Ízőrzők - Tápióbicske
Gyártási év: 2010 | Adásnap: 2010. december 19.
Időpont: 15:19:35 | Időtartam: 00:31:01 | Forrás: Duna TV | ID: 1110192
Nava műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor 31 perc (Korhatár-besorolás: korhatár nélkül )
Címek Főcím: ÍzőrzőkMűsorújság szerinti cím: Ízőrzők: TápióbicskeEpizódcím: Tápióbicske
Műsorújság adatai: (magyar ismeretterjesztő film (2010)) (nincs kh.) Feliratozva a Teletext 222. oldalán. (színes, magyar ismeretterjesztő film, 31 perc, 2010) Tápióbicske Budapesttől 60 kilométerre keletre fekvő település. Az 1848-49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának egyik győztes csatája a faluban és annak határában zajlott le 1849. április 4-én, aminek emlékét a helyiek hagyományőrző rendezvényeken és gasztronómiájukban is őrzik. A műsorból a lusta asszony töpörtyűs pogácsája, a híres tápióbicskei töltött káposzta, a savanyúkáposztás harcsa, a pecc pite, a Petőfi rostélyos és a Kossuth kifli receptjét ismerhetjük meg. Tápióbicske Budapesttől 60 kilométerre keletre fekvő település. Az 1848-49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának egyik győztes csatája a faluban és annak határában zajlott le 1849. április 4-én. Alkotók: Móczár István - rendező Móczár István - operatőr Róka Ildikó - szerkesztő
Fő leírás:
A műsorban a következő ételeket készítették el: - Lusta asszony töpörtyűs pogácsája - Tápióbicskei töltött káposzta - Petőfi rostélyos - Harcsa savanyú káposztával - Pecc pite - Kossuth kifli
Teljes leirat:
- Tápióbicske Budapesttől
60 kilométerre, keletre,
Tápió mentén, más néven
Tápió-vidéken
helyezkedő kis település. A vizes
élőhelyek, völgyek, erdők,
a jó termőtalaj mindig kedvező
életlehetőséget biztosított az itt
élő emberek számára, bizonyítják
ezt a Várhegyen
talált régészeti leletek is, hiszen
ez arra utal,
hogy ősidők óta lakott hely.
Az első írásos említés
a településről a XIII. századból
való.
A középkorban elég jelentős
településnek számított Tápióbicske,
a török időkben elnéptelenedett,
majd a XVIII. század elején
újjátelepült.
Sajnos a település a vasútépítés
után eljelentéktelenedett,
hiszen a vasút településfejlesztő
hatása inkább a szomszédos
Nagykátát érintette.
Ettől függetlenül Tápióbicske
továbbra is élte a maga kis életét,
az emberek a mezőgazdaság mellett
egyre inkább a nagyváros felé
orientálódtak és sokan jártak
Budapestre dolgozni.
Az itt élő emberek a természeti
adottságokat kihasználva főként
mezőgazdasági, szántóföldi
termeléssel,
szőlőműveléssel foglalkoztak,
a gasztronómia az életükben is
nagyon jelentős szerepet játszott.
- Lusta asszony töpörtyűs
pogácsáját készítünk.
Ez az ötlet úgy jött, versenyre
készültem és hogy
valamit vigyek a zsűrinek melegen,
valamilyen süteményfélét,
- és ne kelljen vele túl sokat
készülődni, hajtogatni a pogácsát,
mert mi a hajtogatott töpörtyűs
pogácsát ismerjük - bedagasztottam
egy sós, kelt tésztát, megkentem
töpörtyűkrémmel.
Ez azért lett lusta asszony
töpörtyűs pogácsája,
mivel nincs hajtogatva.
Igazából én csak egy töpörtyűs
tekercs nevet adtam neki,
de a férjem elnevezte lusta
asszony töpörtyűs pogácsájának.
Egy kicsit mérges is voltam rá,
mert hajnali kettőkor felkeltem,
hogy ezt a zsűrinek melegen vigyem.
Sikerült vele megnyernem
a pogácsasütő versenyt.
Először is másfél deci langyos
tejbe beleteszünk két
kávéskanálnyi cukrot, ehhez
hozzáadunk egy fél csomag élesztőt,
a kezünk segítségével
belemorzsoljuk,
így sokkal előbb fel fog futni,
és akkor ezt félretesszük.
1 kiló lisztből készítjük
a pogácsát,
fészket csinálunk a lisztbe,
ebbe beleöntünk
3 tojássárgáját és egy fél csésze,
körülbelül 1 deci kacsazsírt
öntünk, de ha nincsen kacsazsírunk,
vajjal is lehet helyettesíteni.
Ehhez teszünk 3 teáskanál sót,
azután betakarjuk liszttel,
hogy a só közvetlenül ne
érintkezzen a felfuttatott
élesztővel.
Ráöntjük a felfuttatott élesztőt
és a tésztát összegyúrjuk.
Annyi tejet öntünk még hozzá, hogy
egy közepes keménységű tésztát
kapjunk, körülbelül 2 deci tejet
vesz fel még,
és megpróbáljuk hólyagosra
kigyúrni.
Ezért nem szeretnek
a háziasszonyok kelt tésztát
csinálni, mert kicsit munkaigényes,
pedig egy egyszerű tészta.
A titka a jó keltésztának:
hagyni kell keleszteni,
én úgy szeretem,
hogy legalább egy óra hosszát kel,
és akkor még egyszer átgyúrom,
aztán még egy 20 perces kelesztés
után lehet dolgozni vele.
Szerintem a kezemről most már
leválik a tészta, ilyenkor már jó,
amikor nem ragadnak a tenyérre
a tésztadarabok.
Letakarjuk konyharuhával
és hagyjuk egy óra hosszát pihenni.
Megkelt a tésztánk,
gyönyörű szép nagy lett.
Gyúrótáblát belisztezzük és ki
fogjuk borítani rá a tésztát.
Meglisztezzük a tésztának
a tetejét is,
egy olyan centis vastagságúra
kinyújtjuk a tésztát,
egy téglalap alakot próbálunk meg
belőle formázni,
és amikor így kinyújtottuk
a tésztát, megkenjük a töpörtyűvel.
Ez a töpörtyű csak le van darálva,
mangalicából készült,
semmi más nincs benne, nincs
fűszerezve.
Rákenjük a tésztára és utána
fogjuk majd borssal megszórni,
só nem kell bele, mivel a tésztát
ugye sósan készítettük,
az a só bőven elég lesz.
Megszórjuk borssal, igaz,
hogy nem valami egészséges fűszer,
de nagyon jó ízt ad.
Ezután feltekerjük a tésztát,
mint a kakaós csigát,
egyenlő darabokra felvágjuk
és ebből fogunk kapni ilyen
csigabigákat.
A tepsit zsiradékkal kikenjük,
ne ragadjon bele majd a tésztánk
és egy pici liszttel is megszórjuk.
Egymás mellé rakjuk
a tekercseinket,
letakarjuk egy konyharuhával,
20 percig pihentetjük,
utána 30-35 percig sütjük majd
a kemencében szép pirosra,
semmivel nem kell a tetejét
lekenni, így, ahogy van,
szépen meg fog pirulni a teteje
és össze fog kelni az egész tészta.
- Tápióbicskét a történelmi
emlékezet az 1848-49-es forradalom
győztes csatája, a tápióbicskei
csata kapcsán tartja számon.
Itt a község határában a Tápió
folyó mocsaraiban
és a homokbuckákon zajlott április
4-én a tavaszi hadjárat egyik
nevezetes és győztes csatája.
A csata döntő helyszíne egy kicsi
fahíd volt,
amelyet a Tápióbicske Barátainak
Köre Than Mór festménye alapján
fel is újított és minden évben itt
egy élő történelmi óra keretében
idézi meg ennek az ütközetnek
a legjelentősebb eseményét,
ahol a vörös sipkások végülis
Földváry Károly vezetésével
áttörnek az ellenség gyűrűjén
és győzelemre viszik a csatát.
Tápióbicskén több helyen
találkozunk a csatára utaló
emlékhelyekkel.
Az első és korabeli emlékhely
az úgynevezett Riedesel-kereszt,
amelyet Nemes-Bicskei Viktor
emeltetett a párbajban elhunyt
Hermann Riedesel gróf emlékére
és az ott elesett katonákat
temette ide.
Ez az emlékkereszt őrzi a csata
egyik nevezetes párbaját,
amely Riedesel báró és Szini Sebő
Alajos között zajlott.
A párbajt megörökíti Jókai Mór A
kőszívű ember fiai című
regényében, igaz, hogy más
helyszínen és más szereplőkkel.
A csata döntő és legvéresebb
helyszínén emelték
1910. október 23-án a Honvéd
szobrot, Jankovics Gyula alkotását.
A szobrok alatt kriptát építettek
a mocsárból összeszedett honvédek
csontjainak elhelyezésére
és a hagyomány szerint egy
ágyúhüvelyben leírást is tettek
a csata eseményeiről.
Tápióbicske község hagyományainak
ápolására 20 évvel ezelőtt alakult
Tápióbicske Barátainak Köre, amely
nemcsak a '48-as
hagyományok ápolására szerveződött,
hanem a közelmúlt hagyományait is
gondozza.
2000-ben kezdeményezésére jött
létre a Szent István park
a Millenniumi kereszttel,
és 2010-ben pedig a Trianoni
emlékművet emelték.
- Most a tápióbicskei töltött
káposzta fog készülni.
Ez a recept az 1870-es évekből
való, volt egy időszak,
amikor ezt sem Tápióbicskén,
sem az országban nem ismerték,
tehát feledésbe merült, aztán 10-15
évvel ezelőtt a Wirth család
jóvoltából ismét a tápióbicskei és
az ország asztalaira került.
Kell hozzá 1 kiló darált comb,
fél kiló füstölt darált comb,
12 deka rizs, 2 tojás, 1 fej
vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma,
só, bors, kömény, pirospaprika és
természetesen
a savanyú káposzta levél, amibe
belegöngyöljük
az elkészített tölteléket.
Akkor én neki is fogok, először a
vöröshagymát fogom megtisztítani,
fokhagymát, 3 gerezdet fogok
felhasználni,
ezt el fogom kaparni a kés
hegyével.
A tálba először az 1 kiló darált
húst belerakom,
hozzáteszem a fél kiló füstölt
darált combot,
majd a 12 deka rizst, hozzárakom az
előbb felaprított hagymát,
teáskanálnyi sót, teáskanálnyi
köménymagot,
borsból két kávéskanálnyit,
3 teáskanál piros őrölt paprikát,
2 darab egész tojást.
Az alapanyagokat jól
összedolgozzuk,
összegyúrjuk a hússal együtt,
hogy elvegyüljenek az ízek,
keveredjenek, és aztán ha mindezt
jól összegyúrtuk,
akkor következik
a káposztaleveleknek a megtöltése.
Hagyományos módon kis gombócokat
formálunk és igyekszünk a két
végét teljesen bezárni, bedugni,
hogy főzés közben is benne
maradjon a töltelék.
A tápióbicskei töltött káposztát
országos szinten is főzik
és fogyasztják, tehát elég sok
visszajelzés van az országból,
összejövetelek alkalmával
készítik és szívesen fogyasztják.
A töltött káposzta egy karácsonyi
jellegű étel,
ennek az ételnek nagy előnye van,
főleg karácsony környékén többféle
ételt készítenek a háziasszonyok
és előző nap elkészíthető,
hidegtálnak is kiválóan alkalmas.
Ez az étel mint bográcsban,
mint benti légkörben,
fazékban elkészíthető.
Most ráöntöm a csontlevet,
majd a tűzhelyre rakom.
A káposzta főzési ideje
körülbelül 40 perc,
az alatt a rizs is,
meg minden megpárolódik, megfő.
Ha megfőtt, kiszedjük a csontléből,
lecsorgatjuk a káposztát és aztán
jöhet a panírozás.
Picit várom, hogy hűljön, addig a
tojást felütöm,
pici sót teszek a tojáshoz.
A káposztalevél igazítása után
következik a panírozás,
először lisztben átforgatom,
megforgatom,
liszt után következik a tojás,
tojás után következik
a zsemlemorzsa, tehát a hagyományos
módszerrel bepanírozzuk.
Ha készen vagyunk a panírozással,
akkor olajat teszünk a tűzhelyre
és forró olajban pirosra sütjük.
Az elkészült káposzta tálalásához
kaprot apróra darabolok össze,
tejföllel keverem.
Ez az étel rendszeres
a tápióbicskei rendezvényeken,
családok, baráti összejövetelek
kapcsán.
Én rendszerint otthon családomnak
készítem,
különböző céges rendezvényeken
és meglepetés az, hogy töltött
káposzta bundában, tehát rántva jó
étvággyal fogyasztjuk.
- A hagyományőrző tüzér csapat
2000-ben alakult 4 fővel,
a Bicskei Gáspár nevet viseljük,
mivel Tápióbicske szülöttje részt
vett mint főhadnagy a
szabadságharcban,
de a tápióbicskei csatában nem
vett részt.
Jelenleg a tüzércsapatnak
37 tüzére van, ezt úgy értük el,
hogy sikerült Tápiószentmártont
bekapcsolni,
ahol 17 gyerektüzérünk van.
Gyerektüzérek voltak Tápióbicskén
is, de sajnos 10 év eltelt,
öregedtünk és a 10 éves
gyerekekből 20 éves felnőttek
lettek, akik jelenleg is a
tüzércsapat tagjai.
A tüzércsapatnak célja, hogy
a gyerekeket hazaszeretetre
neveljük és a régi hősökre
emlékezzünk. Remélem,
hogy újra lesz Tápióbicskének is
gyerekcsapata,
mivel az iskolában megkezdődött
a szervezés,
hogy legyenek fiatal tüzéreink.
A tüzércsapat úgy ápolja
a hagyományokat, hogy egész évben,
ahogy a magyar hadsereg mozgott
a szabadságharc idején, mi megyünk,
az emlékhelyeket felkeressük
és felelevenítjük a csatákat.
- Petőfi rostélyost fogunk
készíteni.
Leírások szerint Petőfi Sándor
kedvenc étele volt,
ő ezt langallóval szerette enni,
amit később majd szintén el fogunk
készíteni, ez egy burgonyás kenyér
tésztaalap,
és ez egy lecsós ágyra lesz
ráhelyezve ez a rostélyos,
miután megsütöttük.
Személyenként ehhez egy-egy nagy
szelet tarját vagy rostélyos
szeletet veszünk. A hússzeleteket
először is besózzuk mindkét oldalát
borsozzuk, egy picit bele is
dörzsöljük, hogy minél mélyebbre,
a rostokba is menjen bele a fűszer.
Ezeket a szeleteket félretesszük,
egy óra hosszáig állni hagyjuk,
hadd érjen össze a fűszerekkel.
Látni rajta, hogy elég kiadós
szeletek,
ezért is számolunk egy főre egy
szeletet, mert ez körülbelül 20-25,
talán 30 dekás hússzeletek,
úgyhogy jó kiadós.
Gondolom a szabadságharcban
a katonák ritkán jutottak húshoz,
ilyenkor, mikor sikerült húshoz
jutni,
akkor kiadósan falatoztak belőle.
Miután besóztuk és borsoztuk
a húst, fokhagymával is megreszel-
jük, hogy még ízletesebb legyen.
Érzésem szerint szoktam rátenni,
szeretem, ha jó fokhagymás.
Elég az egyik oldalát megreszelni,
mert úgyis forgatni fogjuk a húst
és a zsiradékban maradnak
fokhagymadarabok,
az beízesíti a másik felét is.
Hirtelen fogjuk sütni, kérget
sütünk a húsnak a szélére,
hogy a rostokat bezárjuk, így az
ízek bent maradnak a hús rostjaiban
Miután kisütöttük a hússzeleteket,
hozzáfogunk a lecsókészítéshez.
3 darab vöröshagymára lesz
szükség,
4 darab paradicsomra és 80 dekányi
vastaghúsú fehérpaprikára
és 20 deka zsiradékra.
Miután a lecsóhoz a hozzávalókat
összevágtuk,
bográcsban zsiradékot fogunk
hevíteni és ezen megpirítjuk
a vöröshagymát, majd megpíritjuk
a paprikát is, de nem pároljuk,
pirítani fogjuk, és utána tesszük
rá a paradicsomot.
Mikor már a paprika is megpirult,
ráhelyezzük a hússzeleteket.
Körülbelül egy óra hosszáig fogjuk
együtt párolni, sóval ízesítjük.
Miközben a rostélyost pároljuk,
elkészítjük hozzá a langallót.
A kovászt előre el kell
készítenünk, úgyhogy ezt még
az este bekevertük, 20 deka
lisztet, egy csomag élesztőt,
tehát 5 deka élesztőt, vízzel
összekevertük és ezt
hagytuk egész éjszaka pihenni, így
kaptunk egy kovászt.
25 deka főtt burgonyát készítettünk
és ezt összetörtük,
ezt fogjuk egy kiló liszthez
hozzákeverni.
Tulajdonképpen ez olyasmi lesz,
mint egy kenyértészta,
tehát a lisztbe beletesszük
a burgonyát, 3 teáskanálnyi sót,
hozzátesszük a kovászt,
picit a sót eltakarjuk,
mert a kovász nem szereti a sót.
Ha összekeveredik a tömény sóval,
akkor összeesik és többet nem fog
megkelni. Annyi vizet teszünk a
liszthez és a burgonyához,
hogy egy középkemény tésztát
készítsünk.
Ez függ a burgonyának
a keményítőtartalmától is,
mert ha kevés a keményítő a
burgonyában, akkor kevesebb víz
kell hozzá, viszont ha sok a
keményítőtartalma,
akkor természetesen több vizet
kell hozzátenni.
Ezt is jól ki kell dolgozni,
mint a kelt tésztát.
Érzésem szerint a víz elég lesz
hozzá, körülbelül fél liter vizet
használtunk ehhez
az 1 kiló liszthez.
Kicsit sűrűbb lesz a tésztája,
mint hogyha burgonya nélkül
készítettük volna, de viszont
ízletesebb lesz.
Mint látom, lassan jó lesz a
tészta, most már szép sima a teteje
és elválik a kéztől is, most
megszórjuk egy kis liszttel,
letakarjuk, és 50 percig hagyjuk
pihenni.
Megkelt a langallótésztánk,
belisztezzük a gyúrótáblát
és ráöntjük a megkelt tésztát és
három részre osztjuk.
Dögönyözzük még egyszer a tésztát,
nem nagyon, csak egy kicsit
és akkor félretesszük. Ez egy
kicsit lágyabb, mint a kenyértészta
mint említettem, a sok burgonyától
nem tudunk nagyon kemény tésztát
készíteni, de annál finomabb lesz
majd a végén, ha megsütjük.
Ezt hagyjuk 10 percet pihenni.
A hússzeletek, amikor már majdnem
készen vannak,
akkor rászórjuk a pirospaprikát.
Pirospaprikát azért szórjuk
a főzés utolsó szakaszában, mert a
paprikának van egy olyan
rossz tulajdonsága, hogy az 50 perc
után elkezd keseredni.
A rostélyosnak mivel több főzési
időre van szüksége,
ezért nem szabad a főzés első
szakaszában a paprikával megszórni.
Teljesen készre főzzük
a rostélyos szeleteket.
Megkelt a langallónk,
kinyújtjuk egyenként a tésztánkat,
s rátesszük a lapátra, igazgatjuk,
hogy kerek formát vegyen fel
és betesszük a
kemencébe,meg-sütjük. Most pont jó
nem éget. Megsült a langallónk és
erre ráhelyezzük
a rostélyos szeletet. Ha nagyon
éhes valaki,
még egy szeletet tehetünk rá, a
szafttal jó gazdagon meglocsoljuk,
úgy jó, ha eláztatja a tésztát egy
picit és majd tálaláshoz díszítjük.
Díszítésnek mindig olyat
használjunk,
ami az ételben szerepel.
És jó étvágyat kívánunk hozzá!
- A török hódoltságot követő
újjátelepülés során a régi
templomot újjáépítették, azonban az
kicsinek és roskatagnak bizonyult,
ezért a mai helyén, a település új
központjában kezdték el építeni
1737-ben a jelenlegi templomot és
1786-ban szentelték fel
a Boldogságos Szűz szeplőtelen
fogantatására.
A templom egy egyhajós szabadon
álló,
homlokzati tornyos barokk templom,
a templombelső a coft stílus
jegyeit is viseli, több korabeli és
később készült oltár is
ezeket a stílusjegyeket viseli.
A templom freskói kiváló művészek
alkotásai. A templom ékessége egy
kiváló hangzású orgona,
amely sajnos elég rossz
állapotban van már.
A felújítására több alkalommal
szerveztünk már koncertet
és a jövőben is szeretnénk, hogy
összegyűljön az a megfelelő összeg,
amivel a felújítást el tudjuk
végezni.
A templom külső jellegzetessége
a hegedűablak,
amely korábban tört üvegezésű
volt,
sajnos ezt pótolni már nem tudtuk.
- Egy savanyú káposztás harcsát
fogunk készíteni.
Ezt nagyszüleink úgy csinálták,
hogy réti csíkkal csinálták,
de mivel a réti csík védett,
most harcsával fogom csinálni,
de bármilyen hallal, ponttyal,
csukával,
bármivel meg lehet csinálni.
Ezt a kedves nézőknek ajánlom,
hogy ezt karácsonyi ételnek is
fel tudják szolgálni.
Én nagyon sok ilyen savanyú
káposztás réti csíkot ettem,
de emellett még nagyon kedvenc
ételem volt,
a ma már nem ehető szárcsaleves.
Ez volt az előétel és utána
csinálták ezt a savanyú káposztás
csíkot.
Teszek alá füstölt szalonnát,
hogy minél pikánsabb legyen az íze,
majd ezt a szalonnát a tálalásnál
fel tudjuk használni.
Belehelyezzük a bográcsba,
míg sül a szalonna,
megtisztítok két fej vöröshagymát.
Közben a káposztát kimostuk,
nehogy sós legyen. Nyáron kovászolt
káposztából csináljuk,
télen pedig savanyú káposztából.
Nyáron a kovászolást úgy csináljuk,
hogy a káposztát lereszeljük
és 2-3 napig sóval hagyjuk pihenni
és a harmadik nap rátesszük
a kenyeret,
ami megadja neki a zamatos ízt
és a kovászolás 5-6 nap alatt kész
van. Nagyon pikáns,
érdekesebb íze van,
mint a téli savanyú káposztának.
Közben a halat elősóztam,
hogy míg készülnek itt
az alapdolgok,
picit átvegye a só ízt. Ezt a régi
öregek nem tették bele,
de mivel van paprika, paradicsom,
én egy picit lecsósra készítem
az alapanyagot, el nem rontja, csak
ízletesebb lesz.
Most pedig beleteszem a hagymát,
amit megdinsztelünk,
teszünk bele egy kis paradicsomot,
hogy finomabb legyen az íze.
A káposzta nagyon szereti
a kaprot, ezért teszek bele azt is.
Hogy a hagyma minél jobban
szétfőjön,
sóval szét szoktam dobatni. Most
pedig beleteszem a pirospaprikát,
mivel a káposztának 30-40 perc
főzés elég,
így a paprika nem fog
megkeseredni,
szebben kiadja a színét.
Belerakunk egy réteg káposztát,
rárakom az elősózott halszeleteket,
majd a többi káposztával lefedem
a halat. Teszek rá egy pici vizet,
hogy majdnem ellepje a káposztát,
rászórom a kaprot és 30-40 perc
alatt készre főzzük. Kész van a
savanyú káposztás harcsa,
de ajánlom más halakkal is,
bármilyen hallal el lehet
készíteni és nagyon finom, ízletes.
Én nagyon szeretem a kapros
tejfölös ételeket,
így tejfölt teszek rá kaprosan,
majd kakastaréjjal díszítem.
- A tápióbicskei hagyományőrző
házban vagyunk.
Ez a ház az 1800-as években
készült, vert falú,
egy helyi iparos család
készítette.
Később az önkormányzatnál egy
civil szerveződés által
készítettük el és gyűjtöttük össze
ezt az anyagot,
amit itt körben lehet látni. A
település apraja-nagyja
összefogott, hogy ezt használatba
tudjuk venni.
Nemcsak bemutatjuk a dolgokat,
amit összegyűjtöttünk,
hanem egy élő múzeum, a gyerekek
kézműves foglalkozásokon vehetnek
részt, sőt nagymamák, anyukák is
elkísérik őket szívesen.
Az épületben szándékosan hagytuk
ezt a mai, modern ábrázolást,
ami a vert falas szerkezetet,
illetve a későbbi tapasztásos,
majd simításos módszereket
eleveníti fel,
hogy a mai fiatalságnak egy kis
képe, rálátása legyen,
hogy hogyan készítették régen
az idős emberek ezeket a házakat.
A faluban a '90-es évek eleje óta
egy szép hagyományt elevenítettünk
fel, a betlehemezést. Karácsony
körüli hetekben betlehemi csoportok
járják házról házra az embereket
és a kis Jézus eljövetelét hirdetik
és december 24-én egy szép
pásztorjátékkal ér
véget az adventi időszakunk.
- Pecc pitét fogunk készíteni,
ami azt jelenti,
hogy amikor megellik a tehén,
annak az első fejésnek a tejéből
készül ez a sütemény. Nagyon
egyszerű,
régen a nagymamáink készítették,
mivel minden háznál voltak tehenek
és ez volt a legegyszerűbb és a
leggyorsabb.
Kell hozzá a pecc tej
természetesen, egy kis élesztő,
liszt, tojás, cukor, só és
margarint használunk,
de régen ugye zsírral készítették.
Legelőször kivajazzuk a tepsit,
vagy zsírozzuk. Fél kiló liszt,
20 deka cukor, 2 darab tojás és egy
csipet só, az élesztőt pedig,
hogy könnyebb legyen a tésztája,
belereszeljük,
ami körülbelül 3 dekagramm.
Utoljára hozzáadjuk a vajat.
Most körülbelül egy liternyi
pecctejet adunk hozzá,
amit ugye mostanság már nehéz
beszerezni,
ezért jó zsíros házi tejjel lehet
pótolni.
Ezt így jó hólyagosra kikeverjük
és egy ilyen hígabb tésztát kapunk,
amit majd kemencében fogunk majd
megsütni. Régen a nagymamáinknak is
voltak kemencéi és abban sütötték.
Körülbelül olyannak kell kinéznie,
mint a nokedli tészta.
A pecctejből ez volt a leggyorsabb
sütemény, a legédesebb sütemény,
és ha vendégségbe jött valaki,
akkor nagyon gyorsan el tudták
készíteni. A pecctej nagyon nagy
zsírtartalmú,
és másba nem tudták elhasználni,
csak erre és amikor megsül,
olyan mintha túrós sütemény lenne.
Ez már most készen van,
belerakjuk a tepsibe és mehet is
be a kemencébe sülni,
de meg lehet sütni gázsütőben is.
Ha félig kihűlt,
akkor szoktuk tálalni,
akkor szoktuk felkockázni.
Körülbelül 20-25 perc, amíg megsül,
nagyon finom savanykásabb lekvárral
- Itt állunk a Só úton. Ha ez a Só
út tudna beszélni, ugyan mit
mondana el a mai nemzedéknek? Hát
elmondaná,
hogy az 1500-as években már ezen
az úton szállították a sót Budára,
az erdei sóbányákból Szolnokig
elhajózták és Szolnokról egyenes
út vezetett Budáig, egy falut nem
érintett.
Viszont ma már nem lehetne úgy
végigmenni,
hogy ne ütköznénk falvakba.
Azt is el lehet mondani, hogy hány
szürkemarhát hajtottak a hajcsárok,
a hajdúk végig és hány csárdában
pihentek meg,
mert ugye 10-15 kilométerenként
pihenőhelyek voltak.
El lehetne mesélni, hogyha a nem
értek volna szürkemarhák
Németországba, hogy halt volna meg
egy város éhen, és tudni kell,
hogy egy szürkemarha szobor őrzi
ennek emlékét Németországban.
- Kossuth kiflit fogunk készíteni.
Mivel 1848-as hagyományőrzők
vagyunk,
így évek óta keressük az ehhez
az évhez kötődő ételeket,
így rátaláltunk a Kossuth kiflire.
Ehhez az édességhez 6 darab
tojásra van szükség, amit ketté
fogunk választani.
Lemértük a tojást, ez 30 deka volt,
ehhez hozzátesszük 30 deka,
ugyanannyi súlyú cukrot öntünk
hozzá és ezt habosra kikeverjük,
míg ki nem fehéredik, ki nem
világosodik a tojás sárgája. Mikor
már jó habos, hozzákeverünk
ugyanannyi súlyú,
30 deka margarint vagy vajat
és ezzel is tovább verjük habosra.
Ezt a mai háziasszonyok vajas
piskótának ismerik,
tulajdonképpen ugyanaz az alapja
a vajas piskótának is,
mint a Kossuth kiflinek.
6 darab tojásfehérjét felverjük
habosra és ezt kanalanként
liszttel keverve hozzá fogjuk
vegyíteni a tojássárgás masszához.
Ilyenkor még nem szabad félni tőle,
majd az utolsó fehérjénél
keverjük óvatosan, hogy jó levegős
maradjon a tészta
és ezzel már megpróbáljuk ilyen
körkörös mozdulatokkal óvatosan
összekeverni, hogy a hab ne törjön
annyira össze.
Egy tepsit kikenünk vajjal,
belisztezzük és bele fogjuk önteni
a tésztát. Ezt egyenletesen
eligazgatjuk a tepsiben, nem baj,
ha nem lesz szép, mert a végére a
zsiradéktól úgyis
ki fog egyenesedni a teteje,
úgyhogy szép sima, egyenletes lesz.
Amikor elegyengettük a tésztát,
durvára vágott dióval,
ízlés szerint ajánlom, ki mennyire
szeretné, hogy diós legyen,
körülbelül 20 deka diót ajánlok
a tetejére.
Ezt így betesszük a sütőbe,
és ha ez megsült,
akkor a végén 10 deka cukorból
karamellt készíthetünk és fakanál
segítségével meg lehet locsolni
karamell díszekkel.
Miután karamellel meglocsoltuk
a tésztánkat,
pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Ilyen félholdakat fogunk szaggatni
belőle, az eleje nem lesz teljesen
félhold, de majd a következő sor
az már sokkal szebb fog lenni.
És akkor így lesz Kossuth kifli.
...
Több
Földrajzi név:
Tápióbicske

Személyek

09:50:15

Dr. Molnár István

09:51:33

Vér Jánosné

09:57:41

Majzik Sándor

10:01:06

Vér János

10:12:11

Lisóczki Tünde

10:13:26

Zakarné Dávid Ibolya

Kiemelt részek

10:02:09

Petőfi rostélyos

10:13:19

Pecc pite

10:16:45

Kossuth kifli

09:49:40

Ízőrzők: Tápióbicske

09:27:07

Ízőrzők