlni, mert még
így is meleg, nem egyszerű kiszedni.
Ezek a levelek kellenek, amik
a szélén vannak.
Ezeket kitesszük, hogy picit még
hűljenek, mert nagyon nehéz a
kezemnek.
Ezeket kivágjuk, mert nem is finom,
meg mindenféle baj van vele,
nehéz vele dolgozni.
Egy adag besamelt betöltünk,
elhúzzuk, hogy hosszirányú legyen.
A két szélét felhajtjuk, rolóvá
formáljuk
és betesszük a kivajazott tepsibe.
Egyik kisebb, másik nagyobb,
de szerintem a szervezet majd
beosztja magának,
hogy mekkora ízlik neki belőle.
Ezt azért kell rögtön csinálni,
mielőtt a massza megdermed,
mert így sokkal könnyebb
vele dolgozni,
meg a levelek is elkezdenek hűlni,
akkor már nem könnyű velük bánni.
Betesszük a sütőbe és 15-20 percig
közepes lángon összesütjük.
Meghintjük egy kis tejföllel
és tálaljuk.
Fő ételnek, vagy előételnek,
kinek-kinek ízlése szerint.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
- Itt vagyunk a révfülöpi honismereti
múzeumban,
ahol állandó hely- és fürdőtörténeti
kiállítás látogatható.
Ez a település történetét, múltját,
érdekességeit mutatja be.
Érdekessége, hogy gyerekek
gyűjtötték,
a révfülöpi általános iskola tanulói
gyűjtötték valamikor az anyagokat,
évtizedekkel ezelőtt, az akkori
igazgató, Benke László
kezdeményezésére.
Ebből épült ez a látványos kiállítás.
Nagy érdekességek, különlegességek
vannak.
Említhetném Pöltemberg Ernő
aradi vértanú utolsó búcsú levelét,
vagy Pauler Tivadar,
Ferenc József császár által,
illetve magyar király által aláírt
miniszteri kinevezését,
vagy Egry József palettáját.
De nagyon sok más érdekes
látnivaló van a kiállításon.
Két évtizede látogatható.
Minden nyáron a vendégek szokásaihoz
alkalmazkodva
délután 4-től este 10 óráig
látható.
Sokan keresik fel böngészgetve
az itt látható helytörténeti
érdekességeket.
- Fülöphegyi köleses zsivány
egytálételt készítünk,
ami a környéken fellelhető
zöldségekből, husiból,
és egy nagyon régi, ősi,
talán a legelső gabonanövényünkből,
kölesből készül, ami a legértékesebb
gabonanövény.
Az egyetlen, amit a lisztérzékenyek
fogyaszthatnak,
és ami nem savasítja, hanem lúgosítja
a szervezetet.
Nagy tápértéke van, régen a szegény
emberek mindennapi ételéhez
tartozott,
de újra kezdi reneszánszát élni.
Ez az étel 60 dekányi húsból,
3 nagy fej vöröshagymából,
egy kis vegyes gombakölteményből,
zöldségből, sárgarépából,
burgonyából és kölesből áll.
És egy kis zsiványság is lesz benne.
Ez egy kis erős paprika.
A húst kockára vágjuk.
A vöröshagymát nem kell túl apróra
vágni, mert elég sokáig fog főni.
Nem mondtam, hogy ez nem konyhai
körülmények között,
hanem bográcsos ételként készül,
bár eléggé miniatűrben.
Egy kis asztali katlanban fogjuk
elkészíteni.
Csinálunk egy kis tüzet.
Amikor a nagy láng leégett, akkor
tudunk benne dolgozni,
mert így odaégne minden.
Egy kis parazsat kell várnunk.
Az ilyen ételeknek elengedhetetlen
tartozéka a házi füstölt kolbász,
ami megadja az ízét-zamatát,
a füstölt kolbászban lévő fűszerek,
füstíz teszi utolérhetetlenné.
Először ezt pirítom meg, ennek
kijön a színe és az íze az olajon.
A kolbászt kiveszem, nehogy megégjen.
Amikor az egész kezd összeállni,
visszatesszük, mert kár lenne érte.
Visszatesszük a kolbászos olajat
és bele rakjuk a vöröshagymát,
amit megdinsztelünk.
Vágok két gerezdnyi fokhagymát
is bele. Bors, és piros paprika.
Beletesszük a húst.
Amíg ez párolodik, előkészítjük
a zöldségeket.
Először a sárgarépát, majd a
krumplit, végül a paprikát,
paradicsomot.
A szárított vargányát kicsit
beáztatjuk,
hogy hamarabb
és könnyebben tudjon főni.
A paradicsomot mindig egyben
teszem bele.
Egy idő után lefő a héja, akkor azt
kiveszem és a paradicsom szétfő.
A paprikát apró darabokra vágom,
ezek lassan elkezdenek dinsztelődni.
Felengedjük vízzel és teszünk
egy kis tüzet alá.
Elérkezett az ideje, hogy
beletegyük a gombákat,
és a sárgarépa is belemehet.
Öntünk rá még vizet,
és én ilyenkor szoktam megsózni.
Puhulnak és érnek össze a dolgok.
A paradicsom eljutott abba a
stádiumba, hogy megválik a ruhájától.
Beletesszük a kockázott burgonyát,
a kolbászt visszatesszük,
és a kölest, és most jön bele
a zsiványság is.
Ennek csak az a dolga, hogy
főjön.
Amikor kezd puhulni a köles,
liszt nélküli tejfölös keverést kap.
Ennek most még egy kis időre
van szüksége,
amíg a köles megpuhul,
akkor összeérnek az ízek
és tálalható állapotú lesz.
- A révfülöpi Fülöp-hegyen vagyunk.
Ez 275 méterrel a tengerszint
fölött van.
A millenniumi kilátó tövében állunk.
Ez a kilátó 10 éves.
A honalapítás ezer éves
évfordulójára, 2001-ben adták át.
Egy 250 millió éves hegyen állunk,
és ha a kilátóra felmegyünk,
akkor egy 15 ezer éves tóban
gyönyörködhetünk.
Balra látjuk a Tihanyi-félszigetet,
ahol az 1555-ben alapított
tihanyi apátság
alapító oklevele az első írásos
magyar emlék megtalálható.
Idézhetnék nagy íróktól,
földrajztudósoktól is,
de a saját gondolataimat próbáltam
összeszedni, amíg önökre vártam.
Arra gondoltam, hogy azt mondjuk,
ha nagyon szépet látunk,
hogy megdobban a szívünk.
Ha ide valaki felmegy, akkor az egy
nagy szívdobbanás.
Révfülöp és környéke és a Balaton
világa nagy szívdobbanás.
Itt van a széles víztükör, itt van
mögöttünk az erdő,
az élővilág a vízből származik,
majd az ember sokáig kötődött az
erdőhöz, az erdős vidékekhez.
Révfülöp település a víz és az erdő
között helyezkedik el,
és immáron 800 éves.
Révfülöp boldogulásában mindenképpen
hangsúlyozni kívánom,
az ökológiai potenciált, a tájképi
értéket.
Ha körül tekintünk, a vulkáni
tanúhegyeket látjuk,
a Tapolcai-medence hegyeit,
a Badacsonyt, a Tótit,
a Gulácsot, a Szent György-hegyet,
látjuk a Csobáncot, amelynek a
tetején áll egy középkori vár,
amiről azt tartották, hogy a török
egy módon láthatta belülről:
fogolyként.
Itt van ez a csodálatos
600 négyzetkilométeres tó.
Ez nagynak tűnik és azt mondjuk,
hogy Magyarország legnagyobb tava,
de felhívnám mindenkinek a figyelmét,
hogy a tóra nagyon vigyázni kell.
Ez egy nagyon sérülékeny valami.
A Káli-medencében - ami a
Balaton-felvidéki Nemzeti Par
része -
található egy idő tanösvény,
amelyen a földtörténetet, ezt a
4,6-4,8 milliárd évet
térben helyezték el, ezer méterben.
Ebben az ezer méterben az ember
fejlődéstörténete 3 milliméter.
Nyomatékosan felhívnám mindenki
figyelmét, ezen érdemes
elgondolkodni.
Ha visszatérünk Révfülöpre,
mindenképpen meg kell említeni,
hogy az erdő és a víz között minket
a természet nem a tenyerén hord,
hanem ringat.
Erre nagyon büszke vagyok.
- Révfülöp egy kiemelt helye a
Balatonnak.
Ha tájjellegű ételt akarunk
készíteni,
akkor a hal nem hiányozhat.
Almával töltött pontyot fogok
készíteni.
Célszerű tükörpontyot venni,
két okból.
Egy részt, mert a tükörpontynak
kicsit vastagabb a húsa,
másrészt könnyebben tisztítható.
Az uszonyokat levágom,
jó mélyen a pontyot beirdalom.
Megpucolunk két almát, lehetőleg
kisebbeket, hogy beleférjen.
Beletesszük a ponty belsejébe.
Hústűvel összetűzöm, hogy almák
ne essenek ki sülés közben.
Következik a sózás, borsozás.
Ne sajnáljuk a sót, mert a hal
szereti a sót,
pláne, egy édeskés alma van benne,
akkor még jobban.
Megborsozzuk, mert ez pikáns
ízt fog neki adni.
Ezután következik a szalonnával
való spékelés.
Ez adja meg az igazi zamatát,
a füstölt szalonna.
Ezt az ételt bármilyen hallal
lehet készíteni,
ha a hal olyan vastag, hogy bele
lehet tenni a két almát.
Én ponttyal szoktam csinálni.
Egy fél citrom levével meglocsoljuk.
A petrezselymet apróra felvágom,
mindkét oldalát meghintjük.
Beletesszük a főző edénybe,
amit margarinnal kikentem.
Fél liter olajat töltök az aljára.
Beleteszem a halat és 15-20
percenként locsolgatom majd.
45-50 percig, 160-170 fokos sütőben
megsütjük.
Petrezselymes burgonyával
fogom tálalni.
- Révfülöpön ez egy kis helytörténeti
kiállítás,
a hagyományos szőlő termesztés és
borkészítés eszközeit mutatja be.
Révfülöp a 800 éves évfordulóját
ünnepli.
Már akkor is megjelentek a szőlő
termesztési és borászati hagyományok.
Sajnos az idegenforgalom
fellendülésével kikopott a szőlő
terület.
A révfülöpi szőlészek inkább
a Káli-medence szőlő területéről
szüretelt termésből készít bort.
Révfülöptől nem messze, kicsit
északabbra található,
kiváló adottságú termőhely,
bazalt szőlőhegyek övezik.
Ebből talán legnagyobb a
Fekete-hegy,
ami a Balaton-felvidék legnagyobb
bazalt hegye.
Kiváló ásványos jellegű, bazalt
karakterű,
tüzes borokat képes produkálni.
A Káli-medencében is, mint ahogy
a Balaton-felvidék többi borvidékén
az olaszrizling az első számú,
igen kiváló fajta.
Szoktam mondani
- és már többen idézik is -
hogy az olaszrizling olyan, mint a
jó feleség,
ami azt jelenti számomra, hogy a
nehezebb időkben is
jól együtt lehet vele élni.
Például a tavalyi évjárat is gyenge
évjárat volt,
az olaszrizling ennek ellenére
jó minőséget produkált,
jó borokat lehetett készíteni.
Másik fajtánk a szürkebarát, amiből
szintén kiváló borokat lehet
készíteni.
Tüzes, jellegzetes, ásványos
borokat.
És vannak hagyományos, csak itt
megtalálható fajták.
Ilyenek a kéknyelű, a budai,
a rózsakő,
ami az előző kettőnek a hibrid
fajtája.
A juhfark, amiből szintén olyan
borokat lehet készíteni,
ami jellemzően az ásványos
karaktereket,
finom, visszafogott, elegáns
illatokat tud produkálni.
A Káli-medencében termelt
fehér borokat
olyan ételhez ajánlom, amihez
fehér borokat kell fogyasztani.
Úgy jó az ételek és a borok
párosítása,
ha egymás karakterét kiemelik,
segítik,
élvezetessé teszi a bor az ételt,
az étel a bort.
A hal ételek jellemzőek a Balatonnál.
Ajánlhatók ezek a fajták, amiket
felsoroltam.
Talán a kéknyelűt kiemelném,
ami jó a hal ételekhez.
A készített ételhez, a pontyhoz is
ajánlanám a kéknyelűt,
vagy a kéknyelűből készült
couvée borokat is.
- Bakonyi kötözött karajt
készítünk.
A karajt általában hossz irányban
szokták vágni.
Én most ezt a karajt végig vágom és
kinyitom, mint a piskóta tésztát.
Egy kicsit elegyengette,
megfűszerezem,
gombával, füstölt szalonnával
megtöltöm,
visszahajtom, megkötözöm és
egyben megsütöm.
Vöröshagymát vágunk alapnak,
amin megdinszteljük a gombát.
Kis olajat töltök alá.
Amíg a hagyma dinsztelődik, addig
vágunk egy kis gombát.
Nálam a gombás raguknak
elengedhetetlen tartozéka
a petrezselyem zöld, egy kis só
és bors kerül bele.
Amíg a gomba párolodik,
felvágjuk a húst.
Ezt óvatosan kell csinálni.
Hossz irányban érzéssel kell vágni,
úgy, ne lukadjon ki
és ne legyen vastag a húsréteg,
mert akkor nehezebben sül át.
Amikor ki van terítve egy kicsit
megegyengetjük.
A húst belülről vékonyan megsózzuk,
borssal meghintjük
és elkészítjük a gombának az
"ágyát":
füstölt szalonna szeletkéket
terítünk rá
hossz irányban, mert így könnyebb
feltekerni.
És hogy tavaszias jelleget
adjunk neki,
vékony paprika csíkot
teszünk bele,
valamint egy főtt tojást vékonyra
karikázunk, azt is ráfektetjük,
hogy teljes legyen az ízharmónia.
Amíg a gomba hűl, hámozunk
2-3 szem burgonyát,
amit együtt fogunk vele megsütni,
illetve párolni.
Meghűlt a gomba, vékony réteget
rakunk a húsra
és megpróbáljuk feltekerni.
Visszanyerte majdnem eredeti
alakját,
csak egy kicsit ducibb lett.
Kötöző zsineggel közepes szorosságúra
megkötjük,
és visszafordított hurkokkal
próbáljuk
egyenletes távolságokra megkötni,
hogy valami formája maradjon,
ne essen teljesen szét.
Ettől kötözött.
Attól bakonyi, hogy gomba van benne,
meg füstölt, meg tejföl van a
mártásban.
Aki nem szereti, leszedheti róla
a hártyát,
de így szaftosabb, nem lesz száraz.
Van egy különleges edény,
ez gránit,
az ősi sütő eszköznek egy
modernizált változata,
aminek az a jellegzetessége,
hogy nem kell bele se víz, se olaj.
Beletesszük a husikát, teszünk mellé
köretnek burgonyát.
Még egy pici sót szórunk az egészre.
Rátesszük a fedőt és két órát
hagyjuk lassú tűzön a sütőben.
Saját maga elvégzi a dolgát:
megpárolódik, az ízek összeérnek.
Kivesszük, felszeleteljük.
A pecsenye léből csinálunk egy kis
gombás, tejszínes mártást,
a mellé rakott burgonyával tálaljuk.
- A révfülöpi Fülöpi templom rom
településünk egyik régi emléke.
Felidézi, hogy itt a XIII. század
végén
már kőtemplommal rendelkeztek
az itt élők.
Szent István törvényét ismerjük,
hogy 10 falu épít egy templomot.
Ez a későbbiekben, az 1100-as
években épülhetett.
Mutatja, hogy a tihanyi nagy
összeírásban, ami 1211-ben volt,
már itt éltek, dolgoztak Philip
Regium lakói.
Településünk legrégibb emléke.
Hagyományos, tipikus
Balaton-felvidéki templomról
beszélünk.
Egyenes szentély záródású,
kelet-nyugati irányban tájolt
az elhelyezkedése,
vörös homokkőből épült, ami a
tájnak jellegzetes kőzete.
Egy kis sekrestye rész csatlakozik
hozzá.
Ami érdekessége és kiemelkedik
a rom egyszerűségéből is,
a bélletes román kori kapu bejáró.
Nagyon szépen faragott, eredeti
kövekből áll.
Egyik látványossága a településünknek
ez a kis templom rom.
Révfülöp település ősidők óta
lakott hely.
A tárlókban látható paleolit,
illetve neolit kori kőeszközök is
bizonyítják,
hogy ez a térség ideális adottságokat
teremtett az embernek a megélhetésre.
A település környékén és a
településen is kerültek elő
az itt látható kőbalta részletektől
kezdve,
vas-, illetve bronzkori szerszámokon
keresztül a római időkig.
Római sírkő van több is beépítve.
A faragott köveket felhasználta
az utókor.
Többek között az Ecséri templom
romban is több római sírkő van
befalazva.
Révfülöpön is találtak a part
közelében,
hiszen a III-IV. században a
Balaton-felvidék
folyamatosan lakott területnek
számított.
- Balaton-felvidéki borsos tokányt
fogok készíteni.
Ha Balaton-felvidéken vagyunk,
akkor úgy gondoltam,
hogy egy Balaton-felvidéki tokány
legyen.
Ez azért Balaton-felvidéki, mert
borral készül,
hiszen történelmi borvidéken
vagyunk.
Ez adja meg a pikáns zamatát,
ami különbözik a más módon készült
borsos tokánytól.
Egy kiló sertés lapockából készítem.
Először a lapockát csíkokra vágom.
Lehet más fajta sertés húsból is
csinálni.
Azért csinálom lapockából, mert
kicsit zsírosabb,
remélhetőleg finom szaftja lesz.
Annyi olajat teszünk bele, amin
megpirítjuk a hagymát.
Az apróra vágott vöröshagymába
beleteszem
a csíkokra vágott sertés lapockát.
Én együtt pirítom a hagymát
a hússal.
Sózom, és borsos tokányról van szó,
a borsot ne sajnáljuk belőle.
Teszünk bele egy kis majorannát.
Ezt a zsírjára pirítjuk.
Én általában fedő nélkül szoktam,
de lehet fedő alatt is pirítani,
akkor gyorsabban megpuhul
a hús.
A borsos tokány mellé galuskát
készítek.
Négy személyre beletettem a tálba
60 dkg lisztet, 4 tojást, sót.
Galuska tésztát készítünk belőle.
Régen édesanyám kézzel szokta
csinálni,
én most másképpen csinálom.
Jól összedolgozzuk, utána forró,
sós vízbe szaggatjuk a galuska
tésztát.
Egy pici vizet öntünk a borsos
tokány alá.
Megkeverjük és tovább pároljuk.
Főzés közben muszáj inni
egy pohár bort.
Meg kell kóstolni, hogy jó lesz-e
ez a finom vörösbor.
Mindenkinek kedves egészségére.
A hús háromnegyed részig
megpuhult,
hozzátesszük a vörösbort
és puhára pároljuk.
Átveszi a hús a vörösbor zamatát.
Amikor kész van, tejfölös habarást
teszünk bele.
Összeforraljuk és galuskával
tálaljuk.
Mindenkinek jó étvágyat
kívánok hozzá.
- A fürdő élet a XIX. század előtt
egyáltalán nem volt divat.
Régi könyvekből, folyóiratokból
tudom,
hogy régebben a Balatonban csak
állatokat itattak, vagy fürdettek,
nádat vágtak az itt lakók.
Egyáltalán nem használták fürdésre.
Volt egy olyan rossz ízű
megjegyzés is,
hogy az itteni emberek csak bort
isznak,
miután nagy hagyománya volt már
akkor is a szőlőtermesztésnek.
A XIX. században idősebb
Lóczy Lajos kezdeményezésére
megalakult a balatoni bizottság.
Ekkor lett hivatalos a hajózás,
a halászat,
ekkor kezdődött a fürdő kultúra
egy kicsit felfejlődni.
Nagyon sokat számított
Czigány Károlynak a tevékenysége.
Kővágóörsi ügyvéd volt, egy nagyon
agilis ember,
aki lejárt Révfülöpre, összeírta
a pincelakások tulajdonosait,
agitálta őket, hogy adják ki.
Segített nekik abban, hogy minél
több vendéget idecsalogassanak.
Igazából ez által indult meg a
fürdő élet és fürdő kultúra
Révfülöpön.
Megalakult a Révfülöpi Fürdő- és
Partszépítő Egyesület,
különösen akkor kezdett nagy szerepet
játszani,
amikor a szőlőgyökér tetű,
a filoxéra szó szerin kiirtotta a
gazdáknak a szőlőit.
Kellett valamit kezdeni, akkor indult
meg a fürdő élet Révfülöpön.
Ma már a fürdő élet nagyon jelentős,
hiszen két strand van.
A Császtai és a Szigeti strandon
folyamatos a felújítás.
Egy szezonban 60-70 ezer ember
megfordul a strandokon.
Mindkét strand nagyon kedvelt.
Szeretik a vendégek a Révfülöp
kártyát,
mivel a kártyával fél áron be lehet
menni a strandra.
A szezonon kívül megtalálható
a kilátó, ahova fel lehet menni,
hajózni is szoktak az őszi
időszakban is.
Révfülöp a Káli-medence kapuja.
Őszi időszakban kirándulásokat
lehet tenni a Káli-medencébe.
Ott is van kilátó a Fekete-hegyen,
Szentbékálán,
a másik irányban Monoszlón
a Hegyestű,
kicsit még följebb megtalálható
a Kékkő tanösvény,
Kékkútnál pedig a Theodóra tanösvény.
- Vörösborban párolt, gesztenyével
töltött körtét készítünk,
amit desszertnek ajánlunk,
főleg édes szájúaknak,
meg akik szeretik a gyümölcsöt
és a bor illatát együtt.
Három szép körtét meghámozunk,
félbe vágjuk és kivágjuk a magházát.
Egy kis citromlevet csavarunk rá,
hogy meg ne barnuljon
és egy kis pikantériát is ad neki
a citrom.
Egy fél gesztenye masszát felaprítunk
és tejszínt adunk hozzá.
A serpenyőben kicsi olajon egy
evőkanálnyi cukrot megolvasztunk
és a körtéket rátesszük
és megkaramellizáljuk.
Amikor érezzük a karamell szagot,
megfordítjuk, és ha pici színe van,
akkor másfél deci vörösborral
az egészet felengedjük.
Egyszer-kétszer megfordítjuk a
körtét és hagyjuk, hadd párolódjanak.
Egy kis étcsokit olvasztunk,
a gesztenye masszát ezzel fogjuk
megcsurgatni.
A megpárolt körtéket a gesztenye
masszás, tejszínes keverékkel
megöltjük,
és olvasztott csokoládéval
leöntjük.
Mindenkinek jó étvágyat hozzá.
...
Több
Földrajzi név:
Révfülöp

Személyek

05:37:33

Miklós Tamás

05:40:12

Slemmer József

05:47:54

Vókó László

05:50:03

Eltner József

05:52:14

Varga György

06:02:10

Dr. Szabó Barsi Katalin

Kiemelt részek

05:40:03

Gombás kelroló

05:44:00

Köleses zsivány egytál

05:50:10

Almával töltött ponty

05:54:16

Bakonyi kötözött karaj

05:59:59

Balaton-felvidéki borsos tokány

06:04:41

Töltött körte

05:37:09

Ízőrzők: Révfülöp

09:27:07

Ízőrzők