Közösségi tér

A Közösségi tér célja, hogy a NAVA-pont hálózat intézményi tagjai saját tartalmaikat tölthessék fel az archívumba, ezzel egy saját különgyűjteményt hozva létre. (Pl.: egy kistérség audiovizuális öröksége) A feltöltéshez egy olyan feldolgozó rendszert épített a NAVA, ami bárki számára könnyen áttekinthető, és kezelhető. A mindenkori feltöltő intézménynek nem kell mást tennie, mint igényelni egy vagy több hozzáférést a rendszerhez, valamint definiálni, hogy milyen néven lehessen elérni az egyes gyűjteményeit.

Az FTP-n feltöltött mesterpéldány fájlokat bármikor elérheti az intézmény, így újra is használhatja, ezzel egyfajta tárhelyet is biztosít a NAVA a feltöltő intézménynek. Feltöltést követően a rendszer automatikusan legenerálja a megtekintő streaming példányt, amit aztán metaadattal lehet ellátni, és rendelkezni róla, hogy milyen jogok társulnak az adott videóhoz:

  • privát, csak a feltöltő játszhatja ki, nem jelenik meg a nava.hu oldalon
  • csak NAVA-pontba lehessen lejátszani
  • szabadon, korlátozás nélkül elérhető

A feltöltő intézmény létrehozhat egy csoportot, amibe több munkatársat is delegálhat a metaadatoláshoz, de a feltöltés és a rendszer használata már egy felhasználó esetében is elindulhat. Mivel munkacsoportban történő munkavégzés is támogatott, így egy feltöltött dokumentumnak több státuszát is meg lehet különböztetni:

  • Várakozás metaadatolásra
  • Feldolgozás alatt
  • Ellenőrzésre vár
  • Kész állapotú

A mesterpéldányok a lehető legjobb felbontású és nagy méretű fájlokat jelenti (általában MOV, AVI, MXF kiterjesztésű videók, melyek felbontása minimum a normál TV felbontásával egyezik meg), de lehet akár DVD, vagy BD lemez tartalma is (VIDEO_TS, STREAM könyvtárak).

A transzkódolt példányt (más néven a produkciós, vagy streaming példányt) a NAVA állítja elő, és teszi elérhetővé a feltöltő számára. Ez több rétegű videó, hogy a mobiltól kezdve a TV képernyő méretig a lehető legjobb minőséget és legkevesebb sávszélességet használja. Amennyiben úgy dönt a feltöltő intézmény, hogy megjelenhet a nava.hu oldalon (NAVA-pontban vagy akár szabad tartalomként) akkor ez a videó fog ott is elindulni.

Miért más ez mint a Youtube? A közösségi media tökéletes tartalom publikáló portál, használatuk nélkülözhetetlen. A közösségi térben azonban a mesterpéldány is megmarad, és bármikor elérhető, kereshető, rendszerezve található, valamint az egyes gyűjtemények egymás között intézményi szinten meg is osztható. Így például ha egy iskola megoszt forgatott anyagokat, akkor abból más iskola hasznosíthat tartalmat, és felhasználva mint mesterpélldányt új tartalom jöhet létre.

Mi garantálja a hosszútávú biztonságos tárolást? A NAVA háttér infrastruktúrája szalagos adattárolásra épül, ami nem analóg kazetta tárolást, hanem digitális adatkazetta (LTO) tárolást jelent. Ezekre a szalagokra felírt adatok egy szándékos törlést követően sem törlődnek. Természetesen, ha egy műsorból egy új videót töltenek fel, a régi emiatt megmarad, de nem látszik majd a feldolgozó és a publikus rendszerben.  Bővebben erről itt tájékozódhat. 

Milyen tartalmak tölthetőek fel? Amikor egy intézmény a Közösségi tér projektben részt vesz, azzal elfogadja a felhasználási feltételeket, így nyilatkozik arról, hogy a feltöltött videóknak birtokolja a jogait, a tartalmi szempontból mentes a “Kifogásolható tartalom” köréből.

A közösségi tér használata NAVA-ponton, vagy szabadon hozzáférhető tartalom esetében díjmentes. Amennyiben az intézmény privát tartalmakat szeretne tárolni és saját oldalán valamilyen authentikációval hozzáférhetővé tenni, az már díjköteles. Ennek díjszabási tájékoztatóját és a fizetős szolgáltatásról bővebben itt olvashat.

A feltöltésben, a mesterpéldányok előállításában, transzkódolásokban, metaadatolásokban a helpdesk szívesen áll rendelkezésre, segítve ezzel a gördülékeny tartalom-szolgáltatást.

TOVÁBB A FELTÖLTŐ OLDALRA