Ízőrzők - Siklós
Gyártási év: 2010 | Adásnap: 2011. március 20.
Időpont: 11:09:34 | Időtartam: 00:35:14 | Forrás: Duna TV | ID: 1159236
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 35 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: SiklósEpizódcím: Siklós
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő film (2010)) (nincs kh.) Feliratozva a Teletext 222. oldalán. (színes, magyar ismeretterjesztő film, 31 perc, 2010) A váráról, szőlőjéről híres Siklós a Villányi-hegységtől délre, az Alföld legnyugatibb kiszögellésén, a Harkány-Nyárádi síkon fekszik. A versenyeket is nyert gasztronómiai csapatot alapító helyi asszonyoktól elleshetjük, hogyan készül a szőlőszemekkel töltött sajtcsemege, a tejszínes birsalmaleves, a horvát eredetű libapörkölt szőlőfejes tésztával, a töltött lángos, a Tenkes gulyás és a darázscsípés elnevezésű sütemény. A versenyeket is nyert gasztronómiai csapatot alapító helyi asszonyoktól elleshetjük, hogyan készül a szőlőszemekkel töltött sajtcsemege, a tejszínes birsalmaleves, a horvát eredetű libapörkölt. Alkotók: Móczár István - rendező Móczár István - operatőr Róka Ildikó - szerkesztő
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Szőlőszemekkel töltött sajtcsemege - Tejszínes birsalma leves - Liba pörkölt szőlőfejes tésztával - Töltött lángos - Tenkes gulyás - Darázscsípés
Teljes leirat:
- Siklóson vagyunk, a vár városában.
A város Pécs, és a horvát-magyar
határ között található.
Régészeti leletek bizonyítják, hogy
a városban, az utolsó jégkorszak után
mamut vadászok már megtelepedtek,
nyomokat hagytak maguk után.
Időszámításunk előtt VI. században
a kelták költöztek erre a vidékre,
akik magukkal hozták szőlőtermesztés
és a borfogyasztás szeretetét.
I. e. IV. században a pannonok
telepedtek itt le,
akik a nevüket adták a római kori
hódítás után, Pannónia. Róluk
nevezték el ezt a területet.
A magyarok letelepedését ezen
a vidéken i.u. X. századra tehetjük.
Az első írásos emlék a siklósi várról
1294-ből származik.
A vár olyan nagynevű magyar családok
kezében volt,
mint a Garaiak, Czilleiek, és maga
Zsigmond király is tartózkodott itt
egy rövidebb ideig.
A siklósi vár jelenleg felújítás
alatt van, nem látogatható ezért.
Reméljük nemsokára újra régi
fényében tündököl.
Siklós városi rangját 1977-ben kapta
meg.
A 2007-es népszámlálás szerint
a városban 10 ezer fő lakik.
Nagyobb részük magyar, de vannak
szerbek, horvátok és svábok is.
Ez a kulturális sokszínűség adja
a gasztronómiai sokszínűségét
a városnak.
- Szőlőszemekkel töltött sajtcsemegét
készítünk.
Mivel siklós bortermelő vidék, ezért
a szőlőt minden ételhez
felhasználják.
Előételhez, főételhez, desszerthez,
mindennel nagyon jól harmonizál.
Most három fajta sajtot fogunk
felhasználni,
amit lereszelünk, mindegyiket
külön-külön.
Anikó sajt, vagy trappistát is
használhatunk,
én már jártam úgy, hogy Anikó sajtot
éppen nem találtam,
ilyenkor trappista sajttal
helyettesítettem. A másik picivel
puhább sajt.
Megvan a sajtreszelésünk, belerakjuk
a harmadik fajta sajtunkat,
ami egy tejszínes krémsajt. Kettő dl
tejfölt meglangyosítunk,
mikor langyos, belerakunk egy egész
zselatint,
összekeverjük vele, mielőtt ráöntöm
ezt a zselatinos tejfölt,
egy dl tejszint ráöntök, az egészet
összekeverem, beleteszem a szőlőt,
amiben nem igazán van mag. Majd
fogjuk az őzgerinc formánkat,
fóliával kibéleljük, beleöntjük
egyenletesen.
Ez a recept egy régi szakácskönyvből
lett kiírva.
Mikor megvan, berakom a hűtőbe. Akár
egy éjszaka is maradhat a hűtőben.
Egy éjszakát állt a hűtőben a sajtos
csemegénk, kiborítottuk egy tálcára,
leszedtük róla a fóliát, majd
tört dióval megszórtuk,
majd szeletelhetjük, kistányérra
rakhatjuk és szintén tört dióval
díszíthetjük.
2007-ben egy tanfolyamot végeztünk
el itt Siklóson,
lehetőség volt egy falusi turizmusos
tanfolyam elvégzéséhez,
ebből jött össze ez a kis csapat, és
annyira jól összebarátkoztunk,
összeszoktunk,
hogy elkezdtünk versenyekre járni,
hívtak is minket, kisebb-nagyobb
sikereket is elértünk,
Magyaregregyen voltunk egy versenyen,
ahol török ételt kellett készíteni,
ahol 1. helyezést értünk el.
Meghívást kaptunk Budapestre,
a Pincepörkölt fesztiválra,
ahol 2. helyezést értünk el. Remélem,
hogy együtt marad ez a kis csapat,
jó együtt lenni, együtt főzni, sok
emberrel megismerkedünk,
ezáltal nagyon sok új dolgot tanulunk
egymástól is, másoktól is.
Ez a hét fős csapat a Siklósi
Gasztró Hölgyek nevet kapta,
szeretnénk Siklós hírnevét
továbbvinni hogy megismerjék Siklóst.
- A siklósi szerb templomban vagyunk,
ami 1806-ban lett felszentelve,
de korábban már volt két templom,
1690-ben, a nagy szerb vándorláskor
épült egy fatemplom,
majd az leégett, és a későbbiekben
építettek egy kicsike kőtemplomot,
aminek a helyére, miután a közösség
kinőtte a templomot építették a mai
templomot
ami kb. 15 évig épült. Az ikonosztáz
ami eléggé egyedülálló,
Vidák Arzénia festette meg.
Siklós másik nevezetessége
Stiljanovics István fejedelem
aki 1510-ben jött el népével együtt
Szerbiából,
az első keresztények között saját
hadseregével és saját akaratából
szállt szembe a törökkel,
majd később kárpótlásuk II. Ulászló
1508-ban nekiajándékozott
baranyai és szlavóniai területeket,
többek között Siklóst.
Itt temették el Siklóson, egy Göntér
nevű dombon.
1546-ban őt szentté is avatta az
ortodox egyház.
Uniós pénzből sikerült megmenteni
a templomot, a falai elkezdtek
szétnyílni,
rögzítették a falakat, héjazatot
kapott, a külső felújítás is
megtörtént.
Nagyon reméljük, hogy ismét tudunk
nyerni és az ikonokat is megtudjuk
menteni,
amiket Vidák Arzénia festett.
- Tejszínes birsalma levest fogok
készíteni.
Nem hagyományos étel, egy régi
receptkönyvből vettük,
de felénk a délvidéken nagyon
kedvelt a birsalma.
A birsalmát amúgy is nagyon sokan
szeretik, mert nyersen nem
fogyasztjuk,
nagyon magas vitaminértéke és
alacsony kalóriatartalma miatt
nagyon közkedvelt.
Birsalma levesnek, birsalma sajtnak
és egyéb édességeknek szoktuk
készíteni.
A délvidéken a szőlő mellett
különleges gyümölcsöket is találunk.
Pl. a fügét, amit nagyon nagy
szeretettel használunk.
Egy hattagú család számára
60-80 dkg birset hámozzunk meg,
kemény állagú gyümölcs de
megpróbálhatjuk cikkekre vágva
szeletelni, és hát vigyázni kell
a kezünkre, nehogy kár essen bennünk.
Főzés közben össze fog esni, így nem
kell hozzá sok vizet öntenünk.
Gazdagíthatjuk mazsolával, és enyhén
sózzuk. 20-30 perc alatt megfő.
A megfőtt birsalmát megcukrozom.
Eddig csak kevés sót raktam bele.
Érzés szerint lehet, aki nem szereti
az édeset... mert ugye a cukor nem
egészséges étrend alapja.
Be fogom habarni két tojás sárgájából
egy evőkanál lisztből,
kb. 2-3 deci lisztet rakhatok...
Mielőtt a habarást beletenném
a levesbe, összeturmixolom
a gyümölcsöt.
Belekeverem a habarást, visszarakom
a tűzhelyre, összefőzöm.
A birsalma leves a nagyon egészséges
levesek közé tartozik,
mivel az egészséges életmódunkhoz
hozzátartozik, hogy sok zöldséget
és gyümölcsöt fogyasztunk.
Különösen ezek a gyümölcsök a nagyon
magas vitamintartalommal, hiszen
a birsnek az almánál és a körténél
is magasabb a vitamintartalma.
Viszont a kalóriatartalma nagyon
alacsony. A mai étrendben nagyon
szívesen használjuk,
különleges, gyógyászat szempontjából
is fontos zöldségeket és
gyümölcsöket.
Mivel mi vörösboros borvidéken lakunk
a villányi borvidéken,
a vörösbort is nagyon szívesen
fogyasztjuk,
hiszen tele van flavonoiddal, ami
antioxidáns is egyben, és nagyon
jót tesz az egészségünknek.
Ugyanígy a lila gyümölcsök, nagyon
sokszor járjuk a hegyet,
szedret, kökényt, fügét és minden
lila gyümölcsöt nagyon szívesen
fogyasztunk.
A birsalma levesünket ízlés szerint
cukorral édesíthetjük,
és egy kis mazsolát is szórhatunk
a végén rá, és utána tálalhatjuk.
A leves mellé ajánlanék egy siklósi
chardonnayt, ami egy száraz, kellemes
lágy bor,
amelyben felfedezhetjük a birsalma
ízét is.
- A villányi borvidék siklósi
körzetének egyik tradicionális
pincéjében ülünk jelenleg.
A szubmediterrán klíma alkalmassá
teszi ezt a területet
a szőlőtermesztésre,
i. e. előtt a IV. században a kelták
érkeztek a vidékre,
magukkal hozták a szőlőtermesztés
tudományát és a borklúra
szeretetét.
Azóta beszélünk ezen a vidéken
szőlőtermesztésről.
A siklósi körzetre jellemző
tradicionális fajták: a hárslevelű,
az olaszrizling, a rizlingszilváni.
Újabban nemzetközi szőlőfajtákat is
telepítünk, olyanokat mint pl.
a chardonnay,
a kék szőlőfajták közül a cabernet
franc, cabernet sauvignon és merlot.
A siklósi gazdák fő célja
a borturizmus fejleszetése.
Egyre több pince nyílik meg a siklósi
szőlőkben, ahol a borászok sok
szeretettel várják a vendégeiket,
és tarják a boros eseményekhez
fűződő ünnepségeket.
Ilyen pl. a Márton-napi libaünnepek,
amikor a boros gazdák az évben
megjelenő új boraikat mutatják be.
A Vince-napi pincejárás minden évben
január elején, mikor a boros gazdák
kinyitják pincéjüket,
és örömmel várja a vendégeket
a borok kóstolására.
- Libapörköltet főzünk. Ez egy
hagyományos horvát étel.
Siklóson elég sok horvát család
települt le,
a nyelvüket nem igazán őrizték meg,
de az ételeikbe tovább élnek
hagyományaik.
Ünnepekkor főzték mindig
a libát, a pörköltet nagyon szerették
az íze intenzívebb, ha egy kicsit
már öregebb a liba.
Mondjuk ha nem idei, hanem 1-2 éves
a liba.
Leszedjük róla a vastagabb hájat,
ha egyforma, akkor könnyebben megfő.
(zene)
Ez egy 4-5 kg-os liba, ehhez
számolhatunk 60-70 dkg hagymát.
Kisütjük a zsírját, a zsírján fogjuk
megdinsztelni a hagymát.
Aranysárgára pirítom, közben
előkészítem a paprikát, paradicsomot.
A 3-4 paprikát, paradicsomot az
aranysárga hagymához adjuk.
Beleteszem a pirospaprikát és
teszem is rá a húst.
Csöppet megpörkölöm, megsózom,
kicsi bors, egy csepp majoránna,
a fokhagymát is beletettem, és most
felöntöm vízzel.
Lefedem, és kb. 2, 2,5 órát kell
főzni lassú tűzön.
A libapörkölt köreteként készíteni
fogom a szőlőfejes tésztát.
Ezt régebben a kakaspaprikáshoz
készítették,
aratáskor, csépléskor, szüret idején
a nagygazdák étele volt ez.
Úgy állok neki a készítésének, hogy
kicsit keményebb tésztát gyúrok,
mint egy krumplistésztának, vagy
bárminek.
Beleütöm a tojást. Régi recept,
és most, 50 éves koromban értem
meg ahhoz,
kezdjem gyűjteni azt, amit örököltem,
belső és külső dolgokat, hogy ezt
megőrizzem,
vigyázzak rájuk, és majd mutassam
meg gyerekeimnek és unokáimnak.
Ehhez kell még önteni egy bögre
vizet, és akkor jön a liszt.
Régen azért minden volt otthon.
A liszt a ládában, a tojás
a fészekből
régen nem kell vásárolni járni
nagy szupermarketekbe,
hanem minden ott volt a ház körül
és mindent begyűjtöttek.
Amit nyáron begyűjtöttek az őseink,
azt télen fogyasztották.
Sokan kérdezik most is az én
korombeliek,
hogy: te gyúrsz otthon tésztát?
Hát mi úgy vesszük.
Mondom igen, én gyúrok. Ez volt
a legelső, amit anyukám megtanított.
Tésztát gyúrni. Levestésztát még
nehezebb. A könnyen csöpögött
a tésztára,
és úgy tanultam meg. De azt mondta,
tanuljam meg, mert ez a legelső
dolog.
Szerencsére tudok tésztát gyúrni,
és ha időm van, akkor így készítem.
A krumplistésztát, amit imád
a családom, azt kizárólag
házi tésztából szoktam készíteni.
Amikor úgy érzem, hogy jó az
állaga, akkor sodrófával kinyújtom.
Nem olyan vékonyra szoktam nyújtani
a tésztáját mint a levestésztát,
vagy a kifőtt tésztát. Egy ujjnyi
vastagságra, vagy egy kicsit kisebbre
és akkor utána csíkokat vágok,
és kockákat készítek belőle.
Fogom a négyoldalú reszelőt, aminek
a nagyobb mintájába belülről
a középső vagy a mutató ujjal
belehúzom a tésztakockát.
Majd alul kipottyan a mintás tészta.
Ez az a minta, ami miatt ezt
a tésztát szőlőfejes tésztának
nevezték el.
A forró, sós vízbe beledobom
a tésztákat,
mivel kicsit vastagabb, tovább kell
főzni. Miután megfőtt a tészta,
egy tálba kimerem, és lehet tálalni
a pörkölthöz.
(zene)
Siklóson vagyunk, a Malkocs Bej
Dzsámiban, amit a XVI. században
emeltetett egy magas rangú
török személyiség, Malkocs bej.
A török időkben egészen 1686-ig
eredeti rendeltetésének megfelelően
működött,
török templomként, istentiszteleteket
tartottak benne a hívek.
A török idők végeztével átépítették
három emeletessé,
gyakorlatilag egy lakóházba
beleépítették és teljesen más
funkciót töltött be.
Az épület állaga folyamatosan romlott
de 1969-70-es évek tájékán
egy kutatócsoport segítségével
helyreállították.
Ez dr. Gerő Győző turkológus és
régészprofesszor vezetésével zajlott
le.
1993-ban értek véget a munkálatok,
és a helyreállítás olyan jól
sikerült,
hogy Európa Nosztra-díjat kapott
az épület.
Erre mind a mai napig nagyon büszkék
vagyunk, és az épület 1994 óta
folyamatosan látogatható.
Több funkciót tölt be: kiállítóhely,
múzeum, és kisebb koncerteket is
szoktak itt tartani.
Fontos megemlíteni, hogy végre
visszanyerte eredeti funkcióját,
eredeti rendeltetésének megfelelően
működik, ugyanis az 1990-ben
kezdődő és 10 éven át tartó délszláv
háború idején Magyarországnak
erre a területére,
részére menekült, majd itt letelepedő
közösség, kb. 10 főről van szó,
ők a mai napig minden pénteken
ebben a templomban tartják
istentiszteletüket.
A Dzsámi berendezési tárgyait a török
állam néprajzi múzeumától kaptuk
kiállítás céljára,
de fontos megemlíteni, hogy ezek
a tárgyak török használati tárgyak
is egyben.
A Dzsáminak van egy központi része,
ami délkelet irányba néz, Mekka
irányába,
ezeknek a templomoknak ez a fő része
ez a fülke, melyen keresztül Mekka
irányába nézve imádkoznak a hívek.
- Egy lángost fogok készíteni, ami
töltelékkel készül.
A lángost ősidők óta csinálják,
így töltelékkel is csinálták.
Régen főként szalonnával, mivel
szalonna volt minden háznál.
Az volt a legolcsóbb húsféle, amit
bele tudtak rakni.
Volt benne szalonna de bármivel
meg lehet ezt a lángost tölteni.
Kisütve, forrón nagyon finom.
Először fogunk 60 dkg lisztet,
utána tejet, 1,5 dl körül.
Abba kell picurka cukor, kicsit
fel kell langyosítani.
Bele kell morzsolni az élesztőt,
majd amíg megkel az élesztő,
le tudom reszelni a sajtot. Ha
csíkokban vágom össze a sonkát
és a szalonnát,
akkor könnyebben lehet beletekerni
a tésztába.
Most jön a gyerekek kedvence,
vagyis a fiam, neki így csinálom
mert a virsli a kedvence.
Elvágom félbe, lesz ilyen is és lesz
olyan, amit elvágok kicsibe,
egy ekkora lángos lesz. Végülis
ahol kicsi a gyerek, ott ő is kap
egy lángost.
Ahol nagy, mint az enyém, ott egy
ilyen kicsivel nem sokra megyünk már.
Megvolt a 60 dkg lisztünk, amihez
rakunk egy csepp sót,
a megkelt élesztőt, amit tejben és
egy csöpp cukorban megkelesztettünk
akkor elkezdjük összekeverni. Rakunk
hozzá étolajat,
sokan vízzel keverik ki, de szódával
sokkal lágyabb lesz szerintem
a tészta.
Én nem kézben nyújtom ki, hanem
a deszkán.
Ezt össze kell dolgozni, utána pedig
meg kell keleszteni langyos helyen.
Szerintem jó fél óra, mire
megkel.
Mikor megkelte a tészta, reméljük
megkelt,
meglisztezem a deszkát, belenyúlok,
és amennyit gondolok egy ebédre
kézzel kihúzom.
Mindegy milyen formája lesz, mert
olyan darabot rakok bele.
Most kezdem a virslivel, mert ez
egy pont akkora darab,
ráhajtom, késsel elvágom. A végeit
benyomkodom.
Ugyanígy lefektetem a sonkacsíkot,
ráhajtom és elvágom.
Most csinálhatok egy kolbászost,
de nem csináltunk még szalonnásat.
Nem gond, hogy nem egyforma
nagyságúak, mert a család kisebb
nagyobb tagjai
választhat, ki mekkorát bír megenni.
(zene)
Belerakjuk a forró olajba őket,
és ilyennek kell lennie, hogy ne
nyíljon szét.
Egybe az egész, egy kis rudacskának.
Amikor kisült, megkeresem, hogy
nagyjából hol nyomtam össze,
ott felvágom, de csak félig úgy,
hogy szétnyíljon.
Sűrített paradicsommal megtöltöm,
így forrón,
és akkor beleolvad a sajt. Akkor
összenyomom még egyszer.
Mikor kisült a szalonnás, kikenem
tejföllel, amibe egy gerezd
fokhagymát raktam.
Ebbe nem is rakok mást, ez így
van kész.
A kolbászosba csak sajtot rakok,
a sonkáshoz pedig szintén tejfölös
fokhagymát teszek.
Ez olyan tészta, amit nem kell
rögtön kisütni az egészet, hanem
be kell rakni hűtőbe,
csak egy jó maréknyit, bár mekkora
a család ez attól függ.
Ki lehet venni, a többit vissza lehet
tenni a hűtőbe, másnap megint ki
lehet venni.
Másnap megint lehet kisütni belőle
annyit, amennyit a család frissen
megeszik.
Ezt a tésztát lehet töltelék nélkül
is natúr lángosnak sütni.
- A siklósi hagyományokat őrizzük,
van egy huszárbandérium Siklóson.
Vannak íjászaink, és vagyunk mi
a Tenkes kapitányából ami rajtam van
ruha a Jakab, a pásztorhagyományok
őrzését csináljuk.
Karikás ostort fonunk,
az ostorforgatás dolgait ápoljuk.
Lovagolunk, próbáljuk Siklóst
a Tenkes kapitánya révén minél
jobban népszerűsíteni.
Aki idejön Siklósra és megkeresi
a lovas tanyákat, ezen a helyen lehet
lovagolni,
íjjászkodni, ostort forgatni,
huszársággal megismerkedni, a kuruc
hagyományokkal megismerkedni.
- Tenkesgulyást fogunk készíteni, ami
marha lapockából, lábszárból
és farok tőből készül.
Szüretkor akár lehet gulyás, akár
lehet töltött káposzta,
vagy töttike, amit szőlőlevélbe
csavart darált hússal és káposztával
készítünk.
Ez most a tenkesgulyás lesz.
Ez egy sváb étek. Abban különbözik
ez a gulyás, hogy krumpli gombóccal
lesz készítve.
Nem burgonyával és csipetkével, hanem
burgonyagombóccal.
Mivel szüret után vagy szüret közben
készítjük,
bográcsban fogjuk elkészíteni.
A gulyásnak az a leglényegesebb része
hogy kicsit több hagymát használunk,
mint akár a pörkölthöz. Beletesszük
a zsírt, kicsit megmelegszik,
a hagymát egy darabig dinszteljük.
Majd nagyon kevés vízzel felengedjük.
Mikor megdinsztelődik és zsírjára sül
a hagyma, beletesszük a paradicsomot,
egy nagyon kevés csípős erős
paprikát, majd amikor ez is
összeforr,
abban a pillanatban beletesszük
a pirospaprikát, amit hagyunk pár
percig
hogy picit megkapja a zsír.
Azután követezik a hús. Kicsit
összekeverjük,
hagyjuk pár percig, hogy a nedvesség
a húsból engedjen egy kicsit,
egy kanál sóval megszórjuk, majd
mikor kicsit engedett a húsnak a leve
annyi forró vízzel öntöm fel, hogy
éppen ellepje.
Nagyon oda kell figyelni, mert amint
fogy a leve, mindig csak keveset
öntsünk alá.
Amikor kicsit összeforrt, beletesszük
a sárgarépát,
egy negyed zellergumót, majd
belerakjuk az apróra vágott
zöldség zöldjét.
A legutolsó fázisban még belekerül
egy csipetnyi köménymag, bors és
a fokhagyma.
Ez kb. 80-90 perc múlva lesz kész.
Miközben a pörköltet elkészítettük,
belerakjuk a krumpli gombóc betétet.
Úgy készítjük, hogy fél kg krumplit
héjában megfőzünk enyhén sós vízben.
A fél kg burgonyába két evőkanál
zsírt teszünk,
egy egész tojást hozzáütünk,
és annyi liszttel gazdagítjuk, hogy
félkeménységű legyen.
Enyhén sózzuk, legjobb kézzel
dolgozni,
hogy érezzük a keménységét, majd
ezután a krumplis masszából
vizes kézzel gömböket formálok.
Utána belerakom a levesbe. Megfőtt
a nagyon finom Tenkesgulyásunk,
és tálalhatunk. Megszórjuk kis
petrezselyemmel,
ízlés szerint erős paprikát is
tehetünk rá.
A Pelikán Néptáncegyüttes fog
egy rövid bemutatót tartani.
Helyi, baranyai tánchagyományokból
egy ócsádi gyűjtés alapján készült
feldolgozást mutatunk be.
A táncegyüttes több évtizedes
múltra tekint vissza,
számos külföldi és itthoni sikerünk
volt. Háromszor minősültünk,
és a Kultúrával a nyugat kapujában
országos vetélkedőn első helyezést
értünk el 2001-ben.
Baranya magyar néptánchagyományával
az elmúlt fél évszázadban nem
foglalkozott senki,
2-3 évvel ezelőtt indult el egy
mozgalom, mely összeszedte az
50-es 60-as évek eredeti gyűjtéseit.
Ebből született már számos
feldolgozás is, írásos anyagokra
gondolok, szakdolgozatok.
Én voltam az, aki a teljes
tánchagyományt próbálta feldolgozni
Baranya megyében,
és ezt próbáljuk most valamilyen
módon közkincsé tenni.
Mert eddig mindenféle
versenyprogramból ez idáig kimaradt.
Az ócsárdi táncok most kerülnek
először a széles közönség elé.
(zene)
- Amit most készítek, egy mézzel
készült édes sütemény.
Ennek a süteménynek a neve a
Darázscsípés.
Azért különleges számunkra, mert
a mézet régen is nagyon szerették
használni,
és mi is kitaláltunk egy ilyen
édességet. Találtunk egy receptet.
Kipróbáltuk, és amióta együtt
sütünk-főzünk a lányokkal,
ezzel a receptek nagy sikert arattunk
az idei orfűi Kemencés napokon.
Először kimérek 45 dkg lisztet,
ehhez jön a 25 dkg túró.
Olajat adunk zsiradéknak, 18 dkg lesz
a cukor,
egy sütőport teszek bele, és 3/4
dl tejet.
Ez egy ilyen egyszerű omlós tészta.
Az az igazság, hogy én otthon is
szívesebben sütök keltet,
ilyen régiféle süteményes
receptekből.
A sütemény sütése általában
hétvégén van, vasárnap.
Utóbbi időben már szombat délután
is készítek valamit, akkor van együtt
a család.
Legyen akkor sütink, és abból
marad vasárnapra is.
Ezt a tésztát kicsit pihentetem.
Elkészítem azt a mézes édességet,
amit rá fogok önteni.
25 dkg cukrot mérek, a margarinból
15 dkg-ot,
20 dkg lesz a méz, 3 evőkanál tej.
egy vaníliás cukrot fogok tenni bele.
Ezt addig főzöm, melegítem össze,
amíg teljesen megolvad a margarin.
Kisodrom a tésztám akkorára, mint
amekkora a tepsim.
Sőt, kicsit nagyobbra, hogy a tepsi
oldalára is jusson tészta,
mert ez a töltelék, vagy öntet,
ahogy nevezzük
híg lesz és nehogy aláfolyjon
a tészta alá.
Akkor a sodrófára felhelyezem,
beleteszem a tésztát a tepsibe.
Még irányítható innen ez a tészta,
hogy lecsípünk egy kicsit,
mire megsül nem is fog látszani,
hogy kicsit csaltunk.
Ezt újból pihentetem pár percre,
újból felteszem a tűzre a cukor, méz
margarinból álló sűrítményt.
Végül hozzáöntöm a szeletelt
mandulát.
Ez folyékony, de sütés közben szépen
meg fog szilárdulni, nem kell
megijedni ilyenkor.
Ez a sütemény 20-25 perc múlva fog
készre sülni,
nagyon szép aranysárga lesz a teteje.
Nagyon szép mutatós sütemény,
jó étvágyat kívánok hozzá,
kóstoljátok meg.
(zene)
...
Több
Földrajzi név:
Siklós

Személyek

05:39:55

Bodor Lilla

05:41:23

Riczuné Bóli Gyöngyi

05:44:09

Janosov Iván

05:45:43

Borosné Tihanyi Györgyi

05:49:50

Szabó Zsoltné

05:51:50

Welker Lászlóné

05:55:01

Somogyi Márta

05:57:01

Bóliné Klug Éva

06:01:27

Huszár Attila

06:02:19

Vetró Eszter

06:05:23

Balogh János

Kiemelt részek

05:41:16

Szőlőszemekkel töltött sajtcsemege

05:45:34

Tejszínes birsalmaleves

05:49:41

Libapörkölt szőlőfejes tésztával

05:56:52

Töltött lángos

06:02:03

Tenkesgulyás

06:06:37

Darázscsípés

05:39:36

Ízőrzők: Siklós

05:40:51

A siklósi vár

05:54:55

Malkocs Bej Dzsámi, Siklós

09:27:07

Ízőrzők