Ízőrzők - Simontornya
Gyártási év: 2010 | Adásnap: 2011. január 16.
Időpont: 15:02:41 | Időtartam: 00:34:32 | Forrás: Duna TV | ID: 1128154
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 34 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: SimontornyaEpizódcím: Simontornya
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő film (2010)) (nincs kh.) Feliratozva a Teletext 222. oldalán. (színes, magyar ismeretterjesztő film, 31 perc, 2010) A Tolna megye északi részén fekvő, váráról ismert Simontornya a "bor és a bőr városa". A műsorban a csirkeraguleves májgombóccal, a betyárgombóc nokedlivel, a pontyhalászlé, a simontornyai betyárpecsenye és a sütemények közül az üdítő és Nóri szelet receptjét ismerhetjük meg. A műsorban a csirkeraguleves készül májgombóccal, a betyárgombóc nokedlivel. Megismerhetjük az üdítő és a Nóri szelet receptjét is. Alkotók: Móczár István - rendező Móczár István - operatőr Róka Ildikó - szerkesztő
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Csirke raguleves májgombóccal - Betyárgombóc nokedlivel - Üdítő szelet - Pósa tavi rottyantott halászlé - Simontornyai betyárpecsenye - Nóri szelet
Teljes leirat:
- Simontornya Tolna megye északi
területén fekszik.
Egy nagyon kedves, bájos, szép
város. Nagy történelmi múlttal
rendelkezik.
Már 1270-ben megkapta I. Lajostól
a mezővárosi rangot,
majd az 1700-as évek közepén,
több évtizeden keresztül
Tolna megye első megyeszékhelye
volt. Simontornyát a bőr tette
világhírűvé,
hisz az 1770-es években Fried
mester letelepedett és világhírűvé
tette városunkat.
Simontornya rengeteg történelmi
emlékművel rendelkezik,
az ország egyik legszebb vára,
amit megismerhetnek a nézők.
Aztán rendelkezünk egy csodálatos
katolikus templommal. Szobraink
vannak,
amelyet Simontornya városa döntő
többségben ajándékba kapott.
De ha megnézzük természetét, ezt
a csodálatos tájat,
Simontornyán úgy szokták említeni,
hogy a bor és a bőr városa,
ahol az emberek nagyon büszkék az
ételeikre és az italukra.
Itt vagyunk a horgásztónál, tehát
a halétel minden ünnepkor az
asztalra kerül.
A szárnyasok nagyon jelentősek,
a kacsa, a csibe.
Büszkék lehetünk a szakácsainkra.
- Először is hozzá kezdünk a
raguleves készítéséhez.
Csirke raguleves lesz májgombóccal.
Azt el kell mondani,
hogy ezen a vidéken ismert és
nagyon kedvelik.
Csirkéket saját magunk megneveljük,
magunk készítjük, termeljük a
zöldségfélét,
Bio zöldségről van szinte szó, és
igen kiadós étel.
Először is a zöldségtisztítással
kezdem. Van benn petrezselyem,
sárgarépa,
karalábé, zeller, vöröshagyma.
Anyukám mindig azt mondta,
a sárgarépát, ha megdinszteljük,
akkor hamis húslevest is lehet
belőle csinálni.
Én ezt a szokást megfogadtam, és
mindig kicsit megpárolom.
A zöldségeket az én családom nem
szereti, ha karikára vágom, túl
apróra vágom,
ezért egy kicsit nyújtott
kockákra csinálom,
mert egy az, hogy a csirkével
együtt szépen meg is fő,
a másik pedig, nem kell annyit
félrelökni a tányérban, mert
van, amelyik nem szereti.
A pároláshoz tyúkzsírt használtam,
mivel nagyon szép színt ad és
nagyon kellemes ízt is ad neki.
Mindenféle zöldséget belerakom,
majd beleteszem a zöldborsót is.
Míg ez párolódik egy kicsit,
addig földaraboljuk a csirkét.
Ez egy egész csirke, amit
földarabolunk, olyan 6 liter
körüli leves lesz belőle.
Túl nagyon apróra nem vágjuk
azért, mert csirke, összébb
megy úgy is.
Azért ez még gyenge, nagyjából
olyan jó kis falatok lesznek
belőle.
Mennyiségre 2 kanál lisztet
teszünk, ez egy kicsit sűrűsíti
és a ragúnak ez fontos.
Most pedig felengedjük vízzel.
Belerakjuk a csirkedarabokat,
a vöröshagymát egészben tesszük,
és kis tartóban tesszük a borsot,
nem kellene, hogy a fogunk alá
kerüljön az egész bors.
Teszünk bele sót, fűszerpaprikát,
paradicsomot.
Másfél óra szükséges hozzá, hogy
puhára a csirke is megfőjön.
Megcsináljuk a levesnek a betétjét,
a májgombócot.
Teszünk egy kis hagymát edénybe,
majd egy kanálnyi kis tyúkzsírt
teszünk bele és megpároljuk.
Teszünk hozzá petrezselyemzöldet,
ez nagyon fontos bele.
Három csirkemájat megkapartunk,
2 zsemlét megáztattunk, és
összenyomkodjuk.
Belemegy a máj, 2 tojást teszünk
hozzá. Borsozzuk, sózzuk
és beletesszük a megdinsztelt
hagymát és petrezselyemzöldet.
Ezt liszttel vagy zsemlemorzsával
lehet még sűríteni.
Jó nokedli keménységű dagadós
tésztát kapunk belőle.
Ez így néz ki, és hagyjuk
állni, pihenni.
Levesünk úgy néz ki, megfőtt,
paradicsomokat, paprikát,
hagymát kiszedjük.
És akkor belerakjuk a betétet,
a májgombócot.
Megfőtt a hús, megfőtt minden,
15 percet takarékon még fő,
és akkor teljesen kész van.
Mikor már bent vannak a gombócok,
majdnem egészen kész a leves,
akkor egy kis finomra vágott
petrezselyemmel még meghintjük.
Más ízt ad neki és díszíti is a
levesünket.
- Simontornyai római katolikus
templomban állunk.
A templom Simon, Júdás, Tádé
apostolok tiszteletére lett
fölszentelve,
és itt a főoltár festményén is
ők láthatók.
Maga a templom 1766-ban épült,
Styrum-Limburg Károly építtette,
ő egy főúr volt Simontornyán.
A templom Mária Terézia korabeli
stílusjegyeket visel magán,
könnyű barokk épület.
A templomtorony 45 méter magas,
bádogsisak fedi.
Az eredeti állapotában 3 harang
volt a toronyban, ez sajnos az
1945-ös világégés áldozata lett,
majd adományokból újraöntették,
akkor már csak egy nagy harang
és egy lélekharang került a
toronyba Slezák László budai
harangöntő mester műhelyéből.
A mennyezeti freskókat
Maulbertsch követői festették.
Élénk színeket hordoznak,
plasztikusan hatnak.
A mellékoltárok fölött is nagy
festmények láthatók, különböző
szenteket ábrázolnak.
Az orgonát a Rieger orgonagyár
újította fel, ill. építette át.
Utolsó felújítása 1997-ben
történt.
-A betyárgombóc egy Tolna
megyei újságból került hozzánk.
Egy tolnai étel és azóta, ahogy
mi ezt elolvastuk, megpróbáltuk,
azóta csináljuk.
A családnak kedves, szapora,
gyorsan elkészíthető, igen
ínyenc falat.
Ez két adag most jelenleg. Egy
adagja 30 deka darált hús, 2
tojás,
de most mivel ez dupla, így 4
tojást teszünk bele és 60 deka
darált hús.
És hozzá majd az ízesítőket.
Megsózzuk, megborsozzuk.
Hozzáteszünk annyi zsemlemorzsát,
hogy ez jó gombócozható legyen
és összegyúrjuk.
Összejövetelek alkalmával,
barátoknak főztem már meg,
nagyon ízlett nekik.
Sokféle köretet lehet hozzá,
lehet rizzsel, van például a
családunkban,
aki nagyon szereti reszelt
tésztával, hogy a legfinomabb
étel a számára.
Most pedig a betyárgombócnak
megcsináljuk a pörköltes
szaftját,
amibe belefőzzük és abban fog
megfőni. Föltesszük az olajat,
megdinszteljük a vöröshagymát,
felengedjük fél liternyi vízzel
és ez itt szépen még fő.
Teszünk bele pirospaprikát,
nem túlzottan sokat, megsózzuk
és borsozzuk.
Ehhez az adaghoz 2 pohár
tejfölt vettem,
és kb. 2 deci lisztet fogunk
benni, simára keverjük,
besűrítjük a pörköltszaftot.
Mikor besűrűsítettük, belerakjuk
a gombát, ebbe a nagy adagba
40 deka gombát tettünk,
és sokkal ízesebb tőle az étel,
kiadósabb, még táplálóbb.
Összedolgozzuk a gombócalapot
és megformázzuk.
Kicsit inkább kisebb, mint a dió,
akkora gombóckákát készítünk,
lehetőleg egyenleteseket.
Kicsit vizes kézzel, mert simább,
jobban összeáll.
Elkészült a gombóc és belerakjuk
a pörköltszaftunkba.
Nagyon óvatosan rázogatjuk a
lábast és finom keverjük, hogy
ne sérüljenek a gombócok.
20 perc kell ahhoz, hogy ez
megfőjön.
A betyárgombóchoz a köret nokedli,
ekkora adaghoz 1 kiló lisztből
készítem.
A kiló liszthez adagolom a sót,
úgy hogy az jó legyen, ízlés
szerint.
A kiló lisztben már van egy
olyan 20-30 dekányi rétesliszt,
és ehhez 5 tojást adok. Még
sokkal finomabb, ha egy kis
étolajat is keverünk bele.
Más ízt ad neki és még ugrósabb,
gurulósabb lesz a nokedli.
Nem túl keményre, nem puhára
jó dagadós tésztát készítek,
és ezt szaggatom, öblítem és
tálaljuk a betyárgombóchoz.
-A simontornyai vár földszinti
helyiségében vagyunk, 1277-ben
épült,
Salamon fia Simon tornyának a
helyén, 1277 és 1500-as évek
között,
amikor a vár fénykora következett,
több országos jelentőségű főúr
tulajdonosa volt.
1502-től 1524-ig berlaki Buzlai
Mózes szerezte meg a birtokot,
Mátyás király itáliai követe
volt, majd a reneszánsz korszak
után a vár
a török elleni harcokban vett
részt, végvárként szolgált.
A törökök elfoglalják,
és Báden Lajos herceg csapatai
foglalják vissza 1680 szeptember
26-án, délután.
Ezt követően a vár a Rákóczi
szabadságharc egyik kiemelkedő
erőssége,
kuruc-labanc összecsapások zajlottak
a vár birtoklásáért.
Amikor lezajlott a Rákóczi
szabadságharc, a vár pusztulásnak
indult,
elvesztette katonai jelentőségét,
raktárhelyiségnek használták
később már ezeket
a gótikus reneszánsz falakat,
és 1954-ben beomlott a nagytorony
teteje is,
és végérvényesen úgy tűnt, hogy
a pusztulásnak indul.
1964-ben döntött úgy az Országos
Műemlékvédelem a szekszárdi
megyei múzeummal,
hogy érdemes ezeket a 6-800 éves
falakat megmenteni a pusztulástól.
Elindult egy helyreállítási munka.
A szépségét, az ereményét a
helyreállításnak pedig látjuk
itt a falak között. Mindig
időszakos vagy állandó kiállítások
vannak a várban.
A vár környezetében különböző
rendezvények vannak,
hagyományőrző lovagi játékok
vannak itt a vár körül, a
sáncokba,
vagy a várnak az udvarán, és
különböző reneszánsz ruhákban,
fiúk, lányok megjelenítik azt a
kort, amiben a vár fénykora volt
1500-as évektől 1536-ig.
- Sütemény következik, üdítő
szeletre hallgató sütemény,
amit a mi családunk és itt a
környéken nagyon kedvelnek.
Gyorsan elkészíthető.
Az benne a nagyon jó, hogy aznap
még szeletelhető, kiadós
és kicsit más a piskótája is,
mert olajos piskóta.
6 tojás leütünk, külön választjuk
a sárgáját a fehérjétől.
A sárgájához adunk 6 kanál
cukrot, majd egy decinyi olajat,
és ezt apránként hozzáadagoljuk.
Habosra kevertük a 6 tojás
sárgáját, úgy szintén a fehérjét,
most pedig kimérünk 4 kanál
lisztet és 2 kanál kakaót és
hozzáadunk egy sütőport.
Belekeverjük a sárgájához és
hozzá tesszük a fehérjét.
Összekeverjük a habjával és máris
tesszük a tepsibe, és 170 fokon,
25 perc alatt megsül.
Megsült a piskóta és kiöntjük,
aminek most ki kell hűlni.
Megcsináljuk az üdítő szeletnek
a krémjét.
25 deka margarint, 25 deka túrót
és 20 deka porcukrot teszünk
hozzá
és 2 vaníliás cukrot.
Ezt kikeverjük, elkészült a
krémünk, kikevertük a margarint,
porcukrot és a túrót,
és rátesszük a piskótának a
tetejére.
Nagyon egyszerű krémes, nagyon
gyorsan elkészül és amellett
nagyon könnyű szeletelni,
mert a piskótája is olajos,
hagyja magát.
7 deci narancsos üdítőből és
két csomag vanília pudingból
készítünk masszát,
mit kikeverünk simára, és
forrásig feltesszük a tűzhelyre,
majd langyos állapotban fogjuk
ráhelyezni a töltelék tetejére.
amikor ráhelyeztük, akkor
1-1,5 óra múlva lehet szeletelni.
(citerazene)
-A Simontornya Fried Művelődési
Ház hagyományőrző citerazenekara
vagyunk.
11 éve alakultunk 2 fővel,
alapító tag jómagam és Király
László volt.
Elindultunk a Tolna megye Cinege
Madár Népdal- Népzenei Versenyen
minden évben.
Amikor felszaporodott a zenekar
4-5 főre, akkor is szinte minden
évben ott voltunk,
mindig a gálaműsorig jutottunk,
és itt minden alkalommal
kaptunk meghívásokat.
Az ország szinte minden részén
már szerepeltünk Pécstől Egerig,
Budapesttől...
Sőt, egyszer Németországban is
szerepeltünk már, ahová hívnak,
mindenhová megyünk.
Utána gondoltunk egyet, hogy
most akkor meg kéne próbáltatni
magasabb szinten is magunknak.
Jelentkeztünk Országos Minősítő
versenyre, amit Csornán ejtettünk
meg legelőször.
Nem csak egy alkalommal, hanem
több alkalommal is nyertünk egy
bronzérmet,
3 ezüstöt és 5 aranyat. Akkor
még az nagy megtiszteltetés volt,
hogy 2008-ban
a simontornyai önkormányzat
Város-díjjal tüntetett ki minket
a munkánk eredményéül.
- Pósa tavi halászlét fogunk
készíteni. A hal saját termelésű
halból van,
1916-ban kezdték el egy
völgyzáró gáttal építeni először
a Pósa tavat,
és 36-ban a papok készítettek
hozzá egy másik tavat, akkor
papilakot építettek ide.
Ez a háború során tönkrement és
azóta mint halastóként üzemel.
A pontyot megpucoljuk, bent
pedig elkészítjük belőle a
halászlét,
amely egy 4-5 vagy 6 adag lesz,
mert jönnek még vendégeink is
hozzá.
2 pontyot fogunk hozzá használni.
A pikkelyeket lekaparjuk róla.
Jön a halnak a belezése, végig
vágjuk a kopoltyúnál és levágjuk
az uszonyokat.
A keserű fogát kivesszük, itt a
kopoltyú mögött lehet látni.
Volt már, aki mondta, rossz ízű
halászleve lett, ez sajnos bent
maradt.
Vízzel jól öblítjük. Belsőség
is van benne.
Ez ikrás volt például ez a
halacska.
Először a fejet letöröm róla,
az első 5 centibe egyáltalán nincs
szálka, csak a gerinc csontok.
A halászlébe fog menni a fejrész,
és akkor elkezdjük szelni a
halat.
Ehhez van egy jó kis éles kés,
és akkor ilyen parasztos szeletet
csinálunk,
ezekből lehet jókat harapni,
az ilyen szeletektől.
A has részt le szoktam vágni,
annak van egy minimális
zsírtartalma,
meg a gerincnél, ezeket az apró
tüskéket. Ezt a cicák szokták
megkapni.
Én szeretem a halat nagyon jól
besózni, és kb. 3 óra hosszat
fog a sóban állni.
Ez utána le lesz mosva, de a
halnak ez a lényege, hogy jól
szívja meg magát a sóval,
hogy legyen íze. A hagymát
összedarabolom, amennyire lehet,
apró kockára.
4 gerezd fokhagymát beleszelünk.
A hagymára a fele sómennyiséget
rátesszük.
Ezt hagyjuk aggódni 10 percet.
Na most így, hogy lesóztuk,
ez az első forrás után azt lehet
mondani, 10 perc múlva ennek a
hagymának szét kell menni.
Ami paprikát gondolok beletenni,
ezt kimagozzuk, amennyire tudom,
apró kockára összevágom,
és most jön az erős paprika és
ezt odateszem főni a halfejjel,
a farokkal és a fűszerekkel.
Beletesszük az őrölt borsot, van
egy kis saját készítésű paprika
krémem,
amiből még teszünk hozzá. Ez kb.
1,5-2 óra hosszát fog főni.
A forráskor, egy 10 percet, ha
fő, akkor a halfarok ki lesz véve,
az hűl egy keveset és a levünk
az meg hadd főjön tovább.
A fejet azt szabad nyomkodni,
hogy a csont az fője bele a
finom ízét.
A hal léből kivett halfarkot
kifilézzük, lehúzzuk ezt a bőrét.
A farok rész fele lehúzzuk a
halhúst. Akkor kivesszük belőle
a csontot,
és akkor a villával szétnyomkodom
a halat.
Halászlénk az elkészült, az
alaplé, a farkat kiszedtük, és
most kiszedjük a csontot belőle.
Kb. 4 literre az alaplevünket
fölhígítjuk. Visszarakjuk
felforralni,
és a só ízét beállítjuk, és a
csípősségét.
A halfarok, amelyet kifiléztünk,
ebbe az alap lébe beletesszük,
ez fogja sűríteni a levünket.
A halat, amelyet cca. 3 órával
ezelőtt besóztunk, azt most
egyenként jól átmossuk.
Most a halászlevünk, az ha
felforr, a só ízét beállítjuk,
rátesszük a fűszerpaprikánkat,
fő egy 10 percet, és mikor a
habja elment a paprikának,
vagyis a gáza eltűnt, akkor
bele rakjuk a halszeletet és
a belsőséget.
Ezzel egy 15 percig főzzük, akkor
leesszük a tűzhelyről és tálalás
előtt
még egyszer felforraljuk, és így
így kapja meg ezt a rottyantott
ízét a halászlevünk.
- A simontornyai vár 1,5 emeletén
vagyunk. Az egyik legrégebbi
helyiség.
1302-ben készült, jelenleg a
képtár.
Tolna megye köznemesei, főnemesei
festetik meg magukat.
A 18.-19. században készült képek
vannak a falon.
A legrégebbi képünk 1746-ban
készül, a Jeszenszky kép,
és a legfiatalabb pedig 1856-ban
a Zrínyi kirohanása c. festmény,
Szigetvár elesettje 1566-ban.
A két dátum között készülnek
a képek. Történelmi nevek vannak
a falon.
Több száz éves festmények, Perczel
Mór 1848-49-es szabadságharcos
tábornoknak a családja.
Alattuk németalföldi mester
tájképe látható majd.
Az egész alakos nagyképek, mind
a 6 pedig gróf Apponyi Albernek
az ősei.
Ő volt az, aki Trianonban nem
írta alá a békeszerződést,
1920. június 4-én.
A 6 azonos keretezésű kép mutatja
be a Bezerédi családot. Több száz
éves helyiség.
A palota szárnyként működött.
Jelenleg értekezletek, konferenciák
is vannak,
azért a sok asztal, a székkel.
- Egy simontornyai betyár pecsenyét
fogunk készíteni.
Igaz, a legendában nem tudok róla,
meg a simontornyai krónikában sem
olvastam arról,
hogy lett volna betyár, de végül
csak lett egy, mert én ide jöttem
Simontornyára.
A hús, az a sertésnek a
szűzpecsenye részéből van.
Ezt van, aki tüskepecsenyének
mondja, nem keresztbe lesz vágva,
hanem szálára,
és így nem fog széjjel esni.
Én klopfolás előtt sózom a húst,
mivel a rostot mikor megindítom,
ha nincs só rajta, akkor mit
verek? Csak a húst.
De viszont, ha a sót belevertem,
akkor már ízt is adtam a húsnak.
Erre a 6 adagra, ami húsunk van,
erre készítünk szaftot.
25 deka zsírt teszünk hozzá,
50-55 deka vöröshagymát.
A vöröshagymának a lényege, hogy
nem nagyon vékonyra, félbe vágjuk
a hagymát,
utána fél centis csíkokra daraboljuk
el, és ahogy majd elkezd sülni,
akkor üvegesen, így szálakban
meg fog maradni.
Ha van kis színes paprikánk, azt
is tehetünk és nagyobb darabokra
szeljük,
nem apró csíkokra, hanem úgy
nagyobb csíkokra.
És akkor teszünk oda erős
paprikát is.
Ott tartottunk, hogy a zsírt
megolvasztottuk, a hagymát
összedaraboltuk,
azt beletesszük a koleszterin
szegény zsírunkba, erre rá a
sómennyiség felét.
A hagymánk szépen kezd üvegesedni,
és a zsírt lehet látni, hogy kezd
beteljesedni,
úgy hogy a hagymánk az mindjárt
jó lesz és hozzá tesszük a többi
hozzávalót.
Jön a paprikánk, csípős paprika,
másik paprika, egy paradicsom,
ezt vékony csíkra,
hogy minden leve belefolyjon ide,
ebbe a kis szaftba. Rátesszük a
fűszereket, amelyek:
őrölt bors, 3 gramm körül, egy
30-35 szem köménymagot. És itt
van 31,5 szem, ez így sikerült.
Összekavarjuk, és vissza tesszük
a tűzre, 2 percre, hogy forrósodjon
át a paprika.
Ahogyan a szaftja följön az
ételnek, akkor még ízlés szerint
a só ízét beállítjuk.
Utána rátesszük a fűszerpaprikát
és fölengedjük egy kevés vízzel,
hogy legyen mit tunkolni.
Ehhez a mennyiséghez olyan 6-7
deci vizet tettem hozzá,
hogy olyan legyen a sűrűsége,
mint egy jó kakaspörkölt, mikor
megfőtt,
hogy megáll a kanál benne kérem.
Na? Megállsz benne? Meg.
És visszatesszük a tűzre
felforralni.
Ennek a szaftunknak a fokhagyma
nagyon lényeges ízesítője.
Ebből bőven teszünk bele, 10-12
dekát, 15 dekát. Beízesítettük,
és most utolsó menetbe rátesszük
a fokhagymát, amellyel még kb.
4-5 percet fő,
levesszük a tűzről és ez
tálalható, készen van.
A húst kiklopfoljuk, én nejlonba
szoktam beletenni, hogy ne
fröcsögje össze az egész konyhát.
Sima fehér lisztbe belemártjuk,
forró olajba tesszük bele.
De minden húst akkor mártunk a
lisztbe, amikor már sütjük.
Utána tálaláshoz még sült
burgonya lesz.
A tányérnak egy szélére oda
tesszük a burgonyát,
a három kis darab húst rátesszük
a tányér másik szélére, a
szafttal meglocsoljuk,
a krumplira is teszünk egy kevés
szaftot, és natúr tejföllel
díszítjük.
És utána jó étvágyat lehet
hozzá kívánni.
- Simontornyai várnak a 2. emeletén
vagyunk, állandó kiállításunkat
lehet itt megtekinteni.
Bazsonyi Arany festőművésznő
állandó kiállítása.
Tolna megyei Gyulajon született
a művésznő 1928-ban, és jelenleg
Budapesten él.
A kisebb-nagyobb tolna megyei
múzeumoknak adományozott a
festményeiből,
és Simontornyának ennyit, amit
itt a 2. emeleten, a lakótorony
2. emeletén meg lehet tekinteni.
Élénk színekkel dolgozik a
művésznő, gondolatébresztő,
történelmi távlatokat felmutató
képek vannak a falon.
A képek szépségén túl érdemes
megnézni még a késő gótikus
kandallót.
1502-ben készült, de egy 100-120
évvel korábbi típusú kandalló.
A barna kövek a kandalló
felépítményében mindenhol
eredetiek,
1502-ben, a reneszánsz korban
épült, de késő gótikus stílusban.
-A házigazda lányának a kedvenc
süteményét fogjuk elkészíteni,
amiben mogyorókrém és sok-sok
egyéb finom krém van.
A recept Sárszentmiklósról
származik, Tóth Balázsné
receptje,
és amióta először megsütöttük,
azóta szinte minden hétvégén
ezt kell a Nórinak sütni.
7 tojást szétválasztunk, a
sárgáját mindjárt abba az
edénybe tesszük,
amibe beletettünk 2 vanília
pundigot, a 2 vanília pudinghoz
és a 7 tojássárgájához
8 deci tejet öntünk, és ebből
a gáztűzhelyen sűrű krémet
főzünk,
állandó kevergetés mellett, hogy
oda ne égjen. Addig kell keverni,
míg sima krém nem lesz,
míg ezek az ikrák el nem tűnnek
belőle. Ezt levesszük és
kihűtjük.
A 7 tojás fehérjét kemény habbá
verjük. A tojásfehérje hab akkor
jó,
ha fejre állítjuk az edényt, és
benne marad.
7 evőkanál cukrot adunk hozzá,
azzal még egy kicsit tovább
verjük,
utána 3 evőkanál lisztet és
3 evőkanál zsemlemorzsát, és
1 csomag sütőport teszünk hozzá.
Akkor ezt ha összekevertük,
sütőpapírral kibélelt tepsibe
öntjük,
ezt kb. egyformára eligazítottuk,
akkor megszórjuk egy kis apróra
vágott dióval.
Ez a dió kb. egy maréknyi egész
dió, amit késsel apróra lehet
vágni,
de egyébként nagyon jó módszer,
ha nejlon zacskóba tesszük a
diót,
és sodrófával egy kicsit
megsodorjuk.
Ha ezzel megvagyunk, akkor
előmelegített sütőbe 180 fokon,
15 perc alatt készre sütjük.
A nagymamámtól és az anyukámtól
tanultam sütni, és sokan
kérdezik,
hogy mennyi az az annyi, amit
beleteszünk, hát néha csak
egy marék,
néha csak úgy gondolom formán,
ez 20 deka, de nem is biztos,
hogy mindig kell az a papíron
20 deka bele.
Most viszont ragaszkodunk a
mennyiséghez. Egy egész csomag
margarint, 20 deka porcukorral
habosra keverünk. Kisült a
sütemény, közben meghűlt a
vaníliás krém is,
és akkor most összeállítjuk az
egészet.
A vaníliás krémet a margarinnal
össze fogjuk keverni, megkenjük
mogyorókrémmel a tésztánkat.
Ehhez kaptunk egy kis segítséget
is. Megérkezett az, akinek a
kedvéért sütjük ma kedvenc sütijét.
Ha ez megvan, rákenjük a vaníliás
krémnek a felét.
Próbáljuk egyenletesen egyformára,
hogy a kekszet, amikor rátesszük,
utána is egy sima felületet
kapjunk.
A maradék tejet meglangyítjuk,
2 vaníliás cukrot teszünk bele,
amibe a kekszet megáztatjuk és
a vaníliás krém tetejére fogjuk
rátenni.
A kekszet nem kell eláztatni,
éppen csak bele kell tenni a
tejbe,
hogy ne ázzon el túlságosan, mert
a pudingnak a tejétől még puhulni
fog.
A krém másik felébe 2 evőkanál
kakaót keverünk, és ezt a
keksz tetejére rákenjük.
Ezután 2 deci tejszínből kemény
habot verünk, amíg még ennek a
tetejére ráteszünk.
Ezt ha viszonylag egyenesre
elkentük,
akkor ezt egy kis színes
cukorkával a Nóri megszórja.
A szeletelés miatt ezt egy 2-3
órára a hűtőbe kell tenni, míg
a krém összeáll,
és igazából arra kell várni, hogy
a keksz egy kicsit átpuhuljon.
És ha átpuhult a keksz, akkor
ez jól szeletelhető.
...
Több
Földrajzi név:
Simontornya

Személyek

09:33:12

Csőszné Katz Edit

09:34:40

Géringer Györgyné

09:38:24

Máté Imréné

09:43:12

Gergely István

09:47:27

Pál József

09:48:47

Kiss Ferenc

09:59:25

Csóka Anita

Kiemelt részek

09:34:32

Csirkeraguleves májgombóccal

09:39:36

Betyárgombóc nokedlivel

09:45:01

Üdítő szelet

09:48:42

Pósa-tavi rottyantott halászlé

09:54:31

Simontornyai betyárpecsenye

09:59:19

Nóri-szelet

09:32:43

Ízőrzők: Simontornya

09:27:07

Ízőrzők