Közösségi archívum

A Közösségi Archívum célja, hogy a NAVA-pont hálózat intézményi tagjai saját tartalmaikat tölthessék fel az archívumba, ezzel egy saját különgyűjteményt hozva létre. (Pl.: egy kistérség audiovizuális öröksége) A feltöltéshez egy olyan feldolgozó rendszert épített a NAVA, ami bárki számára könnyen áttekinthető, és kezelhető. A mindenkori feltöltő intézménynek nem kell mást tennie, mint igényelni egy vagy több hozzáférést a rendszerhez, valamint definiálni, hogy milyen néven lehessen elérni az egyes gyűjteményeit.

Az FTP-n feltöltött mesterpéldány fájlokat bármikor elérheti az intézmény, így újra is használhatja, ezzel egyfajta tárhelyet is biztosít a NAVA a feltöltő intézménynek. Feltöltést követően a rendszer automatikusan legenerálja a megtekintő streaming példányt, amit aztán metaadattal lehet ellátni, és rendelkezni róla, hogy milyen jogok társulnak az adott videóhoz:

  • privát, csak a feltöltő játszhatja ki, nem jelenik meg a nava.hu oldalon
  • csak NAVA-pontba lehessen lejátszani
  • szabadon, korlátozás nélkül elérhető

A feltöltő intézmény létrehozhat egy csoportot, amibe több munkatársat is delegálhat a metaadatoláshoz, de a feltöltés és a rendszer használata már egy felhasználó esetében is elindulhat. Mivel munkacsoportban történő munkavégzés is támogatott, így egy feltöltött dokumentumnak több státuszát is meg lehet különböztetni:

  • Várakozás metaadatolásra
  • Feldolgozás alatt
  • Ellenőrzésre vár
  • Kész állapotú

A mesterpéldányok a lehető legjobb felbontású és nagy méretű fájlokat jelenti (általában MOV, AVI, MXF kiterjesztésű videók, melyek felbontása minimum a normál TV felbontásával egyezik meg), de lehet akár DVD, vagy BD lemez tartalma is (VIDEO_TS, STREAM könyvtárak).

A transzkódolt példányt (más néven a produkciós, vagy streaming példányt) a NAVA állítja elő, és teszi elérhetővé a feltöltő számára. Ez több rétegű videó, hogy a mobiltól kezdve a TV képernyő méretig a lehető legjobb minőséget és legkevesebb sávszélességet használja. Amennyiben úgy dönt a feltöltő intézmény, hogy megjelenhet a nava.hu oldalon (NAVA-pontban vagy akár szabad tartalomként) akkor ez a videó fog ott is elindulni.

Mi garantálja a hosszútávú biztonságos tárolást? A NAVA háttér infrastruktúrája szalagos adattárolásra épül, ami nem analóg kazetta tárolást, hanem digitális adatkazetta (LTO) tárolást jelent. Ezekre a szalagokra felírt adatok egy szándékos törlést követően sem törlődnek. Természetesen, ha egy műsorból egy új videót töltenek fel, a régi emiatt megmarad, de nem látszik majd a feldolgozó és a publikus rendszerben.  Bővebben erről itt tájékozódhat. 

Milyen tartalmak tölthetőek fel? Amikor egy intézmény a Közösségi Archívum projektben részt vesz, azzal elfogadja a felhasználási feltételeket, így nyilatkozik arról, hogy a feltöltött videóknak birtokolja a jogait, a tartalmi szempontból mentes a “Kifogásolható tartalom” köréből.

A feltöltésben, a mesterpéldányok előállításában, transzkódolásokban, metaadatolásokban a helpdesk szívesen áll rendelkezésre, segítve ezzel a gördülékeny tartalom-szolgáltatást.

TOVÁBB A FELTÖLTŐ OLDALRA