Ízőrzők - Csurgó
Gyártási év: 2011 | Adásnap: 2011. augusztus 14.
Időpont: 09:57:31 | Időtartam: 00:32:30 | Forrás: Duna TV | ID: 1232880
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 32 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: CsurgóEpizódcím: Csurgó
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő film (2011)) (színes, magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2011) Csurgó Somogy megye délnyugati részén fekszik, közel a horvát határhoz, hagyományos mezőváros. 1543-tól két évig itt élt Tinódi Lantos Sebestyén, és itt tanított Csokonai Vitéz Mihály az 1792-ben alapított, azóta róla elnevezett gimnáziumban, mely különleges kincseket őrző könyvtáráról is nevezetes. Minden évben megrendezik a nagy sikernek örvendő Csuszafesztivált is. A műsorban olyan jól ismert, házias ételek elkészítési fortélyait ismerhetjük meg, mint a lencseleves füstölt csülökkel, a rakott kelkáposzta, a csülökpörkölt túrós csuszával, a köményes sertéssült dödöllével, a barátfüle és a krumplis nudli. A műsorban olyan jól ismert, házias ételek elkészítési fortélyait ismerhetjük meg, mint a lencseleves füstölt csülökkel, a rakott kelkáposzta, a csülökpörkölt túrós csuszával. Alkotók: Móczár István - rendező Móczár István - operatőr Róka Ildikó - szerkesztő
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Lencseleves füstölt csülökkel - Rakott kelkáposzta - Somogyi rétes - Csülökpörkölt túrós csuszával - Köményes sertéssült dödöllével - Krumplis nudli és barátfüle
Teljes leirat:
- Csurgón vagyunk, Somogy megye
délnyugati részén, közel a horvát
határhoz.
Csurgó három tájegység találkozásánál
fekszik: a belsõ somogyi dombság,
a zalai dombvidék és a Dráva ártere.
Ebbõl következik, hogy a város
tradicionálisan mezõgazdasági jellegû
terület.
Az elsõ okleveles említés 1019-bõl
való.
1405-ben Zsigmond király mezõvárosi
rangot adományozott a városnak.
1792-ben gróf Festetics György
katolikus grófként
református jobbágyai számára
református gimnáziumot alapított
Csurgón.
Errõl is nevezetes a település,
és arról, hogy Csokonai Vitéz Mihály
itt tanított kilenc hónapot.
1871-ben a nemzetközi vasútvonal
megteremtésével
a Budapest-rijekai vasútvonal
megépítésével Csurgó városa
bekapcsolódott az országos
gazdasági vérkeringésbe.
Ekkor egy nagyon dinamikus fejlõdés
indult el egészen a trianoni
diktátumig,
amikor a határ sávba került a város.
Azóta is a hátrányos helyzetû
települések közé tartozik.
Egy kis város, 5500 fõvel jelenleg.
Térségi központ, 18 ezer lakos
tartozik a vonzáskörzetéhez.
Figyelünk a gasztronómiára,
a rendezvényekre, a tradíciókra.
Minden év június elsõ hetében
megrendezésre kerül a csusza
fesztivál.
Egyre nagyobb népszerûségnek
örvend ez a rendezvény.
Elképzeléseink szerint továbbra
is megrendezzük ezt a fesztivált.
- Lencselevest készítünk
füstölt csülökkel,
ami a családunk egyik kedvenc étele.
A szükséges mennyiségû lencsét
megmosom és kétszeres vízbe áztatom.
Ez idõ alatt a füstölt csülök hús
részét felkockázom és szintén vízbe
áztatom.
A lencséhez adunk kb. 1,5 liter
vizet, ráteszem a füstölt csülköt
és feltesszük fõni.
Mérsékelten sózzuk, mert a
csülök sós.
Ennek a fõvési ideje 2-2,5 óra,
a füstölt csülök elég nehezen fõ meg.
Idõközben puhul a lencse és a
füstölt hús,
hozzá tesszük a felkarikázott
sárgarépát, zöldséget
és teszünk bele fokhagymát is.
Két gerezd fokhagymát apróra
szelünk és bele tesszük a levesbe.
A végén készítünk egy
- nem erõs - rántást.
Az általunk készített mennyiséghez
egy evõkanál zsír kell,
lisztet szórunk bele, finoman
megpirítjuk.
Piros paprikát teszünk bele
és hozzá adjuk a leveshez.
Elkészült a lencseleves füstölt
csülökkel.
Összeforraltuk és tálalhatjuk.
- Csurgón vagyunk, a Csokonai Vitéz
Mihály Református Gimnázium,
Általános Iskola és Kollégium,
diák könyvtárában a fõ épületben.
Ez egy 12 évfolyamos iskola,
ahogy a neve is mutatja.
A századfordulón épült a millennium
nagy építkezései között,
amikor szükséges volt, hogy fõ rangra
emeljék ezt az iskolát is.
A könyvtára akkor nem így nézett ki,
amikor az iskola alapítása történt,
1792-ben.
De már akkor is volt könyvtár,
hiszen ragaszkodtak az alapítók,
hogy az iskola és az iskolában
tanuló diákok hozzá juthassanak
a kor legfontosabb szakkönyveihez,
nem csak a tanárok, hanem a diákok
is.
Hiába jöttek különbözõ háborús
vészek, nagyjából és egészében
megmaradtak azok a kincsek és
értékek, amelyek összegyûltek
a több mint két évszázad alatt.
Mindenképpen érdemes kiemelni
azokat a könyvritkaságokat,
amelyek sokféle könyvtárban
megtalálhatóak, de Csurgón,
vagy ezen a vidéken azért is
különlegesek, mert elsõ kiadások.
Ezen kívül számos olyan kéziratot
és régi könyvet õrzünk,
amelyekbõl egy, vagy nem sok
példány van Magyarországon.
Ilyen büszkesége a könyvtárnak
egy olyan kézirat, egy olyan levél,
amelyet Luther Márton írt annak
idején alá, illetve valószínûleg
írt is egy akkori peregrinus diáknak,
de vannak kódex lapjaink,
különbözõ õs nyomataink,
amelyek unikumnak számítanak,
ha nem is Magyarországon, de ezen
a térségen, ebben a városban
mindenképpen.
Természetesen az iskola mûködése
meghatározza a könyvtár nyitva
tartását.
Hagyományosan a hétvégeken és a
nyári idõszakban is nyitva van a
könyvtár,
elõzetes bejelentkezés alapján
látogatható.
Természetesen a régi könyvek
kutathatók is a könyvtár
nyitvatartási ideje alatt.
A könyvtár nyilvános és várjuk
szeretettel a látogatókat.
Rakott kelkáposzta készül.
Elõbb szeretném elmondani,
hogy a családban többször készítünk
rakott kelkáposztát, sõt abban az
idõben, amikor lehet bimbós kelt
kapni,
abból is készítjük ezt az ételt.
Elõször feltesszük sós vízbe fõzni
a kelkáposztát.
Arra ügyeljünk, nehogy túl fõzzük,
mert akkor nehéz vele dolgozni.
Amíg fõ a kelkáposzta, addig
elkészítjük a rizst.
Megpirítjuk, majd felengedjük vízzel
és puhára fõzzük.
A rizs ízesítésére kevés sót
használunk.
A rakott káposztának a legfontosabb
kelléke a hús.
Fél kilógramm darált húsnak
egy közepes fej hagymát felaprítunk,
zsíron enyhén megpároljuk, majd
beletesszük a darált húst.
Piros paprikával, sóval és borssal
fûszerezem.
A rakott kelkáposztához
minden elkészült.
Elõször rizst teszünk a tál aljára,
majd a húsból teszünk egy réteget,
majd a káposztát sorba rakjuk.
A káposzta után ismét rizst teszünk,
következik a hús,
a megmaradt káposzta leveleket
a tetejére rakjuk,
majd tejföllel meglocsoljuk
és betesszük a sütõbe megsütni.
Körülbelül 35 perc alatt piros
lesz a teteje és tálalható is.
Csurgón vagyunk.
A legõsibb települések közül való
az õsi Csurgó,
hiszen nyolc év múlva ezredik
évfordulóját ünnepeljük városunknak.
A legrégebb rész a felsõ-csurgói
rész, ahol a Szent Lélek templom áll.
Ez egy lovagkori templom.
A templomos lovagoknak is
központi helye volt.
A késõbbiek folyamán a johannita
lovagoknak,
a János lovagoknak volt a központja.
A templom tornya véderõt is
jelképezett,
és valóságos véderõ is volt,
hiszen láthatjuk
a lõrésekkel megtûzdelt tornyot,
valamint a kiemelkedõ helyet,
ugyanakkor valószínû, a várnak
is egy része volt,
mert ebbõl kiindulva egy alagút
is volt.
A templomunkról azt kell tudni még,
hogy a tornyon kívül
a sekrestye rész a legrégebbi.
A XII. századra ez már mûködõ
templom volt.
IV. Bélának átvonuló útja volt,
hiszen a tatárjárás után
a menekülés egyik útvonala volt.
A Máriás patak is ezt szimbolizálja
és a templom mellett felállított,
egy törzsbõl készült fa emlékmû.
A másik Szent István királynak az
emlékmûve, amely szintén
nagyon értékes és különleges.
A szomszéd településünknek, a
horvátországi Vrsarnak
a monstrumára van elhelyezve
az emlékmû.
Belül a templom inkább a késõbbi
korokra jellemzõ stílust mutat.
Mûemléki és zarándok szempontból
is nagyon õsi.
A Szent Lélek õsi templomok
mind az õsiségre utalnak.
Rétest készítünk,
krumplis-túrós-meggyes somogyi
rétest.
A rétes készítést nagymamámtól
nem tudtam már megtanulni,
a barátnõm édesanyja tanította
meg, hogy kell rétest készíteni.
Többször voltam nála, õ eljött
hozzánk,
a többszöri alkalomból sikerült
eltanulni a rétes készítést.
Nem mindegy, hogy a tésztának
milyen az állaga.
Ha nagyon lágy volt, akkor a
tepsibõl ettük ki,
ha nagyon kemény, akkor nem
nyúlott, vagy szakadt.
Az sem mindegy, milyen a liszt.
Nagyon fontos, hogy jó minõségû
lisztbõl készítsük.
Én úgy tanultam, hogy egy marék,
két marék liszt körülbelül,
teszünk hozzá egy tojást,
és langyos vízbe teszünk sót.
Fölfelé húzzuk a tésztát,
hogy hólyagos, sima tésztánk legyen.
Nagyon jól ki kell dolgozni,
jól megbokszolom.
Amikor úgy látjuk, hogy sima,
akkor adunk hozzá egy csepp kis
olajat.
Azzal is kidolgozzuk.
Elkészült a tészta, lisztezett
deszkára kiborítjuk
és kis cipót készítünk belõle.
Ha kicsi asztalunk van, akkor
két kis cipót,
ha nagyobb, akkor egy nagy cipót.
Lisztet szórunk a deszkára,
rátesszük, egy picit lenyomkodjuk,
lekenjük a tetejét és körülbelül
20 percet pihentetjük.
Úgy szoktam megpróbálni, hogy egy
pici alányúlok és meghúzom.
Ha nyúlik, akkor mehet az asztalra
és nyújthatjuk a tésztát.
Közben elkészítjük a tölteléket.
A túróba tojás sárgát teszünk.
A fehérjét majd felverjük cukorral
és a tejfölt tudjuk vele dúsítani.
A túróba teszünk vaníliás cukrot
és kristály cukrot és összekeverjük.
A tojás fehérjéhez kevés cukrot
teszünk, felverjük habbá
és a tejfölhöz keverjük.
A réteshez még fõtt krumplit
készítünk.
A kihûlt krumplit krumplinyomóba
tesszük, a túróhoz nyomjuk
és átkeverjük a túróval együtt.
Egy kis liszttel megszórjuk
a terítõt.
Megkenjük étolajjal a tészta tetejét
és nyújtjuk.
Megcsepegtetjük étolajjal,
búzadarával megszórjuk,
hogy a túró nedvességét vegye föl.
Jöhet a krumplis túró, következõ
a meggy.
Ízlés szerint lehet többet,
vagy kevesebbet tenni.
A fehérjét felvertük habnak,
összekevertük a tejföllel,
ezzel gazdagítjuk a rétest.
Leszedjük körbe a végét.
A tésztát rádobjuk körben,
feltekerjük a közepéig jó szorosan.
Kiolajozzuk a tepsit, méretre
vágjuk a rétest és a tetejét
megkenjük olajjal és tejföllel.
Picit pihentetjük és mehet a sütõbe.
Amikor kisült, kell egy picit várni,
hogy kihûljön, utána lehet szelni.
- Csurgónak az alsoki délkeleti
csücskében helyezkedik el
ez a Zis-tó szabadidõs központ.
Amit itt látunk, még a török idõkre
vezethetõ vissza.
Vonultak Pécsrõl Nagykanizsa
irányába, az alsoki városrész
mögött egy mocsaras rész van
még ma is,
ott elakadtak a szekerek, nem tudtak
átmenni, ezért innen
termelték ki a földet.
Maradt egy üreg, ami az évek során
a talajvíztõl, hótól, esõvíztõl
feltöltõdött, így keletkezett
ez a tó.
1999 körül, amikor nagy divat volt
a kárpótlási jegy,
akkor a helyi önkormányzat is
hozzá jutott egy-két arany koronához
és akkor a földkiadó bizottságnál
kiigényelte.
Akkor 19 fõvel alakítottunk abból
a célból egy kis egyesületet,
hogy mi gondoznánk ezt a területet.
Számtalan pályázati lehetõség
nyílt.
Kiirtottuk az összes bokrot, nádat,
a medret kipucoltuk,
rendbe tettük a környezetét.
Egyre többen jártak ide
kikapcsolódni, sétálni még télen is.
Minden évben próbálunk egy
olyan dolgot megvalósítani,
amire nagy szükség van.
Kisebb-nagyobb buktatókkal
el tudjuk érni.
Ez a gyönyörû terület
nem csak a csurgóiaké.
Aki egyszer idevetõdik, annak
- szerintem - visszahúz a szíve.
Mindenkit szeretettel várunk
ezen a gyönyörû helyen.
Van horgász lehetõség,
fõzési, sportolási lehetõség.
A mókuskerékbõl legyünk a szabadban,
ki kell kapcsolódni mindenkinek.
- Csülök pörköltet készítünk
túrós csuszával.
A túrós csuszáról híres Csurgó.
Biztos hallottak már a Somogy
megyében zajló gasztronómiai
rendezvény sorozatról, nevezetesen
Csurgón a csusza fesztiválról.
Volt kollegáimmal több éve
magunk is indultunk a fesztiválon.
Egy alkalommal hasonló finom étellel,
a csülökpörkölttel és túrós csuszával
második helyet értünk el.
A csülök pörkölthöz egy hátsó csülköt
vásároltunk.
Én nem szeretem apróra vágni,
mert egy idõ után szétfõ a hús,
még akkor is, ha nehezebben fõ,
mint a többi hús.
A csülök pörkölt alapja egy általános
pörkölt alap.
Két közepes nagyságú hagymát
felkockázok, egy nagyobb
paradicsomot és egy paprikát.
Lassú tûzön dinszteljük.
Most a túrós csuszához szükséges
szalonnát fogjuk megsütni.
30 dkg mennyiségû kenyér szalonnát
felkockázunk,
melyet közepes mértékig arany
barnára sütünk.
Amikor úgy látjuk, hogy elkészült
a hagyma, paprika, paradicsomból
összeállított pörkölt alap,
akkor bele tesszük a felkockázott
csülök húst, majd fûszerezzük.
Borsot teszünk rá, piros paprikát,
sót.
Lefedjük és lassú tûzön fõzzük.
Elég hosszú idõt vesz igénybe,
mert mint már a füstölt csülöknél
is mondtuk, nehezebben puhul meg,
mint az egyéb húsok.
Másfél óra minimum, de akár
több is lehet.
A túrós csusza készítését négy
tojásból gyúrt tésztával kezdjük.
A négy tojáshoz annyi lisztet
teszünk, amennyit felvesz.
Ebbe nem teszünk sót.
A gyúrást követõen elsodorjuk,
majd száradni hagyjuk.
Amikor megszáradt a tészta,
kézzel feltépkedjük.
Ettõl lesz a csusza tészta nem a
hagyományos kockára vágott,
vagy metélt, hanem szabálytalan
alakú.
Amikor megszikkadt kifõzzük
sós vízben.
A megsütött szalonna zsírját
leszûröm és beleszedjük
a kifõzött csusza tésztát.
Hozzá adjuk a túrót és összekeverjük,
a tetejére rátesszük
a kisült szalonna darabkákat.
Begyújtjuk a sütõt és szép pirosra
sütjük.
Amikor elkészült, tejföllel
tálaljuk.
- Nagy szeretettel köszöntöm önöket
Csurgón,
itt, Csokonai, Nagyváthy János
hazájában, ahol úgy gondolom,
hogy Somogy ország gyöngyszemét
tudjuk most bemutatni.
A gyöngyszemhez hozzá tartozik
az itt élõ ember, a mezõgazdaság,
ezen belül a szõlõ és a bor.
Most az öreg pincében vagyunk,
ami egy bemutató pince,
ahol összegyûjtöttük a környék
régi borászati technikai eszközeit.
Erre azért volt szükség, mert sajnos
egyre többször látjuk,
hogy veszendõbe mennek a régi
értékek.
Itt meg tudjuk õrizni és be tudjuk
mutatni az utókornak.
Nagyon fontos ez számunkra, mert
Csurgó szõlészet és borászat
szempontjából komoly múltra tekint
vissza.
Az itteni éghajlat és talaj, a klíma
kedvezõ a kék szõlõnek,
tehát kiváló vörös bort tudunk
készíteni,
de ugyanúgy kedvezõ a fehér
borszõlõnek is.
Itt a Zrínyieknek, a Zichy-eknek
volt területe, majd a Festeticsek
vásárolták meg ezt a területet,
nekik nagyon sokat köszönhetünk.
Nagyváthy János 22 éven keresztül
élt Csurgón.
Õ volt, aki a magyar mezõgazdaság
oktatási tankönyveit
elõször megálmodta és papírra is
vetette, leírta.
Ebben szerepel a szõlõ termesztés.
A csurgói szõlõhegy csodálatos.
Csodálatos a domborzata, nagyon
jó a fekvés, jó az éghajlat
és nagyon jók az emberek, akik
itt élnek.
Átlagban fél hektár tartozik
egy-egy gazdához,
és minden egyes területen van
egy pici présház.
1993-ban alakult a csurgói
hegyközség.
Azért hoztuk létre, hogy segítsük
a gazdákat a megfelelõ
fajta választék, a megfelelõ
technológia megtalálásában.
Utána 2000-ben az országban az
elsõk között megalapítottuk
a Dráva-menti borutat, majd a
Csurgói Csokonai Borlovag rendet.
Azok az emberek, akiket Csurgóra
várunk, megtapasztalhatják,
hogy kiváló ételeket készítenek itt,
megtapasztalhatják, hogy kiváló
borokat tudunk az ételek mellé az
asztalra tenni,
és nagy szeretettel várunk mindenkit
a településünkre.
Köményes sertéssültet készítünk
dödöllével.
A dödölle a térségünk egyik nagyon
kedvelt étele.
Nagyon sokszor készítette az
édesanyám, nagyon szerettük.
Különösen finom volt másnap,
amikor megpirítottuk.
Most a dödöllét nem fõételként
készítjük, hanem hús mellé köretnek.
A fõ étel egy köményes sertéssült
lesz, amit elõzõ nap be szoktunk
pácolni.
A 1,5 kg sertés tarját egy megfelelõ
nagyságú edénybe helyezzük,
bekenjük sóval, õrölt borssal
és õrölt köménnyel.
A tetejére tesszük a felszeletelt
hagymát, paprikát, paradicsomot és
fokhagymát.
A tálat lefedjük és egy napra
hûtõszekrénybe tesszük.
Egyszer megfordítjuk a húst, hogy
minden részét átjárja a fûszer,
a paprika, paradicsom ízvilága.
Az elõzõ nap elõkészített,
fûszerezett húst egy
beáztatott cserép edénybe
helyezzük, rátesszük
a hagymát, paprikát, paradicsomot is.
Egy evõkanál sertés zsírt teszünk rá,
és körülbelül 1 dl vizet öntünk alá.
Közepesen meleg sütõbe tesszük
sülni.
A dödölléhez feltesszük sós vízbe
fõzni a krumplit.
Annyi vizet teszünk rá, ami éppen
csak ellepi, teljesen puhára fõzzük.
Krumpli törõvel a forró vízben
megtörjük, és annyi lisztet
adagolunk hozzá, amennyit a
krumpli leve fölvesz.
Fakanállal még melegen
kidolgozzuk.
Hagymás zsírt készítünk.
A felkockázott hagymát zsírban
megsütjük, ebbe szedjük ki a
dödöllét.
A fakanálra veszünk egy jó adagot.
Nem törekszem a szabályos,
formás dödölle szaggatásra.
Édesanyám szokta mondani:
jaj, az a kis hitvány apraja
milyen jó ízû.
Az elkészült dödöllét kiszedtük
a hagymás zsírba,
és elkészült a köményes, borsos
húsunk.
A kettõt együtt tálaljuk, mellé
teszünk egy kis edénybe tejfölt,
ízlés szerint azzal is lehet a
dödöllét ízesíteni.
(ének)
A Harmónia énekegyüttes
2003-ban alakult.
6 fõvel kezdtük a próbákat, jelenleg
24 aktív énekese van a kórusnak.
Ez egy amatõr együttes, de szakmai
minõsítéssel is rendelkezünk.
2006-ban volt az elsõ minõsítésünk,
ahol arany diplomát kaptunk,
az egy országos kórus minõsítõ volt.
Tavaly év végén megvédtük ezt a
címet és egy dicséretet is kaptunk
az arany oklevél mellé.
A kórus repertoárján szerepelnek
klasszikus kórus mûvek:
Kodály, Bartók, Bárdostól Mozarton,
Bach-on át Kocsárig.
Van egy másik irányvonala is a
kórusnak:
igényes, értékes könnyû zenét
is éneklünk.
2006-ban már jelent meg egy
CD-nk Boldog karácsony címmel,
most pedig ennek a folytatása
lenne, illetve majd a harmadik
CD-nkre magyar népdal feldolgozásokat
tervezünk.
Krumplis nudlit készítünk
barátfülével.
Azért krumplis nudli, mert a
tésztájába fõtt krumplit gyúrunk.
A családunkban kedvelt étel,
a kisgyerekek különösen szeretik.
Körülbelül 1 kg mennyiségû krumplit
héjában megfõzünk sós vízben.
Amikor puhára fõtt, hagyjuk kihûlni,
majd megtisztítjuk a héjától.
Krumplinyomón átnyomjuk a
gyúródeszkára.
Annyi lisztet teszünk hozzá,
amennyit felvesz,
egy evõkanál zsírt és egy tojást.
Az elõkészítés során oda kell
figyelni, hogy a krumpli hûljön ki,
csak azt követõen törjük meg,
mert a meleg krumplival nehéz
dolgozni.
Közepes állagúnak kell lenni, hogy
könnyen sodorható legyen.
Ha nagyon puha, nehéz vele dolgozni.
Elkészült a tészta, két egyenlõ
darabra vágjuk.
Az egyik tésztát félre rakjuk,
a másikból lekezdjük készíteni
a szilvalekváros derelyét.
Kisodorjuk, derelyevágóval
felkockázzuk,
és szilvalekvárral megtöltjük.
A megtöltött lapokat félbe hajtjuk,
a széleit kicsit megnyomkodjuk,
hogy a lekvár ne folyjon ki.
Amikor megfõtt, pirított morzsába
kiszedjük.
A megmaradt tésztából kis csíkokat
vágunk és kígyókat sodrunk
körülbelül hüvelykujj vastagságúra,
amit fel tudunk majd szelni.
Amikor felvágtuk, a mutató ujjunk
és középsõ ujjunk segítségével
megsodorjuk.
Ezt is sós vízben kifõzzük és
pirított morzsába szedjük ki.
Fogyasztása fahéjas, vagy sima
cukorral, vagy mindkettõ nélkül is
ajánlott.
...
Több
Földrajzi név:
Csurgó

Kiemelt részek

04:27:34

Ízőrzők: Csurgó

09:27:07

Ízőrzők