Kiegyezés és dualizmus

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverése után mintegy 18 évvel, 1867-03-08-án fogadta el a magyar parlament azokat a törvényeket, amelyek a Habsburg Birodalom és hazánk politikai, jogi, gazdasági kapcsolatát rendezték. A törvényeket Ferenc József a királlyá koronázása után néhány héttel, 1867-07-28-án szentesítette. Ekkor jött létre hivatalosan az Osztrák–Magyar Monarchia.

A törvények ratifikálását és a mögöttük álló kompromisszumos magyar politikát óriási vita övezte, megítélése máig sem egyértelmű. A törvényekkel a magyar politikai vezetés lemondott a nemzeti önállóságról, elismerve, hogy a Habsburg Birodalom fennmaradása fontosabb szempont Magyarország függetlenségénél. Ugyanakkor e törvények több évtizednyi stabilitást hoztak, megteremtve a lehetőségét a jelentős mértékű gazdasági fejlődésnek.

A kiegyezés 150. évfordulója alkalmából kiválogattunk archívumunkból negyvenöt műsort, amelyek a szabadságharc leverésétől a kiegyezésig, illetve a kiegyezéstől az első világháborúig terjedő időszak történelmi, politikai, kultúr- és művészettörténeti folyamatait mutatják be. A gyűjteményt főként a két korszak tanulmányi feldolgozásához ajánljuk középiskolai diákoknak, főiskolai, egyetemi hallgatóknak, valamint tanáraiknak, ám NAVA-pontokra ellátogatva bárki, aki a 19. század második feléről és a századfordulóról szeretne tájékozódni, találhat benne megtekintésre érdemes anyagot.

Tovább a gyűjteményre.

Megújul a NAVA főoldala

Megújul a nava.hu oldal!

Régóta várjuk, hogy megújulhassunk. Ennek első lépése, hogy a nava.hu főoldal megváltozik, és új, dizájnos, és sokkal könnyebben használható oldalt készítünk Önöknek, az Önök visszajelzései és véleményei alapján. Az elmúlt időszakban rengeteg építő jellegű hozzászólást kaptunk, amit most megfogadunk, és beépítjük az oldalba, hogy egy kezelhető és barátságos oldalt adhassunk Önöknek!

Tekintsék meg a látványterveket, és nyugodtan jelezzék véleményüket a helpdesk levelezési címünkre.

Címlap
Videó oldal hibajelentéssel
Műsorújság
Térképes NAVA pont kereső
Mentett keresési oldal
NAVA pont regisztráció
Kedvencek kezelése
Keresés
Mentett keresési oldal
Cikkmegjelenítő

Az első világháború

A Nagy Háború – a kortársak így nevezték az első világégést, amelyben a központi hatalmak csaptak össze az antant erőivel. A Német Császárság és az Osztrák–Magyar Monarchia uralkodói bíztak a gyors, pár hónapon belül bekövetkező katonai győzelemben és a minimális veszteségben, ám az események másképp alakultak. A háború négy esztendőn át tartott, összesen több mint 15 millió ember életét követelte, a hadi sebesültek száma pedig meghaladta a 21 milliót.

Az első világháború kitörésének 100. évfordulójára kiválogattunk archívumunkból több mint negyven műsort, amelyek a háború történéseit dolgozzák föl a szarajevói merénylettől a trianoni békeszerződés aláírásáig. A gyűjteményt főként diákoknak és tanároknak ajánljuk, ám mivel a műsorok több mint 80%-a szabadon elérhető – azaz nem csupán iskolai, könyvtári számítógépeken játszható le, hanem otthoniakon is –, mindenki, aki érdeklődik a történelem iránt, találhat köztük nézni-hallgatni valót.

Nagy Imre és mártírtársainak újratemetése

1958. június 16-án, egy titkos koncepciós per nyomán kivégezték Nagy Imrét​ és közvetlen  munkatársai közül még négyet. A 31. évfordulón, 1989-ben kerülhetett csak sor a mártírok és a következő években kivégzett több mint kétszáz forradalmár méltó elbúcsúztatására és újratemetésére. A Hősök terei, majd a temető 301-es parcellájában megrendezett gyászünnepséget élőben közvetítette a televízió.

A felvétel megmaradt, és most, a 25. évfordulón közzétesszük.

Final Cut – Hölgyeim és Uraim

Egészen egyedülálló különlegességgel gyarapodott a NAVA gyűjteménye. Pálfi György filmje, a “Final Cut – Hölgyeim és uraim“, 449 filmklasszikus 1395 képsorából van összefűzve. A 120 éves filmművészet szinte valamennyi nagy színésze fel-felbukkan a másfél órás szerelmi történetben. Igen, Pálfi György tulajdonképpen egy több száz szereplős love storyt mutat be nekünk, elképesztő leleménnyel, fantasztikus szakmai hozzáértéssel.  Szerzői jogok miatt moziforgalmazásban nem vetíthető, csak oktatási segédanyagként használható a Final Cut.

A NAVA-pontokon azonban mostantól mindenki számára elérhető, és – mint a gyűjteményünk minden más darabja is – természetesen ingyen.

Ez történt 25 éve

1989 sorsdöntő év volt Magyarország történetében – ebben konszenzus van, gondoljon azóta bárki bármit is a rendszerváltozásról. 1989 szinte minden napján történt valami olyan jelentős esemény, amely aztán erősen befolyásolta az ország jövőjét.

A Nemzeti Audiovizuális Archívum „89 Online” gyűjteményével 2014. január 1-jétől hónapról hónapra elérhetővé teszi a 25 évvel ezelőtti tv-híradók tudósításait. A nava.hu oldalon az „Ez történt 25 éve” rovatcímére kattintva lehet a tudósítások közöttük válogatni, de lehetőség van a témákra konkrétan is keresni.

(Az év első harmadának kínálata nem teljes: az 1989. január–áprilisi híradók közül sajnos sok nem maradt fenn, de a májustól kikerülő hónapok már hiánytalanok lesznek.)

Újabb 20 000 műsor vált szabadon hozzáférhetővé

Kedves Látogatónk!

Örömmel közöljük, hogy újabb 20 ezer műsor vált szabadon hozzáférhetővé, ezzel több mint 80 ezer műsort lehet otthonról is megnézni, amelyek elsősorban közéleti és háttérműsorok, de jó pár ismeretterjesztő program is akad közöttük.

A változás annak köszönhető, hogy a közszolgálati csatornák – m1, m2 és Duna – esetében a műsorszolgáltató, vagyis az MTVA, engedélyezte a NAVA számára, hogy azok a műsorok, amelyeknek a lejátszása nem ütközik szerzői jogokba, szabadon hozzáférhetők legyenek. Ezeknek az otthonról is nézhető programoknak a listája külön is böngészhető lesz, de a részletes keresőt használva most is bárki keresgélhet aszerint, hogy melyek a szabadon elérhető műsorok.

Reméljük, mindenki rátalál az őt érdeklő műsorokra.

Üdvözlettel
a NAVA csapata

“Megállítjuk az időt – ez történt 25 éve”

Mint látható, megújult a honlapunk és vele együtt a keresőnk is. Sokkal többet tud, mint eddig. Gyorsabban, alaposabban kutat, és ami a fő: sokkal nagyobb anyagban. Mert a NAVA még 8 éves sincs ugyan, de mostantól a 25 évvel ezelőtt történtekre is vissza tud emlékezni. Megállítjuk az időt.

A 2006. január 1-je óta gyűjtött televízió-, ill. rádióműsorokon kívül ezentúl 1988. augusztus végétől lehet válogatni a Magyar Televízió akkor készült tudósításai közül, az Ez történt 25 éve menüre kattintva.
Egyelőre négy hónap anyagát – vagyis az 1988. augusztus 29-től 1988. december 31-éig terjedő időszak – tudósításait, riportjait tettük elérhetővé, de folyamatosan bővítjük a kört:

2014-től 1989 rendkívül izgalmas eseményei között is szabadon tallózhat mindenki. Érdemes lesz azért is nap mint nap ellátogatni hozzánk, mert az éppen 25 évvel korábban történtekből, a korszak közéleti, kulturális és sporteseményeiből  naponta ajánlunk 3 újabb különleges néznivalót a nyitóoldalunkon.

Ön a keresőablakba beüti a kulcsszavakat, vagyis amire, ill. akire vagy amelyik időszakra kíváncsi – és néhány másodperc múlva feltűnik a teljes választék, vagyis az összes azzal kapcsolatos dokumentum. Ebből csaknem 100 ezer műsort otthonról is meg tud nézni, csak rákattint, és már nézheti is. A teljes gyűjtemény (ez 800 ezer dokumentumot jelent!) továbbra is hozzáférhető a NAVA-pontokon, amelyek országszerte több mint ezer helyen – könyvtárakban és oktatási intézményekben – találhatók. Biztosak vagyunk benne, hogy az Ön lakóhelyének közelében is van ilyen intézmény.

Itt a ’88 Online, és 2014-ben jön a ’89 Online is.

Aki már átélte, ismét átélheti, aki pedig akkor még gyerek volt (vagy még nem is volt), az megtudhatja a NAVA-tól, hogy mik történtek negyedszázada.

Megállítjuk az időt.

Filmhíradók Online és a Gramofon Online a MaNDA-ban

A 2012. évi CXCIX. törvény (2012. december 3.) értelmében befejeződik a NAVA-ban a Filmhíradók Online és Gramofon Online gyűjtemények szolgáltatása.

A Filmhíradók Online és a Gramofon Online alkalmazásokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogokat és kötelezettségeket 2013. január 1-jétől a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) gyakorolja.

Az 1931–43 közötti világhíradók digitalizált változata 2006-ban került a NAVA különgyűjteményébe, majd további évek híradóival gyarapodott, amelyek 2009-től a Filmhíradók Online szolgáltatás keretében érhetők el. Ma 884 híradót, 7872 hírblokkot, 127 órányi dokumentumot tartalmaz, az első híradót 1914-ből, az utolsót 1949-ből.

2009-ben indult a másik szolgáltatás, a Gramofon Online, amely magángyűjtők digitalizált gramofonfelvételeinek nyilvánosságra hozását segítette elő. Ez a gyűjtői archívum jelenleg 5266 darab (337 órányi) lemezfelvételt tartalmaz az 1902 és 1954 között készített hanglemezfelvételekből.

Örülünk, hogy közreműködhettünk e két népszerű szolgáltatás kialakításában, működtetésében, és hogy a Filmhíradók oldalnak ez alatt az idő alatt 694 820 látogatója volt, akik 8 345 095 oldalletöltést kezdeményeztek és 3 844 121 lejátszást indítottak (ami 99 227 órányi híradófelvétel megtekintésének felel meg). Örülünk annak is, hogy a Gramofon Online-nak 119 219 látogatója volt, akik több mint 1 000 000 oldalletöltést kezdeményeztek és 423 793 lejátszást indítottak (vagyis 8812 órányi anyagot hallgattak meg).